Сироп от черен бъз. Рецепта и как се прави. Противопоказания

Как се прави сироп от черен бъз? Добрата рецепта. Противопоказания. Отравяне с бъзак. Сок от черен бъз със и без захар, със и без варене. Дозировка и предозиране. Кои плодове са ок?

Съдържание на статията:

Черният бъз е умерено отровно растение. Неотровни са само зрелият плод и обвивката му (без семената) и цветовете. Премерената доза е от голямо значение, а предозирането провокира гадене, разстройство, учестено уриниране и др. Корените и кората в големи дози възпаляват лигавиците на стомах и черва.

Въпреки това бъзът е уникално лечебно растение с много ценни качества. Заради отровността му, без да се отчитат ползите, в някои страни систематично го изкореняват. У нас растението е много любимо, а дойде ли сезонът на бъза, основният въпрос е: дайте работеща рецепта за сироп!

Сироп от черен бъз: проблеми

Около бъза има някои неясноти, които в съчетание със съзнанието, че е отровен, се пораждат  страх и несигурност. Те са в следните пунктове:

Как да се различат видовете с черен плод, които изглеждат еднакви.

Сироп от черен бъз, Точните рецепти, Ферментация, Сироп от сок, Сироп с варене, Рецепта на Петър Димков, Сироп с мед, Бране, Бъз за малки деца, Видове бъз, Разлика между черен бъз и бъзак,

Ето това е черен бъз! Даваме как да го различавате и ползите от него + бърза помощ при отравяне с бъз

Съществува страх, че единият е правилният, а другият – не. И двата вида са ядивни и лечебни,  но има разлики в рецептите за приготвянето им. По-долу ще отличим черния бъз от бъзака;
Как се дозира бъзовият сироп за мънички деца. Страхът от натравяне се подкрепя от лекарски препоръки да се ползват аптечните продукти с ясна концентрация;
Как да се направи сиропът правилно, така че да не ферментира, да не горчи и със сигурност да не съдържа опасните незрели зрънца.
В тази статия ще дадем отговор на въпросите на базата на данни и личен опит.

Точните рецепти

Сироп от черния витаминозен плод се изготвя със и без термична обработка. У нас се цени и прилага естественият. Той представлява засипване на пресен плод със захар.

Сироп от пресен плод с минимум ферментация

 Набира се добре узрял плод. Разпознава се по тъмния цвят и по това, че силно оцветява.
 Зрънцата се оронват с вилица или гребен. Преглеждат се за неузрели, зелени зрънца – те са отровни и ще развалят сиропа.
 Изронените плодчета се промиват щателно. В противен случай ферментацията ще е по-силна. По повърхността на плодовете има естествени дрожди, които реализират процеса. Митият плод се изсушава добре, преди да започне реденето.
 Взема се 3-литр. буркан, измива се и изцяло се подсушава.
 Реди се слой бъз с дебелина от 2 см, следван от същият по дебелина слой захар. Ако се спази дебелината на слоевете, накрая бурканът ще е поел малко повече захар, отколкото плод – примерно 1.2 – 1.3 кг към 1 кг плодчета. Наличието на достатъчно захар гарантира добро консервиране и избягване на вкисването.
 Реденето приключва 3-4 пръста под ръба на буркана, като завършваният слой е захар от 8-9 см.
 Бурканът се покрива с двуслойна марля. Тя препятства замърсяване и напрашаване, но дава да се диша.
 Оставя се в помещение или шкаф. Може да е светло, но да няма пряко слънце.
 Чака се да попие захарта, което отнема 72 до 96 часа. После почва бъркането с дървен инструмент – поне веднъж, а и повече пъти в деня. Така се подпомага разтопяването на захарта и се потопяват обратно изплувалите на повърхността плодчета (те дават горчив вкус).
 Сиропът става готов за време 1 – 3 седм., като разликата идва от два компонента: колко е голям бурканът и каква е темп. на мястото. Оттам се откриват и разлики в рецептите, които показват от 7 до 40 дни престой. При средна температура около 25-28 градуса компотен буркан стига готовност за 7 – 10 дни, а трилитров буркан – за 14 до 21 дни. Срокът не е точен и конкретен, преценява се по вида и вкуса на сиропа.
 Накрая се отделят плодчетата. Чистият сироп се разлива в мити и сухи бутилки. Той се консумира за подкрепа на имунитета и за лечение, а от плодчетата се прави сладко или мармалад, или се добавят в кис.мляко, или се дообработват за вино. Някои хора предпочитат да запазят сиропа с плодчетата и да ги консумират заедно – по 2-3 зрънца с мъничко течност.
 Съхранение на сироп от бъз – на тъмно и на студено, в идеалния случай – в хладилник.

Демир бозан билки за бъбреци

Готово количество: от 1 кг бъз и равно на него к-во захар се получават около 3 половинлитрови бутилки сироп.

сироп от черен бъз, сироп от бъз

Приготвяне на сироп от черен бъз без варене в две стъпки

Проблем №1: ферментацията

Бурканът не се пълни догоре, защото в него протича процес на ферментация и сместа набъбва. Процесът трябва да е съвсем лек, а захарта консервира.

Проблеми настъпват, когато не се сложи достатъчно захар – тогава идват оплаквания за горчивина или алкохолен привкус (на джибри). Няма точна рецепта за количества и съотношения, тъй като условията винаги са индивидуални – температура, място на престой и т.н.

Рискът се понижава, ако периодично сиропът се опитва – ферментацията се засича по алкохолния вкус или усещане за вкисване. Ако не желаете ферментирал сироп, добавете още захар. Така с добавки се регулира и постига балансиран процес.

Да отбележим обаче, че някои потребители предпочитат сиропът леко да ферментира, заради което слагат по-малко захар – минимален превес на плода като количество. Ферментирането не се отразява лечебните качества. Само такъв продукт се държи постоянно в хладилник и е с по-ограничена трайност.

Прекалено засилена ферментация се прекъсва с допълнително количество захар и като втори вариант – с прибиране на съда в хладилник.

Когато захарта е повечко от плода, вероятността от ферментация е минимална. Сиропът става твърде сладък, но този въпрос се разрешава с разреждане.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Проблем №2: бъркането

Дали да се бърка бъзът и колко – също въпрос с разни отговори заради различните рецепти. Принципът е да не се допускат плодчета, изплували на повърхността. Именно те привнасят киселостта, която не се предпочита и тревожи хората, че сиропът не е станал. Бърка се с дървен прибор или чиста пръчица винаги, когато се види изплувал плод или периодично – за профилактика на изплуването. Но дори и да се получи кисела жилка, тя не значи, че сиропът не е качествен.

