Пародонтит, пародонтоза: домашно и професионално лечение, с цени

♣ Паро- и перио- ♣ Първа помощ при възпалени венци ♣ Жабурене с масла ♣ С тетра ♣ Сборове срещу пародонтоза ♣ Мед и прополис ♣ Прополисова вода  ♣ Течен вит. С ♣ Лечение на пародонтоза ♣ Цена ♣ Почистване на зъбен камък ♣ Протезиране, шиниране

Още в текста: ♣ Физиотерапия ♣ Лазер ♣ Медикаменти ♣ Родожил ♣ Други ♣ Мнения ♣ Мехлем, гел, спрей ♣ Хомеопатия ♣ Паста за зъби ♣ Домашна паста рецепти ♣ Избор на четка ♣ Дом. лечение ♣ Магнезиев хлорид ♣ Сода ♣ Кислородна вода ♣ Масаж и гимнастика ♣ Билки ♣ Причини за пародонтоза ♣ Симптоми по стадии ♣ Диагностика

Пародонт са тъканите, които заобикалят и държат зъбите, за да си стоят здраво в устата. Лаикът би казал – венецът и гнездото, в което лежи зъбът. Специалистът би уточнил, че там има 4 вида меки и твърди тъкани.

Както и да го описваме, пародонтитът е възпаляване на пародонта. А пародонтоза  означава същото, но името е остаряло и днес се ползва от неспециалистите. В много статии обаче срещаме друго твърдение – разграничаване между пародонтит и пародонтоза като негов по-дълбок и напреднал стадий. Наистина объркващо.

Паро- и перио-

ПАРО-донтит и ПЕРИО-донтит вече са различни неща. Периодонтът е съединителната тъкан м/у зъба и костн. основа. Според едни източници, в някакъв смисъл „перио-” е следствие от „паро-“, по-задълбочен процес. Други различават външна причина при пародонтита и вътрешна – при периодонтита.

Без да се задълбочаваме, двете заболявания са различни, но имат много сходства. Приличат си по имената, по това, че означават възпаление, по симптомите и дори по крайния резултат – и двете водят до загуба на зъби. Разликата е в засегнатите тъкани.

Пародонтитът е възпаляване на лигавиците около зъба, а периодонтитът – на по-дълбоко разположените тъкани, които го държат в гнездото му.

венец, зъби, пародонтоза

Типична картина на отдръпване на венеца и оголване на зъбите

Отначало се поразяват венците, а при отсъствие на лечение възпалението се спуска надолу и навътре и обхваща тъканите, които захващат корена на зъба към костта на челюстта. Последствията са деструктивни процеси и дегенерация – разрушение и загуба на зъби.

Когато имаме кървене в устата, най-напред ни трябва:

Първа помощ

при възпалени венци

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Кога да действаме?

Всичко започва с повърхностно възпаляване във венеца – познаваме го под името гингивит. Той се появява примерно след 2 дни без чистене на зъбите. Изчеткваме и минава. Но венците могат да се възпалят отново, ако имаме наследствена предразположеност, неправилни захапка, неправилен строеж или взаимно разположение на зъбите, или некачествена пломба, травмираща венеца.

Не оставяйте без внимание периодичното отичане и кървавите следи по четката за зъби, нито мекия налеп. Удивително е, че масово не се обръща внимание на кървенето на венците и се смята за безобидно. А в същото време едно миниатюрно порязване на пръста предизвиква естественото желание незабавно да се спре кръвта.

Стоматолозите призовават да ги посетим в този момент, докато гингивитът не е минал в пародонтит и лечението все още е простичко. Ето моментът да се задействаме.

Още белези, че имаме нужда от бърза помощ.

За прогресирането на болестта свидетелства изменението на слюнката. Тя става гъста и с неприятен дъх, които ни подканя да дъвчем нещо ментово или да жабурим.

По-нататък се нарушава връзката между корена на зъба и зачервения, подпухнал венец. На тези места се появяват междини, наричани джобове. Именно в тях се случва следното, в дадения ред:

Отлага се мек налеп;
 Налепът става зъбен камък;
 Той пък започва да притиска околните тъкани;
 Костта, в която стои зъбът, изтънява;
 Връзките, които поддържат зъба, се разпадат;
 И – уви!, зъбът се разклаща и просто пада.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

И не само този зъб. Неговите съседи се разместват, минават напред. Те също вече са уязвими.

Разклатеният зъб може да падне по време на храна, при разговор, насън. Някои пациенти сами го изваждат. Ето това е пародонтозата. Вече няма място за първа помощ, а и зъболекарят може да направи много малко.

И все пак: и тук има смисъл от лекар. Бедата не е там, че 40-50-годишен ще сложи протези. Бедата е, че

Нелекуваният пародонт е постоянно огнище на инфекция!

венец, зъби, пародонтоза

Средно тежка форма на пародонтоза

Процесът може да се прехвърли на други места в тялото, да „удари“ сърцето, ставите, жлезите с вътрешна секреция и други органи, подкопавайки основите на общото здраве.

Съществува една любопитна закономерност: пародонтитът честичко се явява, където зъболекар не е пипал. Няма пломби, няма проблеми. Направо се губи цял, здрав зъб – това е повече от шокиращо. Но идва да покаже, че сме изпуснали 3-4 момента за действие.

Какво да направим сами, като начало?

Сред причините за възникване на локална или генерализирана пародонтоза е вмъкването на храна в процепи и междини. Остатъците загниват и стават източник на инфекция. Патогенната микрофлора се заражда в храната, но се прехвърля върху венеца, отделя токсини и така започва възпаление.

Затова самостоятелните действия – и преди, и по време на лечението, са в две посоки:

 1. Почистване на устата и поддържане на хигиенично пространство, обеззаразяване, премахване на плака, патогенна микрофлора и т.н.;
 2. Въздействие върху възпалените тъкани за успокояването и лечението им.
Жабурене с масла

(олио, зехтин)

Зехтинът се дава и като профилакт. средство с/у развиване на пародонтоза. Идеален е за хора с предразположение или начални симптоми. В напредналите фази той чисти джобовете.

Стандартното приложение е двукратно, активно жабурене по 3 минути. При терапия курсът на ежедневни промивки е минимално 6 месеца.

Зехтинът е заменим с други видове масла, някои от които по-ефикасни, а други – екзотични.

жабурене с масла, почистване на зъби, устна кухина

Трите начина за обеззаразяване на устната кухина и премахване на остатъците от храни

Растително масло, олио – за предпочитане студено пресовано. Поема се голяма глътка (ок. 20 мл) и започва да се обработва с него цялата повърхност на устата. Накрая олиото се прехвърля в предната част, като движенията наподобяват смученето на бонбон. При възможност жабуренето тече 20 мин. Когато глътката се втечни, се изплюва. Тя е поела цялата мръсотия и микроорганизмите от устната кухина.

Ако желаете да засилите процеса с цялостно прочистване на токсините от тялото, тогава продължете със следваща глътка, докато обработената течност излезе с бял цвят.

