Пчелен прашец при кисти на бъбреците. Поликистоза. Премахване с операция или лекарства и диета?

Премахване на киста на бъбрека с пчелен прашец. Кое лекарство е добро за целта? Операция. Диета. Симптоми и видове. Билколечение и рецепти с билки. Поликистоза. Хомеопатия

Киста е капсула от съединителна тъкан, запълнена с течност или плътно вещество. Тя е доброкачествено образувание, което в 50-60% се установява над 50-годишна възраст.

По размер кистата варира от няколко милиметра до 10 см, срещат се и по-големи формации. Вътре е с една или с много камери. Възниква единично или множествено (при поликистоза – на грозд), едностранно или върху двата бъбрека.kista-01

Съдържанието е различно – серозна течност (серозна киста), кръв (хеморагична), гной (гнойна). Дермоидната включва кожни частици, мазнини, косми.

Придобитите кисти се развиват на фона на бъбречни патологии – гломеруло- или пиелонефрит и др.

Класифициране по същност
Категория Какво представлява
Първа визуализира се с ултразвук, има малки размери, без клинични прояви
Втора сложни кисти – с вътрешни прегради и много камери, измененията са несъществени
Трета кисти, склонни към злокачественост

Клиничната картина зависи от размера на кистата. Малките не дават знаци и се намират случайно при профилактика. Големите пораждат периодична тъпа болка в кръста, която нараства при физическо усилие. Болката се отдава към подребрието, слабините или се локализира в корема.

Големите кисти притискат тъкани в бъбрека, причинявайки застой и възпаляване. Нерядко то се бележи от повишена Т°С, усилване на болката и променена урина. Понякога бъбрекът кърви и в урината се отделя кръв. Усложнение е бъбречна хипертония, която провокира хипертонична болест.

Някои кисти не се оставят без лечение – медикаментозно или хирургично.

Лекарства за кисти на бъбреците

Може ли киста да се разтвори с таблетки?

Медиците са категорични, че не може! Премахването са киста с таблетки е невъзможно, но лекарствата предотвратяват евентуални усложнения като:

 • Инфектиране на серозната течност в кистата;
 • Увеличаване на кистозните образувания;
 • Нарушаване на работата на бъбрека;
 • Кървене, анемия;
 • Застой на урина в бъбрека;
 • Разрив на кистата;
 • Абсцес на околните тъкани.

Неголемите еднокамерни кисти рядко се преобразуват в злокачествени. Ако не пречат на бъбрека и не причиняват болка, те само се наблюдават.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

С лекарства се атакуват и причините за образуването на киста. Пълно излекуване (отстраняване) се постига единствено с хирургия.

Кое лекарство е най-добро?

Най-добро е правилното лекарство, подбрано според конкретната ситуация. При болки се назначават аналгетици, против хипертонията – диуретици, при инфектиране на течността – антибиотици.

Диуретици със спиноролактон или фуроземид се назначават за стимулиране на образуването и извеждането на урина. Те се предписват за намаляване на кръвното налягане, на отоците по крайниците и срещу увеличаване на кистите.kista-02

Оптималната доза спиноролактон (лекарствата се казват Спилактон, Спиноролактон) е 100 – 300 мг, разделени на три пъти за деня, терапия – 2 седмици. Спиноролактон облекчава аденома на простатата и бъбречно-каменна болест, които нерядко са причина за формиране на кисти.

Оптималната доза фуроземид (Фурантрил, Фуроземид) е 20 – 40 мг начално, 80 мг максимално, разделени на 2-3 приема. Това е петлев диуретик, който се предпочита, когато кистите са причинени от хипертония, застойна сърд. недостатъчност, нефроничен синдром, остра недостатъчност на бъбрека.

Диуретиците при кисти стимулират диурезата, което намалява количеството течности в тялото и намалява натоварването върху бъбреците и сърцето. При нормализиране на налягането намалява вероятността от нарастване на кистата.

