Премахване на торбички под очите с активен въглен, крем, хомеопатия и др.

♠ Екстрени мерки срещу торбички под очите и сенки ♠ Торбички сутрин ♠ Хронични торбички ♠ Наследствени ♠ Диагностика ♠ Народна медицина ♠ Маски ♠ Компреси ♠ Активен въглен ♠ Алое ♠ Белтък ♠ Готови кремове ♠ Ентеросгел ♠ Козметика ♠ Коректор

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ Хомеопатични компреси ♠ Козметични процедури ♠ Лимфен дренаж ♠ Мезотерапия ♠ Лазер ♠ Терапия на околоочен контур ♠ Фейсбилдинг ♠ Хранене ♠ Филъри ♠ Масаж ♠ Ботокс ♠ Пластична операция ♠ Цена ♠ Мнения ♠ Всички причини за торбичките

Отеклите очи не са просто козметичен проблем. Те навеждат околните на нелицеприятни мисли за вас самите – че сте препили, че са ви били, че имате неприятности или просто не сте се прибирали цяла нощ.

С подпухнало лице не може да се явите на всяка работа, особено ако работите с високопоставени партньори и важни клиенти. В най-добрия случай ще решат, че сте си разклатили здравето, което пак не е приятно.

Торбичките под очите искат реакция – бърза, за да се махнат сега и веднага, още преди да потеглите към работа. И бавни, но системни мерки – да премахнете причината, която образува отоците.

Ще ги разгледаме поредно.

И така, сутринта в огледалото виждате нелицеприятни торбички под очите, а имате важна среща? Как да се приведете в ред за няколко минути?

Бързо премахване

на торбички под очите

1. 15 приклякания

премахване на торбички под очите, сенки под очите, тъмни кръгове, Лимфен дренаж, Мезотерапия, Лазер

Разглеждаме всички причини за торбички и тъмни кръгове под очите и всички начини да бъдат махнати – веднага и трайно

Още преди ободряващия душ и преди всичко останало направете 15 приклякания. Разбираемо е, ако не сте активна личност, не спортувате и дори не правите утринна гимнастика, тези 14 клека да ви затруднят. Но проявете упорство и ги направете точно 15.

“Фигурин

Действие: Клековете ще активизират дренажната система и ще ускорят кръво- и лимфотока, които все още са в „спящ“ режим след нощния сън. Усилването на кръвообращението стимулира извеждането на излишните течности от тъканите, които всъщност са причина за торбичките.

Впрочем, клековете тонизират и мускулите на краката, но това е друга работа.

2. Контрастен душ

Ето го мястото на сутрешния душ, но този път той е по-особен – редуване на хладка с по-топла вода. Започнете с топлата. Желателно е душът да се прави под силен напор на водата, което допълнително ще раздвижи кръвта.

3. Още 15 приклякания

Повтарянето на серията клекове е задължително, не го пропускайте.

4. Миене на зъби с мимическа гимнастика

За да се отървете екстрено от утринния оток и да приведете външността си към обичайния изглед, преминете към чистенето на зъбите. Но нека този път то е по-дълго и да бъде съчетано с активни мимики на лицето. За по-лесно се мислете за маймуна: кривете се, хилете се, правете смешни муцуни или каквото се сетите.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Действие: Мимиките не са от значение, важното е да се задействат всички мускулчета по лицето и особено тези около очите. Непременно отваряйте широко и стискайте очи, въртете във всички страни, обръщайте нагоре или ги насочвайте в една точка на върха на носа.

Впрочем, мимиките подобряват настроението, но това е друга работа.

5. Обтриване с газирана вода или лед

След зъбите ще наплискате и лицето, вероятно. Но не. Този път обичайното безцелно мокрене няма да свърши работа. Необходимо е лицето добре да се разтърка и разтрие с длани и да се раздвижи по външен механичен път. Ако периодично получавате отоци под очите, винаги дръжте в хладилника бутилка газирана вода. За предпочитане е да бъде силно газирана, поради което ще свършат работа по-скоро изкуствено газираните марки. И я дръжте ледена, за да измиете лицето с нея.

Действие: Мехурчетата газ масажират кожата на микро ниво, минералите и солите от състава на водата я укрепват, студът – активира още един път кръвотоците и прибира подпухналите тъкани.

Ако досега не сте вземали бързи мерки срещу торбичките и нямате под ръка газирана вода, този път може да минете с кубчета лед. Ефикасността не е същата, но е по-добре от нищо.

6. Билкови ледчета

Ако често се борите с отоци под очите, може да обогатите процедурата с билкови кубчета – замразена отвара от билки с дренажна функция.

Рецепта: от вечерта сварете голяма лъжица лечебни растения. Може да е една билка или букет от няколко, няма значение. Подходящи за вашия проблем са лайка, мента, невен, градински чай, липов цвят и т.н. Водата е стандартна доза – 1 чаена чаша. Не варете, оставете под капак, докато сама изстине, и разлейте във формички. Еднократна занимавка, но ще осигури лед за много процедури напред.

Едно обтриване на лицето изисква едно кубче, но го изразходвайте докрай – докато се стопи под топлината, излъчвана от кожата.

Клекове контрастен душ, упражнения, масажи, газирана вода и ледчета , студени компреси с гел, студена краставица

Премахване на отоци в 6 стъпки + 2 допълнителни за 15 минути общо

Първите 6 стъпки би следвало да доведат до забележимо подобрение на състоянието на лицето, приближаващо се до обичайното. Дотук сте загубили съвсем малко време. Но продължете повече дни, ако случаят е по-тежък и резултатът от направеното до момента е незадоволителен.

7. Масаж около очите

Когато времето ви притиска, може да продължите паралелно с другите утринни дейности. Например масажирането на тъканите около очите идеално се съчетава с приготвяне на закуска, будене на децата, чакане на кафето и т.н. Става и по време на закуска. И все пак отделянето на няколко пълноценни минути е най-добре.

Техника:

 • Оказваме лек натиск с върха на пръстите. Зоната е нежна, нека не се разтяга. Натискаме поредни точки, образувайки дъга, стигаме до слепоочието и се връщаме покрай контура на веждата. Обикаляме окото 10 пъти;
 • Слизаме надолу и с няколко пръста масажираме горната част на бузите. Качваме се сантиметър нагоре – от носа към ухото, също 10 пъти. Натискайте в точка, без да дърпате настрани, за да не разтегнете кожата;
 • За завършек направете няколко пошляпвания с възглавничките на пръстите в зоната под окото – към носа, към ухото.

