Астма: първа помощ при астматичен пристъп. Помпа, инхалатори, лечебни центрове. Лекарства, билки, упражнения

♠ Какво е ♠ Астматичен пристъп ♠ Признаци за настъпване ♠ Първа помощ ♠ Базови симптоми ♠ Специфични симптоми ♠ Как да различим астма от бронхит ♠ Първа помощ при деца ♠ Показания за хоспитализация ♠ Бронхиална и кардиална ♠ Бронхиална и алергична ♠ Астма при деца ♠ Изследвания ♠ Диференциална диагностика

Съдържание на статията:

Още в текста: ♠ Лечение ♠ Инхалатори ♠ Видове и лекарства за тях ♠ Орални лекарства ♠ Адреналин при спешност ♠ Особености на лечението при деца ♠ Алергична астма при деца ♠ Болници и центрове ♠ Балнео и климатолечение ♠ Хранене и диета ♠ Билки ♠ Народен лек при пристъп ♠ Упражнения ♠ Терапия на сърд. астма ♠ Полага ли се ТЕЛК ♠ Мнения на лекари

През последните 75 години заболеваемостта от астма в промишлено развитите страни непрестанно расте, особено сред децата, и приема застрашителни мащаби. По официални данни към момента на Земята има 300 млн. астматици. СЗО е на мнение, че реалният брой е по-голям.

С всяка година расте делът на градските жители, които дишат замърсен въздух. Според прогнозите на Global Initiative for Asthma, след 20 години астматиците ще са се умножили с 25%. Въпреки че медицината не стои на едно място, тя не съумява да овладее заболяваемостта.

Астмата е болест с контролируема смъртност. От нея се умира, само при липса на качествена медицинска помощ. Но тя значително влошава живота и в 1% от случаите инвалидизира. Този 1% е неприемливо висок и съпоставим с инвалидността от алкохолизъм, диабет и шизофрения.

Кой е виновен?

Преди 100 г. астмата е била непозната. Практически не е съществувала. А днес заболяването е разпространено из цялото земно кълбо.

Билки, народни средства при астма, упражнения при астма, астматичен пристъп, признаци, симптоми, астма при деца, болници, центрове, рехабилитация при астма, ТЕЛК

Астмата е продукт на цивилизацията. Доколко можем да я обуздаем?

Една от вероятните причини за „астматизация“ на планетата е появата на антибиотиците. Към астма могат да доведат примерно  няколко курса антибактериална терапия на хроничен бронхит.

Разбира се, астмата се провокира от стила на живот – пушенето, „поемането“ на алергени, преяждането, авитаминозата, неправилното хранене при бебетата и някои лекарства.

Какво е астма

Дотук ние говорим за един вид астма – бронхиална.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Като понятие „астма“ значи

свиване или блокиране на дихат. пътища

пристъп на задушаване

Своеобразният срив в дихателната с-ма се причинява от алергени или инфекции, от външни и вътрешни фактори. Но крайното увреждане винаги е в дихателната с-ма.

Понятието астма се използва в още два случая, за две напълно различни от същността на астмата заболявания:

⇒ Сърдечна астма – изменение на кръвон. с-ма и сърцето, при което се получават пристъпи на задушаване. Единствената връзка между бронхиалната и сърдечната астма е симптомът задушаване. Бронхиалната (алергична и неалергична) астма е патология на дихателната с-ма, а сърдечната астма – на кръвоносната с-ма;

⇒ Диспептична астма – другото име на познатите ни газове в червата или метеоризъм. Това  състояние няма отношение дори към симптома „задушаване“. Названието се е наложило исторически и вече е в процес на отпадане.

Така че под името „астма“ днес разбираме бронхиална астма с нейната разновидност алергична астма, които представляват

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

разстройство на дишането

поради възпаление в дихателната система

Астматичен пристъп

Лекарите определят астмата така: епизоди на бронхиална обструкция – нарушаване на проходимостта на бронхите. Това изменение е напълно или частично обратимо. В основата му стои възпаление на лигавицата на бронхите и бронхиална хиперактивност.

По време на пристъпа на бронхиална обструкция протича свиване – стесняване на просвета на бронхите (тръбички, по които въздухът влиза в белите дробове).

При всички болни от астма се открива възпалителен процес на лигавичните обвивки на бронхите и по време на периодите между пристъпите. Този факт поставя въпроса за лечение на възпалителния процес изобщо, а не само при астмат. пристъп. Има такива препарати, а настойчивото провеждане на продължително лечение се смята за основен ефикасен принцип на борба с астмата.

Не по-маловажно е второто положение – наличие на бронхиална хиперактивност, тоест повишена раздразнимост на бронхите. Чувствителните бронхи отговарят със спазми дори на нищожни количества раздразващи в-ва във вдишвания въздух. Това задължава болния постоянно да си осигурява здрава въздушна среда.

Не всяко свистене е астма

Бронхиалната обструкция (с характерния свистящ звук) не се наблюдава само при астма, но и при ред други заболявания. При повечето от тях, особено при възрастните хора, заболяването има ремисии (светли периоди), което ги отличава от астмата.

Признаци за настъпванеБилки, народни средства при астма, упражнения при астма, астматичен пристъп, признаци, симптоми, астма при деца, болници, центрове, рехабилитация при астма, ТЕЛК

При атопичната астма (неинфекциозна) понякога пристъпите имат алергичен характер: кожни обриви, уртикария, хрема и др.

У болните от инфекциозно-зависима астма възниква чувство на притискане на гръдния кош. През нощта ги мъчат пристъпи на кашлица.

Астматичните пристъпи започват внезапно, но не и неочаквано. Няколко часа до няколко минути по-рано (а понякога и дни) се явяват предвестници за приближаване на астматичен епизод. Болните със стаж се научават да разчитат признаците и умеят безпогрешно да предскажат настъпването на пристъпа.

Предвестници на пристъпа:

 • Кихане;
 • Кашлица;
 • Остър ринит;
 • Дишане – характерно е дишане с кратки вдишвания и продължителни, затруднени издишвания;
 • Хрипове – свистящи, съпровождащи издишването. Те се чуват от разстояние и представлява т. нар. експираторна диспнея.

По време на пристъпа болният приема неестествено положение – седи, леко наклонен напред и повдига раменния пояс, като се подпира на гърба на друг стол или на рамката на леглото. Така той включва спомагателна мускулатура за облекчаване на дишането.

Кожата придобива синкав оттенък, т. нар. цианоза.

Внезапният пристъп на задушаване често плаши и самия болен, и околните. Това доп. влошава съст. на пациента. Много е ценно, ако по време на пристъп до болния се намира човек, който е спокоен, уверен и информиран как се оказва скоростна помощ.

Първа помощ при пристъп
Първа помощ при астматичен пристъп

Наличието на инхалатор е достатъчно за оказване на бърза помощ при астматичен пристъп. Но какво да правим, ако болният няма такъв?