Кетостерил

Комбиниран препарат от аминокиселини при недостатъчност на бъбреците и срещу усложнения. Осигурява незаменими съединения, участващи в разграждането на пикочната к-на.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Назначава се като поддържащо лекарство при пиелонефрит, пиелит и др., причиняващи кисти. Дозата е 4 до 8 таблетки, повишава се при нарастване на симптомите на уремия. Срокът на терапия зависи от работоспособността на бъбреците.

Други лекарства

 • Еритропоетин (епоетин алфа) стимулира кръвотворенето, конкретно синтеза на хемоглобин. Кистите водят до кървене, което с времето се усложнява до желязодефицитна анемия. Затова при лечението на кисти се използва синтетичен аналог на хормона еритропоетин. Представлява разтвор за инжектиране или венозно вливане. При кисти началната доза е 50 – 150 МЕ/кг;
 • Еналаприл и други с еналаприлов малеат. В половината от случаите кисти на бъбреците се откриват при хора с хипертония. С Еналаприл се профилактира прогресиране на болестта и се нормализира кр. може да се смеси с мед  налягане. При бъбречни патологии началната доза е 5 мг, пределната – 40 мг, еднократно приемане на ден;
 • Каптоприл. Назначава се със същата функция, както и Еналаприл – срещу високо кръвно. Съдоразширява. Използва се за симптоматична терапия при гисти в паренхима, породени от сърдечна недостатъчност, диабетна нефропатия, хипертония. Дозата е 2 Х ½ таблетка, при нужда се увеличава на интервали от 14 – 28 дни. Пределна доза 100 мг;
 • Но-шпа и Спазмалгон са спазмолитици, които се назначават при спазъм на пикочните пътища. Отпускат гладката мускулатура и обезболяват. Дозата Но-шпа е 3 Х 40 – 80 мг за възрастен, Спазмалгон се взима 2 Х 1 таблетка, курс до 3 дни;
 • Аналгин и други ненаркотични аналгетици, които съчетават температуро-понижаващо и обезболяващо действие. Купират болки в кръста, породени от смачкване на бъбречния паренхим от кистите. Премахват възпалението, препятстват повреждането на нефрони в бъбреците. Доза 3 Х 1 таблетка;
 • Цефиксим, Зефацет и други цефалоспорини са антибиотици, предпочитани при бактериално инфектиране на бъбреците. Дозировката е според възрастта, лечението е до 10 дни.

Дополнителни средства

Като спомагателна терапия се предписнат лекарства срещу симптомите:

 • Литолитици за разтваряне на камъни и извеждане на пясък от бъбреците. Предпочитат се растителни – Цистон на Хималая, Фитолизин;
 • Антикоагуланти срещу тромбообразуване в бъбречните съдове. Нужни са на пациенти с атеросклерова и сърдечни изменения – Клопирогрел, Актилизе;
 • Витаминни комплекси за попълване на дефицити, ускоряване на метаболизма и повишаване на резистентността на организма. Намаляват риска от инфекциозни усложнения и загнояване на кистата – МултиТабс, Центрум, Спектрум, Допелхерц.
Хомеопатия

Хомеопатичното лечение се започва с поставяне на диагнозата, преди изписването на медикаментозна терапия. То се насочва към възпалението и неприятните симптоми, както и за редуциране на размера на образуванието.kista-03

Точният препарат се избира от хомеопат, който отчита вида на кистата, размера, конкретната причина за формирането й. Използват се Апис, Аурум муриатикум, Бовиста, Колоцинтис, Туя, Рус, Платинум, Лахесис и много други препарати.

Диета при киста на бъбрека

При заболяване на бъбреците се предпочита лечебна диета №7. Наличието на кисти предполага намаляване на обема приемани течности, на солта, която ги задържа в тъканите, както и на белтъчини (защото обременяват бъбреците).

Диетата е предимно растителна, лека. Менюто се базира на прясна растителна храна, особено листни салати, безмесни супи (и без месен, рибен бульон), вчерашен хляб (без белтъчини), кисело-млечни произведения. Месото и рибата не са забранени, но присъстват в малки количества и задължително от немазни сортове. Сиренето трябва да е минимално мазно и да се обезсолява.