Освен обща детоксикация, методът стяга венците, избелва зъбите, спира кървенето. Нормално се жабури 1 път, но при спешни случаи може и повече пъти в денонощието.

Кокосово или сусамово масло – унищожават микробите, обеззаразяват, нормализират pH и създават предпазен слой срещу отлагането на нови плаки и нов процес на инфектиране. Жабурене – минимум 5, а най-добре – 20 мин. Маслото се втечнява и при изплюване е бяло и разпенено.

Смес от масла от облепиха и от сибирска ела – в равни дози. Освен жабурене, показано е и обтриване на венците. На пръста се намотава марля или чиста тъкан, напоява се в маслата и започва 10-минутен масаж във всички посоки и от двете страни на венеца. Масажите са силно оздравяващи за венците.

Етер. масло бял равнец – обеззаразяващо, противовъзпалително и оздравяващо средство. Действа и срещу болка, макар такава рядко да се появява при пародонтозата. Това масло е мн. силно, затова се разтваря леко във вода. Нанася се с пръст или се накапват 1-2 к. направо върху четката за зъби. Секретът е да се масажира продължително.

Карамфилово (1-2 к. в малко вода) за плакнене се плакне устата, като за предпочитане е енергично жабурене, така че маслото да проникне навсякъде, а течността да упражни масажен натиск.

Във видеото по-долу (на 04:40 минути от началото) ще намерите описание на цялостна процедура за обеззаразяване и масажиране на венци и език. Според баховия терапевт Зоя Чакърова, описаната процедура на жабурене с олио, обтриване с хималайска сол или специална паста – домашно приготвена, е евтин и напълно задоволителен способ за пълно излекуване от пародонтоза.

Жабурене с отвара от тетра

Тетрата (смрадлика) има две достойства, които ще ползваме при пародонтоза – спира кървенето и лекува възпалението. Високото съдържание на танини ликвидира всякакви инфекциозни процеси, дори и гнойни.

За уста се прави слаба отварка от смрадлика – достатъчни са 5 – 7 г суха билка на 100 мл. Ври десетина минути и 50-60 мин. се запарва, хубаво да пусне активните си в-ва. Една отварка се изразходва за денонощие и се вари ново к-во.

При тежки възпаления и активно кървене е показано 3 до 5-кратно жабурене, а в обикновените случаи е достатъчно двукратно – заедно с редовните хигиенни процедури на зъбите.

Друга ефикасна билка по отношение на кръвоспирането е белият равнец. За предпочитане е да вземете тинктура. За едно жабурене разводнете 10 капки в 70 мл. Следващият път ще направите нов разтвор. Отварката от кръвоспиращата билка също върши работа. Вари се по указанията на опаковката.

Други билки с оздравяващи венците свойства са трицветната теменуга, жълт кантар., невен, зарастличе, коприва, шапиче, лист черв. боровинка, леч. динка, овч. торбичка, пача трева, калина, хвощ, водно пипериче, шипка, риган. Всички те имат кръвоспиращ и стягащ ефект, антисептици са и действат срещу възпалението.

Сборове срещу пародонтоза

№1: конски лапад, дъбова кора, цвят липа, стрък бл. аир, плод хвойна;

№2: тетра, лайка и сода бикар. Билките се варят, а содата (1 щипка) се добавя в готовия р-р;

№3: смесена тинктура от аир, невен, бял оман, жълт смил. Вземат се приблизително равни колич., общо 50 г към 500 мл водка. Настойват се ок. 2 седмици на тъмно. Бутилката се разклаща периодично. За жабурене се разрежда 1 чайна лъж. от тинктурата към 100 мл превар. вода. Плакненето на устата продължава мин. 10 мин.

Мед и прополис

Прилагат се свободно – за изплакване и жабурене, на превръзки и тампони, за обмазване на устн. кухина. Те свалят възпалението, подхранват тъканите и ускоряват заздравяването на венците, възстановяват кръвообращението в тях.

Преди всичко за лечение на пародонтоза е показана тинктурата от прополис. Начини:

За жабурене се взема концентрация 10 % (разрежда се стандартната аптечна 30%) и след това 20 к. се разреждат в чаша кипната вода;

За компреси се взема концентрация 4 %. В нея директно се топят памучни тампони и се налагат върху болните венци (3 или повече апликации).

Едновременно с апликацията се приемат вътрешно 20 капки 10%-ов р-р.

Степени на пародонтоза

Три степени на пародонтоза – оценява се по дълбочината на джобовете, като граница е 3 мм

Прополисова вода от аптеката

Нарича се „за венци и зъби“ и е готов продукт, с цена 3.00 лв.

Представлява съчетание на лечебните св-ва на прополиса, тетрата и ментовото масло. Водата е профилактична, за предразположени към възпаления и проблеми. Освен това лекува кървене и възпаление в устата и гърлото.

Витамин С, течен

Той се препоръчва при лош дъх. Важен е за оздравяване на устн. кухина. Закрепва венците и сваля възпалението от лигавиците. Освен това защитава от нови инфекции. Вит. С оздравява връзките м/у зъба и констната тъкан.

В общ план витаминът участва в извеждането на прекомерното количество слуз и токсини от организма. Като цяло подпомага борбата на тялото с инфекциите и укрепва защитната с-ма.

Възпалителните поражения в устата добре се повлияват и от комплекси витамини, доколкото и други разновидности допринасят за хигиената и здравето. Например вит. А и В-групата ускоряват заздравяването на лигавиците.

Лечение на пародонтоза

при зъболекар + цена

Изборът на тактика за лечение на пародонтит зависи от стадия на развитие на заболяването, степента на поражение на венците и костната тъкан. Стоматологът определя доколко е обширен възпалителният процес, какво колическо зъби вече не подлежат на възстановяване, а след това съставя и комплексна програма. В нея той акцентира на определени методи за лечение.

Как лекуват пародонтоза в клиниките?

Алгоритъмът на лечебните манипулации най-грубо изглежда така:

 1. Първичен преглед – рентгенова снимка и диагностика;
 2. Премахване на зъбния налеп и камък;
 3. Обща и местна медикаментозна терапия с противовъзпалителни, витамини, хормонални средства;
 4. Физиотерапевтично лечение – активизиране на кръвоснабдяването;
 5. Санация на устн. кухина – оправяне на кариеси, премахване на разрушени зъби и компрометирани корени;
 6. Шиниране – намаляване на подвижността на разклатените зъби;
 7. Хирургично лечение – премахване на инфектираните и възпалени тъкани от джобовете. Прилага се при дълбочина на кухините над 3 мм и с процедурата се „затваря“ джобът до считаната за максимална дълбочина от 3 мм.;
 8. Протезиране.

Към спомагателните процедури спадат лечение с лазер и масажи на венците. Те не са основни способи за лечение, но подпомагат намаляване на отока и кървенето, а също и увеличават ефикасността на терапевтичното въздействие.

