Чиа (чия): лечение, отслабване, здраве. Рецепти, козметични маски

♠ Какво представлява чиа (чия) ♠ Състав на семето ♠ Гликемичен индекс ♠ 5 причини да ядем чия ♠  Как се приготвя ♠ Кисне ли се ♠ На брашно, варене ♠ Лечение с чиа ♠ За бързо отслабване ♠ Диета ♠ Вместо яйце ♠ Атеросклероза, съдов спазъм ♠ За холестерол ♠ За червата ♠ При запек ♠ За стомаха ♠ Детокс с лимон и мед

Още в текста: ♠ Чия като антибиотик ♠ За имунитет ♠ За костите и зъбите ♠ При бременност, лактация ♠ За малки деца ♠ Чия в козметиката ♠ При анемия ♠ Рак на гърдата ♠ При депресия ♠ Лош сън ♠ Добавки, марки, цени ♠ Масло от чиа ♠ Чиа за готвене ♠ Специални рецепти ♠ Противопоказания, вреди

В продължение на много столетия маи, инки и ацтеки са се хранели главно с ЧИА (+ царевица, фасул и амарант). Най-ранните сведения за растението се отнасят към 2600 години преди Христа.

За ацтеките семената ЧИА били не толкова храна, колкото безалтернативен елемент в религиозните церемонии. Те ги поднасяли на боговете. Духовенството и знатните ацтеки получавали налозите в чиа. Всяка година завладените народи изпращали към столицата на многомилионната империя Теночтитлан като данък 15 000 тона ЧИА.

Ацтеките смятали, че тези семена им дават свръхестествена сила и власт. За тях чията била

Символ на живота

А ето, че за нас растението е екзотично. Дори ни е трудно да го изричаме правилно ЧИА, а не ЧИЯ (макар че се налагат и двете форми на произношение). На този фон какво е учудването, щом разберем, че латинското му име е Salvia Hispanica, като до болка познатата ни салвия – градинския чай. Тоест чията е испански градински чай?!

Чия антибиотик, за имунитет, Чия в козметиката, При анемия, При депресия, Чия марки, цена, Масло от чиа, Чиа за готвене, Рецепти с чия,

Чия може да изхрани света

Родството не е така пряко. Salvia е огромен род, с почти 900 вида – подправки, билки, декоративни растения. И сред стотиците „салвии“, испанската блести като диамант в короната – едно малко семе, способно да изхрани цяла гладуваща планета. И това не е метафора.

По време на походи и битки воините ацтеки черпели свръхчовешка устойчивост от ЧИА. Само една лъжичка семена им осигурявала издръжливост за 24-часови преходи. При това без обезводняване, без физическо или психическо изтощение в суровите условия на горещия климат.

Съдържание на статията:

Хранейки се с ЧИА, ловците от племето Тараумара си завоювали славата на неповторими бегачи на свръх дълги разстояния. Те преследвали дадено животно, докато то се срути от умора.

“Фигурин

Но какво представлява

Растението чиа (чия)

След разказаното дотук, ще намерите растението за прекалено тривиално, дори безлично на вид. Просто тревисто растение, едногодишно, с височина 1 метър. Нищо впечатляващо. Освен семената.

Семената ЧИА са овални, с диаметър от 1 мм. Кафяви, сиви, черни или бели на цвят, със специфичен релефен рисунък. Богатството е събрано в тези малки семенца.

Чията съдържа около 40% масла, 20% протеини и нулево количество холестерол. Тя се състои от значително количество целулоза, антиоксиданти и витамини В3, 2, 1. И целия спектър жизнено важни минерали.

Но най-важно е високот съдържание на незаменими мастни к-ни, първостепенно омега-3.

Интересно е свойството на чия да поглъща вода. Хранителни влакнини в нея поглъщат 12 пъти нейното тегло и оздравяват храносмилателната с-ма.

Състав на семето

100 г чия съответства на:

 545 мл мляка в качеството му на източник на калций;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 294 г овес в качеството му на източник на фибри;

 900 г портокали в качеството им на източник на антиоксиданти;

 178 г банани в качеството им на източник на калий;

 992 г сьомга в качеството й на източник на „омеги“;

 216 г ядки като източник на магнезий;

 400 г спанак като „склад“ за желязо.

И на върха на толкова „най“ да сложим

Хранителната стойност на чиа

Калориите в семена от чия са 486,1

Гликемичен индекс – 4.56

ГИ отчита съдържанието на въглехидрати и скоростта за разграждането им в кръвта. С нея  диабетиците се ориентират как дадена храна повлиява върху кр. захар. При скала от 0 до 100, храните с ГИ под 55 оказват минимално влияние върху кр. захар. Чия се намира в самото начало на скалата с минималната си стойност от 4.56.

5 супер причини да ядем чия
 • Семената ЧИА са превъзходен източник на антиоксиданти. Тук концентрацията им е даже по-голяма, отколкото в пресните сини и черни боровинки. Антиоксидантите са много нужни през зимата – за поддържане на здравето. А и ни помагат да изглеждаме по-млади!
 • Семената ЧИА помагат за отслабване. Абсорбционните способности на семената се проявяват и в стомаха. Това дава усещане за ситост, прогонва тягата към джънк фууд и реално премахва излишни килограми. Способства за правилната работа на храносмилателната с-ма;
 • В семената ЧИА калцият е 5-кратно повече спрямо млякото. Протеините са двойно спрямо които и да било други семена или зърнени. Калият е двукратно повече спрямо бананите и т.н. Тоест получаваме повече енергия, повече сили, а мозъкът работи на висота;
 • В семената ЧИА има обилно к-во от ежедневно потребните ни омега 3,6. Те са важни за сърцето, понижават нивото на холестерола, дори намаляват болезнеността при артрит;
 • Семената ЧИА помагат за сваляне на налягането и стабилизират нивото на кр. захар. Изследване върху диабетици, проведено в Торонто, показва, че ежедневната консумация е разредила кръвта, свалила е склонността към образуването на тромби, а налягането на участниците съществено се е снизило.

  Как се приготвя чия, диета с чия, брашно от чия, Лечение с чиа, Отслабване с чия,Чия вместо яйце Чия При запек, За стомах, детокс с чия

  Чия по магически начин пасва към всякакви ястия, улеснявайки ни да я включим в менюто си

Извод: без значение дали сте здрави или страдате от сериозно заболяване като диабет, или просто желаете да отслабнете, семената ЧИА са необходими всеки ден. Просто добавяйте лъжичка в салатите, ястията или сосовете.