Действие: масаж от 2-3 минути носи неоценима полза за тонизиране на тъканите.

Вариант: при недостиг на време идея е да съчетаете ледените билкови кубчета със самомасажа. Оказвайте точковия натиск с ледчето и обтривайте в по-широк периметър, докато кожата е в състояние да търпи студа. Щом се вледени, дайте няколко секунди пауза и подновете масажа до пълно разтопяване на леда.

Ледът и масажът са едни от най-ефикасните екстрени способи срещу торбички под очите.

8. Нанесете на тънката кожа мъничко крем за хемороиди. Той съдържа в-ва против раздразване, които помагат за облекчаване.

Допълнителни мерки

(не толкова бързи) 

Даваме още няколко техники за разнасяне на торбичките. Те са идеално приложими в почивен ден или когато се разполага с време.

торбички под очите, тъмни кръгове под очите, сенки под очите

Студеното стяга тъканите. Лед, краставица, картоф, компреси – всички средства трябва да са добре изстудени

1. Студени компреси с гел

Правят се с готови торбички с гел за компреси, които се намират в аптеките. Държат се в хладилника и се вадят при необходимост. Ползват се многократно – измиват се и отново се прибират. Студеният гел е идеален при отоци и умора – след дълго гледане в телевизор, монитор, смартфон и т.н.

При торбички под очите гелът се държи 10 минути. Не е необходимо престараване, и без това съдържанието на компреса ще се стопли.

2. Студена краставица

Студените компреси с изстудена и нарязана на колелца краставица са по-добри от гела, ако сте готови да направите и масаж. Първо наложете краставицата за 5 минути върху широка зона около окото, а след това масажирайте с нея.

Действие: краставицата разнася излишната вода от повърхностните тъкани, подобрява кръвообращението и активизира клетките, така че резултатът е широкоспектърен, включително подобряване на тена и разглаждане на малките бръчици.

3. Настъргани картофи

Когато пресолим ястието, пускаме цял картоф, който да изтегли излишната сол. Така действа картофът и с торбичките – изтегля излишните течности и сваля отока. За по-бързо и ефикасно действие, както и за да контактува плътно с кожата, картофът се бели и настъргва на ситно ренде. Масата се разполага по лицето за 10 мин.

4. Студено мляко

При липса на картофи, краставици и билкови ледчета, първа помощ се оказва и с малко студенко мляко. В него се топят тампони за почистване на грим, леко се оцеждат, но все пак достатъчно мокри се полагат върху очите. Млякото разнася не само течностите, но и тъмните кръгове.

Всичко дотук са екстрени мерки за справяне с конкретната ситуация, когато ни изненада сутрин при ставане. Но хронично появяващите се торбички или случаите, в които те просто са ежедневие, изискват по-широк подход. Показано е вътрешно системно лечение с растителни отвари и препарати с пикочогонно действие.

Понякога торбичките са пряко следствие от конкретни вътр. заболявания.

По-долу ще дадем радикалните способи за ликвидиране на торбичките, но преди това ще видим появата им какво означава.

И още два съвета:

 • Започнете да поемате мн. вода, вземете и за из път. Тя намалява задържането на течности в тъканите. Не пийте кафе и газирано, дори сода, защото те способстват отока.
 • Слагайте тъмни очила за през деня, дори и да не е много слънчево.

Възможни причини

за сенки под очите и подпухнали очи

Торбички наричаме оток или по-леко подпухване:

 • което в еднаква степен е разпространено от двете страни на лицето;
 • което не причинява болка.

  премахване на торбички под очите с лед, краставица, компрес, масаж, упражнения, крем

  Видът на отока помага да се идентифицира причината за него

Торбичките са симетрични. Ако имате оток само под едното око, то вероятно е конюнктивит, ечемик, флегмон, ухапване от насекомо или попадане на чуждо тяло вътре в окото.

Индикатор за разграничаване на събирането на течности от други причини за отичане се явява и болката. Торбичките под очите не болят за разлика от другите изброени причини за отоци, при които се наблюдава сърбеж, парене, дърпане или друг дискомфорт.

Подпухнали очи сутрин, след сън

Сутрешното подпухване насочва към:

 • Хормонални колебания – увеличават съхраняването на течности под тънката кожа под очите;
 • Задържане на течности из цялото тяло – поради болест, възпаление или умора, бременност;
 • Обезводняване или продължително приемане на прекалено ограничено количество вода или махмурлук. Така или иначе единственото решение е пиенето на вода;
 • Оток в следствие на прилагано медикаментозно лечение;
 • Неподходяща вечеря от предната вечер: солена риба или друго солено ястие. То провокира задържане на течности, а те най-напред се отлагат под окото;
 • Голямо количество бира или по-силен алкохол – нарушава обменните процеси, провокира повишена проницаемост на съдовите стени;
 • Повишено артериално налягане – води до разширяване на малките съдове около очите и отичане на подкожните слоеве;
 • Периодично подпухване сутрин се наблюдава при нарушени функции на бъбреците и сърцето. Ако не намерите други причини за образуване на торбички, посетете доктора и си направете изследвания;
 • Излагане на стрес (бременността също е такава за тялото), при който се отделя адреналин;
 • Алергия от домакински химически препарати, полени и др., която може да се съпроводи със сърбене, почервенява на окото и околната кожа;
 • Лошо кръвоснабдяване и кислородно насищане водят до застой на кръвта в капилярите под очите и нейното прозиране. Недостигът на влага прави кожата още по-прозрачна и като следствие се появяват кръгове;
 • Наследственост (наследствени торбички).

Кожата под окото е много тънка и се влияе от най-различни причини. Считайте този отрязък от кожното ви покритие като подобно на новородените.

Подробно и систематизирано описваме причините за поява на торбички и сенки в края на статията.

Диагностика на причините

Виждате, че уж безобидните торбички под очите понякога са временна реакция, а понякога – знак за болест.

Ако ви измъчват спорадично, огледайте какво и колко ядете и пиете, колко спите и т.н.