Колко струва лечението

на пародонтоза?

Това е въпрос без дори приблизителен отговор. Крайната цена силно се влияе от мащабите на заболяването, степента на задълбоченост и лечебните процедури, които ще бъдат приложени.

Протезирането дава най-голям дял в цената на процедурата и има значение колко зъба са загубени. Допълнително ще се оскъпи, ако пациентът има вече направени мостове и корони, които са травмиращи за венците и трябва да бъдат изработени отново. Цените на материалите при протезите пък варират в широки граници.

За да илюстрираме останалата част от процедурите, даваме ценоразпис на две стоматологични клиника, от които се виждат

цените на основни манипулации без протезиране:

Причини за пародонтоза, Симптоми по стадии, ДиагностикаПричини за пародонтоза, Симптоми по стадии, ДиагностикаПричини за пародонтоза, Симптоми по стадии, Диагностика

Почистване на зъбен камък


Втвърдените отлагания провокират кървене на венците, неприятния мирис от устата и е пряко свързан с пародонтозата. Той представлява твърдо отлагане, налеп върху повърхността на зъбите, който първо е бил мек, но се е втвърдил.

При тежки форми на пародонтоза втвърдената плака се премахва само от специалист. Професион. чистене се полага през 6 мес.

При повишена чувствителност лекарят може да обезболи (чрез гел или спрей).

Като цяло свалянето на зъбния камък се върши по три способа:

 1. Механично или с инструменти: стоматологът откъртва отлаганията под и над венеца, като обработва и образуваните между зъба и венеца джобове. Използва се цял набор от специални инструменти, които обработват пространствата с различен достъп. Предизвикателство за специалиста е да не нарани меките тъкани в съседство.
 2. По химически път: чрез препарати, които „стопяват“ зъбния камък. По-рано са използвани предимно киселини. Съвременните препарати също ги съдържат, но вече в много ниски концентрации. Химическият метод не се предпочита, защото носи риск за увреждане на околните лигавици и тъканите около зъбите.
 3. С ултразвук: най-популярният метод днес. Втвърденият зъб. камък се „избива“ с вибрации. Венците и емайлът не се увреждат. Пясъкоструйните апарати Air flow почистват не само зъбите, но и джобовете.

Вариант на този метод е почистването с аерозол, състоящ се от вода и абразивно в-во, което се впръсква под налягане. Методът е за предпочитане при наличие на ортодонтни апарати или плътно прилепнали зъби.

Свалянето на зъбния камък с ултразвук дава възможност да се съхранява истинският цвят на зъбите постоянно.

Накрая зъбите се полират с абразивна паста и се покриват с флуорсъдържащ препарат.

Описаните процедури са противопоказани за пациенти с аритмия, ендокардит, хронични белодр. болести, с импланти, туберкулоза, ХИВ и хепатит.

По-подробно за почистването на зъбн. камък, включително у дома, е дадено ТУК: Комплексни и домашни процедури при зъбен камък. Болезненост, цени, нар. цярове.

Протезиране, шиниране

(заздравяване на разклатени зъби)

пародонтоза, протеза, протезиране, шина, шиниране

Основно показание за протезиране при пародонтоза е рискът от загуба на зъбите

Шинирането е обединяване на групи зъби в един блок или с помощта на апарат с цел намаляване на подвижността на отделни зъби и по-равномерното разпределение на дъвкат. натоварване на останалите здрави зъби.

Съществуват много различни конструкции, които се свалят или са неподвижни. По продължителност на действието си се делят на временни и постоянни.

Временните шини имобилизират зъбите по време на терапевтично и хирургично лечение като подобряват условията за заздравяване на тъканите и закрепване на ефекта от лечението. При заболяванията на пародонта шините задържат засегнатите зъби и съхраняват останалите, докато се подготвя устата за протезиране. В такова качество се ползват имедиатни непосредствени протези, които подпомагат заздравяването на рани, въстановяват непрекъснатостта на зъбния ред, предотвратяват разместване и накланяне на съседните на дефектните зъби.

Временното шиниране се отразява и психически добре на болните, защото им позволява да бъдат сред хора и да работят спокойно.

Постоянното шиниране и протезиране е с цел продължителна имобилизация на подвижните зъби, за отстраняване на естетическите дефекти и нормализиране на функциите на дъвченето и речта.

Зъбното протезиране при пародонтит и пародонтоза се осъществува с мостовидни (неподвижни) и подвижни протези с различни конструкции. В тези конструкции има голямо разнообразие, най-вече в шиниращите елементи и използваните материали.

При заболявания на пародонта и подвижност на зъбите е ограничено използването на конзолни фиксирани протези, порцеланови коронки, лети металокерамични протези. Широко разпространение имат бюгелните протези с различни фиксиращи елементи, в това число с лети пластини.

Ортопедично лечение

при генерализирана пародонтоза

При заболявания на пародонта се разширяват показанията за включване на фиксиращи елементи и такива за разпределяне на дъвкателното натоварване на възможно повече на брой зъби.

Поставяне на брекетишини, протези, брекети

Широко е разпространено убеждението, че при заболявания на пародонта брекетите са противопоказани. Обратно. Шинирането на зъбите като правило е задължително условие при повечето типови ситуации в устата. Металните скоби стягат засегнатите зъби, предотвратяват по-нататъшното разклащане и размножаването на бактерии в кухините.

При избора на шини и протези винаги се изхожда от конкретните нужди на пациента.

Цени и видове брекети и шини са описани ТУК: Как да изберем брекети и кой вид е подходящият за нас. 

Лечение с лазер

Представлява въвеждане на лазерния инструмент в пародонталните джобове за извършването на коагулация на патологично изменените тъкани. Апаратите са със специален накрайник, с който се контролира дълбочината на въвеждане на лазера. В края на процедурата джобовете са стерилно чисти, затварят се и препятстват проникването на болестотворни микроорганизми.

В ранните стадии на пародонтит стига 1 процедура с лазер, при задълбочените – 2-3. За отстраняване на пародонтита се ползват развни типове лъчи (CO2, неодимов, диоден лазер), като преценката принадлежи на специалиста.

Преимущества на лазерното лечение:

 • То е безкръвно, лазерът буквално „запоява“ всички малки съдове;
 • То е безболезнено. Пациентът не изпитва съществен дискомфорт и може веднага да се върне към ежедневието.
 • Допълнително се полират тъканите в корена на зъба, благодарение на което венецът приляга плътно;
 • Незначително количество противопоказания, лазерът се ползва от бременни, алергични, малки деца;
 • Пълна стерилност, липса на ранева повърхност, операцията не изисква по-нататъшно заздравяване;
 • Още предимства са висока ефикасност – подобрение от I процедура, и бързина – кратка продължителност на сеансите.

Според специалисти, нищо не може да почистви пародонталните джобове така, както лазерът. Той напълно унищожава болестотворната микрофлора и намалява риска от рецидиви.

