Как изглеждат папиломите? Премахване и лечение с конец, лепенки (пластири), лекарства и др.

♠ Какво са папиломи и как изглеждат? ♠ Снимки, изображения ♠ Премахване в домашни условия, с лекарство против брадавици, с конец, с лепенки и при лекар ♠ Лечение по шията (врата), по тялото и др. ♠ Верутол ♠  Снимки и изображения

Съдържание на статията:

Папилома е общо название на доброкачествени туморовидни образувания по кожата и лигавиците с характер на брадавица.

Причината за тях е човешния папилома вирус (ЧПВ). Възникват еднакво често при мъжете и при жените – 2-3 мес. след заразяване. За диагностиката и лечението отговарят дерматовенеролозите и гинеколозите.
Главната и единствена причина за всички папиломи е ЧПВ. Паразитите в червата не предизвикват такива образувания!

Накратко за ЧПВ

Как се предава човешки папилома вирус :

Инфектирането се осъществява по контактен път;
 Инфекцията прониква през нарушена повърхност – драскотини, пукнатини, порязвания;
 Инфектирането се случва вече в детска възраст (възникват брадавици);
 Щамовете, предизвикващи островърхи кондиломи, се препредават по полов път;
 Вирусът обичайно дреме в организма и се активизира при срив на имунитета;
 Пълното ликвидиране на ЧПВ в тялото е трудно. Той може само да се потисне чрез усилване на имунитета.

На вируса са подложени основно хора с отслабен имунитет. Под риск са такива с повече интимни партньори и дами, дълго приемали орални контрацептиви. В последно време се изявява тенденцията за поява на папиломи без връзка с половия живот. Често вирусът се благоприятства от дълго приемане на лекарства, страдания на стомаха, грип… Риск от заразяване носят още басейните и плажовете, както и места, където се засичат две условия: човекът не е защитен от дрехи и има повишена влажност.

В 70% от случаите ЧПВ се препредава по полов път, в останалите – при контакт с инфектиран участък от кожата. Има възможност за заразяване при тесен контакт и съжителство, чрез общи предмети. Вирусоносител може да е всеки човек. Заразена майка предава инфекцията на детето при раждането. Ето защо лечението на близки хора се провежда едновременно, за да се изключи възможност за повторно заразяване.

За повече разяснения, ЧПВ е разгледан по-задълбочено ТУК: Особености на ЧПВ при двата пола. Симптоми. Заболяванията, които причинява.

Какво е папилома

папиломи изображенияПапиломата прилича на брадавица на краче. Рядко, но все пак се срещат и такива с широка основа и диаметър до 2 см. Всички имат неравна повърхност.

Единно описание на папилома не съществува, защото ЧПВ има много разновидности и те провокират появата на различни по форма, консистенция и цвят образувания. Сочи се, че папиломата е с вида на гъба или карфиолче с цвят, който варира от бял и телесен до кафяв. Местата, на които се формира, също зависят от типа вирус – едни излизат по шията, под гърдите, под мишниците или лицето, други – в интимните зони, а трети – по лигавиците в уста, гърло, нос, гласовите връзки, стомах, пикочен мехур, черва, шийка на матка и т.н. И все пак любимото им място са пол. органи.

Кондилома и брадавица

(кое какво е)

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Да уточним първо терминологията. Папиломата брадавица ли е? Всички брадавици ли са от ЧПВ? Това са два въпроса, по които липсва достатъчно яснота.

Папилома = брадавица. Думите са синоними. Папилома е медицинското название, брадавица – народното. Важи приоритетно за папиломите, формирани върху кожа. Папиломите, образувани върху лигавица, се определят като кондиломи (макар че такива са и някои, излезли върху кожа в определени области, близки до лигавиците).

Папилома върху кожа = брадавица

Папилома върху лигавица (вътрешна, по органи, в устата) = кондилома

Брадавици без връзка с ЧПВ

Малка част от брадавиците се предизвикват от други вируси – заразните молуски и определени вируси по дом. животни, които се прихващат от стопаните.

Отделен вид са старческите (възрастовите) брадавици – кератоми, резултат от възрастови изменения на кожното покритие, често с генетичен характер или отключени от заболявания.

Брадавиците са обстойно разгледани и ТУК: Изгаряне, замразяване и други способи за премахване на брадавици.

как се лекува папилома, вирус, който причинява папилома

На първата снимка – папилома вирус под електронен микроскоп. На втората – патологично нарастване на клетките под влияние на вируса (папилома)

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Образуванията, нуждаещи се от различаване, са бенките (невус), хемангиомите и меланомът (злокачествено). Как да различим папилома от тези трите?

Бенка – аномалия при пигментните клетки, която е предимно генетично обусловена. Втори фактор е слънчевата активност. Характерно за бенката е, че развитието й започва в детството, множи се през младостта и после претърпят обратно развитие. Почти не се срещат при възрастните. Самите бенки мигрират от повъхността към вътрешността на кожата и затова образуванията изглеждат различно. Най-повърхностните са гладки и по нищо не се отличават по структура и вид от нормална кожа, с изключение на пигментацията, която е най-наситена. При проникване към вътрешността бенката става все по-издадена и по правило избледнява.загрубява. Най-дълбоките – дермалните, са вече като куполи и без пигментация.

Меланом – вид кожен рак, злокачествен тумор на кожата. Възниква при израждане на пигментни бенки, от други образувания по кожата, свързани с раждането, както и от видимо чиста кожа. Различава се по скоростното нарастване, потъмняването до черно и от кървенето, което се явява по-нататък.

Хемангиомите – доброкачествен съдови тумори, представляващи релефни червени възелчета – аномално развити клетки от повърхността на капилярите. Различават се от останалите кожни образувания по червения цвят и гладката повърхност.

Разновидности на папиломата

Има няколко десетки щама на ЧПВ, които предизвикват 6 вида папиломи със специфична характеристика.

