Масло от тамян за пиене. Бял тамян – цена и рецепти. Мнения и отзиви

Как се ползва етерично масло от тамян за пиене? Бял тамян нещо различно ли е? Правила за вътрешен прием. Мнения и цена, рецепти.

При раждането на Исус влъхвите поднесли три подаръка: тамян, злато и смирна. Три велики ценности за онези времена.

Защо е тамянът е бил ценен? От древността се вярва, че ароматният му дим възнася към Бог човешките молитви. Благовонието му станало признак на почит и с него посрещали уважавани гости. Древните целители лекували с тамян болни, усмирявали бесни и удължавали физическата красота.

Днес познаваме тамяна от специфичното ухание в църквите, а лечебните му качества почти напълно са забравени. Мнозина дори не знаят:

Какво е тамян?

Така се нарича смолата, добивана от едно определено дърво – ливанският кедър Босвелия (Boswellia). Красиво, невисоко растение, то живее при строго определена влажност и температура. Отглеждането му в други, макар и подобни условия, досега не се е отдавало никому и никъде.

Босвелията наброява около 30 вида, чиито качества не са еднакви. Тамян се добива главно от 4 вида. Естествената им среда е районът на Червено море и Североизточна Африка. В Източна Африка и Индия се срещат видове, чиито смоли са с ниско качество.

Важно: Хубав истински тамян на изгодна цена може да се вземе от ТОЗИ САЙТ: Тамян.БГ!

Как се събира тамян?

За да се добие тамянът, дървото бива наранено. В кората му се прорязват дълбоки нарези, през които смолистото вещество избива. Щом излезе на въздух, то се сгъстява и застива във вид на кехлибарена смола.

Смолата се събира през февруари и март. Когато кората бъде нарязана, смолата започва да изтича навън в непрекъснат поток – наподобяват го на сълзи. Дървото бълва и бълва смола, за да покрие раните си и продължава, докато напълно запечата направените нарези.

Най-високо се ценят парченцата непрозрачна смола – бял тамян. Скъпоценната смола се добива от растения в Оман, Йемен и Северна Сомалия. Оригиналният продукт е ценен и лечебен.

Бял тамян, лечение, рецепти

Той се продава по църкви и манастири като свещено благовоние

Бял тамян

Смолата, избила от нарезите в дървото босвелия се събира от кората му и от земята, където е покапала, и се разделя на два сорта:

Демир бозан билки за бъбреци
 1. Отбран тамян (Olibanum electum) — кръгли или продълговати парченца, подобни на капки (сълзи) със светложълт или розов оттенък, с восъчен блясък. Това е висококачественият тамян с бял или белезникав оттенък. Обикновено той е покрит с прах от триенето си в други повърхности. Има приятен балсамов аромат и горчив, пикантен вкус. При смилане се превръща в бял прах;
 2. Обикновен тамян (Olibanum in sortis) — по-големи и тъмни парчета тамян, които не са така чисти. Наричат го още жълт тамян, заради кехлибарения цвят. Той е престоял повече на въздух и има примеси.

В малки цехове из арабските страни се произвеждат нискокачествени разновидности тамян. Те наподобяват парченца стъкло или цветни камъчета, имат изразен иглолистен аромат и не притежават полезните качества на арабския тамян. Такива продукти стават за благовоние и дезинфекция на въздуха, но абсолютно не подхождат за терапевтични цели.

Още в текста: ♠ Какво е тамян ♠ Как се събира масло от тамян? ♠ Бял тамян, цена и нискокачествени разновидности ♠ Лечебни ползи и рецепти ♠ Тинктура, мехлем и масло от тамян за пиене ♠ Рецепти по болести и за вътрешен прием

Тъй като днес хората малко ползват тамяна за лечение и го имат главно за ритуално благовоние, разликата не прави впечатление, а ниската цена удовлетворява купувача.

А тамянът е ценен не само в храма. Той се диша за здраве, а в определени случаи се пие. Тук ще разкажем за лечебните му качества.