Съществуват и рецепти за приготвяне на сиропа без бъркане. Тогава изискването е бурканът да се покрие с марля или тъкан и да се сложи на затъмнено за 30 дни (за разлика от другите рецепти, при които бъзът стои на светлина и се бърка). Разбъркването и светлината ускоряват процеса и сиропът става по-бързо. Тази рецепта е за предпочитане, когато заради лечение или грипна профилактика се бърза с набавянето на бъзовият елексир.

Проблем №3: зелени зърна

Зелените – неузрели плодчета на бъза, имат раздразващи (отровни) съставки. При роненето и миенето на зрънцата нека се разгледат внимателно, за да не попадне някое по грешка. На самата чепка понякога има зрънца с различна зрялост. Показател за годността им е тъмният цвят.

Понякога бъзовата смес хваща по повърхността мухъл. Проблемът се отстранява с лъжица, сиропчето се филтрира и ако не е променило вкусовите си качества (не киселее), се ползва.

Проблем №4: Съхранение
Черен бъз, бъзак, цвят от черен бъз, сравнение между цвят на бъз и бъзак

Как да различим черен бъз от бъзак по цветовете

Има два варианта за съхраняване на готовия сироп от бъз. Разлят в бутилки, той може да бъде стерилизиран за броени минутки, колкото да се вакуумира капачката. Този вариант обаче не е предпочитан, заради оказването на някакво, колкото и да е минимално, топлинно въздействие. Нестерилизиран сироп се пази единствено в хладилник. Понякога направените с много захар и добре съхранявани сиропи са годни за ползване и на следващата година.

Алтернативна рецепта за

Сироп от сок

Бъзът се почиства от дръжките, измива се прецизно, оцежда се (да не остане вода) и се меле в блендер/ месомелачка или се намачква на ръка. Сокът се отделя през много ситен тензух. Налива се в чист и подсушен съд + захар 1:1.5. Бърка се с дърв. бъркалка, докато сокът поеме захарта. Престоява 3 – 5 дни на непряко слънце и се прехвърля в чистите и сухи бутилки, в които ще се държи.

Тази формула е най-експресната. Друго нейно преимущество е отстраняването на семките, които съдържат дразнещи вещества.

Сироп от бъз с варене

Плодчетата на черн. бъз се преработват отлично и чрез термична обработка. На 1 кг оронен, добре измит и подсушен плод се слагат 0.5 л вода. В голяма кастрола се сваряват двайсетина мин. Плодовете се изстискват и премахват, а в течността се прибавя захарта (колич. 1 кг – 1 към 1 с плода). Сиропът само кипва и се разлива в бутилки. Съхранява се в хладилник под добре прилепна капачка.

Рецепта на Петър Димков

Формулата на прочутия нар. лечител е подобна на описаните по-горе с едно уточнение – тя в оригинален вид се отнася за тревистия бъз (бъзак). Но в еднаква степен е приложима и към черния (различията на двете растения вижте по-долу).

Според Димков плодът първо се мие много обилно и се оронва с голяма вилица. Реди се на пластове, като последният е по-дебел слой захар. По тази рецепта бъзът престоява точно 21 дни,  на светло, но не слънчево.

Димков е категоричен: плодът да не кисне в сиропа след приготвянето му. Зрънцата щателно се отстраняват чрез филтриране през ситна марля, с внимание нито едно да не остане в течността.

Премахването на плода спира ферментацията, а ако останат дори и броени зрънца, процесът ще продължи и готовата напитка ще влоши качеството си и ще бъде по-нетрайна.

сироп от бъз, сок от бъз, без варене, рецепта

Редене на плод и захар в буркани за приготвяне на сироп без варене

За максимална трайност и запазване на леч. свойства лечителят препоръчва съхранението да става в тъмно стъкло или в обикновено, но увито в черна хартия. Съхранението е на студено.

Дозата по Димков за профилактични цели е голяма лъжица за възрастен и чайна – за деца, винаги преди нахранване. Превишаване на указаното количество е допустимо при наличие на пряка заплаха като циркулиране на вируси и пр.

Друга рецепта, която също се приписва на Димков, има малка разлика – сиропът престоява 10 до 15 дни на светло и дори слънчево (толкова, колкото захарта напълно да се стопи). Веднага следва отделяне на чистия сироп и наливане в бутилки. Друга вариация е, че бутилките не се затварят с капачки, а и тук гърлата се увиват с плат или марля – да пази от замърсяване, но да не пречи на дишането.

Сироп от черен бъз с мед

Захарта равностойно се заменя с мед в гореописаните рецепти. Медът също притежава консервиращо свойство. Нареждането в стъкления съд е отново на пластове – ред бъз, сл. ред мед, като накрая се налива по-голямо количество мед. Съдът се покрива с  тъкан/ марля и се прибира в шкаф на хладно.

При използването на мед сиропът става по-бързо. За около ден до 2 вече се е оформила течна субстанция, на чиято повърхност са изплували плодчетата. Както и в рецептите със захар, и тук не бива да се допуска зърна да остават на повърхността, защото те ще вгорчат сиропа. С дървена бъркалка периодично се потапят плодчетата.

Сиропчето е в готовност след 40 дни, когато се прецежда в гевгир, разлива се в стъкло и се прибира в хлад. „Медената“ доза е подобна – супена и съответно чайна лъжица за възрастни и за деца (по въпроса за възрастта съществува спор, който ще опишем по-долу).

Сиропът се прави и каф. захар.

Бране, особености

Черен бъз, бъзак, плод от черен бъз, сравнение между бъз и бъзак

Как да различим черен бъз от бъзак по плода: гроздът на черния бъз „виси“ надолу, а на бъзака „стърчи“ нагоре

Подбират се докрай узрели зрънца, защото само те носят полза. Времето за това е кр. на август, септ, понякога и през октомври (зависи от годината). Плодовете са готови за прибиране, когато са станали плътни и еластични.

Съвет: Не берете вече сбръчкани или полусухи плодове. Те вече са загубили част от полезните си свойства.

Събирайте плодовете на цели гроздове, срязвайте дръжките и ги нареждайте в кошници или касетки, срещу мачкане.  За сушене нека останат в такъв вид (без ронене).