При първи сигнали за настъпващ пристъп може да опитате да го предотвратите с

Компрес с лук

Това просто нар. средство помага в повечето случаи. Настържете няколко глави лук и ги изсипете на гърба, м/у плешките. Върху лука сложете лист хартия, а отгоре – тъкан, кърпа, покривка. Дръжте компреса 2 ч.

Ако пристъпът все пак започне, преминете към следните указания.

Необходими действия по време на пристъп:

 1. Болният се освобождава от тесни дрехи и му се помага да заеме удобно положение, при което дишането му е максимално облекчено. Практиката показва, че оптимално е да седне с лице към облегалката на стола, да се наклони напред, да се облегне с ръце на облегалката и да пренесе част от тежестта на тялото към ръцете;
 2. Пуска се свеж въздух в помещението;
 3. При лек пристъп дайте противоастматично лекарство – едно от следните: 1/2 – 1 табл. аминофилин (Новфилин), теофилин (Теотард), Салбутамол или друго, предписано от лекуващия специалист и в доза, определена от него.
 4. Ако пациентът има инхалатор, изполвайте го вместо т. 3. Информация за инхалаторите като видове и лекарствените в-ва, с които се ползват, даваме по-долу в раздела за лекарствата.

Краят на пристъпа идва с появата на кашлица и отделянето на течна храчка. Задухът  постепенно намалява, дишането се нормализира.

Понякога пристъпите са тежки и имат нужда от допълнителни мерки.

Как да ограничим тежестта на пристъпа? Ето някои „хватки“ за намаляване на задуха:

 1. Разтрийте сърдечната област с тъкан, напоена в хладка вода с оцет и сол (рецептата не се прилага при белодробни заболявания);
 2. Сложете болния да легне на гръб. С две ръце окажете натиск върху гърдите (като при сърдечен масаж), като натискането съпровожда издишването, а при вдишване се отпуска. Общо 10 пъти;
 3. Гореща вана – болният да се отпусне във вода с темп. 40-42°С. За да се избегне напрежението на мускулите по време на процедурата, ръцете са сгънати в лактите, а краката – в коленете;
 4. Ваничка за краката – при липса на вана болният си натопява краката в гореща вода, за 14 мин.;
 5. За възстановяване на нормалното дишане помага и точковият масаж. Притиснете силно крайните фаланги на палците на болния, приблизително до корена на ноктите. Помага силният масаж на точката Хъ-гу, във вдлъбнатината между палеца и показалеца (вижте схемата);
 6. За облекчаване на дишането направете масаж от глава надолу до гърдите и гърба. Направете на голо и с помощта на крем/ гел;
 7. При внезапен пристъп дайте на болния малко ечемичено кафе (от печен и млян ечемик, естествено приготвен от по-рано) или го накарайте да преглътне няколко мялки късчета лед;
 8. Добър ефект по време на пристъп дава вдишването на нашатърен спирт/ амониев хлорид;
 9. За разреждане на гъстите секрети по време на пристъп се пие мъничко кисело вино или сода на крайчеца на ножа. Като вариант – тинктура валериана (20 капки в капачка вода).масаж при астматичен пристъп, точката хъ - гу

Важно! Ако 30 мин. след проведените мероприятия съст. на човека не се подобри, викайте бърза помощ. Има риск пристъпът да премине в астматичен статус (тежка степен на обостряне на бронхиалната астма).

Първа помощ при деца

Облекчаващите мерки при децата са специфични заради анатомичните и физиологични особености на възрастта. При децата пристъпът на задух провокира оток на бронхите и усилване на секрецията на гъста точеща се слуз, а не спазъм като при възрастните. Затова използването на аерозоли за купиране на вече развиващия се пристъп не е така ефикасно, а често е и просто опасно (особено при многократен прием).

 1. При първи симптоми за астмат. пристъп детето се слага в леглото и му се дава противоастматичен препарат в доза според възрастта (определен от лекуващия специалист).
 2. Може да се накапе в носа разтвор на ефедрин, да се потопят краката в гореща вода.
 3. Отвлечете вниманието на детето с играчки, книжка или друго, провокиращо любопитството му.
 4. Ако до 40 мин. няма подобрение, викайте бърза помощ.
Дишане по време на пристъп

Преди всичко болният да усвои дишане през носа, диафрагмено или коремно дишане. При този тип дишането се базира на това, че най-силният мускул за вдишане е диафрагмата, а за издишане – коремната преса. При поемане на въздух коремът леко се стяга, а при изпускането му – обратното.

Показания за хоспитализация

Кога е необх. незабавна бърза помощ? Има ли случаи, когато опитите за облекчаване на дишането на пациента само бавят, вместо веднага да се повика линейка?

Да, тежките пристъпи на бронх. астма се обгрижват в спешните отделения. Там на входа се прави оценка на състоянието на пациента в спешен порядък, без да се забавя старта на терапията.

Оценката на състоянието на пациента в пълен обем и качество се върши в болница. Но има белези, които показват, че вместо гореописаните помощни операции просто трябва да се извика линейка. По-ясно забележимите са:

 1. Болният казва само отделни думи, а не успява да изрече пълни изречения;
 2. Пулсът е неестествен (лекар би установил спад на систоличното налягане при вдишване);
 3. Болният има шумни хрипове. Този признак не е абсолютен. Съществува и понятието „тих бял дроб“, при което не се чуват хрипове при преслушване.

В спешен кабинет се установява с над 40% намаление на обема въздух постъпващ и излизащ от белия дроб по установени показатели (форсиран и върхов дебит) и понижено ниво на насищане на кислород в кръвта.

Рискови са болни, вече приемани в спешно или интензивно отделение и въобще хоспитализирани заради пристъпи. Белези за необходимостта от по-специална реакция са предходни интубации и придружаващи заболявания.

В болнично заведение ще се оцени функцията на бел. дробове и  ще се определи точно доколко тежък е пристъпа. Ще бъдат взети е необходимите мерки.

Масаж по време на пристъп
масаж при астматичен пристъп, уши

Масаж за освобождаване на дишането – вариант №2

При леки и средни по тежест пристъпи, при които болният получава помощ на място, масажът и упражненията се оказват от съществено значение.

 1. Застанете зад болния или над него, ако е легнал на гръб. Сложете пръстите си м/у ребрата му и в това положение оказвайте натиск като вибрирате с китките. Задръжте 1 мин. и преминете към следващата междуребрена междина. Вибрирането гъделичка, но и задълбочава дишането;
 2. Застанете зад болния и хванете с палец и показалец една дебела гънка кожа в края на лопатките, както е показано на рис. 18. Опънете нагоре и въртейки китките навътре извийте кожата на „ухо“, докато заболи. Задръжте 2 сек. и отпуснете. Следващото опъване е в средата на лопатките, а последното – най-горе. 3-4 пъти.

