Топ 20+ на най-ефикасните добавки за стрес и депресия, нерви и тревожност. Седатон

Как да изберем най-ефикасните добавки за стрес и депресия. Мнения за Седатон. Розови хапчета за нерви и др. Лекарства за тревожност без рецепта. Какво да пия при безсъние

Ние се дразним, нервничим, спим лошо. Реагираме остро на най-малкото, не виждаме смисъла. Вината за всичко това е както на външни фактори, на които сме изложени волно или неволно, така и на вътрешни – идващи от дълбините на нашия организъм.

Подобно състояние ни руши отвън и отвътре. Отвън – караме се с хората, губим приятели, грешим на работа, търпим критики, избягват ни.

stres-01

Стресът „побърква“ тялото и мозъка

Отвътре – нарушава се работата на всички органи и системи, намалява паметта и вниманието, отслабва имунитета и се показва кръвното, учестява се сърдечният ритъм.

Ето защо не трябва да търпим стреса и последствията му, а да му се противопоставяме. Първи помощници в това са препаратите за успокояване, които са без рецепта и можем веднага да купим от някоя аптека по път.

Успокоителни средства по групи
Според съдържанието им Представители
Растителни на основата на успокояващи билки като валериана, дяволска уста, мента, глог, маточина, пасифлора и техни комбинации, Демир бозан
Витаминно-минерални комплекси с участието на магнезий, селен, В-витамини
Синтетични мелатонин, бромиди, барбитурат-съдържащи препарати, слаби транквиланти и др.
Комбинирани Седатон, Триптозин, Седивитакс и др.

Топ 10+ на най-ефикасните добавки за стрес и депресия

Растителните, минералните и многокомпонентните успокоителни имат преимущество пред синтетичните. Те са нетоксични и безопасни, понасят се добре, особено от най-възрастните хора. При дълга употреба не причиняват зависимост и привикване.

Седативното действие е най-силно изразено в препаратите с валериана, маточина, мента, дяволска уста и пасифлора. Недостатък на тези препарати е забавеното настъпване на ефекта и нуждата да се приемат продължително.

Растителните успокоителни са показани за пациенти с временна тревога. Ако стресовото състояние продължи твърде дълго и се съпровожда от допълнителна симптоматика, проверете щитовидната жлеза, дайте кръв за изследване на анемия и витамин D, направете тестове за тревожно разстройство и депресия.

Паралелно с приема на успокояващи прилагайте техники за отпускане, поговорете с психолог и поработете над тревожните си мисли.

Нашият списък съдържа 10 безопасни успокояващи препарати, които са без рецепта. Те въздействат на нервната с-ма меко, имат ефект на натрупване и да се доказали пред лекари и пациенти.

Седатон

Афишира се като иновативна формула за дълбоко въздействие върху нервната с-ма. Като резултати от употребата на препарата се сочат: седативно действие, показан е при силна нервна възбуда. Осезаемо намалява нивото на безпокойство и стрес. Подобрява качеството и продължителността на съня. Поддържа дейността на сърцето.

“Демир
stres-03

Трите продукта на Фортекс под името Седатон – два билкови и един с 5-HTP

Витаминът и минералът в състава намаляват усещането за умора и изтощение, поддържат психичната функция, стабилизират ЦНС. В комбинация всички съставки балансира енергията, психическата сфера, обмена на веществата и електролитите.

Седатон е продукт на Фортекс, който излиза в две форми – капсули и сироп. Отбелязваме го, защото те са със сходен, но не еднакъв състав.

 • В капсулите се съчетават екстракти от маточина, валериана и хмел с важните за нервната с-ма витамин В6 и магнезий.
 • В сиропа маточината е в компанията на пасифлора и глог, а магнезий отсъства.

Защо и в двете форми неизменно присъстват маточина и В6? Маточината е природен антидепресант, един от най-изразените като действие по отношение на стреса и съня. В6 е витамин, без който балансът на психиката е невъзможен.