Ползи от тамян

Смолата от босвелия има някои качества, типични за лечебните растения:

 • Противовъзпалително действие;
 • Антибактериално и антисептично свойство. Дезинфекцира и въздуха;
 • Хидратира организма, възстановява и укрепва, подпомага имунитета;
 • Има хепапротекторно действие;
 • Стимулира работата на червата и стомаха;
 • Приема се за преустановяване на кръвоизливи;
 • Притежава отлична способност за затваряне на рани и за заличаване на стари белези;
 • Успокоява нервната с-ма и подобрява паметта;
 • Намалява вредния холестерол и нормализира обмяната на мазнините;
 • Маслото от тамян обезболява.

Лечебни форми: Масло от тамян, мехлем, тинктура

масло от тамян, тинктура от тамян

Масло и тинктура от тамян се правят от десетки производители

Благородната смола не се прилага директно, а след известна обработка. За терапия най-много се използват тинктура (извлек в спирт), мехлем и масло от тамян.

 • Тинктура от тамян – взимаме 7 г тамян и го накисваме в 15 мл спирт. Прибираме в затворен шкаф за седмица, да не се осветява. Много бързо лекарството е готово. В този му вид тамянът може да се пие. Стандартната доза е 10 капки, до 2 пъти на денонощие, преди да се нахраним;
 • Мехлем (маз) от тамян – взимаме 10 г тамян и 100 г вазелин и ги разтваряме на непряк огън до хомогенизиране (водна баня). Пазим в стъклено бурканче на тъмно и ползваме за всякакви външни нужди;
 • Масло от тамян – в смолата има 4-5% етерични масла. Те се извличат чрез парна дестилация и готовият продукт се продава в аптеки и дрогерии. Средно цената е 35-36 лв за 10 мл. Тамяновото масло се пие стандартно по 1-2 капки и се ползва за ароматерапия.

Лечение с тамян

Бял тамян, лечение, рецепти

Бял тамян

Народните целители използват тамян за широк кръг състояния и болести. Най-прочутите приложения са за бъбреци, за рани и кожни образувания, за стави и за нервна система.

Бъбреци и отделителна с-ма

Древните целители са използвали свойствата на тамяна за лекуване на патологични процеси в бъбреците и пикочния мехур. Главно са се ползвали масло и стрита на прах смола.

За вътрешна терапия най-добре подхожда висококачественият бял тамян. Той е лечебен при възпаления и успокоява болка.

Рецепти с бял тамян:

 • При остра болка в бъбреците – 10 капки домашно правена тинктура от тамян, разредена;
 • При болезненост в пикочния мехур – 10 капки тинктура, двукратно на ден. Непременно разредете в течност;
 • При цистит и др. инфекции на пикочната с-ма – тинктура 2 Х 10 капки, вътрешно, или 2-3 капки етер. масло на 1 чаша билков чай. Етер. масла при цистит задължително се употребяват в разреден вид;
 • За разтваряне на камъни в бъбреците, жлъчния мехур и пикочния мехур – 2-3 Х 1 г. стрит на прах тамян, пред ядене;
 • За камъни в бъбреците се препоръчва още парче бял тамян колкото ечемичено зърно да се преглътне цяло. Да се пазят зъбите. Дозата да не се превишава.

Някои по-екзотични рецепти за терапия на бъбреци с тамян ТУК: Овесена отвара с тамян при болки, топче от тамян и пчелен восък при възпаляване и млян тамян с медицинска дъвка върху смокиня при бъбречни болести. 

Изследване на Oklahoma Health SС показва способността на тамяна за потиска ръста на раковите клетки при пак на пикочния мехур. Оказва се, че екстракт от сомалийски тамян първо спират ръста на клетките, а след това ги унищожава.