Гроздът се промива на обилна, течаща вода, много прецизно. Стичащата се вода отделя сухите и повредени части.

Внимание: добре узрелият черен бъз боядисва в наситен син цвят. За да запазите ръцете си, берете с гумени ръкавици.

Дава ли се на малки деца?

Официално готовите аптечни препарати за укрепване на имунитет на основната на чер. бъз са показани за деца на 2 години. Един от производителите на Самбукол описва клиничен експеримент, проведен през 2000 година в Норвегия върху 60 възрастни и деца, болни от грип. Възрастните биват лекувани с 4 Х 1 супена, а децата – с по ½ супена лъжица от аптечния препарат. Изследването отчита при такива дози съкращаване на периода за излекуване с 4 дни. Част от активните в-ва в бъза пречат на грипния вирус да проникне през мембраната на клетката, а друга част подкрепят имунитета. Производителят обаче категорично подчертава, че препаратът е за над  24 месеца.

За домашните сиропи официалната граница за употреба от деца е 12 години. Според споделеното от майки в интернет-форумите, някои педиатри препоръчват дърв. бъз като имуностимулатор и в по-ранна възраст, но винаги подчертават безопасността и преимуществото на аптечните сиропи.

Неофициално – съществува конкретен опит за прилагане на сиропчето от чер бъз и при по-малки деца. В Бг.мама и други форуми майки споделят, че дават от 1 г. нагоре и лично са установили, че той се понася добре от децата и няма странични ефекти. Дозите за мъничките са от ½ до 1 лъжичка за КАФЕ (не чаена).

А какво се дава на бебе?

Готовите аптечни продукти имат различна долна граница за употреба, но минимумът е 1 г. За сравнение – някои препарати са за над 3, 4  и дори 9 г. Черният бъз категорично не е подходящ и показан за бебета до 1 г., нито е налице неофициален опит.

Как се приема бъзовият сироп от деца?

Множество деца не възприемат сиропа като вкусен, свидетелстват майки. Те измислят всякакви варианти, за да дават имуностимулатора, без да предизвикват съпротива. Ето някои варианти:

 • Разтваряне на сиропа в чай;
 • Разтваряне в затоплена вода с мед – повече, ако горчи;
 • Разтваряне в газирана вода – като разхладителна напитка;
 • Разреждане с компот;
 • Добавяне към кис.мляко с/ без мед (плодово мляко);
 • Добавяне към овесените ядки за закуска.

Някои родители предпочитат да замразяват черния бъз във фризер и да дават по 1-2 или 3 зърна на ден (според възрастта).

Кой бъз е най-полезенЧерен бъз, бъзак, дървовиден бъз, тревист бъз, различаване на бъз от бъзак

Съществуват три вида. И трите растат в България – двата са с черни плодове, а третият – с червени. И трите растения обладават лечебни с-ва. Разни мнения има само относно червения бъз – според едни той е силно отровен и става само за външно приложение, а според други е с не по-ниски лечебни с-ва, но слабо се познава.

Има ли разлика между черен, див, полски, дървесен бъз (дърво), свирчовина и бъзак?

Всеки вид бъз има ред народни наименования (по 4-5), откъдето идва и объркването.

От ботаническа гледна точка семейство Бъзови се състои от родовете Бъз (Самбукус), Калина и Нокът.

Към род Бъз спадат три вида, всички са Sambucus:

 • Nigra – дървовиден, черен, наричат го още свирчовина;
 • Ebulus – тревист, наричат го и бъзак;
 • Racemosa – червен бъз.

Nigra и Ebulus – дървовидният и тревистият бъз, имат черни на цвят плодове, които са подобни. По-видима е разликата в големината на растенията, във формата на листата и цветовете. Бъзакът е тревисто раст. Цветът е доста бял и превъзхожда по белота цветът на дървовидния (който е по-скоро кремав). Разликата в листата вижте на снимката.

Най-ясното различие между плода на черния бъз и бъзака е в плода – не във вида на зърното, а в самия грозд. Плодните гроздове на черния бъз увисват надолу, а на тревистия са „щръкнали“  нагоре.

Нар.целители ползват и трите вида за лечение. Но те нямат еднакви качества. По д-р Г.Гайдурков най-лечебен, силен и ефикасен е бъзакът – тревистият вид. Именно него той препоръчва за профилактиране на грип и сезонните респираторни проблеми, а не дървовидният бъз.

Черният обаче също има подобни качества. Като по-слаб, той е по-безопасен, особено за чувствителни лица и деца.

Гайдурков сочи, че лековитите с-ва на бъзовите са съсредоточени в плодчетата, но Петър Димков показва ползването още на цветовете, кората, корените и листата (като за всеки вид дава отделни рецепти).

При Гайдурков намираме обяснение на това как като цяло отровното растение всъщност е безопасно и силно лечебно. Той казва, че частите на бъзака са отровни с изключение на плодовете със следната цел – тревопасните да пазят стеблата и листата, но да ядат плодовете и да разпространяват семената.

Относно отровността на бъза – тя се заключава единствено в дозата. Според лекаря, отровните незрели плодове са силно горчиви, което е предпазна мярка. Узрели пък, те стават сладки, но с особен и не особено приятен привкус, което също е предпазна мярка от прекомерно преяждане. Гайдурков посочва, че от бъзака може да се изяде половин шепа плод, което е и граничната мярка, поставена от природата.

Черен бъз, бъзак, листа от черен бъз, сравнение между листа на бъз и бъзак

Как да различим черен бъз от бъзак по листата

Растенията от род Бъз са основно имуностимуланти, бактерицидни и антиоксидантни средства. Макар да намират приложение за ред патологии, нуждаещи се от общо пречистване на тялото и подкрепа на самооздравителните сили, първото им свойство е антигрипно.

Доза по Гайдурков: до 3 зрънца за чувствителни и за дечица, до 30 максимум за здрави хора. Той отдава предпочитание на сушените плодчета, които да се вземат само сезонно, а през пролетта и тялото да се прави пауза.

Черен и бял бъз

(как се различават)

Сега ще разгледаме понятието бял бъз и какво означава то. Вече посочихме, че съществуват  черен, тревист (бъзак) и червен. Под бял се разбира не отделен вид растение, а цветовете на черния (дървесен) бъз – защото цветът им е бял. Причината да получат отделно наименование е фактът, че от тях се приготвят отделни лечебни и кулинарни продукти, включително прочутата естествено газирана бъзова лимонада. От цветовете на бъза се правят още сок, сироп, чай.