Ако се явяват перманентно или се задържат продължително време, отоците около очите следва да бъдат изследвани. Както посочихме, някои заболявания дълго време текат безсимптомно, като подпухването се явява първи или единствен знак за скрит патологичен процес.

Диагностиката се провежда по такава схема:

 1. Анамнеза – изяснява генетична предразположеност, нарушения в хранене и условията на живот.
 2. Лаб. изследвания – общ и биохим. анализ на кръвта, урината, ЕКГ, рентген и компютърна томография, УЗИ на малък таз и коремна зона. Изборът е според показанията на анамнезата и предположенията, направени на нейна основа. При необходимост се прави и диференциална диагностика за изключване на подобни заболявания.
Сенки под очите при дете
торбички под очите при дете, причини

Торбичките под очите не са приоритет на възрастните. При децата причините също са множество и е трудно да се идентифицират

Причините за торбички при дете могат да бъдат доста различни заради индивидуалните особености. Тук се отнасят сериозни вътрешни заболявания, но и просто нарушения в храненето и дневния режим. По мнение на лекарите, най-често отоци се явяват при:

 • Продължително пребиваване във вода, къпане;
 • Голямо количество течности, изпити о-рано;
 • Проблеми с отделителна с-ма и бъбреци;
 • Продължително пребиваване на слънце, силен загар;
 • Повишено вътречерепно налягане;
 • Ухапване/ ужилване от насекоми в частност въшки по миглите;
 • Алергия;
 • Хронично възпаление на края на клепачите;
 • Неправилно или прекалено дълго носене на лещи;
 • Истеричен, продължителен плач;
 • Дълго използване на компютър, телевизор, телефон.

Ако родителите не могат да разберат причината за отоците, ако те не минават дълго или периодично се възобновяват, следва да се направи консултация.

Тревожни симптоми са:

 • при кърмачета – подпухване, съпроводено с подуване на фонтанелата, силна тревожност и плач – вероятно повишаване на вътречерепното налягане;
 • внезапно отичане + почервеняване + обилно сълзене, както и непонятни слузести секрети от носа при липса на хрема, съпроводени с неспокойно поведение на детето – вероятна алергична реакция;
 • подпухване под очите + ярко изразено нарушение при уринирането (учестено), наличие на кръв в урината, болка в кръста, леко повишаване на темп., главоболие – вероятно заболяване на пикочните пътища или бъбреците;
 • периодична поява на подпухване за над 3 дни – всички изброени обстоятелства изискват преценка на лекар.

Други видове лек и

Народна медицина

Маски

при подути, подпухнали очи, против сенки

(всички се държат 15 минути)

 • С картофи: настържете картоф на ситното ренде, размажете върху марля и наложете на очите. После отмийте и нанесете околоочен крем;
 • С картофи, втори вариант: настържете картоф и добавете брашно и сурово мляко в пропорции 2:1:1). Наложете, както описахме по-горе;
 • С магданоз: наситнете магданоз и смесете с мазна сметана до получаване на каша (1:2). Нанесете под очите, като отгоре сложите памучни тампони. Отмийте и нанесете околоочен крем.
 • С чай: залейте пакетчета чай с кипната вода и охладете малко. Положете върху очите. После няма нужда от измиване, направо нанесете крем. Предпочитан вид на чая: зелен, липа, мента, градински чай и др. Главното е да няма остри подправки, които дразнят;
 • С ов. ядки: залейте шепа ядки с топло мляко, изчакайте немного да набъбнат и нанесете под очите. Следват отмиване + крем; (Още ТУК: Рецепти с овесени ядки!)
 • Маски по бързата процедура: краставица на кръгче, лед на кубче и картоф;
 • Бързи маски за зоната под очите стават от охладени кръгчета краставица и сурови картофи или протриване с билкови кубчета (рецептата по-горе).
Компреси за подпухнали очи
торбички под очите, сенки под очите, тъмни кръгове

Компресите са на билкова, растителна и млечна основа

Компресите премахват напрежението и умората от очите и са особено желателни, когато торбичките се явяват след напрегнатото използване на зрението продължително време. След всеки компрес мястото се измива и обработва с крем.

Чаен компрес: предназначен за уморени, раздразнени, почервенели очи, подпухнали клепачи. Този компрес разнася тъмните кръгове и отока под очите и е чудесна профилактика срещу бръчки. Сварява се черен чай  и се докарва до студен, но не леден. В него се топят тампони, които се обновяват през 2 минути, общо 8 пъти;

Краставичен компрес: обелете и настържете краставица и я завийте в марля. Леко оцедете, така че марлята да се пропие със сока. Положете я върху очите и полежете;

Млечен компрес: специално срещу отоци, кръгове и раздразнени очи. Сгъстете малко мляко с мазна сметана или извара – да се посгъсти. Топете памучни тампони и налагайте на всеки 12 часа;

Маслен компрес: прекрасно премахва тъмни кругове и раздразнение от очите. Топете памучни тампони с затоплен зехтин и дръжте поне 15 мин.

Картофен компрес: Настържете суров картоф и оцедете сока. Смесето го с пшенично брашно. Става каша, която сложете в марля и наложете;

Компрес от лайка: срещу раздразнение, почервеняване, умора. Сварете половин шепа лайка и я запарвайте 30 мин. Охладете и в течността напоявайте тампони и полагайте върху очите. Правете на 12 часа;

Липов компрес: при умора, подпухване и отоци. Половин шепа липов цвят се вари 6 часа на много слабо. Напоявате тампони, налагате и подновявате периодично. Преди компреса обтрийте кожата с лед, за да усилите ефекта.

Компрес от бреза: премахва отоците и придава блясък на окото. Смелете в блендер пресни листа от бреза и ги залейте за 10 часа с хладка вода. В течността топете тампони и подменяйте през 2 минути;

Компрес от мента: срещу възпаления, торбички и отоци. Ментата се сварява стандартно за 5 мин. и се запарва. Процедурата нататък е като по-горе.

Компрес от смокиня: специално срещу торбички. Разполовете смокиня и положете със среза към кожата. Още ТУК: Ползи и рецепти със смокиня и смокинови листа!

Активен въглен

Той бързо изтегля течности и токсини, затова е полезен като бързо средство за сваляне на отоци (налагане на тампони с размита във вода таблетка), но и като профилактика при често повторение на проблема.