Още конкретни ползи от чия:

 • Тя повишава физическ. издръжливост и общото състояние на здравото тяло;
 • Покрива дневната необходимост от полиненаситени мастни к-ни във всички етапи от живота;
 • Подкрепя правилната работа на сърд.-съдов. с-ма, участва в почти всички нервни, психически, двигателни процеси;
 • Като компонент от клетъчната мембрана, те предотвратяват сгъстяване на кръвта и тромбообразуване, снижават холестерола и кр. налягане, стабилизират кр. захар;
 • Способността да се свързва с водата прави семената ценна за храносмилането храна. Те хидратират приеманите други храни, облекчават преминаването им през стомах и черва и урегулират баланса на соли. Помагат за най-ефикасното всмукване на хранителни в-ва в чревния тракт;
 • ЧИА ускоряват изгарянето и поглъщането на мазнини, имайки нисък гликемичен индекс. За дълго снижават апетита;
 • Семена, накиснати в течност за 10 мин. или през нощта, дават възможност за използване на свойствата им за хидратиране.

Как се приготвя чиа

Съществуват два начина за употреба на чия – правилен и неправилен. В интернет се описват оплаквания от трудно преглъщане и възпаление в гърлото след прием на суха чия и опитите да се дъвче.

Поначало сдъвкването е проблематично, но има и друг проблем. Ако по време на сдъвкването на семената в устата се приеме и вода, чията веднага набухва, още преди да е стигнала до стомаха. Това носи риска от неприятни последствия.

Безопасният начин за приемане на семената е накиснати, смлени или сварени.

Потребителите със стаж имат свои предпочитания към формата. Едни ги киснат, други – мелят. Привържениците на брашното посочват, че смлените семена се усвояват по-добре, а полезните микроелементи достигат до кръвообращението по-бързо. Семето се използва максимално ефикасно, извличайки от него повече хранителни в-ва и мастни к-ни.

Описаното е на база споделят опит. Няма научни доказателства, че цялото зърно е по-добро или по-лошо от мляното. Така че:

Да се накисва ли?

Не е задължително, но е крайно желателно по следните причини:

 • При накисването от семената се отделят някои вредни съединения (фитинова киселина);
 • След поемане на вода полезните в-ва, скрити дълбоко в семенцата, придобиват по-голяма достъпност за чов. организъм;
 • Накиснатите семена се преглъщат по-лесно. Някои се задавят, когато ги гълтат сухи;
 • При накисване отпада необходимостта да се изпиват след това големи обеми вода.рецепти с чия

  рецепти с чия, ползи от чия

  Ето един максимално лесен начин за консумиране на чия: ов. ядки с мляко и семена

Как да накиснем правилно

За накисване е необходимо семената просто да се залеят с вода в съотношение 1:10. Замерено е, че възлиза на 1.5 с.л. на стандартна по обем чаша. Но подобно съотношение не е задължително.

Време за накисване – от 10 (по-добре 30) до 120 мин. За удобство – цяла нощ и сутринта да използвате.

Смилане на брашно

Друг вариант за подготовка на семената за употреба – превръщането им в брашно. Затова е потребна обикновена кафемелачка. Чия-брашното се добавя в каквито и да е рецепти за печива, включително хляб.

Чия в количество супена лъжица заменя 1 яйце в печивата, което е важно за приготвянето на вегетариантски ястия.

Чия може не просто да се добавя, а да замени пшенич. брашно за намиращите се на безглутенова диета.

Брашното от чия превръща панировката за риба, котлети и зеленчукови хапки в полезна и подкрепяща. А е и мн. вкусна.

Внимание! В чия има много лесно окисляващи се мазнини. При целите семена не се случва, но при брашното – да. Затова съхраняването на брашното се извършва само в хермет. затворен съд и в хладилника.

Варене

До този начин на приемане се стига естествено, когато желаем да ползваме чия в състава на някое блюдо.

Вкусна закуска е своеобразна каша от чия. Лъжичка цели или млени семена се изсипват в чаша кипящо мляко и врат 2 мин. Слагаме подправки на вкус и сме готови със закуската – бързо и здравословно! А и вталяващо!

Чията ще влезе по естествен начин в кухнята ви, ако започнете да я ползвате за сгъстяване на супи. 2 – 4 с.л. (30 – 60 мл) семена в течната констистенция, стягат за ок. 10 – 30 мин. Не забравяйте да поразбъркате срещу слепване.

Още начини за приготвяне на чия + вкусни рецепти даваме накрая. Някои прекрасни съчетания са разгледани ТУК: Чия с киноа, годжи бери, банан или ленено семе – защо?

Какво да очакваме от вкуса

и консистенцията?

Семената на чията са меки и имат лек аромат. При съединяване с течности те придобиват желеобразна структура, която не на всички е по вкуса. За щастие, това пък прави чията отлична за смесване с други продукти.

При приемане в чист (сух) вид семената фактически се съединяват със слюнката и отново приемат характерната гелообразна консистенция.

Лечение с чиа (чия)

Чията притежава почти вълшебни свойства. Логично – ще ги впрегнем и за лечение.

ползи от чия, лечение с чия

Главните ползи от чия: за сърце, красота, слабо тяло и регулирана  кр. захар

Традициите в тази насока са прекъснати, защото през 15 век, стъпвайки в Мексико, испанските конкистадори унищожават империята на ацтеките, заедно с посевите им. Чия изпада в забвение за 500 години. Появява се в полезрението ни наскоро, след като нарочна програма издирва в недостъпни планински райони на Мексико и Гватемала по чудо оцелели растения.

От 1991 година започва и селекционната работа за развитието на чия. Засяват се експериментални участъци в Аржентина. За по-малко от 2 десетилетия чия излиза от забвение и се възражда под името Салба – единствен вид от Salvia hispanica. Клиничните изпитания продължават. Откриват се още лечебни приложения на чудното растение.

Лечебни свойства

Какво е доказано досега?

Чията се противопоставя на затлъстяването и лекува храносм. проблеми. Премахва запек и регулира изхождането. Целулозната му структура остъргва вредностите от тялото, а абсорбционните му способности осъществяват детокс. На външно ниво същите свойства се ползват за почистване, лечение и грижа за кожата.

Има и още. Продължаваме.

За бързо отслабване

Семената чия придобиха голяма популярност сред привържениците на живата храна. Тя:

 • подобрява обменните процеси;
 • създава чувство за ситост;
 • стимулира нарастването на мускулната маса;
 • насища организма с големи количества от важни минерали.

Хранителната и енергийна ценност на семената е доста по-висока, отколкото в зърнените и някои други ежедневни продукти.

Но калоричността на чия е 486 ккал на всеки 100 г продукт. Как тогава се отслабва с него?

Чия не е за „наяждане“. Препоръчителното дн. к-во е до 60 г. Това се равнява на 1, 2 големи лъжици на ден (от супените).