Заболяванията, за които помага цветът, са резюмирани ТУК: Бял бъз за нерви, бъбреци, подагра, кашлица, хемороиди и др. 

Цветовете на черния са кремави до жълтеникави. Разцъфват през май и се събират, преди да прецъфтят. Ползват се в момента пресни, но се съхраняват сушени.

Бъзовият цвят се суши на китки, които се разполагат на засенчено и проветряващо се място. Като изсъхнат, цветчетата се изронват, а дръжките се изхвърлят. Готовата растителна маса представлява ситен прах, примесен с цветчета.

Сироп от бял бъз
сироп от бъз, цвят от бъз, бъзов цвят, лимонада от бъз

Как се прави сироп от бъзов цвят в четири стъпки

Съставки: 50 големи съцветия, 5 л вода, захарта е 2.5 кг, 40 г лимонтузу, 1 г сорбинова к-на (Е200 – природен консервант).

Цветовете се събират от места, отдалечени от пътища и населени райони. Водата възвира, пуска се лимонтузуто и се държи естествено да се изстуди. Междувременно цветовете добре се мият и се потапят в охладената вода. Затварят се с капак и се слагат да отлежат на хладно за 24 часа. После цветовете се отстраняват, а течната компонента се оцежда (за предпочитане през марля). Вече е време за захарта и с нея сиропчето ври десетина мин. (на много слабо). Сорбиновата к-на е съвсем накрая. Сиропът се разлива още топъл в бутилки – чисти, ако може – стерилизирани. След разливането сиропът не се стерилизира, а се прибира на студено.

Сиропът от цветовете на бъза е с висока биолог. активност: има противотуморно и очистващо кръвта действие. Регулира нервна, имунна и дихат. с-ми. По-контректно действие:

 • слабително, включително при хронични състояния;
 • за болно гърло;
 • при заболявания на кръвта като левкози и на лимфна с-ма;
 • при мастопатия;
 • при миома на матката;
 • при възпалявания на женска пол. с-ма;
 • за ревматизъм, подагра, артрити, остеохондроза;
 • патологии на бъбреци;
 • възпаления на мускулни тъкани.

Сиропът от цвета е високовитаминозен и бактерициден. Показан е и за деца като профилактика на вирусни заболявания, особено по време на грипния сезон.

Приема се, разреден в хладка или гореща вода. Много вкусен и ароматен.

Една хитринка: сиропът ароматизира прекрасно водка, като за 1 бутилка е достатъчно добавянето на 50-60 мл.

Още рецепти с бъзов цвят сме дали ТУК:

Сироп от бъз и сок: Истинските рецепти ‘2019 с бял и черен бъз + ВИДЕО!

Чай против простуди

Цветът на бъза е прекрасен и под формата на чай. Така той директно профилактира и лекува простудни неразположения и симптомите им като хрема, загуба на гласа, затруднено дишане, повишена темп. Провокира изпотяване, след което болният бързо се поправя.

Друго приложение на чая е при проблеми с отделителна с-ма – възпаления на бъбреци и пикочни пътища.

Рецепта: половин шепа сушен цвят на стандартна чаша за чай. Запарка 10 мин. Обичайното дозиране е трикратно при заболявания и двукратно за удоволствие и профилактика.

Лечебни свойства на черен бъз

(за какво е полезен, ползи накратко)

Всички части на бъза имат сложен хим. състав, от който произтичат разнородните му ползи. Плодовете и листата са силно витаминозни – имат съответно до 50 мг и до 280 мг вит. С (на 100 г в-во), много каротин и провит. А1.

Най-напред са открити багрилните свойства на плода. Някъде слагат съцветията между ябълките, за да се съхранят свежи по-дълго. Прекрасната лимонада от цвят, лимон и лим. кора пък е съвременно изобретение, силно освежаващо и приятно.

Нар.целители ползват всички части, включит. кора и корен.

Плодовете са целителни и пресни, и сушени. Свежите приоритетно се дават за хепатит, язва, невралгии и за профилактика. Сушените се предпочитат за имунитет и за редки болести като маларията.

Някои целители сочат дървов. бъз е дотолкова лечебен, че може да съдейства напълно адекватно в лечението на рак на стомаха и на кожата. При стомашната патология се дава конфитюр от плодовете, а при кожната – сок и екстракт.

Цветовете във вид на отварки и настойки имат антибактериално и потогонно приложение. Те лекуват простуди, ангини, грип, дихателни патологии. Малко цвят, сварен на слабичък огън за 15 мин., е показан за артрити, подагра и ревматизъм.

Листата на бъза имат свойството да свалят вис.температура. Действат като диуретик, успокояват, изпотяват. Бланширани за миг, те се налагат на възпалени зони, при рани, изгаряния, подсичане, върху възпалени хемороиди и фурункули.

Кората на бъза се вари за рак на кожата и за бъбреци. От нея се провеждат ванички при подагра, ревматизъм и артрити. Идеална е за превръзки.

Козметиката също извлича полза от черния бъз. Цв. китки се превръщат в лосиони за ежедневно тонизиране и подмладяване на лицето (10 съцветия  да покиснат с ½ л вода, 24 ч., съхранение в хладилник).

Отварката от корен, цвят и листа регулира обменът на веществата.

От плодовете се прави сладко, кисел.

черен бъз, бъзак, сироп, чай, сок

Черна боровинка – плодчетата и вида на сиропа приличат на черния бъз, но се различават по листата

Настойката от сушен плод усилва диурезата, отделянето на жлъчен сок и придвижда съдържанието на червата. С настойки от сушен цвят се жабури при възпаления в устна кухина и се провежда гаргара при възпаления в гърлото.

Затрудняващо е да се изредят ползите, и ние не сме изчерпателни. Затова справедливо големите ни лечители определят бъза като българския женшен със сходни, а в някои случаи и превъзхождащи го качества. Димков казва, че бъзът е най-мощната билка.

Още полезна информация ще извлечете и от ТУК: 100 + ползи от българската супер билка!