Домашен лосион срещу торбички ще направите от отвара от мента, копър, магданоз, градински чай и маточина (равни количества), в която след охлаждането се добавя и една таблетка активен въглен и 6 капки глицерин. Разтворът се прецежда и държи на хладно. Неговата трайност е 10 дни. Обработвайте кожата максимално често.

Алое
торбички, сенки под очите

Алоето се използва от множество козметични производители за продукти, насочени към подобряване на кожата под очите

Алое срещу потъмнели кръгове: смесете жълтък с мляко и сок алое, приблизително равни количества. Топете памучен тампон и наложете;

Алое срещу торбички: замразено алое. Ако знаете, че периодично ви излизат торбички, изцедете сок алое и замразете във формички.  За чувствителни кожи алоето се разрежда преди замразяване. Още ТУК: Ценни рецепти с алое вера!

Яйчен белтък

Белтъкът стяга кожата и премахва торбичките. Той успешно се комбинира със сол, пшенично брашно и мед, но това са три различни варианта:

 1. Разбиваме белтъка с щипка сол, нанасяме до изсъхване и отмиваме;
 2. Разбиваме белтъка с лъжичка течен мед и лъжичка брашно.

Брашното стимулира кръвообращението и извежда излишната влага, също така и подхранва. Медът има антибактериален ефект и регулира влажността на кожата.

Розова вода

Тя с лекота възстановява уморени от компютър очи и разнася тъмни кръгове. 10-минутна почивка с натопени в нея памучета премахват раздразнението и умората и успокояват лигавиците. Тонусът на кожата също се възстановява.

Третирането с роз. вода е ефикасно и срещу кръгове и торбички, но заедно със алоев сок – равни части. Обтриването с това средство овлажнява, възвръща еластичността и здравия вид на кожата около окото.

Ефикасен крем

против торбички под очите

Дамите желаят бързо и с лекота да се избавят от торбичките под очите и търсят готова козметика за това. Процедурите в салоните за красота изискват и финанси, и време, а домашните процедури – време и търпение. Това прави кремовете желани – те не отнемат повече от минута за нанасяне и са винаги под ръка при необходимост (за разлика от стъргания картоф например).

Козметичната индустрия в последните години напредна в тази област и вече предлага препарати, които показват висока ефикасност.

Готовите кремове:

 • тонизират, стягат и повишават еластичността на кожата;
 • активизират обменните процеси и микроциркулацията;
 • извеждат излишните течности и хидратират в дълбочина;
 • насочват подхранващите в-ва към точното място, лекуват авитаминоза;
 • тъмните кръгове забележимо изсветляват.

Всеки крем, предназначен за около очи, е достатъчно мек и неагресивен към нежните там тъкани. Повечето производители ги правят и хипоалергенни. Такива кремове представляват мощна защита срещу УВ лъчи и ниски температура, които са сред провокаторите за появата на торбичките.

Кремовете, които действително помагат срещу кръгове и торбички, съдържат някоя от следните съставки:

 • хиалуронова к-на;
 • растителни екстракти от зелен чай, липа, лайка, мента и други подобни;
 • етерични масла розмарин, сандал, здравец и др. подходящи;
 • колаген и еластин;
 • витамини ретинол, аскорбинова к-на, токоферол, калциферол.

Ако искате максимално ефикасен крем, гледайте да има и повече от изброените компоненти. В случай че на етикета прочетете прекалено много химически формули и термини, или въобще думите са ви непонятни, по-безопасно е да потърсите друго средства.

Правила за прилагане

на кремовете срещу торбички

крем срещу торбички под очите, сенки, тъмни кръгове

4 правила за третиране на кожата под окото

 1. Не дръжте кутийката на открито, на слънце и до отоплителни тела;
 2. Хладилникът също не е най-доброто – открийте умерена температура за крема си;
 3. Нанасяйте само под очите;
 4. Сложете неголямо количество с възглавничката на показалеца и с потупващи движения нанесете в посока към носа;
 5. Слагайте 2 пъти – малко преди да излезете от дома и малко преди да легнете вечер.

Внимание! Ако кремът не даде резултат до 2 седмици, сменете го. Той не е вашият!

Световен рейтинг на най-успешните кремове:

 1. Parabenfree от AdvancedLine;
 2. Hydraphas от La Roche-Posay;
 3. Bio-gold Pearl Eye Serum;
 4. Under the Eye Light Cream от Lioele;
 5. Eyetuck от Skin Doctors;
 6. Стик с лайка срещу торбички под очите от Laction

Други добри и ефикасни средства

Ентеросгел (Enterosgel)

Популярният ентеросорбен се използва не по пряко предназначение, когато трябва да помогне за торбички под очите. Относително отскоро Ентеросгел се използва и в козметиката. Когато торбичките са следствие от бурна вечер с много алкохол и неразумно ядене, сорбентът ще помогне. Как?

 • Вътрешно, за да изчисти тялото от токсичните отпадъци, формиращи се от разграждането на напитките и храните от празненството;
 • Външно, в маска за под очи – за да помогне срещу сенки и торбички.
Нощна маска с Ентеросгел и лайка

Супена лъжица Ентеросгел се разрежда със силна, наситена отварка от лайка – до консистенция на сметана. Нанася се около окото с леки масажиращи движения. Сутринта засъхналата маса се отмива с билкова отвара, топла вода или деликатен тоник. Нанася се подхранващ крем.

Ентеросгел събира много положителни отзиви – отоците изчезват, когато се освежава, тъмните кръгове се разсейват. През нощта е възможно  стягане от маската, но това няма да нанесе вреда на кожата.

В случай че забележите торбичките едва сутринта, Ентеросгел пак ще помогне.

Сутрешна маска с Ентеросгел и картоф

Намажете две шайби сур. картоф, намажете ги с ентеросгел и наложете под очите за четвърт час. Отмийте. Нишестето от картофа оказва благотворно действие – разглажда бръчиците, смекчава кожата.

Експресна маска с Ентеросгел и чай

Запарете 2 пакетч. зелен или билков чай за 5 мин. Оцедете, охладете набързо в камерата. Върху едната страна на пакетчетата нанесете Ентеросгел – на тънко по цялата повърхност. Полежете с тях 7 минути и отмийте с остатъка от чая. Изплакнете и сложете крем.