Ограничават се сметана, масло, яйца.

Забраняват се мазни видове месо, свинско, говежда мазнина, морска риба, бобови, месни и гъбени бульони, солени закуски, консерви, лук и чесън, остри подправки, шоколад, сладкиши със сметана и крем, газираното, кафе и какао.

Диетата се прецизира според основното заболяване, причинило кистите.

Пчелен прашец при кисти на бъбреците

Прашецът укрепва защитната с-ма, предпазва от инфекции и възпаляване, повишава тонуса, стимулира процесите в тялото, кръвообращението, подобрява кръвотворенето, интензивно чисти тялото, повишава хемоглобина, нормализира кръвното и обменните процеси. Този пчелен продукт се явява природна алтернатива на повечето лекарства, които визирахме.

При кисти и доброкачествени тумори с неголям размер се приема директно пчелен прашец в доза от 10 – 15 г. Това количество се равнява на чайна лъжица без връх. Може да се вземат 2-3 такива дози на ден.

Прашецът може да се примеси с пчелно млечице и мед за усилване на ефекта.

Рецепта: 50 г прашец, 30 г масло, 15 г пчелен клей, ½ ампула млечице, 500 мл течен мед. Клеят и маслото стопяваме чрез съд с вода, а не директно. Към течността добавяме първо прашеца и млечицето. След хомогенизиране слагаме и меда. Прехвърляме в стъкло за съхранение, което ще пазим на тъмна хладина. Изяждат се 2 Х 1 ч.л., до 2 такива дози.

Операция за премахване

Има два подхода за отстраняване на кисти.

 • Пункция през кожата. Това е амбулаторна процедура, чрез която се изтегля течното съдържание на кистата и на негово място се въвежда лекарство, което препятства възобновяването му. Изпълнява се при липсата на риск за околните тъкани. Процедурата се изпълнява под ултразвуков контрол с местно обезболяващо;
 • Лапароскопска резекция. Малоинвазивно вмешателство с ендоскопски апарат, който се въвежда през неголям разрез. Позволява всякакви манипулации, включително изрязване на бъбрека. Използва се при множествени, двустранни кисти, образувания с голям размер или намиращи ще на недостъпни за пункция места.

Симптоми и видове проблеми. Боли ли?

Простите кисти се развиват безсимптомно. Не предизвикват неприятни усещания и клинични симптоми.

kista-04

Образно изследване на кисти

За тях пациентът не подозира, но ако размерът се увеличи и се присъедини усложнение (примерно инфекциозно), може да възникнат болка, дискомфорт, кръв в урината, запушване на пикочните пътища, изменения в състава на урината (левкоцити в урината) и микрохематурия (еритроцити в урината).

Болевият синдром се локализира в зоната на бъбреците (кръста), около пикочния мехур и по пътя на уретрата. По характер е тъпа или дърпаща, като се усилва при физическо усилие.

Като правило болката говори за киста над 5 см. Образувания с размер до 4 см се откриват случайно при образни изследвания по повод други проблеми.

При 20% от пациентите с проста киста се отбелязва повишаване на кр. налягане със симптоми на бъбречна хипертония. Тя няма специфични прояви, но е диагностичен признак. Трудно се поддава на лекарствена терапия.

Артериалното налягане е проблем при бъбречните кисти. Общото налягане влияе върху бъбречното и обратното. Хипертонията не се повлиява ефективно при пациенти с кисти и други бъбречни патологии. Получава се порочен кръг, в който повишаването отново и отново се стартира.

В случай на инфектиране на бъбречна киста е възможно повишаване на Т°С и усилване на болевия синдром.

Затрудненото уриниране свидетелства, че кистата препятства оттичането на урината. Подобни нарушения се появяват при локализация на кисти в ниския сегмент на бъбрека.