Първи вид:

Плоски брадавици

(брадавици/ папиломи по лице, шия, врат, китки, колене)

Те са кръгли или овални брадавици с обичайна големина 1 до 3 мм, по изключение – до 9 мм. Слабо са издигнати над повърхността – до 1-2 мм.

Излизат на лицето, шията, китките и коленете. Никога не се появяват на дланите и стъпала, както и по слабините. Обичайно е сливането в големи групи.

Цветът на плоските брадавици е от телесен до розово-кафяв или жълто-розов. Нерядко сърбят.

Папиломи по врата

(специфика)

папиломи по вратаМалките папиломи по шията и врата стават проблем не толкова заради естетическия дискомфорт, колкото заради риска да бъдат разранени. Местоположението им предполага постоянно засягане и дразнене от яки, бижута, шалове, от бърсане на пот и други подобни. Брадавици на такава локация трябва да се премахнат незабавно.

За папиломите на врата повече е дадено ТУК: Как се третират папиломи на врата + читателски съвети.

Този тип брадавици са характерни за децата и младежите (юношески брадавици) и почти никога не излизат над 40 г. Защо? Свързани са с началото на хормоналните промени в организма и първото активиране на ЧПВ. Впоследствие тялото си изработва имунитет и при възрастните такива брадавици повече не излизат.

Обичайно плоската разновидност изчезва самостоятелно след определено време – месец или два, понякога до половин година.

Показания за необходимостта от медикаментозно лечение:

 1. плоските брадавици започват бързо да се разрастват, особено на лицето;
 2. около началните брадавици започват да се появяват други, сливащи се в групи;
 3. върху брадавицата избива секрет или кърви;
 4. брадавицата е с нееднороден цвят.

Принципи на лечение:

 • Противовирусна лекарствена терапия – Изопринозин, Панавир-гел и други;
 • Имунни препарати – в редки случаи;
 • Премахване на брадавицата – чрез лазер, замразяване или хирургия.

Сегментно лечение

Когато плоските брадавици на лицето не се увеличават на брой и не се разрастват, може и да не се пипат, а само да се наблюдават. Но ако причиняват козметичен дискомфорт, те се премахват с лазер или с радиовълни.

Втори вид:

Вулгарни брадавици (обикновени)

(от китките и от глезените до върха на пръстите, от двете страни)

как изглеждат папиломитеЗаразяването се случва в детството. Върху травмирана кожа (одраскана, ожулена, порязана) попада вирус и прониква в организма. Там постепенно се размножава и след известен брой  месеци се появяват обикновени брадавици. Симптомът (брадавицата) не е задължителен и не се явява при всички деца. Ако малкото е с як имунитет, то се справя с инфекцията и не допуска проява на болестта. Вирусът остава в тялото, но заболяване няма. Днес децата с добър имунитет са малко, почти при 90% от заразените се появяват брадавици.

Обикновените (вулгарни) брадавици излизат по пръстите и нагоре до китката, както и от глезена надолу. Те са кръгли с размер 3 до 10 мм, не повече. Характерното е, че са множество, макар да не излизат едновременно. Характерни са „целуващите се брадавици“, които са на два съседни пръста една срещу друга и се допират при събиране на пръстите. Точно такова разположение се наблюдава и когато са локализирани върху дланите и стъпалата. Те израстват от двете страни на по-дълбоки сгъвки и се докосват при сгъване на ръка или крак съответно.

Внимание! На стъпалата се появяват и плантарни брадавици. Те са по-голяма по размер разновидност на вулгарните и се предизвикват от щам 1 на ЧПВ. За тях – по-долу.

Обикновените образувания се задържат 6-8 месеца и минават сами. Запомнете: ако не изчезнат за 1 година, а количеството им дори се увеличи, това говори за рязко снижение на имунитета. Имате нужда от лечение.

Тази разновидност папиломи се разпознават просто по локацията и по вида си. При диагностиката те трябва да се различат само от заразните молуски, което е друг вирус, различен от човешката папилома.

Принципи на лечение

Вулгарните брадавици минават без лечение след 3 до 8 месеца и само по изключение остават до 18 месеца.

Показания за необходимостта от медикаментозно лечение:

 • Когато брадавицата пречи при ходене, спорт и ръчни манипулации;
 • Когато брадавицата носи сериозен дискомфорт – невъзможност да се здрависаш и др.

Принципи на лечение:

 • Премахване на папиломата;
 • Противовирусна терапия – използва се при множествени брадавици и мащабно разпространение;
 • Укрепване на имунитета – прилага се при явни признаци на снижен имунитет.

Най-бързият метод за премахване на брадавици днес е хирургичното им отделяне. Това се върши  с лазер, течен азот, чрез радиовълнов метод и електрокоагулация. Разбира се, и със скалпел, както и с медикаменти, предизвикващи некроза. Тези методи ще представим подробно в раздела за лечение на папиломи.

Трети вид:

Островърхи (остри) кондиломи

(по пол. органи, в устата, около ануса)

Наричат ги още генитални или венерически. Те се образуват основно върху лигавиците и по граничната с тях кожа на половите органи. Излизат приоритетно в годините между 18 и 35. Основният начин за лечение е премахването им.

Тази разновидност наподобява цветно зеле или петльов гребен. Разполагат се по слабините и върху самите полови органи, както вътре в тях – във влагалището, в уретрата, в областта на ануса, в устата. Пътят за предаване на островърхия кондилом е основно полов.

Днес дерматолозите вече признават и контактния. Например, ако човек седне на тоалетна чиния след болен, има сериозен риск да бъде инфектиран. Подобен риск съществува в обществените бани, басейните, СПА-центровете, тату-салоните, салоните за интимни прически, за епилация и т.н.

Островърхите кондиломи са следствие от типове 6, 16, 11, 18, 13 на ЧПВ. Образуванието представлява видоизменени клетки на кожата или лигавицата, в които се развива вирусът.

Внимание! Самият кондилом може все още да не е видим, но изменението на клетките да е налице. При контакт в кожата на друг човек вирусът от тези клетки попада в контактната кожа, прониква през микропукнатините и започва да се развива.