 • В 1 супена се събират 25 г семена;
 • В 1 чайна лъжица се събират 8 г семена.

Защо чия се нарича супер храна? Да започнем оттам, че тя е 100% натурал. и еколог. чист продукт, тъй като за отглеждането му няма никаква необходимост от пестициди.

Семената не съдържат холестерол, натрий и глутен.

С какво привличат

желаещите да отслабнат?

отслабване с чия, диета с чия

Отслабването с чия може да бъде празник за езика и очите

Чия съдържа разтворими влакна, които в съчетание с течности образува гел и увеличава обема си. Така семената стават нещо като „слузна бариера“, предпазен слой по стените на стомаха. Така се забавя всмукването на въглехидрати. Тоест чия по чисто механичен път пречи да погълнем прекалено много калории. Защото колкото по-малко въглехидрати получи тялото ни, толкова по-малко са усвоените калории.

Чия помага на тялото да се избави от опасните за здравето висцерални мазнини. Аржентински изследователи хранили мишки с чия и документирали как само добавянето на семената към обичайната храна води до намаляване на висцералната мазнина и оттам – регулиране на теглото. В същото време контролна група мишки, хранени със същото количество храна, но без чия, дали противоположен резултат.

Намаляване на апетита

Семената неутрализират чувството на глад, за сметка на целулозата, която набухва при съприкосновение с вода. Семената запълват част от пространството на стомаха и така се подава сигнал за нахранване. Тялото е приело едва лъжица семенца, а стомахът е пълен, апетитът – овладян. Това свойство на чия е идеално за хората, които не могат да издържат дори и на леко чувство за глад.

Необходима ли е специална диета?

Отговорът зависи от желаните резултати. За леко вталяване и поддържане на здравословно тегло е достатъчно да включите лъжица чия към нормалното си меню и да се наслаждавате на ефектике от вълшебните семена.

Но ако желаете по-значимо отслабване, ще е необходимо преразглеждане на менюто. Колкото и да е вълшебна чия, тя няма да ви втали, докато похапвате десерти.

Диета с чиа

Семената се вписват идеално във всеки режим, който прилагате или предпочитате. Приемането й осигурява нормална работа на храносмилането и поддържа чувството на ситост, намалявайки приема на калории. С такава цел чия се хапва пред ядене.

10-дневна диета с чия

Меню

 • Закуска: варени яйца или омлет без масло, чайна лъжичка семена, вложени в омлета или изпити с вода;
 • Обед: нискокалорично блюдо с чия, свежа салата, дом. сок или чай;
 • Следобедно: чайна лъжица семена с чай или сок;
 • Вечеря: филе риба, салата, чайна лъжичка чия.

В менюто могат да се включват най-различни блюда. Но подобен рестриктивен режим се пази до 10 дни. Непременно добавяйте таблетирани витамини и поемайте минимум 2 л вода на денон.

Чиа вместо яйце

При алергичност към яйца или отказ на животински продукти хората търсят качествен заместител. Защото яйцето е източник на протеин и важни мазнини. Семената от чия са отличен заместител не само по състав, но и като функция в ястията. Лъжица със семенцата се равняват на 1 яйце.

Резултати при отслабване
чия с чай, вода, сок, смути, напитки с чия, чия за отслабване

Производители съчетават чия със зелен чай и корен джинджифил в готови чайове за отслабване и релакс

Според отзивите на потребители, добавянето на чия към обичайното хранене довежда до редукцията на ок. 0.5 кг на седм., а строга диета – над 1 кг. Внимавайте да сваляте бавно, за да не се получи компенсация. След края на диетата продължете да приемате чия.

Чиа за сърце

Холестеролът и другите липиди в кръвта могат да са фатални, когато встъпят в реакция в организма и се стигне до окисление. Тяхното натрупване в кръвта провокира сърд.-съд. патологии, сърдечни пристъпи, атеросклероза и мозъчни кръвоизливи.

Причина за пристъп на стенокардия става недостатъчното кръвоснабдяване на сърдечния мускул, обусловен от свиване на просвета на коронарната артерия на сърцето при

Атеросклероза, съдов спазъм

И съчетаните с тях фактори.

Семената чия осигуряват в здравословна доза алфа-линоленова к-на, омега-3, подобряващи здравето на сърд.-съдовата с-ма.

Специално омега-3 имат огромно значение за правилната работа на сърцето и съдовете, предотвратяват тромбообразуването, понижават нивото на холестерола, на налягането и кр. захар.

При болести на сърцето нормализирайте храненето, не преяждайте, откажете се от холестерол-съдържащите продукти, яжте повече ябълки, ягоди, годжи бери и добавяйте семена от чия.

Конкретни идеи
 • Топъл чай от горска ягода с 2 накиснати семенца чия. 1-2 сушени стръка ягода са достатъчни за сваряването на чаша чай. Схема: 2-3 чаши в течение на 4 седмици;
 • Топъл чай от плод шипка с 2 семенца чия. Попарват се и се държат под капак 6 – 9 часа;
 • Коренът от астрагал е чудесен за сърцето и съдовете, укрепва ги и ги оздравява. 4 с.л. сушена маса и 3 сечена чия се попарват с 200 мл и престояват 20 мин. Приемат се 6 Х 1 с.л. У нас обаче астрагал в момента се продава само на капсули;
 • Цвят от глог – сушен, 1 с.л. и 2 семенца се попарват в 250 мл и се държат 2 часа под капак. Схемата е 3 Х 40 мл;
 • Сок от корен пащърнак + мед + 2 семена чия. Сокът и медът са в равни количества. Забърква се гъста маса, която се взема 4-6Х  1-2 чайни лъжици преди да се яде;
 • Смес от лимон, 3 накиснати семена чия и мед по 1 с.л. се хапват на 12 часа;
 • Вариант: 500 г мед, сок от 5 лимона, 40 мл отварка годжи бери и сок от 5 глави чесън. Компонентите се размесват много усърдно и сместа се слага в закрит съд, да престои точно 7 дни. Хапва се с 2 семенца. Даденото количество се разпределя за 1 месец;
 • Отварка от дяволска уста с накисната чия;
 • Топъл чай от мента с чия, през 24 часа;
 • Варено цвекло с чия е прекрасна салата, която лекува и сърцето. Започва се с 20-30 г еднократно в денон., като постепенно количеството се вдига до 1-2 Х 100 г. Най-полезно е на гладно;
 • Пресен сок от цвекло + мляна чия. Пие се, като се стартира от 10 мл докато се стигне до2-3 Х 200 мл. Винаги предхожда храненето. Курс 2 месеца.
Чия за холестерол
отслабване с чия, състав на чия

Чия внася в тялото ред крайно важни елементи. Особено за спазващите продължителни диети

Чията въобще не съдържа холестерол. Затова оздравява кр. съдове. Редовният прием трайно снижава съдържанието на холестерол в кръвта и неутрализира вредните мазнини.