лечение с лазер, парозонтоза

Способът на лечение с лазер

Противопоказания за лечение с лазер са тежка степен на диабет, онкологични патологии, туберкулоза, наскоро прекаран инфаркт.

Инфрачервена лазеротерапия

Облъчването се извършва през кожата или непосредствено в устн. кухина с помощта на специални стоматологични накрайници. Ефекти:

 1. Стимулиране на обмен. процеси;
 2. Усилване на регенерацията;
 3. Стимулиране на размножаването на фибробластите – клетки, които играят центр. роля във възстановяването на поразените тъкани на пародонта.
Физиотерапия

Група от физиотерапевтични методи за отстраняване на хипоксията на венците, насищане на пародонта с кислород, подобряване на кръвоснабдяването и в крайна сметка – заздравяване на засегнатите тъкани. Някои техники:

 • Дарсонвал – високочестотен ток. Премахва болезнеността, подобрява кръвоснабдяването, намалява чувствителността на лигавиците при пародонтоза. Назначава се след отстраняване на зъбни отлагания. Провежда се със специален апарат (стандартно 30 сеанса по 10 мин.);
 • Лазерна обработка срещу инфекции, за регенериране на тъканите, премахване на отоци и възпаления;
 • Вакуумна терапия за подобряване на храненето на меките и твърди тъкани на пародонта, спиране на по-нататъшната атрофия. В основата на процедурата е въздействие върху поразените от пародонтозата капиляри и стимулиране на защитните сили на организма;
 • Лечение с отрицат. йонизиран въздух – дихат. физиотерапия, която се назначава за разширяване на капилярите и нормализиране на морфологичния състав на кръвта. Провежда се на курсове от 15-20 десетминутни сеанси с помощта на хидро или аеройонизатор;
 • Електрофореза – на тъканите се въздейства със слабо електромагнитно поле, под чието въдействие се увеличава пропускливостта на клетъчн. мембрани за лекарствени в-ва. Процедурата представлява поставяне на два електрода, напоени с разтвор на необходимото лекарство. Под въздействие на електромагнитното поле лекарството постъпва в пародонта. При пародонтит и пародонтоза са показани: калций, цинк, мед, дъбилни в –ва, витамини, ензимът трипсин и др. Основният ефект е противовъзпалителен;
 • Електрофореза с калциев глюконат – ефикасна процедура за отстраняване на хиперестезията (повишената чувствителност към разни дразнители). За калциевия глюконат вижте повече ТУК: Какво и как се лекува с калциев глюконат;
 • Терапия с озокерит – веществото напомня парафин, то дълго съхранява топлината. Загрява се на 45 – 50 ⁰С и се поставя в областта на поражение за 20 – 40 мин. Така се подобряват кръвният и лимфният поток, храненето на тъканите, и се стимулират обменните и регенериращите процеси;
 • Масаж и гимнастика за зъби и венци – физическото локално въздействие върху пародонта усилва потоците на лимфа и кръв, повишава обмена на азот, окислението на тъканите и води до регенерацията. Процедурите се провеждат ръчно – с пръсти, или с апарат (вибромасаж). При първия вид пръстите се обвиват с памучни тампони, напоени с вазелин. Движенията са вертикално поглаждане от шийката към върха на зъба или в кръг. Всяка страна (вътрешна и външна) и всяка челюст се обработват по 5 мин., общо 20 мин;
 • Хидротерапия – воден масаж на венците с лекарствени разтвори. Комбинира механичното въздействие на струята вода (стимулира кръвообращението и нервните окончания в пародонта) с лекарственото въздействие (насищане на пародонта с полезни в-ва).

Внимание! Физиотерапевтичните процедури се назначават от лекуващия стоматолог. Въпреки че изглеждат безобидни, самолечението с описаните способи носи рискове.

Медикаменти

при пародонтоза и пародонтит

лечение, почистване на зъби, устна кухина

Медикаментозното лечение върви на фона на постоянно поддържане на чиста устна кухина

Консервативното лечение включва три опорни момента:

 1. Повишаване на имунитета – съгласно статистиката пародонтозата и слабият имунитет си съжителстват в едни и същи пациенти. Затова в големия % случаи се назначават витаминно-минерални комплекси, биологично-активни добавки и имуностимулатори. На тях се възлага общо укрепване и вдигане на имунните сили;
 2. Антибиотици – те се назначават, когато пародонтозата се съпровожда с остър възпалителен процес. Показано е предварително да се направи бактериологично изследване за установяване на най-ефикасния препарат спрямо конкретно намиращата се в устата микрофлора;
 3. Инжектиране на лекарства във венците – препаратите имат за цел да подпомогнат по-бързото регенериране на тъканите, стимулиране на естествените процеси и възстановяване на максимално близко до естественото състояние на тъканите.

Лекарства, които се инжектират в меките тъкани, са:

 1. Етилов спирт, концентрирани р-ри глюкоза, хининуретан и други, които предизвикват намаляване на размерите на венците при разраствания;
 2. Антибиотици – при усложнени възпалителни процеси с инфекциозен произход;
 3. Биогенни стимулатори (най-разпространен е екстракт от алое) – в-ва, които стимулират процесите на ръст и регенерация;
 4. Ензими, които подпомагат възстановяване на тъканите и кръвоносните съдове.

Медикаментозно лечение

Не съществуват универсални лекарства за пародонтоза, които директно излекуват болестта. Лечението е резултат от комбинирани способи и е продължително. В ранните стадии таблетките са ефикасни. Антибиотиците са често изписвани, а сред нар. средства – прополисът. Препаратите на основа на прополис активно способстван за укрепване на венците, свалят възпалителния процес, обладават антисептично и обезболяващо действие.

Обща терапия

Антибактериалното въздействие е насочено в/у целия организъм. Стандартните курсове са ок. 10 дни. На болния се назначават инжекции или таблетки.

Антициотиците се изписват след премахване на отлаганията върху зъбите и включва обща и местна терапия. Назначават се витамини, препарати за повишаване на имунитета, инжекции въ венците срещу възпалението, отстраняване на дистрофично изменените тъкани и насищане с кислород. При остри форми лекарят избира ефикасен антибиотик и разработва конкретна схема на лечение.

Родожил

(антибиотик за зъби и венци)

лечение, антибиотик, лекарства, родожил, антибиотик за зъби

Родожил е най-известният антибиотик за зъби и венци, но той има няколко десетки аналози и заместители

Родожил е най-известният антибиотик за пародонтит и пародонтоза, производство на компанията Санофи. Той съчетава два антибиотика – имидазолът метронидазол и макролидът спирамицин.

Препаратът е показан за инфекции и възпаления в устата – гингивит, пародонтит, абсцеси и др. и за профилактична обработка след стоматологични операции. Прилага се само върху възрастни. Според едни листовки – над 15 г., а според други – над 6 г.

Специалисти предупреждават, че препаратът не е панацея. Той е неуместен, когато не са почистени зъбният камък и отлаганията под венеца. Необходимо е паралелно да се подобрят и дом. грижи за зъби и венци.