Начало:

 • Неголеми мехурчета и издатини по лигавици и кожа;
 • Незначително зачервяване наоколо;
 • Незначителен сърбеж.
 • Развитие на болестта:
 • Образуванията нарастват по размер до 1,5 см;
 • Придобиват форма на цветно зеле или петльов гребен;
 • Сърбежите се усилват;
 • Появяват се нови мехурчета.

Подробно разположение:

 • гениталии: слабините, сгъвките откъм бедрата, половите органи (по главата на пол. член и под нея, вулвата, влагалището, малките срамни устни);
 • анус – оттук името аногенитални брадавици;
 • вътрешността на уретрата;
 • шийката на матката;
 • в устата – вътрешна страна на бузите, езика и устните.

Последните три локации са много редки.

Папиломи на половите органи

(генитални брадавици)

Т.нар. полови брад. или папиломи се явяват на рискови за засягане и увреждане места. Те се разраняват при интимен акт, както и от търкане в дрехите.

Презервативите снижават риска от заразяване с генитални папиломи, но не на 100%. Остава контактът с незащитени участъци – примерно със срамните устни и с тестисите.

Наличието на такъв вид папиломи не е пречка за забременяване. Понякога те се явяват точно след зачеването. Възможно е да нарастнат, докато се износва плодът. Рядко, но съществува вероятност да нарастнат толкова, че да пречат на самото раждане. Но реалният риск, който се носи, е предаване на вируса на бебето при преминаване по половия път.

Време на поява на кондиломите – 2 и повече месеци от момента на половия контакт. При як имунитет  този период се разтяга до няколко години и дори десетилетия. Брадавиците ще се явят в момент на спад в защитата. При жените такъв естествен период е бременността, когато се натоварва имунната с-ма.

Тест: как да разпознаем

кондилома

Има възможност сами да си поставите диагнозата. Основните признаци са характерният вид на цв. зеле или петльов гребен, наличието на полов контакт 2-3 мес. по-рано + проба с оцет.

Тест с оцет: натопете памучен тампон в оцет с  киселинност 5% (задължително 5%!). Разположете го върху поразения участък за 5 минути. Ако зоната побелее, значи имате кондилома.

Диагностика в леч.  заведение
 • PCR диагностиката ще покаже количеството и типа ЧПВ. Желателно е едновременно с това да направите проверка за инфектирания по полов път. Често кондиломатозата се съчетава с трихомониаза, хламидиоза, сифилис и други подобни;
 • За жените – задължителен оглед на шийката на матката и вземане на цитологична намазка;
 • Контролен анализ PCR след края на лечението.

  Какво е папилома, Какза е разликата между прапилома, кондилома и брадавица, Сравнение на папилома с бенка, меланом и хемангиом, Разновидности на папилома, Плоска, обикновена, влакнеста и вътрешна брадавица

  Различаване на образувания по кожата

Диференциална диагностика
 • Островърхите кондиломи в начален стадий може да бъдат сбъркани с:
 • Пиодермия – пъпки и гнойници на пубиса и половите органи;
 • Нишковидни (влакнести) папиломи по бедрата;
 • Заразни молускси на и около половите органи;
 • Перлени пенилни папули – срещат се при двата пола и въобще не са кондиломи. Но за да бъдат отличени от венерическите болести, ползвайте специалист.
Кондиломи на ануса, анални

Аналните кондиломи се разполагат в максимална близост до аналния отвор, но и вътре в канала. Размерът е като глава на карфица, която постепенно се множи  като гъбка. Тези образувания носят риск от трансформиране в злокачествени или като подпомагащ фактор за плоскоклетъчен рак на аналния канал.

Появата на рак е във връзка с типа ЧПВ. Щамовете 6 и 11 напримеер са с нисък риск и предизвикват остри кондиломи. Но в организма може да съществуват едновременно щамове с нисък и с висок онкогенен риск. По тази причина след лечението на анални кондиломи задължително се осъществява контрол над ЧПВ-инфекцията с цел профилактика на евентуални онкозаболявания на пол. органи, деб. черво и аналния канал.

Лечение – какво да правя?

Мъжете – на преглед при венеролог, жените – при гинеколог.

Медицината използва три направления в лечението:

 • Отделяне на самия кондилом като източник на вируса;
 • Въздействие върху вируса;
 • Укрепване на имунната с-ма.

Аналните кондиломи са грижа на дерматолозите и имунолозите. Ако те са неголеми и разположени само около задния проход (перианални), може да се остане на медикаментозно лечение с локални препарати в течение на броени седмици. Терапията се прави с голямо внимание, да не се повреди здравата кожа. Показано е назначаването на имуномодулатори за повишаване на съпротивителните сили.

Хирургичното лечение идва като вариант при отсъствие на резултат от медикаментозното и при големи размери на образуванията.

Кондиломите се премахват приоритетно с течен азот – замразяване, поради което папиломата отмира и пада. Участъкът бързо заздравява. Други методи за отстраняване сме дали в специален раздел по-долу.

Четвърти вид:

Влакнести брадавици (висулки)

(около очите, по шията, под гърдите, под мишниците и в гънки по слабините)

Образуванията с мед. название акрохорди са неголеми, окръглени или по-често с продълговата форма. Единствената причината за появата им е ЧПВ, щамове №5, №9, №3, №8, а най-кардиналното решение – премахване.

Заболяването настъпва при хора над 35 години. При младите, още повече при децата такива образувания не се срещат. Но при 50-годишните например те са доста. По-нататък във възрастовата стълбица те вече обхващат половината хора, а към 80 години вече присъстват на 100%

Как изглеждат?

Акрохордите изглеждат като малки нишковидни образувания по тялото. Процесът започва с неголямо възелче, което постепенно расте. Най-характерното е, че брадавицата е на тънко краче, сякаш а-ха и ще се откъсне. С времето придобиват овална, дори капковидна форма и само по изключение остават кръгли на краче.