Терапия на пикочна с-ма с помощта на лечебни растения ТУК:

Билки за бъбреци: при болка, камъни, възпаление. Рецепти по болести

Лечение на дихателни органи

При заболявания на дихателните пътища се разтварят 10 г тамян в 30 мл медицински спирт. Еднократният прием е 10 капки. Пият се, докато настъпи оздравяване;

При хрема, болно гърло, сливици – вътрешен прием по 2Х10 капки тинктура;

Инхалации при дихателни проблеми – няколко капки тамяново масло се капват в инхалатор или в съд със сгорещена вода и се вдишват ароматните пари;

Децата по-бързо оздравяват, ако на гърдите им през нощта се положи салфетка, опушена с тамян;

При гнойна ангина – 1-2 капки етер. масло се накапват в чаша топла вода и се прави гаргара на гърлото по 4-5 пъти на ден, до подобряване на състоянието.

Кашлица и масло от тамян

 • Горещи инхалации: 1 капка за 5-7 минути. Помага при бронхит, катари, астма, работи като белодробен антисептик;
 • Студени инхалации: продължителност 3-5 мин.;
 • Вана: 3 – 5 капки във водата;
 • Масаж: 5 капки, смесени с 15 г базово масло. Масажират се гърдите при астма и при тежки пристъпи на кашлица;
 • Рефлексомасаж: върху биоактивните зони и точки нанасяме 1 капка тамяново масло върху 6 капки основа от жожоба, макадамия или друго;
 • Арома медальон: 2-3 капки;
 • Вътрешен прием: 2-3 капки на чаша билков чай. Оказва антисептично, мобилизиращо, седативно действие. Този прием помага при бронхит, астма, кашлица, ларингит;
 • Аромалампа за астматици: намалява страха от следващ пристъп.

Масло за стави

и опорно-двигателен апарат

Водещо качество на тамяна е в лечението на ставни заболявания. Тамяновото масло възстановява кръвоснабдяването и позволява по-бързо да се постигне пълно оздравяване.

Прилага се външно, под формата на мехлем или етерично, разтворено в базово. Болните стави се обработват през 6-8 ч.

Рецепта за мехлем: смиламе на прах 20 г тамян и го смесваме със 100 г вазелин (обезсолена домашна св. мас, гъша мас). Сместа се слага на водна баня до пълно разтваряне. Съхранява се в стъклено бурканче, задължително на тъмно.

 • При артрит и ревматизъм – болезнената става се обработва периодично с описания мехлем. Курс – до получаване на облекчение;
 • При болка в ставата и оток – местата се обработват с масло от тамян, докато се премахне симптоматиката;
 • За възстановяване на хрущялни тъкани – втриване на масло от тамян веднъж дневно, при всякакви патологии на стави и на опорно-двигателен апарат, при които са засегнати хрущялни тъкани;
 • Дискова херния – върху памучен тампон се накапва мъничко етер. масло. Памукът се притиска към проблемното място и се закрепя с лейкопласт. Достатъчна е по една процедура всяка нощ, за да се постигне значително подобрение;
 • При шипове – едно от най-добрите средства срещу тях е мехлем с тамян.

Рецепта за мехлем: 100 г тиквено масло, 8 г жълт восък, 5 г бял восък, 20 г борова смола, 1 г тамян, 1 с.л. прясно несолено краве масло. Боровата смола и тамянът се смила на прах. Всичко се слага в кастрола и се кипва за 10 мин.

Постоянно се бърка и се събира пяната от повърхността. Мехлемообразната смес се премества в бурканче.

мехлем от тамян

Мехлемът става пухкав и се втрива с лекота

Това е лечебен мехлем, който се намазва на тънък слой върху марля или тампон и се прилага върху болезненото място.

Мехлемът с тамян лекува артрит, дископатия, болки в кръста, остеохондроза, артроза и други болести, които предизвикват болки в гърба и ставите.

Масло от тамян за нервна система

 • При невроза, за успокояване и хвърляне на стреса напълваме ваната с вода и добавяме 8 капки масло от тамян + по 50 мл мед, мляко и морска сол;
 • За релаксиране на нервите помага масаж с масло от тамян;
 • За нормализиране на нощния сън, за по-здрав и дълбок сън – тинктура 10 капки преди лягане.
 • Инхалациите и ароматерапията с масло от тамян е показана за хора с повишена нервна възбудимост, тежка кашлица с алергичен произход и астма.
 • Ароматерапията премахва тревожност, депресия, пристъпи на страх и последствията от шок и стрес. Помага при комплексно лечение на безсъние и нарушения на ритъма на съня.
 • Използването на аромалампа успокоява, релаксира сърцето, подобрява съня, обеззаразява въздуха в закрити помещения, носи вътрешен покой, подпомага медитацията.