Една почти традиционна грешка при лечението на пародонтоза е изписването на Родожил или друг антибиотик още при откриване на заболяването и ограничаване на мерките само с приемане на лекарство. Според стоматолози, подобно поведение има твърде кратък клиничен резултат и дори носи вреди, защото заблуждава пациента, че е излекуван. Пародонтозата обаче е склонна към рецидиви.

Противопоказания за използването на Родожил са алергии към съответните групи антибиотици, както и възрастта на пациента.

Симптоми, които указват лошо понасяне на препарата, са замайване, загубване на координация и разстройство на психиката.

Схема на прием

Родожил се пие заедно с храната. Дозирането е спрямо възрастта:

 • 6 – 10 г.: 2 Х 2 броя;
 • 10 – 15 г.: 3 Х 3 броя;
 • Над 15 г.: 2, 3 Х 4-6 броя.

Нежелани ефекти от лекарството включват:

 • Гадене, стомашни спазми, диарични изхождания, повръщане;
 • Уртикария, оток.
 • Заместители антибиотици
 • Фармацевтичните справочници дават широк кръг заместители.
Точни заместители
заместнители, аналози, ровамед, би ровамед, ровамицин

Точните аналози на Родожил

Rodogyl представлява Spiramycin IU – 750 хил., и Metronidazole 125 mg. Същото съотношение на съставките и същото количество съществува при:

 1. Ровамет 750 хил. IU и двойно при Би-Ровамет (1 500 хил. IU).
 2. Ровамицин е равен на Би-Ровамет –  1 500 хил. IU. Ровамицин обаче е само чист спирамицин, без съдържание на метронидазол.
Други антибиотични препарати

При пародонтоза обичайно се назначават антибиотици с шир. спектър на д-вие, защото те позволяват да се унищожат максимално к-во болестотворни бактерии.

Преди да се определи препаратът, нека се види чувствителността на микрофлората при конкретния пациент. Съвременните антибиотици са в различни форми – таблетки за вътрешен прием, капсули за системно лечение, гелове за локално приложения и специални антисептични разтвори за плакнене на устата.

Също така антибиотиците присъстват в лечебни зъбни пасти, предназначени специално за пародонтоза.

Въпреки това разнообразие на лекарствени форми, антибиотиците са най-ефикасни на таблетки и капсули за вътрешно приложение. Така те оказват влияние в/у организма, позволявайки да се добие максимален ефект.

Най-често стоматолозите назначават метронидазол и тетрациклин (доксициклин). Те по-насочено въздействат върху обичайните при пародонтозата микроорганизми. В съчетание с хлохексидин препаратите позволяват почти напълно да се приключи със симптомите на пародонтоза.

Препарати, базирани върху метронидазол – Флажил, Метронидазол, Ефлоран.

Линкозамиди

(Линкомицин и Клиндамицин)

В последните години лечението на пародонтоза с линкозамиди става все по-разпространено. Противомикробните препарати от ново поколение и с шир. спектър се назначават за разни инфекции, обхващащи костни и ставни тъкани, меки тъкани и кожа.

Дозата се фиксира индивидуално, обичайният курс е 2 седмици и повече само в изключително случаи.

Мнения на пациентите

Мия: 2 хапчета родожил и 1 вит. В-комплекс на 12 ч. Това го правиш 14 дни на вс. 6 месеца. За поддържане е.

Алфа-Бета: И на мен в Бг ми предписаха рудожил. А в Италия не дават лекарства, само стриктно чистене и махане на камъка през 4 месеца.

Еnio: Има микроорганизми – имаме проблем, няма – нямаме. Това е. Гадинките стоят в основата на всички проблемации със зъбите.

Теnder: Родожилът май е единственият, който помага, но и доста вреди на някои органи.

Красито: Казаха ми за много готин антибиотик Арестин – от ново поколение, тетрациклинов. Приличал на ровамицина, но още по-добър. Само не е дошъл в Бг-то. То пък и да дойде, като гледам колко струва…

Zaphod: Можеш напълно да спреш кръвотечението, но като изплюскаш хапчетата, пак започва. Има един тинидазол, който е за други неща, но също спира кървене.

Bobo: През 6 мес. лазер, почистване на зъби и джобовете, полиране. Всеки ден мин. 200 мг вит. С, паста – Лакалут, вода – Оралпротект, конец за зъби, Цитросепт при възпаление, миене след всяко ядене. Мека четка Trisa, Oral B и не се подвеждайте по дъвките за Ph, само яко миене!

лечение пародонтоза, стоматолог, антобиотик

Антибиотичното лечение при пародонтит – днес се провежда с модерни и усъвършенствани препарати

Мехлем, гел, спрей

За лечението на пародонтоза задължително се назначават и препарати с локално приложение във вид на гелове, мехлеми и спрейове. Всички те имат способността да нормализират кръвоснабдяването на тъканите, имат противовъзпалително и лечебно действие. Най-популярните средства са за мазане, с висока проникваща способност

Мехлемите и кремовете осигуряват локална борба със заболяването и микроорганизмите. Освен възстановяване на кръвоснабдяването, те премахват възпалението и повечето имат обезболяващ ефект. Добрите препарати отстраняват причината – микроорганизмите, възбудители на инфекции.

Изборът на аптечни препарати е достатъчно голям. Въпросът е да отсеете препаратите, които са за уста и венци от останалите. Така например хепаринът има кръвоспираща функция и в много сайтове ще прочетете съветът да се ползва, но мехлемите с хепарин у нас са за разширени вени и кожно приложение.

Възможности:

 • Пародиум – препарат за мазане при гингивити, зачервяване, оток, кървене. Нанася се върху венците и се масажира. Съчетава се с противовъзпалителни пасти и води за уста. Придава дъх на малина. Френски продукт, с-ст 12.90 лв.
 • Биодент – гел с прополис, показан срещу бмактерии, вируси и някои гъбички, с имуноукрепващ ефект. Анестезира локално и успокоява възпаления. Подходящ за чувствителни зъби, нарадени лигавици и тъкани, болка. Съчетава се с вода, спрей и паста от същата линия, с действаща съставка проптолис. Нанася се с масажиране неколкократно всеки ден. Български продукт, с-ст 3.90 лв.
 • Билка гел – патентован продукт за възпалит. патологии на венците и лигавицата, при кървене и възпаление. Показан за поддържаща терапия при пародонтоза. Продуктът е базиран на извлеците от 7 лечебни растения, които почистват, укрепват, успокояват, предпазват. Нанася се локално с масажни движения. Продукт на Bilka, с-ст 6.30 лв.
 • Елугел – специално показан след пародонтални интервенции, имплантации, протезиране и манипулации, които пречат на поддържането на хигиената. С антисептично и редуциращо плащата действие, профилактира възпалявания. Нанася се с четка или пръсти. Френски продукт, с-ст 12.90 лв.
 • Пароекс гел – продукт за контрол върху отлаганията върху зъбните повърхности, с интензивно действие. Предпазва от зъбен камък, успокоява венците и заздравява. Продуктът е основан на силно ефикасното за този тип заболявания действ. в-во Хлорхексидин. Нанася се с четка, но изисква търкане по 3 мин, неколкократно всеки ден. С-ст 9.42 лв.
 • Индекстол – за разлика от досега изредените препарати, този е лекарствен, с антибиотична компонента. Комбинирано действие срещу бактерии и възпаления. Основава се на макролида олеандомицин, съчетан с глюкокортикоид с активност срещу оток, възпаления и алергични прояви. Много действен при възпалителни процеси заради третата съставка – индометацин. Специално показан за периодонтит и инфекции около корените, при наличие на джобове, афти и язви. Продукт на Балканфарма, с-ст 10.68 лв.
 • Алсипин – представлява воден екстракт от бор и люлак с добавена стипца. С изразен антисептичен и кръвоспиращ ефект. Укрепва капилярите и анестезира локално. С оригиналната си формула за извличане на активните в-ва от растенията, е постигнат много висок клинич. резултат. Показан при всички стадии на пародонтозата, при разранявания и болезненост в устата и др. В течна форма, за жабурене. Български, с-ст  5.40 лв.
 • Гарганта – спрей въз основата на бензидаминов хидрохлорид. Представител на нестероидните противовъзпалителни, той действа локално и срещу болка. Действието му се протира и към гърлото при зачервяване и разпространение на инфекции по-общо, включително към гърлото. Препаратът не е подходящ при бронхиална астма и др. дихателни алергии. Като лекарствено с-во, приложението му е ограничено до 7 дни без лекарско показание. Чешки продукт, с-ст 11.04 лв.
 • Тандум верде – разтвор за промивки с бензидаминов хидрохлорид. Продукт, съответен на Гарганта и със същите свойства. С-ст 11.84 лв.
 • Гел Х орален – срещу болки, наранявания, стоматии, лезии, възпаления. С механично въздействие – прилепва върху разраненото място и създава защитен филм. За бързо облекчение. Български продукт, с-ст 42 лв.
 • Глимбакс – нестероидно противовъзпалително с-во за устн. кухина при възпаления от всякакъв произход. С-ст 15-40 лв.
 • Сандрин за венци – екстракт от билки за укрепване на венците, подобряване на свежестта на дъха и за оздравяване на средата в устата. Отмерва се на капки и се разрежда с вода за жабурене. С-ст  7.00 лв.
 • Цитросепт – полска линия за уста, включваща капсули, сироп, солуцио, дентал гел. Показани срещу бактериални и гъбични инфекции, приложим при раздразнения, при носене на протези и др. Гелът е на с-ст 15.00 лв.

  народни средства за пародонтоза

  Някои пациенти все пак предпочитат нар. и дом. цярове, сред които най-почитани са содата и солта

Още начини да се третира пародонтозата са описани ТУК: Лазер, билки, медикаменти и прир. средства срещу пародонтозата.

Хомеопатия при пародонтит

При пародонтоза хомеопатията съкращава срока на традиционното лечение и препятства появдата на усложнения. Избират се хомеопатични препарати, които имат способността да стимулират обмен. процеси в пародонта, да подобряват микроциркулацията на кръвта и да премахват склонността към кървене на венците.

Популярни наименования:

 • Конски кестен – отстранява кървенето на венците, подобрява кръвообращението в тях;
 • Артина – повишава потреблението на кислород от тъканите във венците, усилва кръвообращението;
 • Камфор – нормализира съдовия тонус, отстранява признаците на възпаление;
 • Калкарея флуорика – участва в обменните процеси, премахва налепите по зъбите;
 • Самбукус — осигурява нормално кръвообращение във венците, отслабва възпалението;
 • Ратания — специално при кървене.

Лечение с прополис

Всички продукти на пчелите са мощни антисептици, унищожават инфекциите в устн. кухина, не позволяват на бактериите да се размножават, като в същото време премахват възпаления и стимулират възстановяването на увредените тъкани.

Ненапразно днес прополисът влиза в състава на зъбни пасти, лекарства и дъвки.

 • Жабурене и изплакване – в топла водичка капнете 20 капки от аптечна тинктура и плакнете устата след вс. Дъвчене;
 • Компреси – напоявайте памучни тампони или марля и налагайте върху най-засегнатите места. Подновявайте компреса 2-3 пъти;
 • Мехлеми – 5 %-ови мехлеми на основата на прополис са показани за редовно намазване на възпалените участъци в устата. Прополисовият мехлем изтегля гной, почиства пародонталните джобове, премахва отоци, зачервяване, болка и всякакъв дискомфорт;
 • Вътрешно – 15-20 к. преди храна оздравяват цялостно тялото и го подкрепят срещу инфекциите в устата и под зъбите;
 • Дъвка от прополис – вземете неголям къс натурален прополис, размекнете го в ръце и оформете тънка пластинка. Наложете я към венеца и оставете през цялата нощ. Такива апликации се правят не по-малко от 10 на брой;
 • Мазане с мед – опитайте седмичен курс на втриване на мед във венците – той усилва кръвообращението, ако е смесен с канела на прах. Вземете по една десертна лъжичка канела и мед, смесете и преди лягане втрийте с пръст във венците. Сутринта изплакнете с топла вода. Благодарение на тази смес клатещите се зъби ще се поукрепят.

Още приложения на клеева тинктура, как да намазваме венците с клечка за уши и други тънкости – ТУК:

Клеева тинктура: всички начини да лекуваме с нея. По болести, рецепти

Паста за зъби при пародонтит

Трудно е за вярване, но пастата за зъби е възможно най-важният компонент от лечението и поддържането на устата при която и да е степен на пародонтит и пародонтоза. Нещо повече – при профилактичните и ранните степени тя, заедно с водите за уста, се оказва напълно достатъчна за удържане на процесите. Стига да е избрана правилно.

По-нататък, по време на насоченото лечение, пастите отново играят важна роля – поддържат, разширяват обхвата, предпазват от нови налепи.

Качествената паста срещу пародонтоза трябва да съдържа поне един от следните компоненти:

 • Калиев тетрапирофосфат  – срещу зъб. камък и отлагания;
 • Калиев нитрант – за снижаване на чувствителността на емайла;
 • Натриев цитрат – срещу прекалена чувствителност на зъбите;
 • Стронциев хлорид – болкоуспокояваща компонента.

В различните стадии се прилагат различни пасти взависимост от очаквания ефект. Но забележете – макар и просто пасти за зъби, тези средства са предимно лекарства и затова се изписват от стоматолог.