Разположение:

 • На клепачите, около очите и носа;
 • По цялата шия и врата, но приоритетно на страничните повърхности. Тази локализация на папиломите първа привлича вниманието на пациентите към патологията и ги провокира да се допитат до дерматолог;
 • По слабините, особено в гънките;
 • Под гърдите на дамите (аналогично – в гънката);
 • На кожата в подмишнечната ямка.

Отчетливата закономерност е, че висулките се появяват на местата с най-тъничка и фина кожа, където има гънки и повишена влажност. Тези условия са благоприятни за спадане на местния имунитет в дадените проблемни места. Това води до активизиране на вирусната инфекция, както и на други кожни такива.

Нишковидните папиломи в началния стадий следва да се различат от:

 • Островърхите кондиломи по слабините;
 • Заразните молуски;
 • От пиодермия (гнойници) по слабините;
 • Варицела.

Лечение на нишковидна папилома

премахване на папиломи в домашни условияВ 90% от случаите този вид папиломи не се изличават сами като юношеските и вулгарните в детството. Те следва да се лекуват и то бързо, ако са на локации, на които честичко се засягат и травмират. Например папиломите на шията се разраняват от синджирчета, от поло-яки, от зимните шалове и т.н. Папиломите на лицето се засягат от очилата, под гърдите – от сутиена. Постоянното дразнене и увреждане на образуванието носи риск от възпаляване и възникване на бозененост.

Официалното предписание за действие е радикално премахване на образуванието, най-често с лазер. Лазерът се счита за най-бърз и прост метод, като отнема по 1 минута на брадавица. Оставя коричка, която за до 5 дни пада и на мястото се образува здрава и чиста кожа.

Има още ред технологии, чрез които се премахва брадавица. Достъпни са и медикаменти за некротизиране на тъканта, както и доста ефикасни нар.средства. Всичко това ще опишем в раздела за лечение на папиломите.

Пети вид: Папиломи

на пикочен мехур и уретра

Това е сериозно изменение, което външно никак не се вижда, но досажда с неприятни симптоми. Характерни са тъпа болезненост ниско в корема, нарушено уриниране, кръв в урината и др. Тогава е показано хирург. третиране от уролог. Най-често от петия вид папиломи страдат мъжете, но като цяло честотата на разпространение е ниска. Понякога пикочните папиломи се съчетават с островърхи кондиломи на половия член.

Шести вид: Папиломи

в гърлото, трахеята и в устата

По лигавиците, покриващи дихателния път, се образуват папиловидни разраствания. Постепенно те намаляват просвета – свободното сечение, по което минава въздуха. Ако засегнат гласовите връзки в ларинкса, се нарушава и говорът. Такива папиломи се отстраняват от УНГ-специалист.

Папиломите в гърлото и трахеята са особено опасни за дечицата, заради малкия просвет на трахеята. Има риск детето да се задъхва и задушава. Заразяването на малките обичайно се осъществява в момента на раждането от майка, болна от островърхи кондиломи.

Друго рядко, но неприятно разположение на папиломите, е в устата и горната част на гърлото – по и под езика, на сливиците, на небцето и прочее.

И все пак:

Папиломите рак ли са?

Не, не, категорично не! Те са анормално разрастване на клетки на кожата и лигавицата в отговор на внедряването на вируса. Но има определени щамове на вируса, които поразяват шийката на матката и след известен бр. години имат потенциала да доведат до преобразуване в злокачествено – т.нар. рак на шийката.

Лечение и махане на папиломи

в домашни условияБрадавица на лице, шия, врат, китки, колене, Папиломи на врата, Папиломи на ръцете, Папиломи на краката, Островърхи кондиломи, брадавици на половите органи, в устата, анални брадавици, Домашен тест за разпознаване на брадавици, Диагностика на папиломи, Папиломи в гърлото, трахеята и устата

Хората пробват, защото папиломите са нещо почти обичайно (60% от населението на Земята ги има) и защото са доброкачествени. Специалистите обаче много строго предупреждават, че за да се практикува такова нещо, е необходимо:

 • Да сте напълно сигурни от какъв вид е образуванието, което имате (някои папиломи имат специфичен вид, но други изискват диференциална диагностика дори от специалист);
 • Да не пипате непонятни образувания с признаци на възпаление, кръвотечение и прекомерен ръст (това носи риск от трансформиране в рак на кожа или лигавица).

Лекарите забраняват домашното премахване на два вида папиломи:

 • Островърхи (остри) кондиломи на пол. органи;
 • И образувания по лицето – защото остават белези, които после и лекар не може да премахне.

Официалната медицина естествено подчертава значението на медикаментозното и хирургично лечение. Но народната също е създала десетки решения и те са изпробвани дълго време назад. Тук ще опишем природните средства за лечение, които се ползват с доверие и са събрали множество положителни отзиви. Ползвайте внимателно и като имате предвид гореописаните предупреждения.

За или против дом. лечение се коментира и ТУК: На какво да заложим при папиломи – официално или нар. лечение? 

Премахване със змийско мляко

Растението е прочуто локално с-во при брадавици, мазоли, лишеи и злокачествени образувания по кожата. Лечебен е сокът. Потребното количество е така минимално, че не се цеди. Взема се една дръжка, промива се добре и се размачква между пръстите. Отделеният по пръстите сок се разнася лекичко върху папиломата. Повтаря се двукратно до изличаване.

Ако брадавиците ви са около очите, ще имате и бонус. Мария Требен казва, че змийското мляко релаксира очите и подобрява зрението, дори и да се нанася в близост.

Украински продукт с името „Чистотел“ става известен с ефикасното си изгаряне на папиломи. Медикаментът е на базата на извлек от змийско мляко. Препаратът не се внася у нас, но се намира в частните обяви.

У нас се продава тинктура „Зм. мляко“, която обаче е официално насочена към премахване на бенки.

Премахване на папиломи с оцет

Стар нар. цяр, който има слаба ефикасност, но продължава да се разпространява. Представлява смес от глицерин и 70% оцет – маже се четирикратно до изличаване.

Втори вариант: раст. масло + 9% оцет + пресиран чесън или лук – налага се върху папиломата и се закрепя с превръзка.