За кожни проблеми

Рани, порязвания охлузвания, гнойни процеси, зле заздравяващи рани и циреи се обработват с мехлем от тамян. Той работи като антисептик и потиска патогенната микрофлора. Освен това ускорява регенерацията на тъканите.

За рани отлично действа мехлемът с бял и жълт восък, борова смола и тамян, чиято рецепта дадохме по-горе за шипове. Мехлемът се нанася на марля и се лепи нараната.

За еризипел  (червен вятър) се пази следната стара рецепта: равни количества млян на прах тамян и масло от морски зърнастец се смесват и се оставят за цяла нощ в гореща фурна. Сутринта се прецежда, охлажда и към него се добавя същото количество мед. Получава се мехлем, с който се обработват проблемните места.

Ако имате лист прясно зеле, може да го наложите отгоре като превръзка. Закрепете с бинт.

При импетиго помага къпане с тамяново масло, по 3-4 к. на 15 л вода.

Масло за корем, вътрешни органи

 • При болки в корема – препоръчва се тинктура от тамян, стандартен прием. Премахва болезнеността и успокоява при прием от 2 Х 10 капки;
 • При болки от обилна менструация – масаж на корема с 5 капки етер. масло от тамян, смесени с 15 мл базово масло;
 • При тумори на женската полова с-ма, ендометриоза, кисти и чести маточни кръвоизливи се предписва тампон с тамян – 1-2 капки етер. масло се накапват на хигиенен тампон и той се поставя дълбоко във влагалището. Процедурата се прави по 2 пъти на ден за 5 дни и се повтаря след 10-дневна почивка;
 • При отлагане на излишни течности в организма се пие масло от тамян.

2 Х 10 капки тинктура вътрешно се приема при:

 • Възпалителни процеси в организма;
 • За утрепване на имунната с-ма, профилактично в сезона на простудите;
 • Запек, за регулиране на изхождането;
 • За намаляване на вредния холестерол;
 • Нормализиране на работата на черния дроб;
 • За активизиране на лимфната с-ма, привеждане на лимфните възли към нормални размери;
 • За нормализиране на обменните процеси в тялото;
 • За увеличаване на тонуса на матката.

  тамян в СПА и релакс

  Тамянът отпуска и е любим за релакс

В козметиката: масло от тамян:

 • Разглажда малките бръчици;
 • Възвръща еластичността;
 • Забавя процесите на стареене;
 • Укрепва ноктите, когато се втрива в тях;
 • Премахва раздразнения;
 • Отстранява косопад (при добавяне в козметиката за коса).

Маслото се купува готово (етерично) и се ползва като 4-5 капки се смесят с 15 мл базово, за да се получи удобно за манипулиране на количество.

Ако влагаме в готови препарати – маски, шампоан, крем, тогава слагаме 4-5 капки директно.

Чрез тези форми на въздействие се постига прекрасен регенериращ ефект за косата и кожата. Те биват дълбоко хидратирани.

Тамян за пиене

(кога се ползва)

Тамянът се пие по няколко начина:

 • Смлян на прах, размесен с вода, чай или мед;
 • Тинктура, обичайно 10 капки, разтворени в течност;
 • Етер. масло, обичайно 2 капки в течност.

Вътрешно тамянът помага за всякакви инфекции и възпалявания, за болки, при вътрешни кръвоизливи, дизентерия, за спиране на повръщане, за разтваряне на камъни в пикочния мехур, за укрепване на стомаха, при онкологични болести с различна локализация.

Изпиването на етер. масло (2-3 капки на чаша билков чай) оказва антисептично, мобилизиращо, седативно действие. Този прием помага при бронхит, астма, кашлица, ларингит.

