Оборудването на домашната кухня за здравословен начин на живот

Всеизвестна е неразривната връзка между здравето и храната, която консумираме ежедневно.

Макар и дните ни да стават все по-забързани и все по-често да сме претрупани от задачи, то специалистите по хранене силно препоръчват консумацията на храна, приготвена в домашната кухня.

Да създаваме сами храната си притежава наистина много предимства. Готвейки у дома, ние добре знаем какви продукти влизат в състава на изготвяната рецепта, както и сме добре информирани за техните качество и срок на годност. Приготвянето на храна у дома в своята кухня дава възможност на всеки от нас да си създаде своеобразен хранителен режим, който да следва стриктно. Знаем, че когато сме на диета или на специфична хранителна програма, е извънредно трудно да се храним целесъобразно навън в заведенията. Ето защо си струва да оборудваме своята кухня вкъщи така, че с лекота да можем да създаваме неустоими кулинарни изкушения.

Уредите в нашата кухня – първа стъпка по пътя към здравословния живот

Немислимо е кухненското пространство да бъде функционално и практично без наличието на подходящите за целта домакински уреди. Ако се стремим към поддържането на здравословен начин на живот, то храната, приготвена у дома, е неразривна част от плана ни. Има значение обаче и как е приготвена тя.Кухня 03 оборудване

На пазара за обзавеждането на кухня се предлага наистина богато разнообразие от уреди, които идеално се вписват в концепцията за храна, приготвяна по здравословен начин. Ако се чудите на какви именно домакински уреди да заложите, то днешният текст ще съдържа особено ценна информация за вас.

Кои уреди за готвене да включим в своята кухня?

Напоследък изключителна популярност добиха мултикукърите – те са особено предпочитани и заради възможността от приготвянето на няколко ястия едновременно, но и защото при употребата им готвенето с мазнина е сведено до минимум. Храната се обработва по начин, който изисква минимално количество олио, зехтин или масло – това определено е една благоприятна първоначална стъпка към установяването на един по-здравословен хранителен режим.

Избягвайте микровълновите фурни – редица изследвания посочват, че, макар и бързи и удобни, те всъщност понижават качеството на храната. Снабдете се с уред за готвене на пара – това е един чудесен начин за приготвяне на зеленчуци. Така те запазват значителна част от полезните си хранителни вещества – знаем, че термичната обработка на твърде високи градуси унищожава голяма част от микро и макронутриентите в продуктите.

Избягвайте да пържите, заложете на печените ястия. И тук важи правилото за употреба на по-малко мазнина. Фритюрниците например употребяват значителни количества олио – вместо да консумирате пържени картофи, специалистите препоръчват да ги хапвате печени.

Не забравяйте да снабдите своята кухня и с пасатор или блендер – така лесно бихте могли да правите здравословни и изключително полезни смутита и фрешове от разнообразие от плодове и зеленчуци. Представляват идеалната алтернатива за закуска, която да ви преизпълни с енергия още от сутринта.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.