Трети вариант: директно мазане с 9% оцет. Но така оцетът се стича и много малко попива в образуванието. Затова е измислено той да се размеси с брашно за сгъстяване, кашата да се намаже на пластир и така за се залепи за мястото. Отгоре – целофан.

Лечение с кориолус (coriolus)

Това е дървесна гъба с преводно име Разноцветен кориолус. Китайците традиционно я ползват като тоник за сърцето, против рак и при ред инфекции (бактериални и вирусни). Гъбката активизира клетъчната защита, засилва имунната с-ма, предоставя антиоксидантна защита и подпомага възстановяването на увредени лигавици. Тя е способна да спре развитието на тумор, затова на нея се възлага задачата да ликвидира и доброкачествените събратя брадавиците. Особено се тачи за папиломи по вътрешните органи, до които няма достъп за локално третиране.

Днес гъбата се обработва и предлага на потребителите под формата на таблетки. Лекарството официално е предназначено за имунитета и подобряване на цялостното състояние. Някои продукти, предлагани у нас:

 • Coriolus-MRL – 90 броя, 55.60 лв;
 • Супер Кориолус – 120 броя, 77.50 лв;
 • На Dr. Nature – 60 броя, 40 лв и други.

Премахване с конец

премахване на папиломи с конецМоже ли да се прекъсне папилома с конец? Може, но дали е безопасно – това е въпрос на спор.

Нар. целители обясняват, че привързана с конец брадавица се лишава от кръвоснабдяване и тя започва да отмира. Патологичните клетки не могат да се развиват без кислород и хран. в-ва. Лекарите обаче твърдят, че методът е категорично опасен, защото има риск от възпаление и по-сериозна инфекция, включително развиването на злокачествен тумор.

Премахването с конец е крайно опасно по лигавиците и в зоната на пол. органи. Израстващите на посочените места новообразувания са по-рискови от останалите за израждане в рак. Тоест конецът вместо да премахне брадавица, може да възбуди рак.

Медиците твърдят още, че ако папиломатозата е провокирана от вируси със среден и висок онкогенен риск, то самостоятелното лечение е немислимо.

И все пак мнозина прерязват брадавици именно по този начин. Ако сте решили самостоятелно да премахнете папиломата с конец, ето каква е процедурата.

Етапи:

 1.  Брадавицата и околността се обработват с антисептичен разтвор или спирт.
 2.  Взема е копринен или памучен конец и се напоява със антисептика.
 3.  Завързваме конеца възможно най-близо до кожата – на мястото, от което брадавицата започва да се извисява над повърхноста.
 4.  Чакаме около седмица. Междувременно образуванието потъмнява, засъхва и се отделя само.

Внимание! Ето какво не трябва да правите: не се опитвайте да откъснете преждевременно брадавицата, за да не се разнесе инфекцията.

Отново подчертаваме, че методът крие опасност от трансформиране на обикновена папилома в рак.

Сок от смокинови листа

При откъсване на листото се отделя бял гъст сок (също и от дръжката на плода). Този сок се размазва по брадавицата възможно най-честичко. Образуванието изсъхва и пада.

Същото се прави и с млечния сок на глухарчето. Удобно е да се изготвят превръзки със сока.

Други лекове за домашно лечение

Чесън – отразвяме парче от скилидка и налагаме на папиломата. Отгоре –  лейкопласт. Повтаряме на 12 часа. Мълвата сочи, че брадавиците изчезват в 2 до 4 седм. Друг вариант е намазване със сок от чесън.

Йод – стар способ за изгаряне на папиломи, който днес е неприемлив. Околната кожа изгаря тежко, а огромното количество йод, който попива в тялото, се всмуква и се натрупва в щитов. жлеза. Той носи риск от хормонален дисбаланс.

Домашен сапун – да се маже локално през 6 часа. Ниска ефективност.

Калиев перманганат – сух, без разтваряне. Налага се на брадавицата и се прикрепя с пластир.

Орех – папиломата се третира със сок от незрял орех или с високо концентрирана отвара.

Десетки сайтове предлагат избавление от папиломи и кондиломи с помощта на вършещи чудеса народни средства. Имайте предвид, че средство, което не премахва корена, е по-скоро вредно. Най-малкото от останалия корен скоро отново ще израсте брадавица. Големият риск от народните практики е възникването на възпаление и задълбочаване на инфекция.

Официалното лечение

Образуванията – изява на ЧПВ, се третират в три направления:

 1.  Противовирусна терапия – прием на лекарства, които потискат вируса;
 2.  Повишаване на имунитета – прием на имуномодулатори, билкови и витаминни средства;
 3.  Физическо ликвидиране на папиломите – чрез замразяване, изгаряне, изрязване и пр.

Противовирусни препарати

В търсене на лекарство за кондиломи

Крем Алдара

Активна съставка: имиквимод. Представлява крем, който е разработен само за три заболявания – кондиломи по гениталиите и около ануса, актинична кератоза и повърхностен базалноклет.  карцином. Терапията е чрез подкрепа на имунната с-ма, за да се активира и да се справи с вирусите на брадавиците и с причинителите на другите две патологии.

Кремът не е подходящ за вътрешни брадавици.

Прилага се в седмицата точно 3 дни. Кремът е опакован в отделни пликчета за еднокр. употреба и остатъкът се изхвърля. Борави се с мити ръце и върху мита кожа. Кремообразната субстанция се втрива до попиване и се оставя 6 – 10 часа (без къпане).

Цена на кутия с 12 дози – 12 саше – 125.50 лв.

Сани скин (Sani Skin)

Продуктът е базиран на растението туя, което е природно средство срещу папиломи. Всичките му съставки са натурални. Полага се на 12 часа, докато образуванията паднат. Удобно е за нанасяне, защото има вградена в капачката четчица.

Цена за 15 мл – 29.92 лв.