 • Дозиране: Седатон се взема различно според целите. За успокояване – през 12 часа, за съня – само пред лягането, профилактично за поддържане на психиката – минимална доза веднъж дневно.
Противопоказания на Седатон

Сиропът е разрешен от 7 г. нагоре, капсулите – от 12 г. Жени в периода на износване и кърмене на дете получават седативи само от лекаря си. Извън тези ограничения, Седатон се смята за безопасен и без противопоказания. Не създава зависимост, не пречи на вниманието.

Странични ефекти на Седатон

Профилактичната доза е 1 капсула на ден1, респективно 1 ч.л. от сиропа, а максимумът – 2 капсули или 2 ч.л. от сиропа. Използван в този диапазон, препаратът е максимално безопасен и не дава негативни ефекти.

Още нещо интересно ТУК: Алтернативни методи за лечение на депресия. Първа помощ. Има ли излекувани завинаги?

Мнения за Седатон

Пациентите трудно разграничават растителните успокояващи, в повечето от които има валериана и маточина. Да се изпъкне на този „залят“ от продукти пазар, е изключително трудно. Не открихме достатъчно значими отзиви за Седатон, освен няколко препоръки от доволни пациенти. Ако вие сте го ползвали, споделете с читатели във форума по-долу.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!
Други добавки

Дормиплант

Успокоително средство немско производство, което работи със силата на билките валериана и маточина. Помага при повишена нервна възбудимост и проблеми със заспиването. Има малко противопоказания – чувствителност към тези билки и чернодробна недостатъчност.

Таблетките Дормиплант се гълтат лесно, защото са със среден размер, кръгла форма и скосени ръбове. Пият се сутрин и вечер по два броя. Действието му не зависи от храненето.

Който е приемал Дормиплант, споделя, че отлично помага при проблеми със съня. А щом човек пълноценно отдъхва нощем, през деня е по-малко раздразнителен и настроението му е по-добро.

Дормиплант често се назначава от невролозите при силен стрес. Понякога пациенти откриват негативните му страни – реакция на гадене и болки в корема.

Магнезиум диаспорал

Безопасно успокоително с временен успокояващ ефект и висока цена.

stres-04

На саше и таблетка

Продуктът е иновативен. Основната форма на Магнезий Диаспорал е прахче в еднократна опаковка – саше, което се разтваря в напитка или просто се изсипва в устата и се преглъща. Това успокоително се приема веднъж дневно, без да се съобразяваме с храната.

Представлява минерален комплекс за укрепване на нервната с-ма и здравето на сърцето. В състава влизат 210, 300 или 400 мг магнезий, а във формата за смучене – 610 мг. 300-милиграмовият вариант напълно покрива дневната норма за този минерал в организма.

 • Комплексът помага при повишена тревожност, проблемно заспиваме, агресивни прояви, мускулни спазми и кардионевроза (лъжливи болки в сърцето).
 • Противопоказания: възраст до 12 г., бъбречна недостатъчност, кърмене. За бременни се назначава единствено с цел снижаване на маточния тонус.

Персен

Таблетка, която премахва буцата в гърлото.

Персен таблетки и Персен Форте капсули са успокоително с-во с отлични отзиви от специалисти и пациенти. Разчита на валериана, люта мента и маточина. Форте е със същия състав, но двойна доза в една капсула. Назначава се при безсъние, превъзбуда, гневливост, безсъние. Тези таблетки не подхождат за нервни хора с ниско кръвно или жлъчни проблеми.

Таблетките се поглъщат лесно, приемат се независимо от храненията. Дозировката е 2-3 бройки дневно. При безсъние всичките таблетки се вземат преди лягането.

Като растителен препарат, Персен действа с натрупване, но е безопасен и може да се спре рязко. Понякога дава нежелани явления като запек и пронхоспазъм.

Невростаб

Натурално успокоително на основата на пасифлора, валериана и глог. Отличен препарат за намиращи се в стресова ситуация, при периодично излагане на психическа преса, в периоди на раздразнителност и изнервеност, при необосновано безпокойство.