Благодарение на това съдовете биват защитени от образуването на холестеролови плаки. Едновременно с това

Чия нормализира кръвното

Стойностите се стабилизират в правилните граници, а едновременно се снижава вероятността от развиването на разнообразни съдови патологични изменения.

Как се постига траен резултат? Не са необходими специални рецепти. Само да се употребява ежедневно чия. Да се включи в храната, в напитките.

Впрочем, това ще донесе още една полза: просто похапването на чия съкращава няколко пъти внезапните смъртни случаи от сърдечни инциденти.

Чия за червата

Семената от чия са натурално средство за правилната работа на червата. Разтворимите и неразтворимите хранителни влакнини подобряват перисталтиката. В тях се съдържа растително съединение, което помага да се урегулира чревният транзит. Така чията се превръща в чудесно

Лекарство срещу запек

Растителните влакнини почистват червата, нежно ги стимулират и подобряват цялостния процес на храносмилане.

И двата вида целулоза са съществени за него. Неразтворимите влакна повишават двигателната способност на червата. Те изстъргват токсините и шлаките и просто се изхвърлят навън, без преработка.

Разтворимите влакна осигуряват непосредствено чревният транзит. Те поглъщат вода, с което разширяват просвета на червата и увеличават пропускателната способност, обезпечавайки правилното и пълно изхождане.

Как да изплозваме правилно чията срещу чревни проблеми:

 1. Приемайте редовно, за да поддържате баланс в храносм. си система и червата постоянно да са в добро състояние;
 2. Денон. доза е не повече от 2 сл. – преимуществата са налице, без предозиране;
 3. Непривикналият към чията организъм се „обучава“ в преработката на грубичките семена. Започва се с 1 или 2 чайни лъжици и да се продължи, докато тялото започне да усвоява новата храна;
 4. Увеличете приема на вода. Не забравяйте, че без достатъчно течности, чията не може да бъде достатъчно ефикасна. Хранителните влакнини ще се концентрират, вместо да разгърнат ефекта си;
 5. Накисвайте семената, за да бъдат максимално нежни към храносмилателната ви с-ма.

Как да приемаме чия при запек и стом. неразположения:

 1. Добавяйте в плодови и зеленчукови коктейли, смутита, фрешове и др. напитки;
 2. Хубава комбинация е чия с портокалов сок;
 3. Смесете с бадемово или друго растително мляко и пригответе пудинг;
 4. Включете млени семена в домашните сладкиши, торти, бисквити, кекс и пр.;
 5. Добавете в кис. мляко, мюслите, ов. ядки, а също и в салатите;
 6. Използвайте въображението си, защото няма ограничения във включването на чия във вашата храна!

Рецепти с чия за

урегулиране на стомаха
лечение с чия, лечение с чиа, чия за стомах, черва, гастрит, колит, бъбреци, щитовидна жлеза, главоболие, имунитет, простуда, грип

Активните съставки на семената профилактират и лекуват запек, успокояват стомаха, регулират храносмил. процес

Доматеният сок подготвя стомаха и червата за предстоящото преработване на новата порция храна, която ще постъпи. В същото време този сок е нискокалоричен, предизвиква чувство за ситост и е приятен. С накисната чия благотворният ефект се утроява.

Пригответе 100-150 мл пресен доматен сок. Подправете го с малко чесънче, копър, магданоз, целина, босилен или друга прекрасна и ароматна „зеления“. Накиснете и няколко семенца чия. Ето приятно лекарство. То ще работи едновременно за стомаха, за съдовете, за сърцето, за червата. Какво повече бихме желали?

Ще дадем и екзотична рецепта със сок от тиква. Той притежава очистващо действие и благотворно повлиява храносм. с-ма. Подпомага отделянето на жлъчен сок, подобрява работата на стом.-чр. тракт. Много е полезен за хора, болни от диабет и затлъстяване.

Допуска се смесването със сок от ябълки, моркови и други плодове и зеленчуци, подходящи по вкус, а към всяка чашка не забравяйте да пуснете

Само 3 семенца чия!

И най-важното: пийте не от време на време, а на курсове по 15 или по 20 дни.

Лекарство срещу запек с чия

Естественият слабителен ефект на чия се засилва, когато се приготви напитка със следващите съставки (подпомагащи храносмилането и облекчаващи червата):

10 г семе, 1 л вода, 6 фурми

Накиснете семената за 10 мин. Сутринта изпийте една такава доза, а вечерта – втора. Заедно с втората доза изяжте фурмите. Те ще усилят ефект от нашето натурално лекарство.

Лекарство за дебелото черво

Тази рецепта не само ще почисти дебелото черво и ще нормализира фекалната маса, не само ще подобри перисталтиката, но и ще повлияе на естествената микрофлора. Чията ще потисне патогенните микроорганизми и ще подхрани полезните. Редовната употреба снижава риска от инфектиране.

Освен това чията ще отдели слузни вещества, които ще защитят стените и ще направят процеса на извеждане на отпадъците мек и безболезнен.

Курсът на очистане на червото обичайно продължава3 седм. Не пропускайте: 2 л вода!

Рецепта с кефир или айрян

1 с.л. семена, 200 мл кефир, мед на вкус

Смелете семената и ги съберете с млечен продукт по избор. Оставете за 2 часа. Подсладете и изпийте ок. час пред храна. Може и вечер. Курс за прием – 3 седмици.

чия при колит, при чревни инфекции, за стомах, чия за атероклероза, за сърце, лечение с чия

Чия се рекламира като супер храна и като супер лекарство. До голяма степен това е истина, но има ред болести, при които семената са противопоказани

Чиа и ленено семе

за дебелото черво

Семената със „слузеста“ целулоза като чия, лен, агар-агар и др., които набухват и желират водата, носят много полза. Но не и във всички случаи. Грубите влакнини и слузестите вещества имат своите противопоказания, дори и да са в състава на толкова благотворното семенце като чията.

Колкото и да е силен запекът ви, не прибягвайте към смесването на семена от един и същ клас. Чия и ленено семе едновременно може да повлияят зле и да бъдат твърде драстицни за червото. Съветът е: консумирайте умерено!

При колит?

Още едно заболяване, при което НЕ употребявайте чия. Ядките и семената, както и всички богати на влакнини храни са категорично забранени при язвен колит. Тук влизат лен, чия, тиква, сусам, слънчоглед, бадеми, фъстъци и др. подобни.

Детокс с лимон и мед

Рецепта за почистващ коктейл

Той се справя със запек, меко почиства червата и организира истински детокс за цялото тяло.