Лекарства срещу брадавици, лечение на брадавици, премахване на брадавици

Лекарствени препарати срещу брадавици

Херба клиър (HerbaClear)

Също средство за премахване на папиломи, базирано на Туя. Опаковката и показанията са същите като при Сани стин. Тук производителят уточнява, че брадавиците падат до 8 седмици, по най-често на третата. Цена 15 мл – 29.92 лв.

Друг медикамент със същото активно в-во – Формо клиър, цена 40 лв.

Кондилин (подофилин)

Представлява спиртен разтвор на смола от подофилум, която има свойството да потиска деленето на клетките и е средство срещу възпаляване. Прилага се върху кондиломи в генитална зона, но не и за други разновидности.

Нанасянето на неправилни места – върху рани или здрава кожа, води до нежелани резултати. Лекарството има множество странични ефекти от гадене и стомашни болки и диария до психогенни реакции и кома. Затова при предозиране кожата се измива веднага.

Формата е солуцио, цена 16.42 лв, 3.5 мл.

Нашумялото турско лекарство

Верутол (Verrutol)

папиломи лекарствоЛекарството е разработено основно за брадавици по дланите и ходилата и е изключително ефикасно. В листовката се сочи, че не трябва да бъде първи избор при гениталните кондиломи. Медикаментът може да нанесе тежки изгаряния върху по-нежната и тънка кожа по слабините и пол. органи.

Пациенти заявяват, че след лечение с този препарат брадавиците не излизат повторно. Не е изписано в листовката, но пациенти ползват Верутол още за мазоли и кокоши тръни. Токсичен е за бебета и за бременни.

Съдържа салицилова к-на и 5-флуороурацил.

Верутол не е наличен в нашите аптеки, но се намира от частни лица, които го внасят от Турция. Обичайно се обявява цена от 15 лв + доставка за сметка на получателя.

Верутол. Важни указания и опасности. Мнения, цена

Крем Силаут (Silaut)

Кремът не е лекарство срещу папиломи, но го включваме, защото възстановява средата след премахване на кондиломи на вулвата. Другата му полза е лечение на лезии, причинени от ЧПВ. Образува защитен слой около раничката и така помага за по-скоростното зарастване.

Кремът е на канюли, по 6 в кутия, тъй като обичайното приложение е 6 дни. При лезии се прилага специална схема, което е описана на листовката. Цена 34.31 лв.

Антимико Ацид

Официалното назначение на този спирт е за подпомагане на лечението на дерматомикози. Но множество пациенти го ползват срещу брадавици и свидетелстват за ефикасност.

Спиртът представлява смес на салицилова и бензоена к-ни с антимикотично действие и качества на антисепти. Не се нанася обаче върху лигавици, нито при възпаления.

Цена на 1 шишенце – 1.82 лв.

Вартнер – спрей

Той е предназначен само за брадавици по стъпалата. Използва метода на замразяването, като брадавицата пада до 14 дни. Представлява аерозолен флакон с апликатор, предназначен за притискане към мястото за 20-40 сек.

Вартнер се предлага и под формата на писалка.  Цена на спрея – 42.62 лв, на писалката – 26.52 лв.

Ворти

Ворти е киселинен разтвор, който гори брадавиците. Нанася се с апликатор, а отгоре се поставя пластир. Съдържа алкохол, трихлороцетна и гликолова к-ни. Показанието е да стои 4 часа и да се нанася на 12 часа. Цена 28.00 лв.

Бигванелe
лепенки за папиломи

В интернет търсенето за лепенки против папиломи е огромно.

Представлява гел, който е показан за лезии и за защита и възстановяване на кожа и лезии. Прилага се за намаляване на патогенните видове. Сред приложенията му са гениталните кондиломи. Цена за 30 мл. – 29.92 лв.

Повишаване на имунитета

Нито един от лечебните методи не премахва напълно ЧПВ от организма на заразения. Формиралите се брадавици се премахват, но рискът да излязат нови съществува и действително често се стига до това.

Най-главното при заразяване с ЧПВ е имунитетът. Само имунната с-ма е способна да потисне вируса и да не му разреши да се развие отново. А противовирусните препарати са само помощници.

Изопринозин е комбинация от имуностимулатор и лекарство за вирусни инфекции. Той действа чрез засилване на естествения имунитет, основно – клетъчния, и има антивирусна ефикасност. Показан е за папиломи и кондиломи в генитална зона, както и за всички прояви на ЧПВ.

Схема на изопринозин при папилома вирус

Имуностимулаторът се приема по схеми, които са специфични за конкретните заболявания. При ЧПВ терпията е с продължителност от 3 месеца. Редуват се дни на лечение с дни на почивка. Използват се таблетки по 500 мг в количество 3 Х 2 броя.

Има варианти лекарството да се взема без прекъсване или пет дни седмично.

Точната схема се решава от лекар. В нашата специална статия за Изопринозин потребител споделя напълно различна схема за ЧПВ – десетдневни курсове два пъти годишно. Читателка на име Весела обаче споделя, че такава терапия е стартирала автоимунно заболяване. Вижте статията и отзивите ТУК!

Премахване на папиломи

(кондиломи, брадавици)

Третият стълб на официалната схема за действие при ЧПВ след противовирусните и имуномодулиращите средства е физическото премахване на брадавиците.

В клиничната практика се прилагат 6 метода:

 • Изгаряне с химически с-ва;
 • Хирургическо срязване;
 • Криодеструкция;
 • Електрокоагулация;
 • Радиовълнова хирургия;
 • Лечение с лазер.

Изгаряне с химически средства

изгаряне на папиломиТова е най-елементарния метод за премахване на кожните прояви на ЧПВ. Използва се салицилова киселина и нейни подобни. Друго прилагано средство е кантаридин – силно отровен екстракт от тялото на испанска муха.

Химическото премахване е подходящо за обикновени и плоски папиломи, както и такива на ходилата. За генитални кондиломи се предпочитат препарати като подофилокс и подофилин.

Химическите в-ва водят до некроза на образувалата се патологична тъкан. Върху раничката се образува се коричка за няколко дни. Внимание! Тя се пази от отчупване заради риска да остане белег.