Готови продукти

от аптеката, био магазините и пазара

Сиропче от черната разновидност се произвежда като билков имуностимулант и имуномодулатор. Намира се в аптеките, био магазините и специализираните билкови щандове. Някои от продуктите – концентрат:

 • По дом. рецепта от Здравница – 350 г, цена 5.48лв;
 • Сироп за разреждане Био Хармония – 750 мл, цена 11.91 лв;
 • На Юлия – 410 г, цена 6.68лв;
 • На Амброзия без захар – 410 г, цена 5.86лв;
 • На Бизнес къща без захар – 280 г, 5.38 лв;
Цена на пазара

На пазара и чрез интернет-обяви се предлага сироп от бъз – домашно производство. Цената не е единна, а според решението на продавача – 5, 6, 10, 15 лв за разфасовки от малко бурканче до голяма бутилка.

Аптечни добавки

Линия имуностимуланти на Nature’s Way

Самбукус
 • 120 мл сироп, съдържащ екстракт BioActive от черен бъз. Подходящ за ежедневно ползване по 10 мл за възрастни и 5 мл за деца. При болестни състояния – двойна до четворна доза. Цена 24.11 лв, 240 мл – 28.91 лв;
 • 120 мл сироп Найт тайм – екстракти от чер бъз, пасифлора и маточина, и мелатонин, разработен за нарушен сън. Само за големи – 10 мл/ ден. Цена 24.59 лв;
 • 120 мл сироп без захар – чист екстракт. Цена 24.59 лв;
 • 30 мл капки – силно концентриран BioActives екстракта, цена 31.91 лв;
 • 100 мг саше Физи – BioActives екстракт в прахообразна форма за разреждане. За лица над 9 г. Доза – 1 саше дневно. Цена 3.65 лв;
 • 60 бр Гъми, желирани. Компонентите са ч. бъз, вит. С и цинк. За лица от 4 год. К-вото е 2 бр./ ден. Цена 37.59 лв.
Други производители
плод от бъз, черен бъз, зрял плод бъз

Плодът на черния бъз се използва в десетки аптечни препарати за имунитет

Самбумил Стронг  за деца – 180 мл сиропче на Долеран Фарма. Съчетава черния бъз с вит. С и Е и коластра. С вкус на малина, за лица от 1 год. Цена 32.81 лв.

Самбукус нигра за деца – 120 мл сиропче на Phyto Wave. Съчетава черния бъз с ехинацея, коластра и прополис. От 1 година доза 5 мл, от 7 години – 10 мл. Цена 22.44 лв.

Абока Имуномикс + – сироп 210 мл. Съчетава черния бъз с ехинацея за естествената защита. С лиофилизиран екстракт от ехинацея и концентриран сок от ч. бъз + слузни в-ва от лиофилизиран слез. С мед. Специално за деца от 2 години и мин. доза от 5 мл. Цена 26.81 лв.

Актив Имун на Д-р Тайс – детски сироп 200 мл + вит. С + екстракти от плод на бъз и облепиха. С подсладител. Цена 20.42 лв.

Фитолор с черен бъз – еднократни дози под форма на саше за приготвянето на топли напитки при грип и простуди. Комбинира 300 мг черен бъз, 150 мг вит. С, 3000 мг инулин, 5 мг цинк. За лица до 6 г. (едно саше/ ден), макс. доза – 2 бройки за възрастни.

Марсианци ИмуноФорте – сиропче за деца. Съчетава екстракта на черния бъз с полезната и витаминозна шипка, както и по-малко познатите бета-глюкани (добити от дрожди, те активират имунни клетки – макрофаги). Изцяло насочено към деца за имунитет. Показан от 1 година. Кол. 150 мл на цена от 18,17 лв.

Линия сиропи на Червенков

(бутилки от 285 мл за разреждане 1:5)

 • От плод на бъз и агаве за простуди, бронхити, чревни и черно-др. патологии, затлъстяване, хемороиди, невралгии и др. Агаве е натурален заместител на захарт, съдържащ калций, желязо, вит. А, В, С, Д. Цена 10.91 лв;
 • От цвят на бъз – цена 7.89 лв;
 • От чер бъз с кленов сир. – кленът е подсладител и източник на минерали и цинк, за енергия и имунитет, за укрепване на сърцето. цена 10.91 лв;
 • От бял бъз с клен. сироп – сироп от цвета на черния бъз, цена 10.91 лв.
Черен бъз на капсули

(видове, марки)

 • Марсианци с черен бъз Gummi – желирани, 60 бр. Комбинира витамини с черния бъз за засилена имунна защита. За лица от 3 години, желателно две бройки за ден. Цена 26.61 лв;
 • На Нау Фудс, извлек от бъз, капсулки по 500 мг, 60 бройки, цена 45.01 лв;
 • Самбукол ефервесцентни, 15 бр – съчетание на извлек бъз, вит. C и цинк, без захар. За над 4 г. (1 бр/ ден). Напитка с вкуса на горски плод. Цена 17.68 лв;
 • Грипосан – 30 капсулки за имунитет, съчетаващи черния бъз с шипка и естествен вит. С. Цена 8.09 лв.

Дом. приготвяне, рецепти

конфитюр, мармалад, сладко, сироп от черен бъз

Рецепти с варене: съхранение на плод от черен бъз за зимата

Плод от бъз и бъзак се продава през септември – октомври. Намира се на пазарите или се поръчва от производители по интернет. Даваме и двете имена, защото често продавачите ги използват едновременно, означавайки един и същ плод. В повечето случаи обаче става въпрос наистина за бъзак.

Плод от черен бъз и бъзак

Актуална цена 2017 г: 5.50 лв/ кг плод, 18 лв/ кг цвят.

Сушен бъзак /черен бъз

(сушен плод)

На Родопско биле – 100 г/ 2.90  лв. Дозирано от производителя: за запарване (1 с.л. на 0.5 л) или сдъвкване на 5 до 10 бр плодчета за ден;

На Здравница – 100 г/ 4.01 лв. Дозирано от производителя: за киснене (2 с.л. на 0.4 л) или сдъвкване на 10 бр плодчета за ден;

На Билки ЕООД – 120 г/ 3.91 лв. Дозирано от производителя: варене (2 ч.л. на 0.5 л);

На Кармен – 100 г/ 3.25 лв. Дадено от производителя като чай: 1 чайна л. на 0.3 л).

Био от Балев – 100 г/ 14.99 от Узбекистан.