Релакситера

Изпъква с богата комбинация от 6 билки – всички, визирани дотук + лавандула. Това го прави препарат за неврози и соматични симптоми – сърцебиене, болки, световъртеж, вдигане на кръвно. Този препарат помага и при депресивни състояния, както и при перманентната разстроена ЦНС в климактериума. Отлична алтернатива при невралгии.

Позитивум

Маточина, хмел и шафранов минзухар се отразяват освежаващо на нервната с-ма, меко модулират настроението. Ползата от минзухара е за психическата сфера и емоционалното равновесие. Препаратът активира твърде силно, затова не е подходящ за деца – прави ги хиперактивни и ги разконцентрира.

Бланд

В Бланд почти задължителната за сферата маточина е съчетана с лавандула и екзотичната ашваганда. Индийците наричат последната билка „подмладяваща“, защото възстановява енергийния запас и повишава силата и издръжливостта.

Бланд е подходящ при хора, при които нервите „удрят“ в стомаха – отпуска спазмите в стомах и черва, успокоява соматични болки.

НеоМагни Стрес

stres-05

Част от серията Нео Магни

Познатите ни участници в растителните успокоителни маточина, В6 и магнезий тук са допълнени с шишарки хмел. Таблетките са само за възрастни, по 1 на ден.

Лотосоник

Различна добавка, която използва само екзотични за нас билки. Те са 8 на брой и са почти непознати на българския пазар – диоскорея, лотос, туя, еритрина, еуфория лонгана, зародиш на лотос, китайска фурма и бяла черница. Обратно на очакванията, продуктът е на български производител – известният на ветеринарния пазар Ветком Радомир. Производителят накратко обяснява, че таблетките намаляват проявите на раздразнимост и тревога.

Вижте още мнения и оставете и своя отзив ТУК в нашия форум за Седатон и другите добавки!

Чай за нерви Демир бозан

В Демир бозан успокояващият ефект е вторичен, а първичното е въздействие с цел излекуване на нервната с-ма и психическата сфера. Билковият микс се предпочита при продължителни състояния, когато се търси цялостно излекуване.

Разликата между Демир бозан и успокояващите добавки е, че чаят лекува болестта, а успокоителните повлияват само симптома. С приемането на Демир бозан намаляват епизодите на изнервеност и поддаване на стреса. С Демир бозан се лекуват дълбоки психически отклонения като депресия, биполярно разстройство и депресия.

Успокоителният ефект с чая настъпва след няколко дни редовен прием, което значи три чая дневно. При стандартния тримесечен курс има шанс да не се наложи допълнителна терапия. Множество пациенти свидетелстват, че напълно са се излекували с Демир бозан или с терапия с участието на Демир бозан.

Преимущество на чая пред визираните по-горе хранителни добавки е, че билките не са обработени, както това се случва с цел таблетиране.

Друго ключово преимущество е ниската цена – месечното лечение с този чай излиза около 14.40 лв.

Още по темата ТУК: Кои са добрите билки за тежка депресия и страхова невроза. Как се лекува депресия в домашни условия?

Розови хапчета за нерви и др. препарати

Минаваме към нерастителните препарати, които са разнообразна, дори многообразна група. В тях влизат от безобидния синтетичен хормон мелатонин, който дирижира съня, до опиатите, контролирани посредством зелена и жълта рецепта.

Лекарства за тревожност без рецепта

Извън билковите препарати, без рецепта се вземат аминокиселини, витамини и минерали с въздействие върху психиката и ЦНС.

 • 5-Хидрокситриптофан и Л-триптофан – форми на аминокиселина с въздействие при тревожност и депресия;
 • Фосфатидилсерин – повдига вниманието и мисловните способности. Удължава живота на мозъчните клетки при стрес и вредни фактори, подкрепя създаването на невротрансмисери. Предпочита се при депресия и деменция;
 • Алфа-липоева киселина благоприятства ЦНС;
 • L-Теанин – аминокиселина, естествен релаксант при повишена психическа преса и антистрес – агент, за фокусиране и внимание. Директно повлиява мозъка и ЦНС, повишава допамин, без привикване;
 • Пангамова киселина стимулира създаването на невротранмисери, ефикасен при изтощаване и липса на сън, съдоразширява;
 • Витамин В6 в изчистени форми като пиридоксал. В тялото се ползва за синтеза на серотонин, който противостои на депресията;
 • Витамин В2 в изчистена форма като рибофлавин. Ползва се от тялото за париране на външни влияния, водещи до стрес, мигрена и депресивност.