Състав: по 1 с.л. чия и мед, 200 мл вода, лим. сок 30 мл, 4 суш. сливи.

Приготвяне: накиснете семената от вечерта и оставете да набухнат. Сутринта добавете останалите съставки и разбийте в блендер. Изяжте преди друга храна, а закуската отложете за 2 часа по-късно. Средството става за еднократен проблем или за детокс-курс в течение на 2 седм.

Чия като антибиотик

В състава на семената присъстват в-ва, които оказват сходно на антибиотиците действие. За разлика от химическите препарати, този растителен антибиотик не вреди на ч. дроб, но все така унищожава патогенната микрофлора и ускорява процесите на заздравяване.

Същият ефект на чията се използва и в производството на ред съвременни препарати. Днес се произвеждат лекарствени средства, съдържащи семената на испанския градински чай.

За имунитет

Семената чиа укрепват имунитета и директно профилактират грипа. Ежедневно употребяващите боледуват по-рядко и остават здрави в периодите на сезонни епидемии.

Някои рецепти
 • Всеки ден изпивайте 50 мл пресен сок от черна боровинка с няколко накиснати семенца от чия и мед на вкус;
 • Плод шипка + накисната чия;
 • През студения период пийте чай от шипка с чия;
 • Редовно приемайте сокове от вишни, ягоди, ябълка и др. с добавен мед и 2 семенца чия на чаша.
Противовъзпалително средство

Една от хипотезите е, че затлъстяването, метаболитният синдром, захарният диабет, онко и ред други изменения се развиват вследствие на възпалителни процеси, протичащи скрито и подриващи имунитета. Диетолозите отнасят измененията и към неправилното хранене. В съвременната храна има много захари, лактоза, глутен.

А семената на чиата нямат вредни в-ва в състава си. Спрямо възпаленията в тялото, те им действат директно и успокояващо. Лечението и тук е незатрудняващо – просто употребявайте в състава на диети за вталяване или просто в ежедневното си хранене.

чия за стомашни проблеми, чия за черва

Чия е природен и натурален аналог на антибиотиците, но действа по-бавно и системно

Чия за спортистите,

За здравина на костите и зъбите

Тя е важен продукт за спортистите заради рекордното си съдържание на калций. Семената съдържат в пъти повече от съществения елемент, сравнено с традиционния ни източник кравето мляко.

Нещо повече – чия привнася в тялото и бор, който съдейства за усвояването на магнезий, калций и фосфор. Така семената не само внасят калций, но и той се употребява без загуби.

Заедно, тези елементи подпомагат и поддържат развитието и функциите на косто-мускулната система. Те допринасят за заздравяването на костното в-во, стави, зъби.

Премахват възпаляванията на мускулите и ставите. Редовният прием на чия снижава риска от остеопороза.

При бременност

Струва си след зачеването жените да се замислят и да включат чиа в храната си. Колкото по-отрано започнат, толкова повече ползи ще извлекат за собственото си състояние, както и за детето. Веществата в семената подкрепят правилното развитие на плода. Попълват липси в майчиния организъм, а след раждането ускоряват възстановителните процеси.

Без глутен

Допълнителна полза за бременните е факта, че в чията няма глутен – тази така вредна след зачеването съставка, съдържаща се в зърнените. Замяната на брашното с такова от чия например е много полезно и покрепящо майките.

От описания факт още повече би следвало да се възползват майките с алергичност към глутен. Две трети от тях получават по-големи или по-слаби усложнения при похапването на храни с глутен, а един определен процент дори са застрашени от загуба на плода.

При кърмене

Качеството на кърмата зависи от храненето на майката. В млякото присъстват всички потребни витамини и микроелементи. Затова дамите биват съветвани да наситят менюто си с живи растителни храни. Но в някои случаи увеличаването на пресните продукти провокират алергична реакция у детето.

„Живите“ храни стартират вътреклетъчно очистване и в междуклетъчното пространство влизат токсични в-ва, които са били натрупани в клетките (като причината е употребата на химически добавки и подобрители, както и лекарства).

И така, майката се чисти, но частично токсичните в-ва попадат в млякото, провокирайки имунен отговор. Организмът изработва антитела за неутрализация и извеждането на опасните в-ва, но в резултат отслабва имунната система. По този механизъм се формират отоци, зачервяване, обриви, кашлица и др.

За да се изключи подобна реакция у детето, а в същото време да се подобри качеството на млякото, специалисти препоръчват два пъти месечно кърмачката да провежда прочистване на червата – дейност, в която чията е експерт.

Отделно, много хранителни са живите каши от покълнали семена като елда, лен, чиа. Семената се промиват, заливат се с вода за няк. часа, смилат се в блендер и кашата е готова. По желание се гарнира с плодове и зеленчуци.

Предупреждение!

В периодите на износване и кърмене не се препоръчва прекомерният прием на чия. Няма достатъчно изследвания за действието й, което кара някои специалисти да бъдат по-внимателни. Те сочат, че прекаляването със семената води до повишено газообразуване, подуване на корем.

За малки деца и за бебе
чия при бременност, кърмене и малки деца

Малкото семе съдържа толкова много полезни елементи, че се съотнася равностойно към доста по-големи количества от познатите ни като полезни храни

Умереното включване на чията в детското меню е чудесен начин за предоставянето на оптимален витаминно-минерален комплекс за растежа. Сочат се следните ползи:

 • Фосфорът в семената укрепват детската нервна с-ма;
 • Калият осигурява правилната работа на сърцето на детенцето;
 • Цинкът е незаменим елемент за укрепването на имунитета, който при съвременната екология рядко се среща в идеално състояние при дечицата;
 • Молибден и мед нормализират работата на ендокринната с-ма;
 • Целулозата в семената засища и предотвратява трупането на излишни килограми;

Още един проблем на днешните дечица е краткото време, прекарвано на свеж въздух. Тенденцията се засилва с израстването, когато те започват да се заседяват пред компютъра. В тази възраст се явяват желязодефицити на кръвта. А чията има и желязо, и магнезий – участващи в процеса на кръвотворене. А количеството им съответства на нуждата на детския организъм.

Чия в козметиката

Индустрията за красота активно стъпва на чията заради уникалната й способност да забавя стареенето и да удължава младостта. Това идва от различните к-ни като кофеинова и хлорогенната, и антиоксиданти: биофлавоноиди флавонол, кемпферол, кверцетин, мирицетин. Високото ниво на незаменими мастни к-ни подхранва лицето и го запазва хидратирано.

Семената на чия се влагат преоритетно в препарати за ежедневна грижа за лицето. В домашни условия се приготвят маски и скрабове. Те са препоръчвани за всякакви типове кожа, включително при изключително чуствителна и с дефекти.