Сушен черен бъз у дома

(как се суши, рецепта)

Плодчетата на бъза се сушат с успех в дом. условия, за да бъдат съхранени за по-нататъшно използване – не само за медицински цели. От сушения плод се приготвят  компоти, кисели и напитки, украсяват се сладкиши, добавя се към сосове или направо се хапва за имунитет.

За сушене се подбират изцяло узрели зърна. Гроздовете се срязват от главната дръжка и се нареждат много внимателно. Цел е да не се мачка плодът, да не се притиска и уврежда.

След това чепките се промиват обилно, на силна струя. Държат се водата да се оттече.

Отделят се сухи дръжки, неразвити плодчета, повредени и всичко, което е некачествено и излишно. На този етап ползвайте ръкавици – плодът боядисва неизличимо и дрехите.

Плодът се суши или на атмосферни условия – сух въздух в сухо затъмнено помещение, или в сушилници с изкуствено нагряване на температурата (в началото на 50°, а после и на 70°). В сушилниците чепките се редят на тънки слоеве.

Изсушеният черен бъз – плодче, е много плътно и еластично. Идеалният съд за запазването му възможно най-дълго е стъкло с херметична капачка или в пластмасова кутия с добър капак.

Чай от черен бъз

(приготвяне на домашен чай)

Листата са бъза са чудесни за чай. Те работят облекчават извеждането на всякакви отпадъци от тялото – урина, изпражнения, пот. Подкрепят отдел. с-ма, лекуват запек.

Една шепа листа се промиват обстойно. Ако са пресни – това е за стандартна чаша чай. Сваряват се леко и се запарват.

Чай от плода

30 г плод за стандартна чаша за чай, запарват се, не се варят. Такъв чай е показан при стомашни проблеми, включително язва, и проблеми с ч. дроб. Ползва се срещу глисти и цистит – в топъл вид. Шприцова се във влагалището при възпаления. Профилактично се взема за жлъчка и за работата на червата.

Цена на готов чай
 • На Билек –  чай от цвят, цена 1.62 лв;
 • На Биопрограма – чай от цвят, цена 3.41 лв;
 • На Здравница – студен чай бъз и маточина, цена 5.01 лв;
 • От Зоя – бъз, джинджифил и салвия, цена 6.34 лв и други.

Екстракт от черен бъз

Цветове от бъзСироп от бял бъз, рецепта, Сироп от цвят, Бране на цвят, Лимонада от бъз, газиран бъз

Отварките и чаят от цвета на бъза има противовъзпалително, пикочогонно, потогонно, отхрачващо действие. Премахва възпаления в устата при редовно жабурене. Ползва се за превръзки върху рани, порязвания, изгаряния, пъпки, фурункули. Торбички с цвят, попарени за мъничко, се налагат при невралгии, артрити, полиартрити. Ефектът се усилва при смесване на цвят бъз с цвят лайка в равни дози.

Рецепта за лечебни цели

Четвърт шепа сушен цвят на стандартна чаша за чай. Попарва се и отлежава 1 час. Отварката е силна, к-вото се дели на три и се взема горещо.

Същата течност се ползва при кожни изменения и рани – напояват се марля или друга тъкан, в краен случай – салфетка и се налага 6 пъти за 24 ч.

Вино от бъз

Бъзовото вино е много вкусно, ароматно, а и лечебно. Рецепта за малко количество, приготвено у дома:

1.5 кг плодчета, 1 кг кр.захар, шепа стафиди

Приготвяне: плодът + 6 л вода (вряла) ври 2.5 часа. Отделят се зърната и се слага захар. Връща се на слабичък котлон за 1 час. Дърпа се, охлажда се и се добавят измитите стафиди. Напитката се покрива с чиста тъкан и се оставя в съда да ферментира. Когато завърши процесът, се събира пяната, виното се прелива през гъстичка марля и се разлива по чисти бутилки. Винцето ще се сервира в перфектен вид след 4 седмици.

Приготвената по горната формула напитка влияе благотворно на болен ч. дроб и бъбреци, но за лечение дозата е лекарствена – само 50 мл/ ден.

Вино се прави и от плодчетата, които са ни останали при приготвянето на сироп. Оцедени от сиропа, те могат да се сложат в стъклен съд и да се залеят с вода 1:3. Зрънцата ферментират за 3-4 седм. и стават на вино. От него също се пие в лечебни дози – по 70 д0 100 мл на ден. Действието му е идентично с това на сиропа.

Мармалад от черен бъз

Разказва се как българските търговци едно време изнасяли бъзов мармалад и сладко за Турция. В Истанбул чакали лакомството като топъл хляб – пазарът бил сигурен, а почитателите – верни.

Мармаладът се изготвя от мит и пресован плод. Сокът трябва да изтече и в него да се накиснат зърната. Вари се на несилен котлон. Чакаме сгъстяването и прехвърляме в бурканчета.

Това лакомство – както останалите бъзови продукти, не се яде безконтролно, а като цяр – по чайна лъжичка преди храна. То е концентрат на полезните свойства на бъза и въздейства отлично на всички органи и с-ми в тялото.

Консервиране на черен бъз

Сладко от черен бъз

Процедурата е познатата – обилно промиване, отделят се клечки и сухи части и се изсипват в съд за варене. Засипват се със захар (равни колич. 1:1). Чака се появата на сок и огънят се намалява, а общата продължителност на варенето е 30 мин. Бърка се непрекъснато. Още горещо, сладкото се разпределя по бурканите и се затваря. Стерилизира се.

Сладкото се ползва умерено върху палачинки, мекици и др.

Замразяване на черен бъзплод от черен бъз, замразяване на бъз
плод от черен бъз, замразяване на бъз

Замразяване на плод от черен бъз за зимата – приготвяне в пет стъпки

Избират се зрели плодчета, махат се дръжки и се отделят само чисти, едри и здрави зърна. Промиват се добре в гевгир на течаща вода. Разпределят се на памучна кърпа или покривка, за да изсъхнат добре. Сухите плодове се насипват в пакети на малки дози. Разпределят се равно в пакета, но без натиск. От малък отвор се изкарва въздухът и се запечатват. Във фризер черният бъз се съхранява спокойно до 10 месеца.

Лечение с черен бъз

Ползи и рецепти на лекарството от бъз

За имунна система, имунитет

Черният бъз е водещ по мощност естествен имуностимулатор. Той лекува целият спектър простудни и вирусни (+ грип) заболявания. Идеален за кашлица, хрема, всички симптоми на възпаления по дихат. път.