Млечна маска с Ентеросгел за чувствителна кожа

Пълномаслено мляко (а за много суха кожа – сметана) се охлажда в камерата или с кубчета лед. Натопявате памучни тампони, леко оцеждате и намазвате върху тях Ентеросгел. Налагате, докато тампоните се затоплят, и повтаряте процедурата – напояване с мляко и намазване с крема. Общо 3 пъти.

Най-експресната рецепта срещу отоци

Охладете 4 големи лъжици в камера и в чаша с лед. Намажете ги откъм издутата страна с Ентеросгел – на тънко, и наложете под очите. Щом се загреят, върнете на студено, а междувременно наложете другия чифт. Заменяте лъжиците със студени общо 15 минути.

Ентеросгел се продава у нас, опаковка от 225 мл струва 41.00 лв.

Ремескар за очи

Ремескар е серия от клинично изпитани препарати, които решават козметични проблеми с кожата. Един от продуктите е насочен към торбички и тъмни сенки. Негово предимство е мигновеното действие и видим резултат от еднократно приложение.

Ремескар се полага само върху чиста кожа, от която е премахнат грима. Едноразовото количество е с размер на оризово зърно, да не се предозира. Кремът се разпределя по кожата под окото. Лицето запазва спокойствие, докато препаратът засъхне.

Опаковка от 8 мл е на цена 70 лв.

Крем против хемороиди

за торбички под очите

Ректалните кремове са създадени за премахване на отоци, възпаления, болка, сърбеж и други неприятни ефекти от образуването на хемороиди. Разпространено, но все пак народно средство, е използване на тези му свойства за кожата под очите. Все пак има едно предупреждение: кремът не е предназначен за нежната кожа на лицето и се ползва по този необичаен начин по-скоро по изключение, отколкото редовно.

Клинианс

против сенки под очите (стик)

Гелът на Clinians, предназначен за околоочен контур, работи срещу сенки, умора и въобще лош вид на лицето. Фирмата има още специален серум за защита на околоочната зона ELAX, една от патентованите съставки в който премахва сенки и отоци. Действа се с помощта на съчетание от соя, пептиди от ориз и протеин от дрожди.

Почистващо мляко

Planter’s

с хиалуронова киселина

Крем срещу торбички, сенки, тъмни кръгове

Продукти на известни марки за третиране на проблеми в зоната на очите

Под формата на продукт за почистване на грима, се осъществява постоянна профилактика на кожата срещу отоци и сенки. Активните съставки са лайка, хиалуронова к-на и бадеми. Продуктът има бързо действие на най-горното ниво от кожата и там възстановява баланса на течностите. По-дълбоко той работи като запълва бръчките, а в дермата регенерира и реструктурира. Цена на млякото 37.11 лв.

Гарниер нутришънист

(Garnier Nutrtionist)

Регенериращият крем за очи с цена 16.81 лв. обновява на клетъчно ниво. Омега к-ни от розово масло овлажняват в точни пропорции, а магнезий от киви енергизира. Продуктът работи с натрупване и с времето тъмните сенки намаляват.

Коректор за очи

на Импала и др.

Не са много начините да се замаскират тъмните сенки и торбички, които се образуват на най-видно място на лицето. И коректорите за очи имат водещо място сред тях. Но не винаги условията за използването им са перфектни. Например в горещите и влажни летни дни е нужно внимание, за да се отделят периодично излишъците от гънките.

Коректорите се нанасят със стика и се разпределят с потупващи движения.

Течният коректор на Импала има свойството да покрива и петна и има охлаждащ ефект. Цената му е само 3 лв.

Instantly Ageless
Екстрени мерки срещу торбички и сенки, сутрешни торбички, хронични торбички, наследствени торбички, народна медицина, маска за очи, компрес за очи, активен въглен, Алое, Крем, Ентеросгел, Козметика, Коректор,

Демонстрация на ефекта от Instantly Ageless

Незабавният ботокс ефект е записан в наименованието на продукта. На момента премахва торбичките. Продуктът е основан на т.нар. Течен ботокс, а именно в-вото аргирелин. Продава се на сашета, всяко от което е за 2-4-кратна употреба. Цена на едно саше е около 4 лв.

Лиерак диопти гел

(LIERAC Dioptigel)

Това е продукт, специално насочен срещу неприятните образувания под очите. На цена от 39.51 лв. и със състава си от извлеци лайка, хвощ, бръшлян и шапиче, гелът абсорбира излишните течности. За пълен ефект се прилага 30 дни.

All About Eyes Rich на Clinique

Околообните кремове на Clinique справедливо влизат в нашето ревю на най-ефикасните средства срещу отоци по лицето. Разработени са няколко продукта – с много широк диапазон на действие и широк диапазон на цена `от 35 до 115 лв. От всички ще откроим крема п/в тъмни кръгове – 10  мл, 70 лв.

Околоочен крем Nuxe

Prodigieuse продуктът на цена от 29.91 лв притежава функцията за хидратира и подхранва именно нежната кожа под окото на най-дълбоко ниво. Превантивно работи срещу подпухване и потъмняване на участъка, има антиейдж ефект. В същото време регенерира зоната и я подсилва.

Крем на Виши (Vichy)

Vichy се представя с два продукта – SLOW AGE и Идеалия. Първият е специално насочен срещу подпухвания на кожата, образуване на тъмни участъци и за укрепване. Основата е пробиотик и антиоксидант, добит от много древно растение. Цената му е 49.90 лв.

Вторият продукт – Идеалия крем, има за цел да заглади малките линии и да коригира потъмняването, защитавайки от окисление. Успокоява и укрепва. Цената му е 48.40 лв.

Кремове за около очите

на Лореал (L’Oréal)
На Орифлейм

“Виж и повярвай” (Seeing is Believing)

Крем, създаден да енергизира и подхранва, с основна насочено оток и тъмни сенки. Чрез антиоксиданти стимулира клетките и тяхното дишане. Цена от 19.92 лв.

Хомеопатия

Отоци по тялото принципно се лекуват с Apis – пчелна отрова, която предизвиква местни и общи отоци. Kalium carbonicum е показан при общо подпухване, при мека и нежна кожа. China е показана при хронични отоци. При отоци на лицето специално действат Acidum aceticum и Kalium aceticum.

Хомеопатични компреси

Ескулус и Кофеа

Ескулус е продукт, основан на конския кестен. Той е насочен към проблеми с кръвоносна с-ма като разширени вени, хемороиди, ректални болки и др., но поради сходство намира приложение и за стягане на микромрежата от съдове в кожата.