  масаж при астматичен пристъп, масаж на гръб за освобождаване на дишането

  Масаж за освобождаване на дишането – вариант №1

Правилното изпълнение на извиването непременно ще провокира силна болка у пациента. Целта на упражнението е именно извикването на тази билка, тъй като болевият синдром моментално сваля спазма на гладката мускулатура на бронхите.

Вариант на упражнението е показан на рис. 17.

Упражнения

Дадените упражнения намаляват, а понякога и прекратяват спазмите на бронхите по време на пристъп на бронх. астма.

 1. Вдишане – през носа (стегнете корема), издишане – през устата (отпуснете корема);
 2. Недълбоко вдишане – през носа, с диафрагмата, издишане – през устата като струята се насочва към поднесените към устата длани;
 3. При издишане произнесете един след друг следните звуци: С, З, Ш, Щ, У, Е, И, А;
 4. Същото, но произнасяте звукосъчетания: ЕЗ, ЗШУ, СШ, ЗШЩАЕ, ШЕ, ЗШЕА и подобни;
 5. Произнасяте същите единични звуци и техните съчетания при издишане през носа.

Посочените се изпълняват в началото по един път, а по-нататък се увеличава броят на повторенията.

Пристъпите на астма от бронхиален и сърдечен произход значително отслабват, ако се заеме седнало или полуседнало положение и се осигури притока на свеж въздух.

Симптоми на астма

Въпреки че астма е разпространено заболяване, нейните симптоми са в известна степен индивидуализирани при конкретните пациенти. Болните получават първите симптоми в различна възраст: половината от тях преди 10 години, една трета – от 10 до 40 години, и малкото останали – в напреднала възраст.

И все пак астмата се появява във всякаква възраст. Тя има разл. степен на тежест. Индивидуална е честотата на обострянията, а и симптоматичната картина.

И все пак се открояват няколко ясни признака:

 1. от незначително затруднение в дишането през свистящо дишане до задух и задушаване;
 2. кашлица от слаба и рядка до задушаваща;
 3. усещане за стягане на гърдите през притискане до пристъп на задушаване.

Болестта се характеризира с пристъпообразно, хронично протичане под формата на обструкция на бронхите и задух. Тази болест стана действително сериозен проблем за обществото, тъй като се отличава с прогресиращо протичане. Много е трудно да бъде излекувана изцяло.

Успехът в терапията на бронхиалн. астма пряко зависи от своевременното установяване на заболяването.Симптоми на астма, признаци на астматичен пристъп

Към ранните признаци на болестта се отнасят:

 1. Задух или задушаване – те възникват както по време на пълен покой и благополучие, нощно време, така и при физическо натоварване, вдишане на замърсен въздух, дим, домашна прах, полени, при смяна на атмосферната температура. Главното е внезапността на пристъпа;
 2. Кашлица – типичен за астмат. пристъп се смята сухият тип. Кашлицата възниква синхронно със задуха. Тя е тежка, напрегната и уморителна. Сякаш болният иска да отхрачи нещо, но не успява. Само в края на пристъпа кашлицата може да премине във влажна и най-накрая да бъде извадено оскъдно количество прозрачен секрет от слузест тип;
 3. Дишане – учестено и повърхностно, с удължено издишане. По време на пристъп болният се оплаква не толкова от трудно поемане на въздух, колкото от невъзможността пълноценно да го изведе от дробовете си. Така издишането става продължително и се осъществява с големи усилия;
 4. Хриптене – болният хрипти, издава свистящ звук и понякога той се чува с просто ухо, а не само „на слушалка“;
 5. Астматична поза – характерно положение на болния по време на пристъп, при което мускулатурата на крайниците помагат на гръдния кош да издиша.

Първи сигнал за повишена реактивност на бронхите може да станат само 1-2 от типичните симптоми. Възм. е да се явят за много кратко, да минат сами и дълго време да не се повторят. Но с времето симптомите придобиват прогресиращо течение. Крайно съществено е да не се пропусне този период на мнимо благополучие, а да се отиде при специалист и да започне лечение.

Още сигнали, че ситуацията е за лекар:

 • При кашлица със свистящо дишане или затруднено дишане, следва болният да се консултира със спец.
 • Ако диагн. е поставена, но болният изпитва необходимост да ползва инхалатор по-често от предписаното, следва да се консултира със спец.
 • Ако симптомите градират – зачестяват и/ или се задълбочават, следва да потърсите лечение.
 • Ако симптомите не минават в течение на 24 – 48 часа, може да потрябва екстрена медицинска помощ и хоспитализация.
 • Ако у болния започне пристъп на задушаване, придружена със затруднена реч, мигновено потърсете бърза помощ.
Специфични симптоми на астма

Бронхиалн. астма в началните си стадии не провокира общи нарушения в организма. Но с времето те обезателно се проявяват и започват да доминират живота на пациента.

Първа помощ при астматичен пристъп, гореща баня, пара

Парата, горещата вода и всякакъв вид бани, душове и дори само потапяне на краката е от полза при пристъп, когато няма инхалатор

Обща слабост и липса на енергия. По време на пристъп болният не е способен на никакви движения, тъй като те усилват дихателната недостатъчност. Пациентът може единствено да заеме специфичната поза.

Физическата активност и издръжливост между пристъпите зависи от това доколко сериозно е протичането на болестjа. При лека степен на астма физическите способности остават без изменение. Но колкото по-тежко е протичането на болестта, толкова пациентът е по-малко способен на физически дейности.

Акроцианоза, сравнително устойчиво дифузно посиняване на кожата. Този симптом съпровожда тежката степен на бронхиална астма и говори за прогрес на дихателната недостатъчност.

Тахикардия. По време на пристъп броят на сърдечните съкращения се увеличават до 120-130 удара в минута. При средна и тежка степен на заболяването се отбелязва запазване на слаба тахикардия и между пристъпите – в границите на 90 уд./ мин.

Дистрофия на ноктите. Те се „изкорубват“ подобно на часовниково стъкло, а последните фаланги на пръстите се разширяват, заприличвайки на барабанни палки. Това изменение е характерно за белодробни изменения, включително рак.

Признаци на емфизем на бял дроб – увреждане на алвеолите и намаляване на ефективността на чифтния орган. Състоянието е типично за бронхиална астма с дълъг стаж и тежко протичане. Гръдн. кош се разширява, а дишането отслабва по време на говорене.

Признаци на белодробно сърце. Характеризира тежката форма на бронх. астма, която е довела до белодробна хипертензия в малкия кръг. Като резултат се увеличава дясната камера на сърцето.

Главоболие и завиване на свят. Отнасят се към признаците на дихателната недостатъчност.

Склонност към различни алергични реакции и болести (ринит, атоп. дерматит, екзема, псориазис).

Как да различим от бронхит

Диференциалната диагностика между бронхиална астма и бронхит понякога затруднява и най-опитните пулмолози. От правилната интерпретация на симптомите зависи и правилността на провеждане на лечението.