Другите вътрешни приложения описахме по болести по-горе.

При зъбобол е по-добре тамянът да не се разтваря. Парченце смола се поставя в самия зъб, ако има кариес или друга по-голяма повреда.

Противопоказания

Тамянът е особено вещество. То има огромни лечебни качества и в същото време никак не е безобидно. Има цял ред състояния, при които терапията с тамян по-добре да се избягва.

Забранено е ползването на тамян при псориазис, Паркинсон, множеств. склероза, лупус (противоречиви данни), бременност, онкологични образувания, при които има противопоказания за тамян. Не бива да се комбинира тамян с препарати, съдържащи желязо.

Преди използване на маслото, пробвайте го на лакътната сгъвка. Ако не предизвика зачервяване, значи е безопасно.

Църковният тамян

Тамянът не е приоритет на християнството. Той гори и в олтарите на индуси и мюсюлмани. Във всички религии пречиства и гони злите сили.

По-малко известно е, че тамянът съдържа химически съединения, присъщи на много халюциногени. Той повлиява изработването на серотонин – хормонът на радостта и притежава лек седативен ефект.

Възприемаме ароматите в храмовете като приятни, успокояващи, релаксиращи. Бързо се отпускаме и изпадаме в медитативно състояние.

Църковният тамян също има разновидности. Той се класифицира не по начина на добиване, а според обработката си.

църковен тамян

Някога всеки манастир е имал своя рецепта за приготвяне на благовонията. Атонските манастири например са се славили със своя чист ароматен тамян

Тамянът се дели и по предназначение.

 • Архиерейският (Царски) е най-богат на аромати, най-скъп и се използва само на големи празници и по време на архиерейски служби.
 • Олтарният е за прекадяване на олтара преди всеки празник.
 • Килийният е за монасите – те го палят в килиите си, а в храмовете – само през пости.

За домашно лечение е най-ефикасен Архиерейският тамян, защото в него се съдържат най-много целебни масла. Някои автори съветват за кадене у дома, при болен и за пречистване да се купува тамян от църквата, иначе е рисковано да се попадне на нискокачествен продукт или въобще на имитация. Нискокачественият тамян има примеси и носи само неприятни усещания.

Мнения и коментари

Изпратете ни и вие своите мнения и отзиви в коментарите. Ще ги публикуваме!

 1. Василена Р.: От всички видове масло от тамян за пиене най-много ми харесва това, което е “Био” и със сминдух. Абсолютно идеално действие има при кашлицата. То е на фирмата Styx, ако не се лъжа.
 2. Zgada4na: Навсякъде бял тамян се продава на безумна цена, според мен. Може да се вземе за цена от 7.10 лева за 50 грама, или 7.20 за 100, което е нищо като количество. Или много искат да спечелят от него, или просто е скъпо производството му.
 3. Angel Angelov: Благодаря за хубавите рецепти с бял тамян. Ако може, да ми препоръчате нещо при плексит, защото от това висене на лаптопа си прецаках раменните хрущяли-
 4. RosssiS: За съжаление етерично масло от тамян не е добро за вътрешен прием – може да се жабурим с него, но не можем да го поглъщаме. Някои обаче го пият, ако го смесят с по-големи количества лавандулка, лимонче, ментичка и риган. Тогава става за пиене и за вътрешен прием.

Какъв тамян се продава у нас

(цена, приложение)

Сигурното място за покупка на тамян е църквата или по-точно църковните магазини. Но не всеки тамян, предлаган там, е достатъчно пречистен, за да става за лечение. Попитайте какво е качеството, а ще се ориентирате и по цената.

Лечебен тамян се продава в био магазините. Не забравяйте да питате за бял тамян, защото той е подходящ за лечение. Възможно е да го намерите в аптека, дрогерия или аюрведичен магазин.

Вече е лесно да бъде поръчан и по интернет, специализираните сайтове са много.

В сайта Зоя БГ намираме насипен тамян на цена от 14.20 лв. за 100 г. Според описанието той е подходящ за ароматизиране и за влагане в козметични продукти.