Кофеа – кафеено дърво, се прилага при периферни невралгии. Извън прякото из приложение разтвори на двата продукта  – по двайсетина капки на 100 г вода, тонизират и активизират кръвообращението в зоната около окото и по този начин се борят с отока и тъмните петна.

Лечение на отоци и подпухнали очи

Козметични процедури

Премахване в студио + цена

В салоните и студиата за красота за борба с торбичките се прилагат основно лимфен дренаж, електростимулация и мезотерапия.торбички под очите, сенки, тъмни кръгове под очите

торбички под очите, сенки, тъмни кръгове под очите

Лимфодренажен масаж за домашно приложение

Лимфният дренаж стимулира оттичането на течности от лимфните съдове в зоната на очите, при което торбичките намаляват. Прилага се ръчен и апаратен дренаж. Обичайно той се прави на цялото лице, съчетано с кремове и маски. Достатъчни са 6 до 10 процедури за придобиването на свеж вид. Цената е между 20 и 50 лв, като варира в различните градове и според броя поръчани процедури.

Електростимулация е въздействие с ток ниска честота. В резултат малките мускули влизат в тонус, а състоянието на кожата се подобрява. Тук цената също варира в широк диапазон от 25 до 80 лв.

Мезотерапия – подкожно въвеждане на коктейл от специално подбрани вещества (представлява убождания в около очна зона). Веществата постепенно се освобождават, оказвайки въздействие върху торбичките и тъмните сенки. Цената варира според използваните препарати, като границите са от 40 лв за една процедура карбокси-терапия до 500 лв за епруветка на Regen Lab.

Как да махнем торбичките под очите трайно

Премахване на торбички под очите с лазер

Лазерната биоревитализация е процедура на въвеждане на хиалуронова к-на с помощта на лазерно излъчване. Лазерът спомага за дълбокото проникване на к-ната в дербата, което активизира усиленото изработване на еластин и колаген, овлажняване на кожата. Всичко това в съвкупност дава мощен лифтинг ефект. Изчезват тъмните кръгове и подпухванията под очите. Такива процедури са на цена около 100 лв, но някои студиа пускат и ваучери до 40% от цената.

По-кратко екстреното премахване на торбичките е дадено ТУК: Бързо премахване на торбичките под очите и други начини. 

Терапия на околоочен контур

Тя е специална програма, целенасочена към подобряване на еластичноста на зоната около окото чрез кинезитерапевтичен масаж. Тя се третира с натурални продукти за почистване, регенериране и стимулиране. Задършва с регенерираща маска и крем за дълбочинна хидратация. Масажите се провеждат на 3-4 дни, като общият им брой е 8. Следват поддържащи процедури. Ценака е около 10 лв на процедура.

Фейсбилдинг

(гимнастика за торбички под очите)Торбички под очите, сенки под очите, тъмни кръгове под очите, причини, лечение, премахване

Лицето може да се поддържа и с упражнения, които предпазват от появата на торбички и частично ги отстраняват. Упражненията въздействат върху мускулите на очите, поддържайки ги в тонус. Те са прости и не изискват много време. Най-силните упражнения:

 • силно замижаване и отпускане на очите;
 • въртене на очните ябълки във всички посоки;
 • бързо мигане, съчетано със силно пресиране на мускулите на лицето с пръсти.
 • Противопоказания към изпълнение на упражненията не съществуват.
Диета и хранене

против отоци под очите

Безсолното хранене е първа стъпка към избавянето от неприятното подпухване по лицето. Престанете да солите допълнително храната си и предпочитайте по-обезсолени продукти.

Рискови са храни, в които поначало се съдържа много сол – сирена, солена риба, гъби и др. Полуфабрикатите и готовата храна, консервите, пакетираните сосове, джънка също са нежелателни.

За още по-голям ефект включете в менюто си храни, които извеждат излишната вода – зеле, печени картофи, свежи салати, суш. кайсии, магданоз, краставица и др.

Важно! Диуретичните храни, както и диетата срещу торбички, „отмиват“ от тяхоло калий. Направете консултация и при необходимост добавяйте калий чрез аптечни препарати. Дефицитът на калий води до нарушения в работата на сърцето.

Филъри с хиалуронова киселина

Това е техника с продължителна трайност, насочена срещу склоността на зоната под окото да задържа течности и да подпухва. Филърът представлява специално обработена хиалуронова к-на, която предотвратява абсорбирането на вода. Ефектът й е около 2 години. Според дерматолози обаче, филърите не са за вс. пациент и зависи от структувата на долния му клепач.

За хиалуроновата к-на е дадено подробно ТУК: Хиалурон и колаген за лице, как се обезболява, как действа и други подробности.

Масаж, физиотерапия

Масажът на лицето се изпълнява без всякакъв натиск, само с възглавничките на безименните пръсти. Подмазва се със специални кремове срещу торбички и сенки или поне с растит. масло. Идеята е да се избегне разтягане на кожата. Движенията са от слепоочието към носа.

Как да масажираме сами лицето си:

В последно време набира популярност масажът със сребърни лъжици, чиято цел е разглаждане на кожата. Тази техника е напълно приложима в дом. условия, вижте как във видеото:

Ботокс и изсветляване

на тъмни кръгове

С възрастта, при рязко отслабване, след боледуване, при стрес и изтощение се губи мастна тъкан около очите. С това очните ябълки хлътват, а загубилите плътност тъкани се отпускат и така се образуват и торбички, и сенки. Поради това попълването с ботокс е възстановяване на първоначалната структура под окото и да се ликвидират торбичките. Инжектирането релаксира мускула отдолу и разглажда кожата отгоре.

Процедурата вече рядко се ползва. Има създаден страх спрямо нея, а много по-нови и безопасни технологии с лекота я изместват. Алтернативите са доста, сред тях фотодинамичните процедури и иглената мезотерапия.

Пластична операция

(пластика на клепачи)

Пластична операция блефаропластика цена

Ето какво представлява блефаропластиката

При необходимост от радикално решение на проблема с торбичките и сенките, то единственият вариант е т.нар. блефаропластика. Представлява отделяне на излишните мастни тъкани в областта на клепачите – долен и горен. Операцията се извършва от опитен хирург с голяма точност и тя струва от порядъка на 5000 до 9000 лв.