Признак на заболяването Хрон. бронхит Бронх. астма
Протичане Стабилно, вяло, с редуване на обостряния и ремисии. Обостряне 2-3 седм. Като се купира, заболяването продължава да се проявява под формата на кашлица Нестабилно протичане под формата на внезапни пристъпи с различна продължителност (минути, часове). През пристъп рязко се влошава общ. съст. на болния. Купирането на пристъпа води до пълно възстановяване
Провокатор за възникване на болестта Преохлаждане, бактериални и вирусни инфекции провокират обостряне под формата на възпалителен процес. Кашлицата се провокира от физическо натоварване Вдишането на алергенни компоненти с въздуха предизвиква пристъп на бронхоспазъм и обструкция. Характерни са нощни пристъпи в състояние на пълен покой или при натоварване
Задух Възниква изключително при тежки обостряния или продължително протичане на хроничен обструкт. бронхит Типичен и главен симптом на всяка форма и стадий на заболяването. Всеки пристъп се бележи от задух и дори задушаване
Кашлица Постоянен симптом на заболяването – както по време на обостряне, така и през ремисиите. Кашлицата е смесена – редуват се куха и мокра форма, особено сутрин Кашлицата винаги е суха и съпровожда само пристъпа. В момента на купиране на пристъпа се откашля оскъдно количество секрет
Секрет Слузно-гноен, зелено-жълтеникав или светло кафяв, много рядко прозрачен. Винаги се секретира в горямо количенство През пристъпа няма секретиране. Накрая се извежда много оскъдно количество секрет – прозрачен, слузен
Температурна реакция периодично се повишава не е характерна

Дадените отличителни особености на бронхиалната астма и на хроничния бронхит могат да се засекат само в началните стадии на тези заболявания. Продължителната проява на симптоматиката води до възникване на необратими бронхиални обструкции.

Когато се развие, вече не е потребно да се провежда диференциална диагностика, тъй като клиничн. картина и лечението стават идентични. И двете заболявания се обединяват под общото название ХОББ (хронична обстр. белодр. болест).

Особености на видовете астма

Проявите на различните видове астма са идентични. Видовото разграничение се прави единствено по провокатора на пристъпите.

Всяка астма е разстройство, при което дихателн. пътища се свиват и блокират.

Бронхиална и кардиална

(сърдечна)

При бронхиалната астма причината е от дихателно естество, при кардиалната (сърдечна) астма причината е от сърдечно естество – изменение в кръвооборота. Сърцето не успява да изпомпва достатъчно кръв поради слабост в лявата камера. В резултат в дихателн. пътища се отлага течност, която ги стеснява. Особеност на сърдечната астма е, че болният се облекчава в изправено положение и това е позата, в която той най-лесно прекарва пристъпа.

Бронхиална и алергична

Алергичната е разновидност на бронхиалната. Под бронх. астма се разбира дихателно затруднение, предизвикано по всички възможни причини – вътрешни и външни.

Алергичната астма фиксира само външните провокатори – постъпването на алергени отвън. Външната астма е алергична реакция на такива дразнители като прах, плесен, пух, полен, животински косми и др. Тя има сезонен характер.

Вътрешната астма не е сезонна и не е от алергичен тип. Тя се развива в следствие от замърсяване на въздуха, от цигарен дим, силни миризми, студено време, физич. натоварвания, емоц. стрес или промяна в температурата или влажността. Често се открива след тежка инфекция на дихателните пътища.

ортопнея, симптоми на астма, бронхиална астма

Принудителното положение, което заема болният по време на пристъп, се означава като ортопнея. Тя обяснява позата, в която е увековечен писателят Достоевски

Алергичната разновидност е най-разпространена. При нея малките бронхи придобиват повишена раздразнителност и реагират на дразнителите с възпаляване.

Провокатори, причини

Лекарите класифицират причините в няколко типови групи:

 • Наследствена предразположеност – децата на болни от бронх. астма са подложени на повишен риск от развиване на болестта. Наследствената връзка се открива в анамнезата на всеки трети болен. Астмата от тази разновидност нови атопичен характер. При нея е затруднително да се проследи факторът, който провокира пристъп на задух;
 • Професионални вредности – тук диапазонът от провокиращи фактори е огромен: горещ и студен въздух, прах, химични съединения, пари и т.н.;
 • Хроничен бронхит и инфекции – вирусни и бактериални възбудители, които провокират възпалителен процес в лигавицата на бронхите. Те са способни да повишат реактивността на гладкомускулните компоненти. Пример е бронхиална астма, възникнала на фона на хроничен бронхит, особено с признаци на бронхообструкции;
 • Екология на средата, качеството на въздуха – жителите на страни със сух климат и селското население боледуват по-малко, отколкото живеещите при влажен и студен климат и в промишлени райони;
 • Пушенето – системното вдишане на цигарен дим променя лигавицата на бронхиалното дърво. Затова всеки пушач е с хроничен бронхит, а у някои той се трансформира в бронх. астма;
 • Прах и полени – много силни алергени. Прахта в дома е естествена среда за обитание на домашни акари, епителни клетки, химически в-ва, косми. Прахта на улицата става провокатор за астма, само ако съдържа алергени като животински косми и полени. Попадайки в бронхиалното дърво, такива съставки предизвикват масов приток на защитни имунни клетки към лигавицата, които синтезират голямо к-во медиатори на алергии и възпаления. И резултатът е бронхиална астма;
 • Лекарствени препарати – виновници биха могли да бъдат всякакви медикаменти, от аспирин до нестероидните противовъзпалителни.
Астма при деца и бебе
астма при дете, бронхиална астма при бебе

Най-висока е заболеваемостта от астма в детска възраст

Особеното при децата е, че симптоматиката варира с израстването на малкия пациент. При голям дял от мъниците кашлицата е единствен симптом, а за болестта може да се подозира по косвени белези като пасивност в игрите, учестяване на дишането при игра, смях, плач, необичайна слабост. Иначе в пълното си проявление симптоматиката не се различава от описаните прояви.

Колко често се регистрира астма при децата?

Астмата е основно хрон. патология в детска възраст. Ок. 10-12% от всички деца по с вета страдат от него и делът им постоянно се увеличава.

Фактори-провокатори, най-мощни в детска възраст: алергичен ринит, екзема, чести вирусни инфекции, пасивно пушене, ларингит. Има и „семейни“ фактори като израстване в семейство с ниски доходи, поднормено рождено тегло, астма у родственици.

За поставянето на диагноза бронхиална астма при дете не са достатъчни само симптомите. Необходимо е да се проведе допълнително обследване, за да се изключавт други патологии, провокиращи дихателна недостатъчност.

При почти половината деца със затруднено дишане се касае за хрон. кашлица или хрон. ларингит, а астма не се открива.

Изследвания при астма

(диагностика)

Спирометрия – изследване на функционалността на белите дробове. Пациентът вдиша и издиша в специално устройство, което регистрира количеството въздух, което се поема и изпуска. Целта е да се измери обема на белия дроб и различни показатели на процеса като например времето, за което се поема и изпуска въздуха, неговото количество, скорост при определени условия и т.н.. Съставя се графика, в която обемът и времето са поставени в зависимост.

Пневмотахография – вариант на спирометрията, но с отворена дихателна тръба. Провежда се два пъти – в спокойно и в активно състояние на бронхите. Показва точно на кое място е нарушена проходимостта на бронхите. При обструкция се намалява скоростта на издишане.

Пикфлоуметрия – показва само един показател: максималната скорост на издишане. Процедурата се изпълнява трикратно за един ден след приемането на бронходилатори. С метода се контролира протичането на заболяването и се търси причината за обостряне.

Лабораторни изследвания – правят се имунни тестове, общ и биохим. кр. анализ, анализ на секрет, проби за алергични реакции.

Диференциална диагностика

Такава се провежда задължително както при възрастните, така и при малките пациенти. Бронхиалната астма прилича на ред патологии на дихателните пътища, но и на заболявания, които нямат общо с дихателната с-ма.

Показания за хоспитализация при астманичен пристъп

Не се колебайте да повикате линейка за астматици, които вече са хоспитализирани при пристъп

Патологиите със сходни и дори еднакви симптоми са:

 • кардиосклероза, миокардит и др. сърдечни патологии;
 • епилепсия;
 • инсулт;
 • онкологично поражение на бронхите, пневмоторакс, ХОББ;
 • сепсис;
 • нефрит;
 • наркотична интоксикация.

Отделно бронхиалн. астма понякога не се разграничава от сърдечната. Най-различими са двете патологии по характеристиката на отделяния от дробовете секрет (храчка).

Лечение на бронхиална астма

Терапията е стъпаловиден процес. Лечебните мерки се коригират на всеки етап и стадий от болестта.

Само такъв подход води до рационално лечение с минимален разход на финансови средства и също такова минимализиране на страничните реакции. Основните препарати за лечение на астма провокират маса тежки проявления, които могат да бъдат редуцирани само с правилно комбиниране на средствата.

Диференцираната лечебна тактика изисква пациентът да не се ограничава с използването на един адреномиметик (примерно Салбутамол, Вентолин). Отбелязваме го, защото е типично болният да бъде привлечен от бързия ефект на даден препарат и да се придържа към него, като ги смята за максимално ефикасен и работещ. Обаче той има временен характер. Рецепторите на бронхиалното дърво привикват, действието намалява докато в даден момент напълно изчезне.

Необходима е комплексна терапия на бронхиалната астма, основана на патогенетичния подход – да се премахват симптомите, които измъчват болния, но и да се включват механизми за предотвратяване на повторната им поява.

Инхалатори (помпи) при астма

Инхалацията някога се е провеждала с дим или пара от горени или запарени лечебни треви. Съвременните устройства представляват прибори за мигновено доставяне на лекарството в дихателния тракт.

Първа помощ на дете при астматичен пристъп

Децата с астма трябва да носят в себе си инхалатор и да бъдат обучени да го използват самостоятелно

Днес има доста разновидности със своите достойнства и недостатъци, както и с цени за различните по финансов статус пациенти. Но целта на всеки от тях е идентична – да въведе лекарство в бронхите и да освободи процеса вдишане/ издишане.

Инхалаторите се избират като всяко друго лекарствено средство – с помощта на специалист, който отчита индивидуалните характеристики на пациента.

Видове инхалатори

(облекчаващи)

Според формата на лекарството в пълнителя те са прахови и аерозолни.

Според начина на подаване на лекарството тези два типа биват:

 • Спейсър – джобен уред с клапан, който „пуска“лекарството само при вдишане;
 • Небулайзер – мембранен уред (ултразвуков или компресорен, който подава лекарството на точни порции;
 • Устройства с дозатор – течното лекарство е под налягане. Принципът е като при всички аерозоли. Неудобни са за хора с разстроена координация или проблемни стави на пръстите;
 • Адаптер – свободно подаване на максимален обем лекарство. Болният не регулира самостоятелно подаването на лекарството. Недостатък – големият размер.
Лекарства за инхалатор
 • В2-адреномиметици – използват се пролонгировани инхалатори като Серевент, Беротек. Препаратите са с кратко действие: Салбутамол, Вентолин;
 • Кромони – двунатриев кромогликат, натриев недокромил. Назначават се само при лека форма на астма и дори с профилактична цел. Не са ефикасни за купиране на пристъп на задух;
 • Холиноблокатори – Атровент, Спирива. Препаратите се използват за бързо купиране на симптомите;
 • Глюкокортикостероиди – Фликсотид, Пулмикорт, Симбикорт, Алвеско, Бекотид, Беклофорте и др. Ефикасни за купиране на астматичен статус, особено при инхалация чрез небулайзер;
 • Комбинирани средства – Беродуал (холинолитик + b2-агонист), Серетид (b2-агонист + глюкокортикоид), Симбикорт (глюкокортикоид + b2-агонист) и др. Използват се чрез небулайзер. Имат скоростен ефект.

Най-широко се прилагат кортикостероидите чрез инхалатори. Препаратите са или моно, или в комбинация с b2-адреномиметик с дълго действие. Предпочитат се, защото при тях се постига максимален ефект с минимални дози.

Глюкокортикостероидите са първа линия медикаменти за лечение на астма. Инхалаторите разширяват бронхите и „отпушват“ дихателните пътища.

Друго предимство на този тип медик. са бързина и постоянен контрол, както и купиране на бъдещи обостряния.

Най-новото и модерно активно в-во, регистрирано у нас, е циклезонид (препарат Алвеско).

Алвеско

Препаратът е предвиден за ежедневно приемане, независимо от състоянието на пациента. Дори в добро състояние, лекарството се въвежда в белите дробове. То намалява проявите на астма и предотвратява появата на пристъп.

Алвеско е за пациенти над 12 г, с всякаква степен на протичане на бронхиална астма. Частиците на аерозола са миниатюрни. Те се задействат само в белите дробове. Така лекарството не влияе на други тъкани. Лекарството се активизира в течение на 24 часа и се преобразува в активен метаболит. Този процес премахва ред странични ефекти и е с много висока ефикасност.

инхалатор, помпа, спейсър при бронхиална астма

Устройство на спейсър. Своеобразният удължител помага при липса на синхрон в дишането и издишането

Двукомпонентни препарати

с глюкокортикостероиди се използват у нас от години и вече са добре утвърдени, а действието им – детайлно проучено.

Глюкокортикостероид и бета 2 – антагонист

с продължително действие

Съчетанието създава оптимални продукти за контрол върху астмата с минимални дози, вместо да се повишава дозата на кортикостероида.

Такъв тип двукомпонентни препарати се предпочитат и се понасят по-добре от пациентите в сравнение със същите съставки, но вземани поотделно (при което има риск от прекъсване на терапията).

Корктикостероидът намалява възпалението на б. дроб и евентуалния оток. Бета-2 адренорецепторният миметик с продължително действие или по-познат като бронходилатор въздейства върху дихателните пътища – отпуска мускулите им, отваря просвета и освобождава дишането.

Представители:

 • Серетид Дискус – съчетава салметерол и флутиказон пропионат. Препаратът се прилага редовно за превотвратяване на пристъпи. С-ст за 60 дози: 47.46 лв за 100 мкг, 61.46 лв за 250 мкг, 85.16 лв за 500 мкг;
 • Симбикорт – съчетава будезонид и формотер. фумарат дихидрат. Прилага се ежедневно за претотвратяване на пристъпи. Понякога се дава като единствен инхалатор, а понякога – в съчетание с втори, който е специално за облекчаване на симптоматиката. С-ст за 60 дози: 56.08 лв за 4.5 мкг, 70.45 лв за 9 мкг. С-ст за 120 дози: 79.63 лв;
 • Дуоресп Спиромакс – същото съчетание като при Симбикорт.  Предлага се 4.5 мкг в 120 дози и цена 80.47 лв, и  9 мкг в 60 дози и цена 78.82 лв;
 • Флутиформ – суспензии за инхалация във форма под и без налягане. Съчетава флутиказонов пропионат и формотер. фумарат дихидрат. Първият като стероид намалява отока, а вторият като бронходилатор отваря пътищата за въздуха. Цена 59.29 до 126.27 лв според съдържанието;
 • Фостер инхалер – беклометазон дипропионат и формотер. фумарат дихидрат. 120 дози по 6 мкг са на с-ст 77.36 лв;
 • Фостер некстхалер – препарат със същото съдържание, под налягане. Беклометазон е безводен. 120 дози по 6 мкг са на с-ст 77.01 лв.

Препаратът е под формата на турбухалер, прах с бял цвят за инхалиране. Определят го като първа комбинация, която се дава не само предварително, за предотвратяване на пристъпите, но и в момента на пристъп, за да бъде спрян.

Преди 11 години той е препоръчан от Global Initiative for Asthma като лекарство за купиране на пристъпи. Но в някои страни той още се ползва за ежедневна профилактична терапия.

Съчетанието на беклометазон и формотерол е ново за България. Той се изписва приоритетно, защото единичната му доза е 2.5 пъти по-ниска от предходните. Частиците са с мъничък размер и повлияват периферните дихат. пътища. Така лекарството повлиява цялото бронхиално дърво.

лекарства при бронхиална астма

Ред пациенти правят грешката да се доверят изцяло на бързодействащите препарати, защото те им носят облекчение на момента, но забравят за по-нататъшното лечение

Поемането на малки дози намалява отлагането на в-ва и страничните ефекти.

В2 – адреномиметици
 • Активно в-во – салбутамол
 • Наименования: Салбутамол, Вентолин, Буто асма, Екозал
 • Активно в-во – салметерол
 • Наименования: Серевент

Препаратите се наричат бронходилататори. Те отпускат мускулните влакна, които обвиват бронхите и по този начин ги разширяват. През тях вече може да минава по-голям обем въздух, което сваля напрегнатостта в гр. кош. Хриптенето отминава, дишането се нормализира.

Минус на този тип препарати е краткото им действие. Те работят 4 – 6 часа, облекчават пристъпа, но нямат по-нататъшен ефект в пролекуване на измененията.

Плюс е, че се продават под формата на спрей, което значително намалява цената им. Салбутамол спрей например струва 4.56 лв за 200 дози, Буто асма – 6.13 лв, Вентолин – 9.66 лв и т.н.

Този тип препарати (спрей – форми) са подходящи за малки пациенти и за такива, които не успяват да се справят с инхалатори.

Глюкокортикостероиди

Наименования: Фликсотид (флутиказон), Пулмикорт и Симбикорт (будезонид), Алвеско (циклезонид), Бекотид, Беклофорте, Екобек (беклометазон).

Това са хормони, стероиди. Защо са необходими при астма?

Без използването на глюкокортикостероиди въобще не може и да става дума за налагане на контрол върху заболяването. Те повлияват главните звена на патогенезата на астматичното възпаление в бронхите.

Те са еднакно ефикасни както в екстрени случаи, така и за профилактика. Под въздействието им значително се намалява миграцията на левкоцитарни и еозинофилни клетки в бронхиалната с-ма, което блокира верижната биохимична реакция по отделяне на медиатори на възпалението и алергията.

При това се намалява отокът на лигавиците, слузните секрети стават по-течни, което способства за възстановяване на бронхиалния просвет.

Има ли риск от приема на глюкокортикостероиди?

Ред специалисти утвърждават, че няма смисъл и разум в страха от хормони. Грамотният им подбор и дозиране, както и правилното въвеждане, заедно с ранния старт на лечението гарантирано забавя прогреса на болестта.

Въвеждането чрез инхалатор минимизира риска от странични ефекти от системен х-р.

Инхалатори със солни кристали

Те имат ценни оздравителни свойства, базирани върху способността на солите да очистват дробовете. Вдишането на солни кристали подобрява микроциркулацията на кръвта и оттока на слузните секрети.

Терапевтичният ефект се базира още на мощните бактерицидни свойства на солите, които с лекота унищожават патогенните микроорганизми.

На този принцип се дължи ефектът на

Лампи от хималайска сол

Стаи от солни кристали

лечение на астма със сол, солни кристали, хималайска сол

Солна мина в Полша

Солни мини

Дори няколко минути вдишване на микро солни кристали помага за подобряване на дихателната с-ма и укрепва имунитета.

Терапията със соли е незаменима за хора, които дълго не успяват да овладеят своя хроничен бронхит,  и при други задълбочени патологии на бел. дробове.

Преди солните стаи са имали голямо значение, а днес широко разпространяват т.нар. солни лули или лули със солни кристали, иначе казано – солни инхалатори. Те неутрализират вредните газове и замърсителите във въздуха, които вдишаме всеки ден. Профилактиката им за деца в риск от дихат. заболявания, е незаменима.

Вдишането на микро кристалите действа благотворно на целия организъм, укрепва го, намалява умората и раздразнението.

Използването вечер подобрява съня.

Днес се продават множество подобни инхалатори като

Уелнео лула, Himalayan pipe и др.

Особености на този тип инхалатори: просто използване, укрепване на имунитета, универсалност. По отношение на дишането – подобрява дишането и отхрачването.

Внимание! Пряко показание за солните инхалатори са алергични ринити, бронхити във всякаква форма и бронх. астма. Но те са помощно средство, а не основна терапия.

Орални лекарства при астма

(хапчета, сиропи) за задух

Орални кортикостероиди

Те се ползват при тежки състояния, нечувствителни към инхалаторно приложение на същите препарати или в комбинация с b2 – адреномиметици.

Омализумаб (Ксолер) се прилага при тежка алергична астма.

Лекарства за облекчаване

Те се използват за бързо намаляване на задуха при спазъм на бронхите.

 • Бета – 2 симпатикомиметици с кратко действие: Салбутамол на таблетки, тербуталин на сироп – Бронхолайн и др.
 • Антихолинергици: Ипратропиум бромид (Атем, Атровент, Беродуал, Ипрафен), Окситропиум бромид (Бретарис, Спирива). Те релаксират гладката мускулатура на бронхите и намаляват секретирането.
 • Теофилин с кратко д-вие – Аминофилин.
Антилевкотриени

Наименования: Монтелукаст, Планлукаст, Зафирлукаст, Зилеутон.

Това са ефикасни медикаменти (нови) за лека астма. Особено ефикасни в комбинация с инхалаторен корктикостероид. Облекчават симптоматиката на сезонните алергии. Прилагат се през устата.

Монтелукаст блокира работата на левкотриен Д4, който участва в запушването на бронхите. Взема се по 1 табл. вечерно време.

Зафирлукаст е двукратен прием в деня, Зилеутон – четирикратен. Те потискат ензима 5-липооксигеназа.

лечение на астма със сол, солни кристали, хималайска сол, лула Уелнео

Лула със солни кристали

Кромогликолова киселина

Тук спадат Интал на капсули, Кромолин инхалер, Кусикром назален спрей. Те са антиалергични медикаменти за профилактика и терапия на алергични ринити и др. алергични прояви.

Адреналин (епинефрин)

при астматичен пристъп

Адреналин се използва за спешна помощ при пристъп на бронх. астма. Той притежава алфа и бета-адренергична активност. Бие се подкожно в разреждане 1:1000 и доза 0,2 – 0,5 мл при възрастни и 0,01 мл/кг за деца. Подната суспензия в 1:200 разреждане се назначава в дози 0,1 – 0,3 мл при възрастни и 0,005 мл/кг при деца.

Ефектът от възеждането на разтвор на адреналин настъпва в разстояние на 15 мин., а на суспензия – мигновено. Съхранява се 6 – 8 часа.

Разтвор на адреналин при потребност се въвежда и повторно, през 20 мин. Ако няма ефект и след третата инжекция, по най-голяма е вероятността да се развива астматичен статус.

За оценка на обратимостта на бронхоспазъма отначало се въвежда разтвор на адреналин 1:1000, а при отсътствие на ефект след 30 мин. се въвежда суспензи. Суспензията – внимание!, се повтаря едва след 8 часа.

Странични действия от адреналин: гадене, тахикардия, главоболие, повръщане, хипертония, болка в гръдна зона, раздразнителност, тремор. Използва се с огромно внимание при сърдечно-съдови патологии.

Ефедрин и епинефрин по действие и странични ефекти са сходни с адреналина. Ефедрин се въвежда вътрешно във вид на разтвори или таблетки. Има по-слабо изразено бронхоразширяващо действие, отколкото адреналина, но той е ефикасен при вътрешно приемане. Ефедрин се взема през 4 – 6 ч. в дози 25—50 мг за възрастни, 3 мг/кг/сут в  4—6 приема за деца.

Епинефрин – разтвор за инжекции, е препарат с кратко действие. Въвежда се подкожно или мускулно в дози дозах 0,6—2,0 мг за възрастни и 0,04 мг/кг за деца. Инжекцията може пак да се бие през 20 мин.

Класификация на лекарствата срещу астма е дадена ТУК: 17-е ТОП медикаменти при задух и пристъп. 

Лечение при деца

Децата се лекуват също с инхалационни препарати, премахващи пристъпите. От съществено значение при тях е, заради незрелостта на дихат с-ма, в периодите на ремисии да се провежда терапия за подобряване на състоянието на бронхите.

Алергична астма при деца

За страдащите от алерг. астма е силно препоръчително

Алерген-специфична имунотерапия

Тя стъпва на прилагане на подкожно или под езика на алергена в големи дози. Организмът се приучва да понася този дразнител. Особено ценен е методът при алергени, чието отстраняване е невъзможно като полените, прахта, акарите и др.

При астма, лечение на астма, Алерген-специфична имунотерапия

Този тип терапия е базисна в алергологията

Предимството на този осн. способ в алергологията е, че променя хода на заболяването – нещо, което не се постига с медикаментите. 60 до 90% от пациентите подобряват живота си, постигат многогодишна ремисия или напълно се излекуват.

Правила за безопасност

Малките пациенти с астма трябва да имат в себе си инхалер с бронхоразширяващ препарат, защото пристъпът възниква внезапно.

Задължително предупредете за болестта възпитателите и учителите в детск. градина и училището. Пристъпите могат да се породят на фона на стрес и емоционални преживявания. Педагозите трябва да са информирани за този риск.

Ако детето хване грип, ОРВИ, синузит или бронхит, не рискувайте с дом. лечение.

Трайно лечение на бронх. астма

Възможно ли е пълно излекуване на бронх. астма? При цялата ефикасност на съвременното лечение и наличието на модерни, високоефективни препарати, винаги стои вероятността пак да се породи пристъп.

Какво е постижимо? Да се контролира болестта, да се минимизират проявите й.

Как? Чрез своевременно започнато лечение, активна профилактика на обострянията и възприемане на специфичен стил на живот, който включва правилно хранене и практикуване на дихателна гимнастика и на достъпни видове спорт. Така пациентът съумява да се освободи от по-голямата част от симптомите на заболяването.

Болници и центрове за астма

Астмата представлява хронично белодробно заболяване и като такова се лекува в клиники и отделения с наименования:

 1. Пневмология (синоним: Пулмология) и фтизиатрия – специализирани върху дихат. с-ма;
 2. Алергология – специализирани върху алегичните причинители за астма.

Създадени са и специализирани центрове, водещ сред които е:

Клиника по алергол. и астма

(Александровска болница)

Не е пресилено отбелязването, че Клиниката е университетският център за астма у нас. Тя е уникална и сред 6-те медицински университета в страната и е синхронизирана с европейските препоръки.

От Клиниката посочват, че персоналът е с най-висока квавилификация и специализация спрямо специфичната дейност. Наред с обучението на бъдещи студенти и специализанти, там се провежда реално лечение

Амбулаторно и стационарно

На алергично-болни пациенти и заедно с това се извършва изследователска дейност.

Лечение на бронхиална астма, лечение при бронхиална обструкция

Процесът на стесняване (обструкция) на бронхите при развитието на бронх. астма: 1-здрави, проходими бронхи, 2-астма в ремисия, 3-бронхи по време на астматичен пристъп

Така естествено Александровска болница става национален център за диагностика, подкрепен със съвременна апаратура. Според данни на УМБАЛ, там годишно се консултират ок. 30 хил. пациенти с всякакви алергични заболявания. А пациенти с бронх. астма се приемат без ограничение – от цялата страна.