За кожа и против стареене

Основното предназначение на домашните и професионални маски с чиа в състава си е хидратирането. Семената съдействат за съхраняване на влагата в дълбочинните слоеве на кожата и предотвратяват обезводняването.

Овлажняващите маски имат и допълнителни ефекти – изравняват тена, подобряват тонуса и еластичността на покритието, подмладяват.

Периодичното слагане на маски с чия прави кожата нежна и премахва зачервяванията и дефектите с различен произход.

Семената осигуряват хранене на епидермисните клетки.

Хидратираща маска

Семената се попарват със съответното к-во вода. За една порция са нужни по 2 големи лъжици. След като изстинат по естествен път и се надуят, те се разбиват в блендера. Така създаваме база за маска, която можем да обогатим допълнително със съставки според индивидуалните ни потребности.

Примери:

 • Добавяме мед и/ или зехтин за подхранване, по една десертна лъжичка;
 • Избираме краве масло, когато страдаме от прекалено изсушена кожа;
 • Добавяме плодове или зеленчуци за добавка на витамини и микроелементи и баланс в кожата;
 • Избираме ампула течен витамин за по-интензивна грижа;
 • Преобразуваме обичайната си маска за лице, с която сме свикнали, като я пребазираме върху основата на чия.

  маска за лице с чия, чия в козметиката

  Козметичната индустрия отдавна е включила американските семена в свои луксозни и скъпи продукти

Маските с чия се нанасят на плътен слой върху почиствено и навлажнено лице. Премахваме със салфетка и отмиваме. Процедурата е безопасна и полезна с честота  4 дни.

Натуралните маски с чиа обезпечават превъзходен лифтинг-ефект, когато се комбинират с мед и яйце, лимон, авокадо или куркума. Нанасяйте кашата с четка като спазвате линията отдолу нагоре.

Маска за зоната под очите: приготвя се от семената в чист вид. Кашообразната маска се маже пред сън и се оставя до сутринта. Подхранва, премахва малките бръчици, сваля подпухването;

Ексфолиант за лице

Богатата целулозна структура на чия тук влиза в действие като нежна гъба за сваляне на мъртвите клетки и отстраняване на замърсяванията по повърхността. Смесете 50 мл кокосово масло, 15 мл лимон. сок, 30 г семенца. Разнесете на мокра кожа. Оставете за 2 минути. Скрабът ще се желира направо върху лицето ви. Свалете го внимателно и промийте.

Хидратиране на коса

Гелът от чия-семената и лимон. сок пълни косъма с влага и защитава косата от сух и горещ въздух. Сложете 80 г чия в 500 мл до оформяне на гел. Към него сложете сока и нанесете върху косата за 10 мин.

Масло от чиа за лице

Масло от семената от студ. пресоване се предлага и в малки шишенца от 50 мл. То е сравнително скъпо, но се изразходва икономично и носи по-големи ползи за витаминизиране. Когато желаем да ползваме омега-съставката на семената, но не ни трябват фибрите, маслото е по-добрият избор. Маска с масло вместо цели семена е за предпочитане при възпалена, раздразнена кожа, при пъпки и акне и други открити проблеми.

 • Маска срещу пъпки: етер. масла в чията премахва раздразненията и ускорява заздравяването. Омега-3 се справят с възпаленията. Накиснете 2 с.л. семенца в 2-3 лъжици вода за 15 мин. + 1 ч.л. масло от чия или мед. Разнесете върху почиствено лице – с четка, от брадата към челото;
 • Маска за подхранване: 2 белтъка, кис. мляко и масло от чия в к-во от ок. 15 мл. Разнесете сместа и оставете за 10 мин. Белтъците правят кожата еластична, млякото – гладка, а маслото от вълшебните семена я хидратират.

Други ценни рецепти

(ползи и прием)

При диабет

При редовно приемане семената чия трайно снижават нивото на захар в кръвта, предотвратяват резки скокове на глюкозата. Те не са лечебни за диабетиците, но са в помощ при контролиране на болестта. Подобряват състава на кръвта.

Друга съществена полза от чия за диабетиците е вталяващата способност на семената. Болните имат проблем с поддържане на здравословно тегло и ето тук семената са експерти.

Добавяйте в храната, правете си кисели, напитки и смутита, за да предотратите затлъстяване.

Рецепти за сваляне на захарта

чиа за диабет, сваляне на кръвна захар

Чиа като противодиабетично средство

 • Горска ягода с чия – пресен сок с накиснати семенца, по 4 – 6 с.л. на ден;
 • Сушена горска ягода на чай с накисната чия. 1 чаша са изпива в течение на деня;
 • Лист боровинка, бран през м. май/ юни. Приготвя се отварка с 2 семенца на доза. Схема 4-5 Х 100 мл;
 • 20 г млени сухи шушулки фасул и 2 чия врат в литър вода. Отварката се изпива на еднакви дози;
 • Черв. боровинка има антидиабетни свойства. Отварката от 1 ч.л. листа и 2 семенца чиа на 400 мл. Схема: 2-4 Х 100 мл, курс от 1 месец без прекъсване;
 • Вана с добавени 2 чаши отварка от семена чия;
 • При диабет зрели сурови домати се употребяват ежедневно по 150–300 г, като добавяме по 2 млени семенца чия;
 • 5 млени ск. чесън и 2 семенца чия се попарват с 0.5 л и остават през нощта. Схема: 1-2 Х 50 мл;
 • Чорба от кис. зеле, затоплена, с добавени 3 семенца чия. Започнете от 20 мл и увеличете до 100 мл за 1 месец.
При гастрит и язва

Накиснатата чия създава защитен филм върху стомашната лигавица, с което я предпазва от раздразнение и агресивни фактори при гастрит или язва. Болните от стомах могат да се ползват от това й свойство.

При анемия

Витаминозни билки, съчетани с чия, лекуват анемия и попълват липсите на организма от важни витамини. Към тези растен. се отнасят шипката, боровинката, зърнастецът, годжи бери и др. Те се усвояват добре, ако са приготвени на чай или отварка. Към всяка чаша пускайте по 2-3 семенца чия. Билките започват да действат след минимум 10 дни редовен прием.

Други средства против анемия, които да съчетаем с накисната чия:

 • Сок от листа на глухарче, настойка от корен;
 • Сурови, сушени ягоди, на компот;
 • Чай от невен.
Против рак на гърдата

Растителните лигнани са могъщо средство срещу онкологични изменения на млечната жлеза. Сред най-мощните сред тях се сочат семената на лена и чията, които са богати на вещества с антиестрогенен ефект. Те инфибират нарастването на клетките в туморите.