Корекцията на клепачите не оставя белези, а резултатът е възможно най-траен сред всички способи за корекция. Пациентът обаче не е освободен от необходимостта да внимава с какво се храни, колко и как почива, да спи достатъчно и пр.

Коментари

за сенки и торбички под очите

Размяната на мнения и съвети в дамските форуми по темата торбички и сенки под очите показват, че повечето дами у нас изпитват страх от радикални методи и се доверяват повече на козметиката. Преобладаващ дял от тях са склонни да инвестират в козметика за лице, за която признават, че не достига винаги желания ефект, но е неинвазивна и по-евтина. Сред домашните средства се ползва основно краставица на кръгчета за моментен ефект.

Това, което рядко се коментира във форумите, е реалната причина за образуване на торбички. Единични потребители се опитват да насочат вниманието, че най-често дефектът, изглеждащ козметичен, всъщност има много по-дълбока здравословна причина.

Затова ви предлагаме подробен преглед на причините за образуване на торбички и сенки, систематизирани по видове заболявания.

Систематизирани причини

за отоци под очи

Ако дотук не сте намерили причината за вашите торбички, разгледайте систематизирани всички причини. Те може да се разделят на 2 основни групи:

 1. безобидни проблеми, които не влияят на състоянието на организма;
 2. сериозно заболяване, изискващо лечение.

Патологични причини

Появата на устойчиви отоци, които не се разнасят доста време, са сигнал за внимание. Основно те говорят за вътрешно заболяване или някакво патологично състояние. Отокът под очите е симптом за ред тежки заболявания.

Алергична реакция

Имунната с-ма се провокира от най-различни дразнители – от прах, вода от водопровода, ярка светлина, контактни лещи, храна, лекарства, домашни животни… Постоянният контакт с раздразващия фактор поддържа отока и дори подпомага нарастването му. Няма да се намерят достатъчно ефективни мерки срещу подпухването, докато не се отстрани провокатора. При краткотраен контакт с дразнителя алергичната реакция минава самостоятелно и бързо.

Алергичният произход на торбичките под очите се бележи от съчетанието със сърбеж в очите и миглите, непрекъснато сълзене, признаци на ринит – хрема, кихане, обилно секретиране от носа. Особеност на алергичния оток е, че той бързо се купира без контакт с провокатора, но почти мигновено се връща при повторна среща.

Наистина много хора получават торбички като алергична реакция, без да подозират. Но докато не засекат причината, няма как да си помогнат трайно. Лечението винаги започва с изключване на алергена, а често са необходими и антихистамини или кортикостероиди при по-обширно поражение. Препоръчва се имунотерапия в активната фаза и намалени дози по-нататък срещу рецидиви.

Болести на очите

Най-силно изразени отоци под очите се формират при птоза (паднал горен клепач), склерит (възпаление на склерата), обръщане на клепача, блефарит, новообразувания и тумори на тъканите.

Как да замаскираме тъмните кръгове с грим – видеоурок:

Възпалителни процеси

Оток от възпалителен характер се образува като реакция на инфилтрати, разположени в тъканите и структурите в близост до очите. Например синузит от лява страна провокира оток под ляво око.

Едностранният оток е симптом за възпаление на венци или зъб от съответната страна. Може да е показател на болести като конюнктивит, флегмон, възпаление на лицев нерв, възпаление на луковиците на миглите, на периорбиталните тъкани, на слъзните жлези. Гъстата кръвоносна мрежа в областта на очите и носа създава благоприятни условия за бързо разпространение на инфекции по съседство, включително в гл. Мозък. Условието е бързо да се предостави лечение, което често изисква антибактериална терапия и физиотерапевтични процедури, ако отокът минава без гнойни образувания. Ефикасни са суха топлина, магнитотерапия и лазер.

Изменения в шийния отдел

на гр. стълб

При съчетаване на отоци под очите със силно главоболие, мравучкане по тялото, нарушена координация на движенията, слабост на мускулите на ръцете, понижена чувствителност по ръцете и особено по края на пръстите, постоянни болки в областта на врата, имаме основание да предположим проблеми с гръбначния стълб в областта на врата – схващане, шипове, дискова херния. Специално дисковата херния понякога дълго е безсимптомна и само торбичките подсказват неблагоприятното развитие.

Дисковата херния се цери с лечебни масажи и гимнастика, с медикаменти – обезболяващи, противовъзпалителни и спазмолитични средства, физио и мануална терапия и т.н., а при тежки случаи се минава към оперативна интервенция.

Нефрологични болести

Различните заболявания на бъбреците неизменно водят до образуване на отоци. Подпухването под очите е дори добър вариант пред переспективата да се подуе цялото лице чак до шията. Хората с бъбречни болести сутрин често се събуждат с подпухвания около очи и не само там. При прогресиране на заболяването отоците обхващат краката, а по-нататък и други части като полови органи и др.

Бъбречните отоци се разграничават от другите по своята подвижност – за тях е характерно да се местят из тялото взависимост от положението, което заема. Симптоми, които надеждат към такава причина, са още намаляване на количеството на отделяната урина, хипертония, потъмняване на урината и т.н.

Отоците под очите, провокирани от бъбреците и неблагополучия с отделителната с-ма, са най-устойчиви и трайни. Те най-трудно се поддават на лечение. Терапията включва уроантисептици, спазмолитици, диуретици, цитостатици.

Хепатологични болести (ч. дроб)

Чернодробните отоци винаги се съпровождат с подпухване на пръстите на ръцете и на самите ръце. Това се съчетава с болка от дясна страна (под ребрата), постоянен горчив вкус в устата, киселини, гадене, евентуално – симптоми на хепатит като жълтеница, обезцветяване на фекалиите и оцветяване на урината. При ред проблеми с ч. дроб обаче чернодробният оток се явява единствен сигнал за неблагополучие с органа.

Схемата на лечение включва хепапротектори, жлъчегонни средства и др. според конкретната диагноза.