По отношение на имунитет и „зимни“ вируси, бъзът се ползва по два начина:

 • Профилактично – от октомври, ежедневен прием за укрепване преди сезона на вирусите;
 • Лечебно – по време на заболяване, за ускоряване на оздравителните процеси и за предпазване на тялото от по-нататъшно проникване на вирусите. Съставки в бъза препятстват преминаването през клетъчните мембрани.

Дозата по време на болест е 2-4-кратно по-голяма в сравнение с профилактичната. За деца – само 2 пъти.

За отслабване

Плодовете и цветовете на бъза се добавят в чайове и напитки за отслабване.

Как се ползва? Те всъщност нямат дирекно отслабващо действие, а повишават ефикасността на другите предприети мерки срещу наднормените килограми (диета, масажи, физически активности, добавки и пр.).

Пиенето на чай, отварки или готови препарати допринасят за вталяване чрез слабителното и диуретично свойство. В същото време бъзът витаминизира организма на отслабващия и намалява стреса, който изпитва тялото. Нормализира се функцията на стом.-чр. тракт и метаболитната инертност на мастните тъкани. Растителните стероидни хормони в растението подпомага нормализиране на ендокринните процеси и стимулира обменът на веществата.

За хемороиди

За успокояването на тези образувания се ползва лечебната сила на листата. Вземат се 50 г листна маса – млади и свежи, току-що набрани. Леко се сваряват в мляко. Омекналите листа се изваждат, леко се изстудяват и се разполагат върху хемороидите.

Средството има доказано противомикробно, противовъзпалително, стягащо и обезболяващо действие.

Запек

Листата на бъза са нар. ср-во и срещу хроничен запек. Отново се избират млади и свежи листа, набрани точно преди употребата. Те притежават много силен слабителен ефект, съчетан с общоукрепващото действие на цялото тяло.

От листата се вари чай – възможно по-силен, подправя се обилно с мед и се поема вътрешно (стандартно, в големи чаши).

При анемия
Лечение с черен бъз, За имунитет, За отслабване, За хемороиди, Запек, При анемия, При диабет, При астма, При високо кръвно, При рак, Бременност, Кори и корени, Противопоказания, Алергия, Отравяне, Първа помощ, Последствия

Сушени плодове на черен бъз и бъзак

За лечение на анемия – сиропче, приготвено по дадената от нас рецепта (слой плод, слой захар). То се пие минимално 90 дни. За дадения срок бъзът очиства кръвта и лимфата и насища с витамини тялото. Като бонус регулира обменните процеси, профилактира новообразувания, възпаления, изменения в зрението.

При диабет

(опасност – захар!)

При изследване на извлек черен бъз върху лабораторни плъхове се вижда, че растението повишава усвояването на глюкозата от тъканите и стимулира изработването на инсулин (цветовете). Но влиянието върху нивото на кр. захар се оказва не по-силно от плацебо. Извод: дърв. бъз не е ефикасно лекарство срещу диабет.

То обаче е идеално за лекуване на някои усложнения и съпъстващи диабета проблеми (като запек например), както и срещу инфекциозни заболявания. Дори и готови препарати с фруктоза, глюкоза или друг подсладител са приемливи, защото инфекцията нанася по-голяма вреда, отколкото няколко грама въглехидрати.

За диабетици е противопоказан не самият бъз, а продуктите със захар – сиропи, сокове, сладка и т.н. Възможни варианти:

 • Отвара от корените – срещу отоци (30 г корен, 1 л възвряла водичка, врат 5 мин., запарват се 40 мин. К-вото за деня е 3 Х 1 супена);
 • Отвара от плод – срещу гингивити, стоматити, кожни изменения, съпътстващи възпалителни процеси в дихат. и отдел. с-ми (половин шепа сушен плод се попарва и държи 20 мин. Доза – 4 Х 50 мл);
 • Отвара от лист – срещу отоци, ревматизъм, асцит и др (половин шепа листа се попарват в чаша вода, врат 5 мин. Нека да изстинат естествено. К-вото за деня е 3 Х 20 мл).
При астма

За предпочитане е отварка от цветчетата на чер. бъз, приготвена по следната рецепта:

Половин шепа сушен цвят на станд. чаша вода. Попарва се цветът, ври 15 мин. на в. баня. Изстудява се, отделя се цветът, а напитката се допълва до началния обем с превар. вода. К-вото за деня е 3 Х 60 мл (същата отварка е за артрити, подагра, ставен ревматизъм, простудни и дихателни патологии).

Веднъж сварено, лекарството се държи само 2 дни и се изхвърля.

При високо кръвно

Сиропът от бъз нормализира кръвното плавно и постепенно – за 3 до 4 мес., според споделено от пациенти. Ефикасната доза е стандартната – супена лъжица, предхождаща трите главни хранения в деня.

Черен бъз и рак

Лечението на рак с дърв. бъз е крайно спорен въпрос. По темата се изказват и крайно „за“, и крайно „против“. Някои източници – предимно от страна на официалната медицина, подчертават, че бъзът е ценно лекарствено растение, но няма полезни свойства спрямо рака. Нещо повече – бъзът се нарича опасен заради риска болният да заложи на алтернативната терапия и да спре конвенционалната.

Това, върху което няма спор е, че с помощта на витаминозните напитки от дърв. бъз болните по-леко понасят химиотерапията и въобще лечението като цяло, имат повече енергия и сила. Имунитетът и неговата постоянна подкрепа на високо ниво е от голямо значение.

И все пак нар. целители прилагат и плод, и цвят за подпомагане на терапията на раковоболните. Най-известната рецепта е сиропът от бъз, приеман трикратно в стандартната доза – 1 лъжица за супа.

При бременност и кърмене?

Категорично не, бъзът е забранен – плодовете и отварите от тях. Забраната обхваща от зачеването до приключването на кърменето. Причината е именно детето, а не майката. Бъзът е прекалено силен и агресивен за незрял организъм, особено в периода на утробно развитие и в първите месеци. Официално черен бъз става разрешен за деца едва на 12 г.

Кори и корени
кора от бъз, корен от бъз, черен бъз, бъзак

Кора и корен на черен бъз

Кората се събира ранна пролет, когато растението се раззелени. Реже се на малки парчета, накисва се за денонощие  и се вари. Съотношението е 10 г кора на стандартна чаша за чай. Ври 10 мин. Отварката се дозира по чашка. Приложението и е главно като диуретик и за детоксикация на цялото тяло.