Добри традиции в лечението на астма има още

Медицински университет и УМБАЛ „Г. Странски” в Плевен,

Както и създаденият в града

Астма център

Астма център обединява специалисти по белодробни патологии. На практика е групова практика, оборудвана с модерна диагностична апаратура. В нея работят уважавани специалисти, някои от тях – университетски преподаватели.

Рехабилитация при астма

Като хронично заболяване, астмата се нуждае от рехабилитационни процедури. Отлично се отразяват на болните почивки и възстановяване в подходящи с климата си природни области. В този смисъл специализираните болници и възможностите за отдих на планина и на море са съществено звено в цялостното лечение.

Физикалната терапия при астма се базира основно върху климатотерапията. Подходящи са климатични области с море и средновисоки планини.

Най-известен е

Сандански

Специализирана болници за рехабилитация 

Възстановяването в Сандански е показано за ред заболявания, но белодробните и специално астмата са „първа линия“. Климатът е изключително подходящ – подножието на Пирин, край река Бистрица, наличие на термални извори и др. особености.

Предлагат се:

 • Климатолечение
 • Балнеолечение
 • Физиотерапевтични процедури
 • и други по-осебени методи на възстановяване.

За болните с астма е показана

Почивка на планина и на море

Бронх. астма се влияе от метеорологичните условия. Подходящи курорки са слънчевите райони със стабилно време и минимални колебания на влажност, температури и др. фактори. Естествено, замърсеността на въздуха се изключва. Освен Сандански, подходящи са Черноморието и планините със средна височина.

Балнеолечение и рехабилитация при бронхиална астма

Море, слънце, свеж въздух, минерална вода – идеални условия за балнео и санаториално лечение

Климатолечението се съобразява с вида на астмата. Атопичната астма се третира в хладно време, а инфекциозните, алергични и смесените – през топлите месеци.

Балнеолечението при астма е комплексно – терапия с аерозоли, пиене на минер. води, калолечение, компреси с луга и парафин и др.

Физиотерапия

Показани за апаратните методи за физиотерапия, лазертерапия, акупунктура, зонотерапия, лечебни масажи и задължително – лечебна физкултура.

ЛФК и гимнастика при астма

Лечебната гимнастика има централно място в комплексната терапия при бронх. астма. Тя се използва за релаксиране на гръдната мускулатура, корекция на стойката за облекчаване на дишането, възстановяване на функцията на диафрагмата. Съчетава се добре с масажи на гръден кош за активизиране на лимфата и дренажа на бронхите.

Упражнения при астма

Дихателната гимнастика е целенасочена към оптимизиране на дишането.

4 минути дихателни упражнения на английски език:

Йога терапия

6 асани от системата, удобни и за начинаещи (на английски):

Хранене и диета при астма

Диетата тук е доста строга. Тя избягва всякакви алергени и възможни дразнители. Храната се готви на пара, вари се и се запича. Някои храни преминават през предварителна подготовка. Например картофите се киснат за 12 часа, а зеленчуците и зърнените – за 1-2 часа. Месото се подлага на двойно сваряване.

Препоръчителни храни: здравословни растит. масла, ябълки заради пектина, зелени зеленчуци, пълнозърнести храни, цитруси, плодове, йогурти, дроб, бобови, семена, постни меса.

Храненето на астматика се базира на вегетариантски супи, каши, постни ястия, варени храни, пресни салати, пюрета, плодове, отвари от овес и шипка.

При повишена чувствителност към определени продукти се изготвя индивидуално меню.

Билки за астма

Народен лек при пристъпи
 • Банан – много зрял и загрят банан, посипан с млян черен пипер. Изяжда се за прекратяване на пристъп;
 • Куркума – всички видове пристъпи се лекуват със смес от мляна куркума и мед;
 • Мед – ефикасно контролира пристъпите на астма;
 • Отварка от лукови люспи – „бабин“ съвет за астматици със стаж;
 • Отварка от гулия – прекрасно средство и в периодите на ремисия;
 • Джинджифилова тинктура – 100 г настърган корен към 170 мл водка. След 10 дни на топло е готово. Еднодневното к-во е 2 Х 7 мл, разтворено в напитка;
 • Масло с чесън – 6 скилидки на пакетче кр. масло. Пасират се, а подправеното масло се хапва на закуска с хляб.

Хомеопатия

 • За купиране на пристъпи са показани Самбукус, Лобелия, Табакум, Амбра Грисеа, Москус.
 • В ремисиите се дават Купрум Арсеникум, Ипекакуана, Калиум Бихромикум и мн. др.

Спецификата на заболяването изцяло изключва самолечение. Потърсете хомеопат.

Лечение на кардиална астма

Пристъпът носи висок риск от оток на бел. дробове и застрашава живота, затова при този тип астма е задължително оказването на спешна помощ на място.

На болния се осигурява максимален покой, краката се слагат в гореща вода, показан е прием на нитроглицерин или нифедипин.

При сърдечна астма със силен задух се използват и наркотични аналгетици.

Метод за спешно освобожданаве на малкия кръг на кръвообращението при артериална хипертенция и венозен застой се явява кръвопускането (300–500 мл).

При сърдечна астма са показани инхалации с  кислород (чрез маски). За корекция на налягането се дават хипотензивни средства и диуретици.

При нарушен ритъм на сърд. дейност се прибягва до дефибрилация (електроимпулсна терапия).

Недопустимо е самолечение, цялата процедура се изпълнява от спешни медици. След овладяване на пристъпа се пристъпва към лечение на основното сърд. заболяване.

Полага ли се ТЕЛК за астматици?

Болните с астма се диспансеризират и работоспособността им се определя от ТЕЛК. Комисиите посочват процент намалена работоспособност и срок на валидност на решението. При деца например често се дава срок от 1 или 3 г., свидетелстват родители.

Критериите за определяне на намалена работоспособност (вкл. за деца) при болести на бел. дробове са дадени ТУК: https://goo.gl/34nh5W.

Мнения на лекари

Д-р Ст. Евтимова от Пловдив дава практически съвети как да се хранят деца, болни от бронх. астма.

Д-р Юрукова представя пред БНТ ефектите от хомеопатичното лечение при сезонни алергии. Лекарят сама е боледувала от бронхиална астма. Първоначално се е лекувала с методите на традиционната медицина. Тя разказва за своя опит:

Д-р Ив. Христов – медик са над 40-годишен опит в лечението на астма, твърди, че тази патология има съвсем различна от общоприетата същност и е напълно лечима. Лекува с нехормонално лекарство, което сам е изобретил. Адресът му е 0888 835 969 1320 Банкя, ул.“М.К. Паница“ No. 10. Д-р Иван Христов

За още инфо: На испански: Asma, на англ. и немски: Asthma, на гръцки: Άσθμα, на турски: Astım, на руски: Астма.

Имате ли секунда? Споделете статията чрез бутона по-долу – да помогнем и на други хора да намалят, а защо не напълно да се спасят от задушаващите пристъпи.

Анимирана визуализация на процеса при астма (на турски език):

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.