Сърд.-съдови проблеми
торбички под очите, причини, заболявания,

Сравнение между торбички, получени поради патология на черен дроб и на сърдечна с-ма

Недостатъчно добрата работа на сърцето винаги се съпровожда с оток под очите, като този тип причина за подпухване много ясно се разграничава по това, че горният клепач никога не бива засегнат, той остава без изменение. Към торбичките под очите се присъединяват отоци на коленете и глезените. Друга отличителна черта на сърдечните отоци е появата им не сутринта, а с приближаване на вечерта и след дълго пребиваване в едно положение. Освен това излишна течност може да се натрупа в коремната зона и около кръста.

Освен оток се наблюдават болка зад гръдна кост, задушаване след най-малко натоварване, чести пристъпи на тахикардия, обща слабост, избиването на съдова мрежа по бузите. Заболявания, свързани със сърце, се бележат още от бледност, кожа със синкав оттенък, постоянни торбички под очите, подпухване на цяло лице. Такава картина се оформя заради нарушено оттичане на кръвта по венозната с-ма от главата и лицето.

В голяма част от случаите съдовите отоци са едностранни + устойчива хипертензия или чести скокове на налягането, пристъпи на световъртеж, постоянно студени ръце и стъпала.

Сърд.-съд. отоци под очите са показател за тежко заболяване, което иска медицинска намеса. Лечението типово включва хипотензивни средства, диуретици, сърдечни гликозиди.

Дефицит на вит. В5

Пантотеновата к-на играе важна роля – без нея  надбъбр. жлези не синтезират в достатъчно к-во глюкокортикоиди- Дефицитът им се отразява в отоци под очите, бързо настъпваща умора, чести пристъпи на главоолие, безсъние, апатия, мускулни болки, схващания на крайници.

Недостигът на В5 се попълва със зел. зеленчуци, елда, ов. ядки, мляко, яйца, пивни дрожди, лешници.

Диабет

При диабет тъканите и органите не поглъщат достатъчно количество глюкоза от кръвта, което води до разстройване на обменните процеси. Друг ефект от болестта е увреди по стените на съдовете, през които лесно прониква вода в посока околните тъкани. Затова пациентите с диабет често получават подпухвания и отоци, особено под очите.

Щитовидна жлеза

Отоците под очите често възникват на фона на заболяване на щитов. жлеза. При тежка хипотиреоза може да се яви подкожен оток с плътна консистенция. Аденом или карцином на жлезата притискат вените в шийна зона и тогава торбичките са следствие от нарушен отток на кръвта от лицето. При подобни патологии подпухването не е водещ симптом. Много по-информативни са напълняване, намалена активност, депресия, слабост, сънливост, влошена концентрация, запек, косопад и др.

Неболестни причини

за торбички

диета, хранене, сол, алкохол, торбички под очите

Свикнали сме да солим щедро, но при склонност към отоци първото, което се маха от менюто, е именно солта

Временно подпухване на зоната под очите понякога е реакция на някакъв външен неблагоприятен фактор. Такива отоци обикновено минават сами, когато ситуацията се нормализира. Обичайно проблемите идват от:

 • Неразумно хранене – любителите на вечери, поляти с голямо количество течности, често забелязват сутрин торбички под очите. Солената храна също допринася за това.
 • Натоварване на бъбреците, задържане на урина – значително количество течности, било то просто кафе, чай или вода, затрудняват бъбреците нощно време. Непреработените дози се разпределят в тъканите, като първи реагират клепачите. По-значимо се отразява алкохолът. Дори напитки със слаб градус провокират задържане на течност в клетките. Такива отоци се образуват сутрин.
 • Сол и остри подправки – активно привличат течности и задълго задържат естествения процес на извеждането им.
 • Излишък на течности, изпити нощно време, или недостатъчно потребление – когато тялото изпитва недостиг, прави запаси в тъканите. Непатологичните отоци от непремерено к-во течности се премахват с установяването на стабилен режим с ежедневен прием от 2 л, включващ супите и напитките.
 • Физиологична реакция на тялото – нервно напрежение, продължителен и обилен плач. Защитната с-ма на организма компенсира прекаленото отделяне на сълзи с отправянето на усилен приток на кръв към местото на отделянето им. Това води до повишено натрупване на вътретъканни течности в рехавата структура около очите.
 • Недоспиване и прекъсване на съня, както и прекалено дълъг сън – и двете водят до отоци. Продължително време, прекарано в легнало положение, особено на ниска възглавница, нарушава оттока на венозна кръв и лимфа, което води до подпухване от страната на лежане или равномерно под двете очи.
 • Дейности, изискващи взиране – дълго шофиране, четене на книги, работа с компютър, работа с малки детайли и голяма прецизност.
 • Работа в лошо проветрени помещения, във вредни производства, излагане на токсични изпарения, попадане на дим и чужди тема в очите – тялото се защитава чрез механизъм, който провокира и отичане. И тук връзката е доставянето на усилен поток от кръв.
 • Удари и травми – дори и когато не са насочени пряко към очите. Увреди по чело, нос или друга част на главата, сътресения обезателно образуват оток и дори посиняване под очите. Тази причина не бива да се определя като безобидна, защото има капацитета да провокира тежки последствия.

Външни провокиращи фактори

козметика, крем, мерки, лекарства, лек срещу торбички под очите, тъмни кръгове

Некачествената козметика също е способна да образува торбички. Причините за отоците винаги са специфични за конкретния пациент

 • В тази група поставяме прекалената употреба на козметика, нередовното й почистване и ползването на некачествени козметични средства, Фон дьо тен, лоша спирала и др. подобни възействат на кожата. Ако козметиката въздейства дълго време и остава и през нощта, сутринта очите подпухват.
 • Неграмотно използване на кремове и лосиони – от една страна при наличие на непоносимост към някоя съставка (която не е установена при избора на продукта), от друга – втриване на прекалено количество в областта на очите. Около 80% от състава на кремовете е вода, те насищат клетките с влага, от което се получава подпухване. Големите дози химия (а повечето кремове са такива) препятстват нормалния отток на лимфата.
 • Изработване на голямо количество естрогени в края на менструалния цикъл – такива отоци са временни.
 • Бременност – особено в последните седмици, и тук заради хормонален дислабанс. Освен това бъбреците работят с двойно натоварване и част от течностите се задържат по-дълго в тялото на бременната.

Индивидуални особености

на организма

При някои хора торбичките под очите се обясняват с излишък на подкожен мастен слой, който създава впечатление за подпухналост.

Отоци се явяват и с възрастта, заради стареене на тъканите и по-голяма отлагане на мазнини.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.