Погледнете и ТОВА: Как да изберем най-добрия антидепресант при паническо разстройство? Деанксит при паник атаки. Капки на Бах. Аконит и Аргентум нитрикум.

Безобидни хапчета за нерви

Като безобидни бихме определили единствено безрецептурните успокояващи – билки, аминокиселини, витамини. Всеки друг препарат не е безобиден. Това се познава по нуждата от изписване (рецепта).

Въпреки това някои препарати се възприемат като леки и безобидни, макар да не са такива. Например някои бензодиазепини, които са най-леките антидепресанти. Изписват се при панически кризи и когато има соматични, вкл. кожни прояви на нервността. Такива са Диазепам, Алпразолам и Ксанакс.

Безопасни успокоителни

За напълно безопасен се смята Деанксит, наричан още „розовото“. Мнозина го имат за лек и дори се снабдяват, без да се допитат до лекар. Но съставките му флупентиксол и мелитрацен са със силно действие, създадени срещу истински психически разстройства.

stres-06

Демир бозан е безопасен и безобиден, но с много силно и ефективно целебно въздействие

Да повторим: истински безопасни успокоителни са безрецептурните – билки, аминокиселини, магнезий, витамини.

Какво да пия при безсъние?

Пациентите, които от тревоги не успяват да се наспят, но нямат дневни симптоми на тревожност, няма нужда да пият антидепресанти, силни успокоителни или невролептици. За тях е достатъчно да се вземе „хапче за сън“, например синтетичен мелатонин. Препаратите с този хормон са без рецепта и доста разнообразни като наименования и цени. Те са ефикасни за съня, но почти нямат други ефекти.

Силни капки за сън
 • Циркадием – 1 мг мелатонин, става за бебета от 6 м.;
 • Седивитакс – комбинация от растителни екстракти и есенциални масла. Има разширено действие – нощем върху съня, денем върху настроението, вечер – за отпускане;
 • Киндинорм – хомеопатични гранули с ефект върху съня, уморяването и раздразнителността;
 • Сомни екс спрей – течността се пулверизира за лесно усвояване. Представлява мелатонин за поставяне под езика.

Още информация и източници на английски: Кои са най-ефикасните витамини и добавки за стрес и депресия по света; * Розови и други хапчета за нерви на Запад; * Безопасни лекарства за тревожност без рецепта в Щатите и другаде.

Билкови хапчета за настроение

Почти всички препарати, визирани в тази статия, допринасят за отрегулиране на настроението и въвеждането му в нормални граници. Но ако търсим нещо да ни развесели, значи ни трябват препарати, които увеличават нивата на серотонин – съставката на щастието и радостното настроение.

Такива за препаратите с 5-хидрокситриптофан, екстракт от женшен, Ремотив и други капсули с жълт кантарион, L-триптофан, благоприятстващ синтеза на серотонина (Сафрамил).

Сред оптималните възможности е Триптозин, който съчетава 5-HTP и Л-триптофан с магнезий и В6. Серотонинният стимулатор Ес-Тонин се грижи за високите нива на хормона в мозъка.

Пробиотиците също подобряват настроението, защото има пряка връзка между червата и мозъка (Мууд пробио).

Вижте и ТОВА:

Тест за депресия: въпроси и отговори, професионална и бърза диагностика

И едно видео по темата на руски:

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Топ 20+ на най-ефикасните добавки за стрес и депресия, нерви и тревожност. Седатон

 1. Седатон е нелош като успокоително, пих сиропа, защото не обичам да гълтам таблетки, а знаете ли, че рядко има сериозни успокоителни на сироп.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.