Как се обяснява ефикасността срещу рак?

Растителните лигнани са фитоестрогени. Те се съдържат в растенията и могат да действат като естрогени. В частност лигнаните са сходни с основния естроген при бозайниците – естрадиолът.

Лигнаните модифицират бактериите в храносмилателния тракт на човек в ентеролигнани.

Противоракови ефекти

Ентеролигнаните структурно приличат на естрогена и могат да се свързват с неговите рецептори. Тази способност позволява или да проявяват слаба естрогенна активност, или да блокират действието на хормона. По тази причина растителните лигнани се класифицират като фитоестрогени.

лечение с чия, лечение с чиа, чия за стомах, черва, гастрит, колит, бъбреци, щитовидна жлеза, главоболие, имунитет, простуда, грип

В сок, чай, смути, фреш или само вода чия профилактира и онкопатологиите

Ето защо расте интереса към естествените „складове“ на такива вещества с цел снижаване на риска от развитие на форми на рака, свързани с хормоните.

Признава се и ролята на полезните бактерии в този процес, защото антибиотиците ги разрушават, което води до дългосрочно съкращаване на ентеролигнаните. Употребата на месни продукти ни подлага несъзнателно на въздействието на антибиотиците, което се прибавя към масовото прекаляване при назначаването на тези лекарства.

Мощни източници на лигнани са семената от лен и чия. В 30 г лен лен те с 85,5 мг, а в чията – 32 мг. За сравнение – в сусама са едва 11, 2 мг, а в броколите – 1.2 мг. Преимуществата на комбинирано използване на двата вида семена е документирано чрез проследяване на 48 жени в менопауза. За 4 месеца било отбелязано значително снижение на естрадиол, естрон и тестостерон, съчетани с голямо намаление на телесната маса при участниците с излишни килограми.

При депресия и раздразнение

В качеството си на адаптоген чиа помага на тялото да се адаптира и да превъзмогва стрес. Осигурява необходимите запаси от енергия за поддържане на самоконтрола при каквито и да е трудности.

Повишената раздразнителност се среща при различни заболявания. Тя настъпва при увреждане на рецептори, нервни проводници и центрове в гл. мозък. От болезнена раздразнителност страдат хора, понесли инсулт и инфаркт.

В източната медицина мигрената и световъртежът се асоциират с разбалансиране на жизнените енергии ин и ян. Чия е едно от растен., които се използват за възстановяване на равновесието.

Рецепти:

 • Чай от мента, маточина, корен девесил, корен цикория и семе от чия. Билките се смилат и слагат в термос, в който се попарват. Там се пускат и семената. След час се оцеждат. Пие се топло;
 • Отварка от мента с 2 семенца чия;
 • Отварка от корен цикория с 2 семена – врат 20 мин. и се охлаждат преди приема, трикратно.
При лош сън

За възстановяване на нормалния режим на сън помагат следните нар. средства, съчетани с накиснати семенца на чия:

 • Отварка от плод хмел (2 с.л. сух плод, варене – 15 мин.);
 • Отварка от корен валериана (накисване в термос);
 • Топло мляко с накисната чия преди лягане;
 • Разтриване на стъпалата с масло от чия (накрай обуйте чорапи);
 • Чай от мента и чия, мед или мляко;
 • Чай лайка пред сън;
 • Зеленчукови сокове от моркови, цвекло, краставица + чия;
 • Грейпфрутов сок с мед и 2 семенца чия;
 • Чай от риган;
 • Плод от глог.

Още лечебни рецепти да описани ТУК: Светът полудя по суперхраната чия.

Хранителни добавки с чиа (чиа)

(приложение, цена)

чия, марки, цена, брашно от чия, пакетирана чия

Семената от чия са съвсем достъпни и у нас

Насипна чиа, семена

Пакетирана чиа в разфасовки по 100, 200, 250 г, 500 г лесно се поръчват от сайтовете за здравословни храни. Средната цена е 5-6 лв за 100 г, 12.00 лв за 200-250 г и 26.00 лв за 500 г.

Кои марки са добри?

Чия се отглежда основно в Мексико и Южна Америка, а у нас се пакетира. За да сте сигурни в правилното отглеждане, транспортиране и съхраняване на семена, може да си купите чия от търговец, който разполага с био сертификат. За предпочитане са и опаковките, които позволяват да се отварят и затварят многократно. Това осигурява добро съхранение.

Чиа протеин на прах

Растителните протеинови миксове са прекрасен източник на белтъчини. Доста производители ползват чията. Добрите продукти съдържат протеини, извлечени от студено пресовани семенца. Тези протеинови миксове са идеални за вегетарианците и ги подпомагат в осигуряването на достатъчен прием.

Предлагани у нас продукти:

 • На Dragon Superfoods – прахообразна чия, 200 г, с-ст 9.90 лв;
 • Био чиа на прах от Балев – 250 г, с-ст 8.19 лв;
 • Протеин на прах от тиквени семена с чиа – 250 г, 36.95 лв.
Масло от чиа, марки

Масло или олио от семената на ацтеките се предлага за директна консумация или за добавяне към ястия, подправяне на салати и за почти всякакви блюда. Притежава приятен и особен аромат. Чудесно е за маски в козметиката.

 • От Zoya – 100 мл, 15.75 лв;
 • На Botalife – 50 мл, 25.52 лв;
 • На ViM – 100 мл, 14.30 лв;
 • Натуралис – 250 мл, 25.52 лв;
 • На Sun & Seed – 250 мл, 21.50 лв;
 • На капсули, Рамкофарм – 500 мг, 22.01 лв.

  отслабване с чия

  Чия в хляба или във водата – тя върши своята работа бавно, но неотклонно и нормализира ред показатели в тялото

Био десерти с чиа

Възможност за приятно похапване на чия дават био суровите барове със семената и други чудесни съставки като какаови зърна, сушени плодове, кокос, шоколад, фурми, шипка, ядки. Средната цена на десертите са 1.80 лв – 2.60 лв.

Закуска чиа

Сурови кремове с плодове, адки и чия, пудинги с ядкови млека и чия, сурови десерти за бърза и здравословна закуска – подобни продукти са достъпни в биомагазините, а и вече започват да се зареждат по-широко в търговската мрежа. Рекламират се като продукти за здравословна и засищаща закуска и чудесни „резерви“ при липсата на достъп до качествена храна.

Средната цена на порция е 3 – 4 лв.

Вкусни рецепти

А как да включим чията в нашето обичайно ежедневие и в списъка на ястията, с чийто вкус отдавна сме свикнали? Чията се добавя или заменя съставки. Тя може да влезе по-нежно и деликатно в кухнята ни, а може да влезе и с гръм и трясък и да замени яйцата или брашното например. Решенията взимайте по вкус, стига да намерите приятната форма, за да се срещате по-често със здравословните семена.