Забележка: когато кожните прояви на ЧПВ не реагират адекватно на терапия, непосредствено в новообразуванието се въвежда противовирусен препарат (блеомицин).

Хирургия на брадавица, Хирургично премахване на брадавица, лечение на папилома, премахване на папилома

Различни методи за радикално премахване на брадавиците. Медицината разполага с шест технологии

Хирургическо изрязване

Изрязване на брадавиците със скалпел с местна упойка. На мястото се поставя превръзка. По-малко травматична е съвременната методика с лазерен скалпел. В хода на операцията се отделя поразената от вирус тъкан и едновременно се спира кръвотечението. При това премахване на папиломата практически не се стига до усложнения. То позволява отстраняване на брадавици с всякакъв размер и на всякаква дълбочина.

Отделяне с течен азот

Криодеструкцията на папиломи е проста и безболезнена процедура, която прекрасно се понася от пациентите и не изисква местно обезболяване. Използва се специален апликатор, който се потапя в течния азот и се прилепя към папиломата. След известно време кожното новообразувания потъмнява, изсъхва и пада. При значителни по размер формирования е възможно да потрябва повторна процедура.

Недостатък на методиката е липсата на прецизен контрол върху дълбочината на въздействане. Затова съществува вероятността брадавицата да не бъде напълно отделена за един път. Заедно с това на мястото остава неголям белег.

Електрокоагулация

Електрокоагулация – това е процедура, основана на изгаряне на меки тъкани с ток с висока честота. При нея съществува визуален контрол върху дълбочината на въздействие. Разработени са апарати за постоянен и променлив ток. Под въздействието на високочестотния ток се случва необратима коагулация на протеините. Ако новообразуванието е крупно, се слага местна упойка.

Методът с електрически ток предотвратява кръвотечение и инфектиране.

Радиовълнова хирургия

Този метод става все по-популярен. Представлява извършване на атравматичен разрез, отделяне на папиломата и последваща коагулация на меките тъкани. Смята се за съвсем точна методика, при която въздействието върху съседните тъкани е минимално. Радиовълновият скалпел не оставя  изгаряния и премахва кожното образувание практически безследно.

Един от най-съвременните апарати е Сургитрон, който е признат за много ефикасен и безопасен. Наричат го радионож, защото електрическият ток се преобразува в радиовълни, които разсичат меките тъкани. Това върши топлината, отделяна от самите тъкани.

Лечение с лазер

Най-популярният метод. Представлява изпаряване на кожното новообразувание под въздействието на хирургически лазер. Заедно с изрязването на папиломата, лазерният лъч „запоява“ травмираните съдове и епителни клетки. Такава операция напълно изключва поява на кръвотечения, последващи възпалителни процеси и белези.

Как протича

В хода на операцията болеви усещания напълно отсъстват. Отделянето се върши в амбулаторни условия за 1-2 минути. Инструментите не контактуват с кожата, което изключва вторична инфекция. Раната се дезинфекцира, а едновременно се стимулират вътрешните ресурси за бързо заздравяване на кожното покритие.

След изрязване на брадавицата лекарят обработва раната с калиев перманганат. Впоследствие на мястото се формира коричка.

Предупреждение! Пациентите, които са решили да ползват лазер, преди операцията да избягват излагането на ултравиолетови лъчи.

Процедурата предполага прилагането на местна упойка. Когато диаметърът на папиломата не превишава 5 мм, операцията не оставя никакви следи. При по-големи размери е очаквано да се явят леки белезникави петна. Пълното заздравяване на кожата става за 5 до 8 денонощия.

Изгаряне на кондиломи с лазер
Противопоказания

Процедурата с лазер се смята за безопасна и щадяща. Обаче тя не подхожда при:

 • Захарен диабет;
 • Нарушения в ендокринна с-ма;
 • Онкологични процеси;
 • Тромбоцитопения;
 • Обостряне на херпес;
 • Епилепсия;
 • Фотодерматози;
 • Имунодефицит;
 • Треска;
 • Остри възпалителни процеси.
Усложнения

При лазерната методика не се очакват усложнения, освен при някои съпътстващи заболявания на пациента. Например при фотодерматоза процедурата може да провокира пигментация. В случай на склонност към алергии, има вероятност да се наблюдава хиперемия или отичане. При проблеми с щитов. жлеза е възможно да остане белег. При чувствителни кожи рискът е от поява на почервеняване и евентуално струпей.

Рискът от усложнения се намалява, ако 14 дни след премахването пациентите се съобразяват с няколко ограничения:

 • Да не се излагат на прекомерно висока и ниска температура;
 • Да избягват ултравиолетово облъчване;
 • Да се въздържат от къпане в море, басейн, посещение на бани и сауни;
 • След душ оперирания участък да не се докосна с кърпа.

Да се изрязват ли папиломите?

Много пациенти, които на кожата или по лигавиците имат различни кожни новообразувания, се интересуват дали премахването им е нужно. Отговорът ще даде специалист, след като проследи динамиката на патологичния процес. Нека е ясно, че кожното проявление на папилома-вирусната инфекция е само връх на айсберг. Поразявайки епителните клетки, вирусът може да провокира развитието на по-сериозни образувания и дори да стане причина за трансформирането им в злокачествени.

В случаи на папиломатоза (формиране на голямо количество папиломи) и при чести рецидиви отделянето на образуванията не е достатъчно. Потребно е комплексно противовирусно лечение.

Къде се оперират папиломи и колко струва

Цените на процедурите зависят от нивото на клиниката, квалификацията лекаря и ценовата политика на заведението. Стойността на услугата е по-висока, ако са потребни допълнителни анализи – например PCR, кръвен анализ, коагулограма.

Процедурите по премахване се правят както в частни клиники и кабинети, така и в общинските кожно-венерологични центрове и диспансери ( дерматохирургия).

Къде да отидем

Необходим е кожен лекар или дерматолог. Най-разпространените у нас клинични методи са лазер, криохирургия и електрокоагулация и те се предлагат от множество специалисти. Възможно е да потърсите частна практика в посочената специалност или специализиран дерматологичен център.