Коренът се вади на есен. Той се измива, нарязва на ситно и изсушава. Прилага се на отварка по горната рецепта и външно – за вани срещу гъбички между пръстите.

Противопоказания

Чер. бъз е противопоказан за всяко живо същество, ако бъде предозиран. Каквото и да се говори, големи дози от раст. или преработените продукти предизвикват крайно нежелани ефекти и дори умерено отравяне на тялото. Д-р Гайдурков сочи пределната норма за здрав човек – половин шепичка плод. Концентратите се отмерват в супени лъжици, като три на ден са максимумът. От готовите препарати макс. к-вото е 40 мл (за деня), но не и за деца, при които максимумът обичайно е 10 мл. Ако се яде сушен плод, той се отброява с точност – от 1-2-3 зрънца за дете до 30 максимум за голям и здрав възрастен.

Виновникът да се вземат такива сериозни мерки е в-вото амигдалин, който претърпява преобразуване и накрая провокира отравяне с диария и повръщане.

Категорично се забранява дърв. бъз под 1 г. и заради това растението е табу и за мамите, които износват плода или кърмят новороденото.

Заболявания, несъвместими с ползването на черен бъз:

 • Колит;
 • Болести на стом.-чр. тракт;
 • Хронични възпаления на червата;
 • Незахарен диабет (основен признак е повишено отделяне на урина, а бъзът има диуретично действие);
 • Индивидуална непоносимост.

Предозирането на сок, вино или плод има капацитета да причини много сериозно гадене и повръщане.

Има ли алергия към черен бъз?

Да, растението може да причини алергична реакция. По време на емоционален стрес например дори и чист и натурален, но несвойствен за тялото продукт, може да причини алергия.

Основни симптоми на алергията към раст.:

 • Уртикария със сърбежи или екзема;
 • Възпаляване на лигавиците в ноздрите;
 • Обилно отделяне на секрети от носа;
 • Подпухване и отоци на отделни част от тялото;
 • Астматично състояние.

Лечението е спиране на препаратите и продуктите и при по-сериозни прояви – антихистамини.

Отравяне с чер. бъз

Отравяне с бъз се случва при употреба на незрели плодове (зрелите губят отровните си свойства и стават абсолютно безопасни).

Отравянето с черна или червена разновидност е възможно при ядене на плод, листа и съцветия, които се прилагат от неконвенционалната медицина. Въпреки че зрелият плод с лекота се различава по външен вид, той може да бъде пропуснат. Попадането на токсини в организма може да стане и по друг начин – чрез немити ръце след контакт с растението.

Натравяне се случва и при лечение с народни средства, основно домашни.

Симптоми на отравяне

с черен бъз

сироп от цвят на черен бъз, цвят на бъз,

От цветовете се правят сок и лимонада. При тях рискът от отравяне не съществува

При попадане на токсини в организма има скрит период с дължина от половин до 2 часа. Разгръща се впоследствие типична клинична картина на хранително отравяне:

 • Виене на свят, главоболие;
 • Дразнене в гърлото, обилно слюноотделяне, напъни или реално повръщане;
 • Диария, болка в епигастриума и в коремна зона;
 • Учестен пулс, редуващ се с брадикардия;
 • По-рядко – гърч.
Първа помощ

при отравяне с черен бъз

 1. Осигуряване на психоемоционален и физически покой;
 2. Промиване на стомаха чрез изпиването на 1.5 л слаб разтвор на калиев парманганат или активен въглен. Впоследствие се провокира нарочно повръщане (чрез натиск върху корена на езика) – повтаря се до изчистване на съдържимето и повръщане на чиста вода;
 3. Приемане на английска сол като слабително;
 4. Прием на ентеросорбент (Ентеросгел, активен въглен или друг специален аптечен препарат).
Кога да викаме медик?

Ако отровеният е дете – поради незрялост на детското тяло симптомите на отравяне са по-силно изразени, възможна е активна неврологична симптоматика, не е изключен летален изход.

Принципно натравяне на възрастен не изисква лекар и не се очакват сериозни последствия. Достатъчно е да се следват горните указания. Но ако състоянието на болния остане дълго тежко, повикайте лекар (възможно е наличието на усложняващи ситуацията заболявания).

Възможни последствия

При изяждане на голямо количество незрели плодове на който и да е от видовете бъз, има вероятност от токсично поражение на ЦНС с въвличане на дихателните центрове и последваща смърт от остра сърд. или дихат. недостатъчност.

Профилактика

За да се избегне отравяне с черен бъз, следвайте няколко прости правила:

 1. Берете само зрели чепки и внимателно преглеждайте чепките за скрити незрели единични зрънца;
 2. При индивидуална чувствителност или съмнения за такава, по-добре се откажете да ползвате зелените части от растенията, които по принцип съдържат по-голямо количество токсини;
 3. Въпреки че бъзът е декоративен храст, не го садете в личния си двор, ако имате мънички деца, нито край детски площадки и в парковете, където играят деца;
 4. Внимателно се лекувайте с народни или аптечни средства на основата на бъз, като внимателно и точно спазвате указаните дози, не предозирате и не променяте предписаната схема на лечение.

Черният бъз има ли двойник?

Из интернет е възможно да срещнете твърдението, че черн. бъз има двойник – много отровен!, без да се посочва кой е точно той. Ботаническите източници обаче не посочват такова нещо. Очевидно – поредното объркване с разновидностите на бъза.

Твърдението е несъстоятелно, най-малкото защото самият бъз е отровно растение – достатъчно отровно, за да причини дори смърт (макар и в редки случаи). Същото важи и за другите два вида от род Бъз – тревистият бъзак и червеният бъз. И за трите растения важи принципът – знае се, че имат отровни свойства и се използват с внимание, само неотровните им части и в малки, безопасни дози.

Накрая,  за владеещите руски език предоставяме видео, на което се онагледява изпълнението на някои от рецептите, които описахме в нашия материал:

За още инфо ето имената на растението на латински: Sambucus nigra, на английски: Elder, elderberry, на немски: Schwarzer Holunder, на испански: Saúco negro, на гръцки: Σαμπούκος, на руски: Бузина чёрная, на турски: Mürver.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Сироп от черен бъз. Рецепта и как се прави. Противопоказания

 1. Страхотна статия и аз тази година си направих сироп от бъз дано детето да боледува по малко.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.