Чия като добавка
 1. Гел-вода с чиа за енергийна инжекция – напитката може да изглежда като желирана вода или  приятна желирана лимонада. Желиращият ефект идва от чията, а останалите съставки избирате по вкус. Може да ползвате кокосова вода, минерална, лимонов сок като основа или да подправите с него. Може да подсладите с мед, клен. сироп или кафява захар. Разклатете бутилката и скоро течността ще се желира и ще бъде готова за пиене;
 2. Посипете със семена ов. ядки, мюслито, разбъркайте ги в кис. мляко или йогурт, добавете към пудинг или крем, поръсете салатата – ето масовият способ за употреба на чия. Добре е да добавяте във влажна храна, за да станат семенцата меки и желатиноподобни;
 3. Пригответе лек обяд като разбъркате половин шепа чия с чашка извара;
 4. Ако искате семената да останат хрускави, поръсете ги върху блюдото, точно преди поднасяне;
 5. Подправете с чия картофената салата или студена салата от паста. Достатъчни са 30 мг на порция;
 6. Смесете чия с плодово пюре (разбити в блендер плодове) и така ще получите чудесен суров крем – при това желиран.

Експериментирайте! Вие може да откриете нови рецепти за вкусни ястия с чия.

Чия за готвене
 1. Пригответе каша от чия като пуснете 2 с.л. семенца в 250 мл топло мляко. Оставете за 15 мин., докато закуската се сгъсти и желира. Разбърквайте периодично, за да не допуснете слепването на семената;
 2. Млечната каша с чия бързо се превръща в кремообразен десерт, когато се гарнира с плодове, ядки, мед, канела или друго по вкус. За подсладител ползвайте какао, плодов сок или кленов;
 3. Смелете чия в кафемелачката и я използвайте вместо пшенично брашно. Заместете напълно или частично. В първия случай ще имате тесто без глутен;
 4. Сложете чия в хляба, ако си го приготвяте сами с хлебопекарна. Чията е подходящо брашно за сладкиши и други изделия от брашно, включително бисквити, кекс и др.;
 5. Чията е мн. вкусна в запеканки. На порция слагайте по 50-60 мл семена;
 6. Чия върви и с месни ястия – говеждо, пуешко, към котлети, фрикадели и дори в кюфтета;
 7. Добавете 30 мл семена в омлета или в соса към месното блюдо.
 8. Използвайте чия вместо яйца. 15 мл семена и 60 мл вода, оставени за 10 мин., правят желеобразна течност, равна на 1 яйце. Разбира се, подобен трик не е възможен при ястия, състоящи се основно от яйца (напр. омлет);
 9. Сгъстете супата с 203 с.л. чия. Разбърквайте, за да не се слепят семената.
Специални рецепти
рецепти с чия, лечение с чия

Пудингът с чия е световно известен – вкусен, а оказва се и лечебен

 • Кисело мляко с чиа (чия) – на стандартна чаша мляко слагайте 1-1.5 с.л. семена. Оставете, до желиране. Подсладете, прибавете плод, ядки, шоколад и ще имате чудесен десерт. Плодът може да се пасира и десертът да се оформи на пластове. Гелообразното кис. мляко позволява оформянето на красиви многопластови кремове в прозрачни чаши;
 • Чиа и годжи бери – накиснати, съставят интересно, екзотично, определено вкусно, но най-важното – вталяващо. Ето една чудесна рецепта за отслабване;
 • Чия и киноа – чия се накисва, киноа се вари, а после се събират и стават основата за чудесна прясна салата. Сложете зеленчуци според предпочитанията ви – зелени листни, краставици или зеле. Интересен вкус;
 • Чия и лимон (банан, ягоди) – вземете 1 банан или шепа ягоди (а защо не и от двете). Смелете в блендер, разредете малко с вода и сложете чията. Подправете с лимон. сок. Приятно и освежаващо;
 • Чиа с тиква и мед – ако е залежало парче печена тиква, ето какво да сътворите с него. Пасирайте го + 1-2 лъжици чия, накиснати в половин чашка мляко. Подсладете с мед. Ще стане чудесен тиквен крем. И здравословен;
 • Чия с кокосово мляко – чия, накисната в кокосово мляко, се пасира и подслажда с мед. Добавяме и меки плодове или такива от компот. Украсяваме със шоколад;
 • Кълнове от чия – в биомагазините се предлагат семена чия, предназначени специално за покълване. Проверете дали тази способност на семената е отбелязана на опаковката и ако не е, просто не си струва да опитвате. Използват се за вталяващи и оздравяващи салати.

Противопоказания, вреди

Чията днес не се познава достатъчно добре. Поради 5-вековната пауза в използването й, много традиции са загубени. Днешният човек отново открива нейните свойства.

Затова срещаме противоположни твърдения, свързани с чията. Например на едно място ще прочетете, че семената са чудесни за новороденото, а на друго – че са вредни за кърмачките.

Едни източници казват, че чия е полезна за бъбреци, а други – че е противопоказана. Но знаем, че храните с високо съдържание на калий и фосфор са вредни за бъбреците, а чия е от тях.

Още сигурни противопоказания:

 • Чия сваля кръвното, затова не се приема при ниски стойности;
 • Не се дава на деца, които приемат антибиотици и ацетилсалицилова к-на;
 • Опасна за алергични към сусам и други подобни семена.

Противоречиви противопоказания:

 • За храносмилателна с-ма – според едни източници оздравява стомаха, според други семето е опасно при остри стомашни болести;
 • Щитовидна жлеза и Хашимото – помага или не? Мненията са различни. Съществуват достатъчно предупреждения;
 • При артрит – казват, че чия е чудесна за стави, но не и ако заболяването е артрит.
 • Умереност – това е главният принцип в употребата на чия.
Странични реакции
 • Подуване на корема, събиране на газове;
 • При прекаляване – запек;
 • Съвмеството използване на чия и аспирин увеличава способността на лекарството да разрежда кръвта;
 • Чия може да провокира алергична реакция у развили алергичност към горчица.
Дневна доза, ограничения

Употребявайте на малки порции. Семената са достатъчно калорични, така че и малка порция е достатъчна за засищане.

Съветът е употребата на чия да се ограничи до 30–60 мл (2-4 с.л) на ден.

Ето още какво се говори за чията („На кафе“):

За още инфо: На латински: Salvia Hispanica, на английски, турски и испански: Chia, на немски: Mexikanische Chia, на гръцки: Τσία, на руски: чиа.

А вие какво готвите с чия? Споделете свои рецепти и впечатления! 

Споделете и статията ни, благодарим!

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.