Ето някои възможности:

В София: Център за кожно-венерич. заболявания (доболнично звено), Болница Вита, Дерматолог. клиника София, Дерма Вита, Инканто в София, Бургас, Пловдив и Варна, Дерматолог ц-р Lege Artis, Стива Макс, Дерма Елит и др.

В Пловдив: Диспансер по кожно-венерич. заболявания Дерма Вижън, Меди Дерма, Ата Дерма, Дермавист и др.

Във Варна: УМБАЛ и ДКЦ „Св.Марина“, Сити клиник, Клиника Нова, МЦ Санита, МЦ Младост и др.

В Бургас: Ц-р за кожно-венерич. заболявания, Скин Консулт, Лазер Мед и др.

Цени

Стойността на услугата зависи от броя на папиломите. Обичайна оферта е 10  до 30 лв за едно образувание и отстъпки за множество. Например: 60 лв  – до 10 броя, 80 лв – до 20 броя. Има известно колебание в посочените цени според ценовата политика и използвания метод. За пример – ето извадка от ценоразписа на Ц-ра за кожно-венерич. заболявания София:

къде се премахват брадавици, лечебни заведения, цени за премахване на брадавици

 

Премахване, отстраняване с лазер и др.

(къде са добри)

Сред специалистите, които събират похвали и препоръки от пациентите, са:

Във Варна – провъзгласеният за основател на естетичната лаз. дерматология у нас, с клиничен опит от 30 годиини д-р Юлиян Пенев;

В Пловдив хвалят д-р Анна Кирова, онкодерматолог, д-р Елена Дякова, дългогодишен ръководител на Кожно-венерологичния диспансер;

В София пациенти препоръчват проф. Екатерина Пейчева, д-р Люси Попова в Токуда, проф. Елена Обрешкова, д-р Иван Ботев.

Разбира се, списъкът не е пълен. Посочваме само имена, по-често споменавани от благодарни пациенти.

Лечение с хомеопатия

Хомеопатията не приема хирургическото отделяне на папиломите и има друго виждане към проблема. Тя смята, че кожното покритие е огледало на вътрешното състояние на тялото. Множество патологии се проявяват в обриви или новообразувания. Когато заболяванията вътре в тялото бъдат решени, и брадавиците ще изчезнат сами. Те са индикатор за това дали хомеопатичното лечение дава положителен резултат или обратно – не е добре подбрано. Затова хомеопатите запазват брадавиците.

Особености на лечението

Хомеопатия се прилага при множество брадавици или когато броят им расте. Голямо значение за хомеопатичните средства има локализацията. За брадавици на лице, крака и ръце ще бъдат подбрани различни препарати.

Хомеопатията е подходяща и за дечица. Но тя не е панацея и се съчетава с др. методи.

В схемите на лечение също има особености. В началото се предписва препарат, който да подготви организма за последващо максимално въздействие. Следва основен курс със засилена дозировка и накрая се завършва със средства за заздравяване и възстановяване.

Изборът на препарат зависи от цялостното състояние на пациента, хронични болести, стрес, черти на характера.

Специално за брадавици и папиломи се използват следните:

Антимониум крудум – при твърди, вроговени израстъци с жълтеникав оттенък. Ефикасен е при брадавици на стъпалата, по пръстите на ръцете, около ноктите и под тях.

Нитрикум ацидум – също подходящ за описаните по-горе твърди и вроговени образувания. Подходящ за папиломи по стъпалата с жълто оцветяване.

Каустикум — подходящ за по-меки брадавици с широка основа и/ или закървавяващи се. Ефикасен при брадавици на лицето, на ръцете.

Аргентум нитрикум – подходящ за островърхи кондиломи и въобще при поражение върху лигавиците и пол. органи.

Туя – подходяща при множество брадавици и при чести рецидиви. Помага при всички разновидности на папиломите.

Хепар сулфур – подходящ при плоските разновидности на брадавиците.

Медоринум  – подходящ за брадавици по стъпалата и специално по бузите.

радиовълново премахване на папиломи, лечение на папиломи, премахване на брадавици

Химическо третиране на папиломи и радиовълнов метод – още възможности за премахване издъно на папиломите

Изследвания за папилома вирус

ЧПВ не само причинява брадавици и естетичен дискомфорт, но той носи и онкопатогенен риск. Затова изследванията са необходими в ред строго определени случаи.

ЧПВ се засича индиректно с цитологични и хистологични анализи. Но при съмнение за инфекция се прави ДНК тест, който със сигурно да покаже има или не вирус в тялото на съответния пациенти.

Когато се докаже наличие на ЧПВ, нека веднага се определи принадлежност към вирусна група. Някои са високорискови за рак, така че при попадане в групата допълнително се определя вирусния тип. Това подпомага поставяне на диагноза и избор на терапия.

ДНК тест за ЧПВ – PCR

Такива тестове са разработени от различни лаборатории – Amplisens DNA, ROCHE diagnostic, Quigen, Sacace biotechnologist и т.н. Най-качествените предоставят едновременно определяне на типа на вируса. Препоръчва се този тест да се съчетае с цитонамазка.

PCR е показан:

 • За профилактиране  – рак на маточн. шийка се третира успешно в нач. стадий;
 • При резултати от цитонамазка, които дават индикации за наличие на ЧПВ. Изследването  оценява риска от възникване на рак и терапевтичната схема;
 • За контрола след проведена терапия – 3 мес. след края й, в изключителни случаи – до 12 мес.;
 • Преди ваксинация, за да се установи има ли нужда от поставяне на ваксина.

За още инфо: На английски и латинско име: Papilloma. На немски: Papillom. На испански: Papiloma. На руски: Папилломы. На френски: Papillome. На гръцки: θήλωμα.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как изглеждат папиломите? Премахване и лечение с конец, лепенки (пластири), лекарства и др.

 1. И аз имам на едно място… да не казвам какво, дето ще боли да го режат. Ще направя някоя ваша рецепта.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.