Някои утвърдени продукти
 • Лакалут актив – съдържа алуминиеви съединения, хлорхексидин, бисаболол и др. Хлорхексадинът е мощен антисептик и заедно с бисаболол ефикасно премахва възпаления от меки тъкани. Алуминиевите съединения се отразяват в/у чувствителността на емайла и намаляват кървенето. Флуорът укрепва емайла. Заради съдържанието на антисептик тази паста се прилага в момента на възпаляване и кървене, в рамките на 3 седм.
 • Лакалут фитоформула – с билкови съставки като салвия, жълт кантар., смирна. Отлично се стравя с кървене и възпаления. Този продукт е без антисептик и е за дълго ползване, без ограничение. Флуорът укрепва зъбите и профилактира кариес.
 • Пародонтакс – смирна, мента, салвия, лайка, ехинацея, натриев цитрат, минер. соли и др. съставки. По-голяма част от пастата се базира на натурални компоненти. Има антибактериален и противовъзп. ефект. Минералните соли изтеглят гнойно съдържимо от венците, премахват отоци и зачервявания.
 • Айона без флуорид – медицинска паста, специално проектирана за пародонтоза. Предназначена за постоянна употреба, с антибактериално действие. Според ревюто, за 10 сек. Премахва 99% от бактериите в устата. Други натурални съставки заздравяват зъби и венци.
 • Президент актив, антибактериална – съдържа антисептикът хексетидин, различните разновидности залагат на екстракти от прополис или билки, на цинков цитрат и други химически съединения, които забавят отлагане на плака и профилактират възпалявания. Препоръчва се 14 дни без прекъсване и редуване с друг продукт.
 • Профешанъл Актив – байкалски шлемник, спирулина и витамини с противовъзпалително д-вие. Съставки за възстановяване и оздравяване.
 • Още продукти: Форханс, Хималая, Перио-ейд, Санте, Биорипеър, Астера, Каливита, Билка антипародонтоза, Дентал антипародонтит, Йодидент, Орекеър и др. Цената на пастите варира в много широки граници от 2.30 лв за Поморин до 28.00 лв за Orecare с мента.
Домашна паста за зъби
симптоми, причини, лечение на пародонтоза

Третирането с лечебни пасти трябва да започне далеч преди показаната фаза на заболяването

Някои хора не обичат готовите продукти заради парабените, лаурил сулфат и други компоненти, които се имат за вредни, но почти навсякъде присъстват. Други отричат флуора в зъбните пасти. Трети не искат „да ядат“ химикали заедно с пастите и другите продукти за уста.

В домашно приготвените пасти се залага на етер. масла от:

 • Карамфил – за успокояване на болки;
 • Градински чай – при кървене на венците;
 • Розмарин – за подобряване на кръвообращението;
 • Мащерка – срещу бактерии и за дезинфекция;
 • Чаено дърво – с/у кариес и възпаление на венци;
 • Мента – при възпаления и болки, за свежест на дъха.

Паста №1: по 1 щипка канела, копър на прах, морска сол, 15 г сода, 6 капки чайно дърво или мента, 7 – 10 г кокосово масло. Всичко без кокосовото масло се разбърква и прибира в удобна кутийка. Маслото се добавя точно преди миене на зъбите и пастата е готова;

Паста №2: 70 г бяла глина, 20 г мед, по 2 к. масло от лайка и от салвия, 5 до 10 к. клеева тинкт. Първо правим каша от глината с вода, към нея слагаме прополиса, а етер. масла смесваме с меда. Тази паста премахва ефикасно налепи по зъбите и избелва;

Паста №3: 4 г мляна морска сол, 15 г сода, щипка смирна на прах, лъжичка бяла глина, няколко листенца мента или етер. масло (10-13 на брой), 10 мл глицерин. Съхранява се дълго, стига да е под винтов капак.

Избор на четка

Как да изберем правилна четка при пародонтоза и как правилно да чистим зъбите?

Четките се различават по твърдостта и еластичността си. Възможно най-меките са вашият правилен избор, ако имате пародонтоза.

Почистването за профилактика и при налично заболяване се провежда не по-рядко от два пъти на ден – сутринта и вечер, след последното нахранване. Процесът на почистване да не е кратък – минимум 3 мин.

Много хора погрешно движат четката хоризонтално по долния ред зъби. Това не премахва налепа, а го натиква по-дълбоко в процепите. Правилното движението, което действително премахва отлаганията,  е вертикално – от корена нагоре.

При предразположение за пародонтоза или начални признаци се препоръчва четкане след всяко дъвчене. При силно кървене се препоръчва замяна на част от  изчеткванията с жабурене (но със специално предназначени за пародонтоза разтвори).

Лечение в домашни условия

(природни и домашни средства)

Магнезиев хлорид

(магнез. олио)

Съединението има антисептично действие, ликвидира бактериите, подобрява кръвотока във венците и еластичността на съдовете и тъканите. Ефикасно особено при наличие на джобове с бактериални отлагания.

Откъде се купува, как се използва и за какво още помага магнезиево олио вижте ТУК:

Попълване на недостиг на магнезий с магнезиево олио. Лечение на 25+ заболявания. Как се прави

Жабурене със сода

Обтриването на венците с хранит. сода се смята за почистващо и дезинфекциращо средство. В комбинация с кислородна вода пък содата спира кървенето и изтегля гнойни образувания от дълбочина. Единствено трябва да знаете, че хранит. сода се слага веднъж седмично. По-честата употреба за опасна за здравето на зъбите.

Подробности за този метод, втриване на колаген и други природни ср. с/у пародонтоза – ТУК: Всички възможности при пародонтоза и средства за стягането на венците.

Кислородна вода по Неумивакин

Разпространени са два метода за лечение на пародонтоза с кислородна вода – вътреш. прием на разтвор и местно, локално приложение. И в двата случая кислородната вода силно се разрежда. Локалната обработка е чрез жабурене, обтриване или четкане (с добавяне на зъбна паста).

Специалистите силно отричат пиенето на кислородна вода и предупреждават за неприятни последствия като гадене, разстройване на стомаха, уртикария, изгаряне на устната лигавица и хранопровода и много други.

Относно местното приложение обаче споматолозите нямат против, тъй като кислородн. вода е антисептик, който унищожава микробите и се справя с кървенето.

Масаж и гимнастика на зъбите

Тези две процедури се правят самостоятелно с цел правилен кръвоток във венците, по-добро хранене на тъканите, стимулиране на нервните окончания и др.

Техниките за масаж са разнообразни. Може да се обхванат с две ръце венците и с лек натиск да се извършват следните движения: на горната челюст – надолу и нагоре, на долната – обратно. Пръстите се местят така, че да обработят всички части на венците.

Правилният масаж е ежедневен, пред лягане, в чиста уста. Внимание! Обеззаразете ръцете си със специалните за това гелове.

По време на масажа може да използвате паста за пародонтоза или да втриете лекарствен гел.

Гимнастически упражнения се изпълняват с помощта на неголяма хвойнова пръчица. Изпълняват се последователно три комплекса:

 1. дъвчене на пръчицата отгоре надолу, като се мести, за да се включат всички зъби (3 седмици);
 2. захапване на пръчицата между зъбите и местене на челюстите във всички посоки – настрани, напред, назад (2 месеца);
 3. единият край на пръчицата се захапва, а другият се дърпа с ръка.
Билки за пародонтоза
лечение на периодонтит

Да различим „паро-“ от „перио-„. При периодонтит възпалението е в дъното на кореновите канали. Ето как протича лечението на периодонтит: 1 – разкриване, 2 и 3 – кореново лечение, 4 – пломбиране

За всички видове и стадии на парадонтоза са показани отварки от листа на черв. боровинка, цвят невен, цвят трицветна теменуга, гора дъб, агримония.

Ефект: премахва възпалителните процеси и болевите усещания.

Прилагане: жабурене и плакнене с топли отварки.

За пародонтоза, придружена с изразена отпуснатост на венците, е показана отварка от листата на ореха (2 ч.л., попарени в 250 мл, да киснат 1 час). Прилагане: жабурене с топла отварка през равни часове.

За пародонтоза, съпроводена с разрушение на зъби: отварка от конски лапад (4 с.л.), бутурак (1 с.л.) и саламура от кис. зеле (300 мл). Всичко кисне няколко денонощия и после леко се заптопля. Жабури се през 6 часа.

За пародонтоза, съпроводена с повишено кървене са показани отварки от листата на жълт кантар, калина, пясъчна острица, леч. динка и кръвен здравец. По една щипка от всяко растение се сварява в 1 л и кисне 2 часа. С комбинираната отварка се жабури устата.

Още билкови средства

 • Бял равнец – основната полза от растението е силното му кръвоспиращо действие. Жабурене с отварка от б. равнец е наложително в момента на кървене, но и за стягане на венците. Действа още антисептично и противовъзпалително. Подробно за белия равнец е дадено ТУК: Чай, тинктура от бял равнец. Бани и сиропи за много болести!
 • Жабурене с лайка и смрадлика – комбинирани или моно-отварки от двете билки обеззаразяват, успокояват възпалените лигавици и тъкани, освежават дъха. Тетрата е много силна срещу възпаления със или без гнойно образувание. Отварките се приготвят по указанията на опаковките.
 • Масло чаено дърво – няколко капчици от етер. масло, накапани във вода, създават чуден елексир за уста.
 • Лечение с карамфил – дъвченето на зрънца оздравява и масажира. Полезно е и етер. масло, разредено с вода и зехтин – за жабурене.
 • Рецепта с алое – използването на готови продукти с алое или обработване на устн. кухина с гел, и двата метода дават чудесни резултати. Ефект: подобряване на регенерирането на тъканите, на подхранването и кръвообращението, премахване на бактериални замърсители, обезболяване и засилване на местния имунитет.
 • Ябълков оцет – той почиства отлаганията по зъбите, включително втвърдените. Стяга венците и намалява риска от кървене. Препоръчва се за изплакване на устата, но е полезен и вътрешно – чрез ястия и салати.

Причини

профилактика на пародонтоза

Вредното поведение, което предполага ускорено развитие на болестта при предразположените към нея

Пародонтозата е сред заболяванията, за които има недоизяснени моменти. Натежава мнението, че е системно заболяване на ниво организъм, а не касае само венците и челюстите. За развитието му сериозен дял имат:

 • Наследственост – вродени особености на пародонта, непълноценно кръвоснабдяване, слаб местен имунитет или ниски регенеративни възможности;
 • Хрон. възпалявания в уста и др. органи – наличие на патогенни организми, които разрушават обменните процеси и храненето на пародонта;
 • Неправилна захапка, която води до неравномерно натоварване на челюсти, венци и т.н.;
 • Остри и хронични травми на венци и зъби;
 • Хипертония и атеросклероза – свързани със спазми на съдовете и отлагане на плаки, които нарушават кръвотока и оттам – храненето на пародонта;
 • Диабет – високо ниво на глюкоза в кръвта и оттам патологични процеси в малките кръвоносни съдове;
 • Хиповитаминоза – недостиг на минерали и микроелементи и мн. др.

Симптоми по стадии

Различават се три стадия:

 • Първи, лека степен – най-често отсъстват симптоми. Слаби сигнали представляват спорадични прояви на парене, пулсации във венците и корените, неприятен мирис от устата;
 • Втора, средна степен – отбелязва се кървене на венците. Все още процесът е напълно обратим. Между зъбите започват да се задържат частички. Това е сериозен сигнал, че е започнало разрушаване на тъкани около зъба. По-детайлен преглед показва оголване на шийки, избледняване на лигавицата (обезкървяване) и образуване на джобчета със зъбен налеп;
 • Трета, тежка степен – шийките и корените на някои зъби се оголват и става уязвими към топлина и вкусове, към четката за зъби. Джобовете се увеличават и запълват със зъбен камък. Нарушава се артикулацията, започва опадане на зъбите. Усложнение са възпалителни процеси, локализирани основно в джобовете.

Диагностика

Пародонтит и периодонтит, Първа помощ при възпалени венци, Жабурене с масла, С тетра, Сборове срещу пародонтоза, Мед и прополис, Прополисова вода , Течен вит. С

Панорамна рентгенова снимка, която показва пълна картина на състоянието на зъбите и костните структури. В случая: снимка на здрав пациент без пародонтоза

Основният начин е рентгеновата снимка. Само тя показва дълбочината на процеса и обхванатите тъкани. Външните белези са състоянието на венците, кървенето, разклащането на зъби, лошият дъх. Но каквото и да покаже снимката, винаги решенията се свеждат до 2 неща – хигиена и грижа! Измененията не бива да се оставят без лечение.

За още информация: на латински: Periodontitis, на английски: Gum disease или Pyorrhea, на немски: Parodontose, на турски: Piyore, на испански: Piorrea.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Пародонтит, пародонтоза: домашно и професионално лечение, с цени

 1. Най добрите средства не бяха казани. Мед и сода бикарбонат в равни части се смесват като паста и с четката за зъби се използва като паста за зъби. Не се изтриват само зъбите но цялата уста език, венци, особено връзката на венците и зъбите във вертикална посока.
  Друго невероятно средство е кокосово масло и сода бикарбонат. Използва се по същият начин.
  Никога не бих използвала никакъв оцет върху зъбите си които могат да се разяждат от киселина защото са на основна база. Винаги след като ям лимони, портокали кисели салати внимателно си измивам зъбите с мека четка за зъби.

  • Благодаря Ви за информацията!Аз съм използвала хума,при зъбобол и пародонтоза,като обхващам венеца и самия зъб.Ефектът – поразителен!

 2. Възможно ли е и от неправилната подредба на зъбите да се получи кървенето на венците

  • Не е изключено пародонтозата да се дължи и на това, особено ако е в съчетание и с други фактори, като например недостатъчна хигиена, поддържане на бактерии и т.н. неща, изброени в материала за пародонтита по-горе. При всички случаи трябва и преглед при стоматолог, за да се отчетат всички фактори.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.