Поликистоза

Представлява образуването на множество малки кисти в паренхима. Поликистозата винаги е двустранна. Размерът на кистите е колкото глава на кибритена клечка, но имат капацитета да нараснат до размер на голяма вишна и повече. Съдържат желеподобен секрет със светъл или шоколадов цвят.

Увеличаването на кистите с времето съкращава обема на функциониращия паренхим и се развива недостатъчност на органа.

Обичайно поликистозата не се ограничава само с бъбреците. Подобни образувания се появяват върху задстомашната жлеза, далака, черния дроб, бели дробове и др. органи.

Паренхимна киста

Представлява мехурче с течност, разположено в работната тъкан на бъбрека – паренхима. Не дава симптоми, но при увеличаване в размера възниква тъпа болка в кръста. Възможно втрисане и примеси на кръв в урината.

Паренхимна киста се открива с образно изследване на пикочната с-ма.

Прогнозата на 95% е благоприятна, освен ако не бъде игнорирана болестта. Тогава възниква риск от увреждане на бъбречните структури, разрив на кистозната капсула и на съдови стени. Пацеинте с неголеми образувания 2-3 пъти годишно трябва да се наблюдават при нефролог.

Възможни усложнения са нагнояване, разрив, бактериален пиелонефрит, абсцес на бъбрека, хидронефроза, кръвоизлив, образуване на камъни, инфекции на пикочни пътища.

Ако кистата притиска съдове, кръвоснабдяването на паренхима се влошава, което създава риск от отмиране на тъкани и бъбречна недостатъчност.

Парапелвикална киста (перипелвична)

Рядка вродена киста от множествен характер. Отделните мехурчета са до 1 см, запълнени с течност, и никак не се усещат.

kista-05

В – парапервикална киста, Г – пелвикална киста, Д – перипелвикална киста

Ако нарасне, тази киста притиска системата от чашки и легенче, което води до нарушено оттичане на урината. Тогава виждаме примеси на кръв в урината и нарушено уриниране. Появява се болка в кръста.

Вродена киста на бъбрека

Някои кистозни поражения са генетични (наследствени). Това са:

 • Автозомно-доминантна, автозомно-рецисивна поликистоза на бъбреците;
 • Медуларна поликистоза;
 • Гломерулокистозно заболяване (автозомно-доминантно, спорадично);
 • Порок в развитието (синдроми на Мекел – Грубер, Бардет – Бидъл и др.);
 • Вроден нефротичен синдром (микрокистозно заболяване).

Автозомно-доминантната поликистоза се появява при 1 на 1000 новородени. Получава се поради изменения в два гена – PKD1 на хромозома 16p в 85% от случаите и PKD2 на хромозома 4q в 15% от случаите.

Доказана е висока спонтанна честота на мутация – между 5 и 10% и голяма междусемейна вариативност. По тази причина при 50% от болните деца липсва семейна анамнеза.

Голяма киста

Размерът на кистата обикновено не превишава 8 – 10 см, но понякога се срещат огромни образувания, които съдържат до 10 литра течност.

Възпалени кисти на бъбреците

Някои кисти се инфектират, което се води за усложнение и причинява специфична симптоматика.

Инфектирането възниква в резултат от прехвърляне на възпаление от друго огнище, най-често при възходящо разпространение на инфекция от пикочната с-ма. Друг механизъм за възпаляване е вторично, след разрив на кистата.

Симптоми на инфектирана киста:

 • Повишение на температурата на тялото до 39°С и отгоре;
 • Болки в кръста и сегмента на корема;
 • Обща слабост, втрисане, гадене.

Инфектираната киста е високорискова за разрив. При разкъсване инфектираното й съдържание изтича и заразява околните тъкани и органи.

Опасни ли са кистите?

Кистите са доброкачествени, но някои от тях се нуждая от лечение. При липсата на адекватна реакция са възможни усложнения. Опасни при кистите са именно усложненията.

Сред опасните последствия от кисти са:

 • Абсцес на тъкани, инфектиране и образуване на гной. Бактериалните токсини попадат в кръвния поток и се развива обща интоксикация на тялото. При липса на лечение подобно инфектиране води до смърт при половината от пациентите;
 • Увеличаване на размера на бъбреците. Поради това те започват да притискат околните органи, да влошават оттичането на урина и отключват хидронефроза.

Освен това кистите нарушават кръвообращението, пораждат бъбречна недостатъчност, пиелонефрит.

Непременно вижте и ТОВА:

Болки в бъбреците: Къде боли и какво значи? При настинка. Симптоми и лекарства

Билколечение и рецепти с билки

 • Листата на черната боровинка са отлично средство при разнообразни заболявания на бъбреците. Те помагат и при образуване на кисти. Една лъжичка сушени листа се попарват с чаша вода, проварява се за минута и се оставя за запарка 1 час. Готовата отварка употребяваме 2 Х ¼ чаша. Пие се 2 седмици;
 • Чеснова настойка. 1 кг изчистени скилидки прекарваме през месомелачка и попарваме с 1 л вода. Оставяме за 2 седмици на прохлада. Течността отделяме и пием по 2 лъжички преди да се храним. Ако дразни стомаха, разреждаме с мляко. Лечението с чесън се прави 10 дни, след това се почива 20 дни. Може да се направят три 10-дневни курса;
 • Кедрова отвара. Половин чаша млени черупки от кедрови ядки сваряваме в 0.5 л вода, да врат 1 час. Прецеждаме и допълваме до 0.5 л. Пием от лекарството 3 Х 100 мл, за месец;
 • Сок от репей ускорява топенето на кистите, ако е изцеден от млади листа. Готовият сок е годен само 3 дни, след което правим нов. На прием изпиваме 1 с.л., до 3 лъжици на ден. След 2 седмици правим контролен ултразвук;
 • Мляко със зелен чай. Прост, но действен метод за подкрепа на бъбреците. Готви се от равни количества зелен чай и мляко. За приятен вкус може да се добави мед.

Вижте и ТОВА: Билки за бъбреци и народна медицина при възпаление на бъбреците. Чай и билки при камъни.

Кой чай е добър?

Калина с мед е прекрасен чай при възпалена киста. Няколко шепи плод попарваме с 1 л вода и оставяме за 2 часа. Филтрираме и подправяме с мес. Чаят се пие сутрин и вечер, като добавяме по малко пресен плод калина, примерно 20 бр. на ден.

За подобряване на имунитета правим друг вариант на чай от шепа шипки и стрък калина. Попарваме ги в 200 мл вода за 5 часа. Пият се по 5 с.л. с малко мед.

Калината е натурален антисептик и отлично действа при кисти на бъбреците.

Чай от синя метличина е отлична при синусови кисти на бъбреците. Отварка се прави от съцветията. На 1 ч.л. изсушен цвят е необходима чаша вода. Попарваме за 45 мин. и готово. Приемът е 4 Х 3 с.л.

Синята метличина на чай участва и в комплексна терапия. Съчетава се добре с мечо грозде и лист от червена боровинка.

Чайовете не стопяват кистите, но ги успокояват и предпазват от усложнения

Още по темата ТУК: Отзиви за чай на Ламбрев за бъбреци, коментари за Кидни чай, мнения за билкови смеси и Фигурин

Живовляк

Запарва се 1 листо живовляк в 70 мл. Пийва се пред яденето. Курс на терапия 2 месеца, за които малка проста киста би трябвало да се преполови или напълно да се свие.

Други рецепти

Отлично работи смес от бял равнец, шипка, жълт кантарион и пелин по 50 г от всяка разновидност. Добавяме 30 г брезови пъпки и 200 г брезова гъба чага.

Слагаме ги в тенджера, наливаме 3 л хладка вода и – на котлона. Като кипне, намаляваме огъня до слаб. Ври 2 часа, без да допускаме кипене. Настойваме 24 ч., профилтрираме и тогава добавяме 200 г сок от алое, 200 г водка + 500 г мед.

От това средство приемаме 3 Х 1 с.л. – от 3 до 12 седмици.

 

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.