Арабски тамян е синоним на бял тамян и ни насочва към най-добрите образци. Омански благороден от Boswellia sacra се намира по интернет за 20 лв за 100 г. Той е подходящ и за вътрешно приложение (пиене).

По-задълбоченият преглед на интернет ни натъква на бял таман от Индия, Индонезия, Непал, Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Филипините. Предлага се Dammar с прозрачно-жълтеникав оттенък и цитрусов аромат.

По-скъпите видове тамян са около 200 лв за кг.

Но има и доста по-разумни цени като тази на Тамян за пиене на Кармен, където 50 г са 4.75лв. То е напълно приложим за терапия на артрити, колити, болки при менструация, астма, дихателни инфекции, възпаления и др. Парченцата на този продукт са ситни, затова той се приема директно, като се последва от чаша вода.

Кой тамян е за пиене – това задължително се указва на етикета. Непременно прочетете и ако няма указания за вътрешен прием, то продуктът не е достатъчно пречистен за тази цел.

Масло от тамян откриваме в аптеките и по интернет. На Pretty e 16.75 лв, на Botalife e 35.50 лв (28 лв в промоция), на Стикс – 52.80 лв, на Ривана – 23.50 лв. Посочените цени са за количество от 10 мл.

Произвежда се и тамян на капсули. Хранителната добавка представлява екстракт, добит от дървото Босвелия. Извлекът е адресиран към ставни патологии, остеопороза, простата и др. и е поддържащо средство за спортисти. За екстракта от босвелия или т.нар. индийския тамян разказваме ТУК:

Босвелия: Ползи и противопоказания. Лечение чрез мазане

Видеото е посветено на пречистващата сила на тамяна:

За още информация: на руски: Ладан, на немски: Weihrauch, на английски: Frankincense, на испански: Olíbano, на френски: Encens.

Източник:

Enjoyed this post? Share it!

 

10 коментара по “Масло от тамян за пиене. Бял тамян – цена и рецепти. Мнения и отзиви

  • Ами, то и бульон и туткал все от животински кости се прават, но не служат за едно и също.

   • Аз купувам от години от asiacare.bg. Там има поне 6 вида босвелия и даже 2 вида САКРА! Погледенете и вие. Те първи започнаха да внасят тамян в България.

 1. Как да поръчам бял тамян? Навсякъде гледам, че се продава масло от тамян, а белият тамян не ми дават да го поръчам от никъде.

  • Дописахме материала по-горе с подробни указания в отговор на въпроса “Как да поръчам бял тамян?”. Не е като да няма откъде да се поръча!

  • Най-горе добавихме линк и към един нов сайт, който дава най-добри цени за бял тамян и най-голямо разнообразие. Включително и масло от тамян се продава там. Споделете после и вие мнението си за тези продукти, за да може да имаме обратна връзка. Това би било много полезно и за читателите. Мерси предварително!

 2. истинския тамян е смола на зърна казва се БОСВЕЛИЯ САКРА СУПЕРИОР бсичко друго е менте.добива се в ОМАН, ЙЕМЕН,СОМАЛИЯ.пия го 3-ти месец.за емфизем и съм много доволен.търсих го 2-ве години.0885734294.

 3. Първия курс започнах на 24 .,6.,2021 г. Направих и втори курс три месеца с тамян.Ставам все по добре.Сам си определям дози- почивки.Пия го за емфизем ,камъни -бъбреци и жлъчка, болки в гърба и краката,вестибо,и др.На 70 години съм.0885734294.Пия Босвелия сакра супериор купен от пазар в град Салала провинция Дофар в Оман.Огромна разлика от това кето се предлага в БГ за тамян.Ще продължа да го пия и пак ще пиша.Наистина помага много и лекува….,Успех..

 4. Вече сме март 23 година.Продължавам с тамяна и ставам все по добре.Скоро съм на пулмолог и пак ще пиша..Не се отказвайте.Дъвча го,,,,, ам го ,,,гълам и с вода..Ходя пея и си живея???.0885734294.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *