Синини по тялото. Лечение на натъртено при падане. Лекарства, кремове, мазила

Лечение на натъртено при падане. Колко време боли хематом? Болкоуспокояващо за натъртване, мехлем за синини по тялото и по краката. Лекарства за синини и отоци. Хепароид Зентива, Лиотон 1000, Троксевазин, Репарил гел

Ударът по меки тъкани се нарича натъртване. Кожата остава цяла, под нея се отделя и задържа кръв. Медицинският термин е хематом, разговорно му казваме синка, синина.

Първоначално мястото придобива тъмните оттенъци на лилавото. Постепенно кръвта се разнася и цветът се променя към син, после зелен, после жълт, избледнява и напълно изчезва.

Обикновено под натъртеното няма груби анатомични повреди, но понякога то е част от по-обширна рана и закрито счупване на кости.

Характеристики на натъртването
Показател Разновидности
Признаци на натъртване болка в зоната на увреждане, кръвоизлив заради разрив на капиляри, образуване на хематом и оток
Видове хематоми повърхностни и разположени в дълбочина
Локализация подкожни, под лигавици, вътремускулни, подфасциални
Фактори за поява рязко удряне, извиване на част от тялото, разместване на кости и връзки при счупване и навяхване, проникващи рани
Ситуации за навяхване битови, спортни и производствени травми, катастрофа, хирургични и инвазивни мед. процедури
Предразполагащ фактор намалено съсирване на кръвта

Лечение на натъртено при падане

Първа помощ при натъртване

Универсалното правило е удареното място да се изстуди. Студът стяга кръвоносните съдове и намалява изтичането на кръв от тях. Следователно на мястото ще изтече по-малко кръв, тоест ще се ограничи образуването на хематом.

Натъртеното не се масажира, търка и натиска.

След удара не пийте алкохол. Той разширява съдовете и ускорява развитието на хематом. Ако ударът е в зоната на корема, не пийте нищо и не яжте преди медицинския преглед.naturteno-03

Други правила за реакция при удряне

 1. Поставяме лед на мястото – охлаждането намалява отока и купира болезнеността. При липса на лед извадете пакет замразена храна от фризера и увийте в кърпа;
 2. Имобилизация (обездвижване) – при удара не знаем дали са нанесени сериозни травми в дълбочина или е само повърхностно. Затова участъкът се обездвижва до провеждане на диагностика;
 3. Стягаща превръзка – тя се поставя малко по-високо от областта на повреждане – съкращава отока и предотвратява разпространението на хематома;
 4. Обработка с антисептик – актуална е при наличие на някакво нарушение на кожната цялост като одраскване, раничка, обелване на кожа. При силно кървене не се слага йод (сгрява и усилва формирането на хематом);
 5. Обезболяващо лекарство – в първоначалния момент не се приема, ако болката е търпима. Това дава възможност на лекаря да оцени състоянието. По-нататък може да се обезболява;
 6. Медицинска помощ – тя е нужна при сериозни увреждания при удряне на глава, гърди, корем, гръбнак. Обичайните синини на повърхността ще лекуваме в домашни условия.
Колко време боли натъртено?

Болката се появява веднага след травмата и постепенно отслабва. Връща се повторно при нарастване на отока, който притиска нервните окончания в повредената тъкан.

Продължителността на болката зависи от положението на травмирания участък – тя безпокои пострадалия от няколко дни до няколко месеца.

Лечение на синини по тялото

Лечението е насочено в три посоки:

 1. Първоначално – да се отстранят симптомите (болка, отичане);
 2. Основна цел – да се възстановят повредените тъкани;
 3. След острия период – да се възстанови функционалността на травмирания участък.

Медикаментозното лечение се провежда с:

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
 1. Противовъзпалителни и противоотечни средства;
 2. Обезболяващи;
 3. Лекарства за възстановяване на микроциркулацията на кръв в тъканите.

При удряне на гръбнака се добавят още лекарства за стимулиране на предаването на нервни импулси и за премахване на спастичността.

На повредения участък е показан продължителен покой. При удряне на гърба, корема и гърдите е необходим 3-дневен престой на легло. За имобилизация на крайниците се използват ортези.

Третата точка от лечението се осъществява със средствата на физиотерапията – от втори / четвърти ден след травмата. Назначават се магнитна, лазерна, ултравиолетова терапии, електрофореза, ултразвук. В края на периода е възможен масаж.

Добър ефект дава хирудотерапията, лечение с пиявици. Те стимулират потока на кръвта и ускоряват разнасянето на хематома. За разлика от другите методи, този се назначава възможно най-рано, в идеалния случай – веднага след травмата.

Синини по краката (хематоми)

При силно удряне на крак възниква подозрение за счупване. В първия момент не трябва да кракът да се сгъва и разгъва, докато не се установи целостта на костите.

naturteno-02

Цветът показва докъде е стигнало разсейването на хематома

При счупване подвижността бързо се ограничава, всеки опит за движение причинява болка, а амплитудата на разгъване е неестествена.

Главен критерий е болката. При счупване тя не утихва, движението е болезнено, докато при натъртване тя постепенно умалява след травмата, дори и без обезболяващо, и повторно нараства при образуване на оток.

Основните прийоми за първа помощ са като гореописаните – пострадалият ляга и обездвижва крака. На мястото се слага стягаща превръзка и студен компрес. При силна болка се взема обезболяващо.

Лекарства за синини и отоци

След като се окаже първа помощ, как да продължи лечението на натъртеното? Нужни са две неща:

 • Мехлеми за локално намаляване на болката и възпалителните процеси. Използват се противовъзпалителни от нестероидния тип, например Волтарен. Тези лекарства помагат и за съпътстващите травми на сухожилия, връзки, мускули и стави (например при комбинация с навяхване, разтежение) и болки в гърба (спортни травми);
 • Мехлеми за намаляване на синината (за разнасяне на кръвонасядането). Използват се антикоагуланти, препарати за разтваряне на съсиреци и подобряване на кръвоснабдяването, например Хепароид;
 • Централно обезболяване – перорални препарати за общо повлияване на болката. Използват се аналгетици, например диклофенак, напроксен, ибупрофен.
Болкоуспокояващо за натъртено

Няма специални указания за избор на обезболяващо. То може да е противовъзпалително с по-изразен обезболяващ ефект (нимезулид, диклофенак), може да е аналгетик (аналгин, аспирин), може да е комбинирано средство с кофеин (Ацефеин, Паракофдал).

При силна болка отличен избор са нимезулид (Аулин, Нимезил, Енетра) и диклофенак (Волтарен, Диклак), които са точно за болка от травми. Те дават допълнителна полза – освен че обезболяват, оказват противовъзпалително въздействие и намаляват отока.

Добър избор са Волтарен Ретард и Диклак Ретард с удължено въздействие. При проблеми със стомаха има Волтарен супозитории за ректално поставяне.

Същите препарати имат вариант за локална обработка – крем, гел, и при съчетаване на общо и локално лечение дават максимален ефект.

Противовъзпалителни мази и гелове

На мястото се нанася противовъзпалителен крем/ гел от нестероиден тип. Той оказва местно обезболяване, намалява отока, подобрява кръвообращението.

naturteno-01

Тези кръвонасядания ще минат сами за около месец или с мехлеми – за около 2 седмици

Подходящи препарати

 • Индовазин, мехлем за хематоми. Това е комбиниран мехлем, който съчетава противовъзпалителното индометацин с троксерутин за оздравяване на кр. съдове. Особено полезно при навяхване с хематом, защото обезболява, намалява отока и съдейства за спиране на вътрешното кървене. Цена на туба от 45 г – 7.15 лв;
 • Волтарен емулгел – обикновен и форте, облекчава до силни болки. Отлично действие при травмирания, вкл. навяхване. Подобрява подвижността и ускорява възстановяването. Цена 17 – 20 лв за различните концентрации и обем на тубички 50 – 75 г;
 • Диклак – обикновен и Макс. Работи точно като Волтарен, продава се в две концентрации. Цена 10 – 17 лв за различните концентрации и обем на тубички 50 – 100 г;
 • Репарил гел и спрей. Комбинирано средство, което лекува симптоматично болки при травми, контузии, натъртвания, хематоми, отичания и възпаляване. Локално облекчава при засягане на вени. Създаден в удобна форма за мазане (гел) и за полагане без докосване (спрей), който има охлаждащ ефект. Гелът е 12.37 лв, спреят е 17.20 лв.
 • Троксевазин гел.Основната съставка е троксерутин, който укрепва капилярните стени, намалява просмукването на кръв и едновременно оказва противодействие на симптомите при травми като навяхване, изкълчване, мускулни контузии. Облекчава болезнеността. Цена 9.45 лв;
 • Троксевазин дуо е комбинация от тросерутин и индометацин, точен аналог на Индовазин. Оказва по-изразен противовъзпалителен и противооточен ефект, отколкото чистият троксерутин. Цена 11 лв.

Други препарати с троксерутин са 911 масажен гел, Конски кестен + троксерутин и гелът Спасатель, който се афишира за уморени крака. Всички тези препарати са подходящи при травми с хематоми.

Гелове или мази съдържащи хепарин

Препаратите от този тип съдействат за по-бързото разсейване на хематома. Активната съставка е хепарин, който се произвежда като инжекционен разтвор и на гел за локална обработка. При навяхване ни трябва вторият вид – за мазане.

 • Хепарин + ДС гел на Дансон е много добър за травми комбиниран продукт, защото съдържа 4 съставки, които напълно покриват проблемите на пострадалия. Бензокаин силно и бързо обезболява, хепарин намалява кръвонасядането, троксерутин намалява отока и укрепва съдовете, декспантенол ускорява заздравяването. Отличен избор при всякакви травми и заболявания на вените. Тубичка от 50 г струва 26.79 лв;
 • Крем за синини Хепароид се произвежда от две компании. Маз с 100 IU на Санофи съдържа само хепариноид за разнасяне на хематоми. Разтваря съсиреци и подобрява снабдяването на травмирания участък. Цена 16.53 лв за 30 г. Хепароид на Зентива е със същата концентрация и помощни вещества. Тубичката е с друг дизайн, но същият обем, цената е 10.51 лв;
 • Лиотон 1000 е известен от рекламите продукт, който се препоръчва при уморени крака. Но той съдържа хепарин, както и останалите мазила. Концентрацията му обаче е 10 пъти по-голяма – с 1000 IU лечебно вещество. Прекъсва съсирването, намалява отока, подпомага при травми и венозни проблеми. Цена на туба 100г – 27 лв;
 • Контрактубекс е препарат за премахване на белези. Той има приложение при навяхвания, комбинирани с рани. Съчетава хепарин за разсейване на кръвонасяданията с алантоин и луков екстракт, които омекотяват и отпускат тъканите. Цена на гел от 20 г – 17.46 лв.
Кремове и гелове с арника

Хомеопатични и растителни мехлеми с арника заемат водещо място на пазара на лекарствените средства, приложими при травми като навяхването. Основното действие на арниката е ускоряване на абсорбирането на кръвта от хематома, тоест по-бързо разсейва синините.

 • Сераза е гел за възстановяване след инциденти и травмиране. В него е вложен 10%-ов екстракт от арника, подкрепен от 3%-ови извлеци от ж. кантарион и ж. комунига. Трите билки оказва бързо регенериращо въздействие, охлаждат и подхранват. Те бързо проникват в кожата. Опаковка от 50 мл струва 9.29 лв;
 • Асам мехлем с арника е бюджетен продукт, който струва 4.40 лв за кутия от 100 г. Нанася се с леко масажиране върху травмираното място. Екстрактът действа срещу възпалението, успокоява болката, подобрява движението при обездвижване. Оказва цялостен възстановяващ ефект. Този продукт е показан точно за травми. Маже се 2-3 пъти дневно;
 • Алга Сан Мобил е гел с арника, който е целенасочен за травмирания от битов и спортен характер, точно за навяхване и разтежения. Особено добър ефект дава при наличието на хематом, облекчава и отока. Туба от 100 мл струва 18.25 лв;
 • Vom Pullach Hof е крем с арника и урея, назначен за травми. Благоприятен при спортни травми, бързо попива, успокоява болки и скованост. Става за ревматична болка и схващане. Цена 13.70 лв за кутия от 250 мл;
 • Арника, колд спрей изстудява мястото и допълнително облекчава. Нов продукт, цена 28 лв;
 • Арника, гел за синини. Продуктът на Urgo е за синини и отоци, като 50 грама струва 7.84 лв;
 • Арнигел е хомеопатичен продукт със 7% съдържание, става за деца от 1 г. Ползва се при всякакви случаи, ако не е разранена кожата. Цена 8.15 лв.
Други кремове против синини
naturteno-04

Тежката артилерия: мехлеми с хепароид

Синяк (Експрес Антисиняк)

Това е мехлем с по-широко приложение – той разсейва всякакви синини, не само такива от травми. Резорбира кръвонасядания от шията, лицето и от тялото. Премахва също така белези от пъпки, херпеси и тъмни кръгове край очите, също синини от инжектиране. Действа и върху пигментация.

Нанася се до 5-кратно за ден, само върху синината. Производителят отбелязва, че кремът е най-ефикасен в момента на удара, защото спира образуването на синина. Ако се сложи 2 или 3 часа след удара, тогава синината се заличава за 2 дни. При 24-часово отлагане на лечението, сините остават за по-дълго.

Главната съставка е екстракт от гъбата бодяга. Цена на 15 г. – 17.60 лв.

Компреси с Риванол

Риванол съдържа акринол, антисептична и антибактериална течност. Нежен е към рани и раздразнени лигавици.

При навяхване без нарушена кожа оказва охлаждащ и леко облекчаващ ефект. Не се държи над 15 минути, защото започва да загрява.

При навяхване с рана се прави превръзка с Риванол – тя защитава от привличане на допълнителна инфекция и облекчава локално болката.

Мехлем за натъртено ребро

При травмиране в зоната на ребрата помагат всички изброени по-горе мехлеми, гелове и кремове, а към тях да добавим:

 • Перскиндол за охлаждане при травми като натъртване, контузии, разтягане на мускули. Подобрява състоянието на мускулатурата, сухожилията и връзките. Туба от 100 мл е 23.90 лв;
 • Ибутоп, крем с ибупрофен, за бързо успокояване на болка и възпаляване при тежки травми. Туба от 50 г струва 9.80 лв.
 • Ибупрофен перорално за бързо обезболяване – Лекадол, Нурофен, Ибупром, Бруфен и др;
 • Кетопрофен против болка – Кетонал на капсули, Кенотал интензив на саше.

Премахване на синини от удар и причини

Кръвоносните съдове в кожата и подкожната тъкан лесно се увреждат от удар, силно налягане или по друга причина. Изтичащата кръв пропива околните тъкани и образува хематом – синина.

Ако се действа веднага, може да се избавим от синината за 3 дни. Целта е да се намали пропиването на тъканите с кръв.

За да е ефективно лечението, трябва да се отчете времето от момента на травмата. Хематомът се образува на няколко стадия.

 • Веднага след удара се ползват средства, които свалят отока. В домашни условия на ранен етап се прилагат народни средства, а после се купуват аптечни.

В първите часове се мажат мехлеми и гелове с хепарин. Те намаляват подпухването и увеличават скоростта на кръвния поток. Хепарин добре се усвоява през кожата, разрежда кръвта и не позволява да се формира хематом. Тоест не е нужно да чакаме да се образува синина, за да започнем да мажем с хепаринов мехлем. С него лечението ще стане максимално бързо.

Една тънкост: Хепарин не се слага само в първите 2 часа от травмата, защото усилва кръвоизлива и увеличава хематома.

Следва добавянето на противовъзпалителни мехлеми с диклофенак, ибупрофен, пироксикам или други, които намаляват симптомите. Те могат да се мажат след няколко часа.

 • 24 часа след травмата тези средства са вече малко ефективни. Кръвта е пропила тъканите, съсирила се е и клетките са разрушени. Затова мястото става синьо. От този момент започва да се разрушава хематома. Той сам не може да мине за кратко време, докато хемоглобинът не се разруши до билирубин.

На този етап е нужно да се загреят тъканите и да се увеличи кръвния поток през тях. В домашни условия се ползват мазила с диметилсулфоксид, например Фелоран форте, или мехлеми с лют пипер, например билковият на Радика.

Неголемите натъртвания след използване на тази схема минават за 2-3 дни.

Посиняване без удар

Едва в 18% от случаите кръвоизливите около очите са следствия с травми, контузии и удар. Понякога се формира синка, без да е имало удар в съответното място.

naturteno-05

Синини без удар показват сериозни проблеми с кръвоносната с-ма или фината регулация на тялото

Това е вероятен симптом за инсулинова недостатъчност, анемия, високо кръвно, повишено налягане в черепа, онкология, аномалии със съдовете, нарушено съсирване, кожни болести и др.

 • Синини под очите без удар. Тъмни кръгове под очите сигнализират за сериозни хронични заболявания. Подобен симптом бележи бъбречна, надбъбречна, сърдечна недостатъчност, холецистит, камъни в жлъчката, хелминтози, ламблиози, анемии, хипотиреози, заболявания на нервната с—ма. Тъмните кръгове понякога сочат обезводняване, авитаминози;
 • Синини по тялото без причина. Някои състояния, основно алергични (ринит, конюнктивит, полинози) се съпровождат с разширение на съдовете и увеличаване на тяхната проницаемост. Тогава на зони от кожата се придава тъмен оттенък. Синка остава на бузата след обезболяване на зъб  при стоматолога. Причината е образуване на хематом от иглата;
 • Синини под очите от удар, крем. Синки излизат при черепно-мозъчни травми и удар в областта на челюстите. Макар че зоната не е директно ударена, има пострадали кръвоносни съдове, които минават през нея. Такива синини минават с крем Хепароид и подобни;
 • Синини по краката без удар, изследване. Сред причините са намалена еластичност на съдовите стени поради авитаминоза, намалена здравина на съединителната тъкан, която защитава капилярите, недостиг на тромбоцити и проблеми със съсирването на кръвта, варикоза, хеморагичен васкулит. Жълти синки свидетелстват за разрив на кръвоносни съдове. Синините по краката могат да са следствие от диабет, артериална тромбоза и други невидими причини като реакция на аналгетици, антидепресанти и НСПВС. Тези вероятности се доказват с изследвания.

За синини под очите помагат контрастни билкови компреси, маски, лек масаж на мястото и гимнастика за клепачи.

Народни лекове за натъртено

Народните средства против синини се прилагат на ранен етап, веднага след удара.

 • Замразено месо на мястото на удара. Предизвиква спазъм на съдовете и намалява отока. Месото се завива в плат и се слага за 20 минути. Да се държи постоянно е опасно и може да повреди тъканите;
 • Компрес от разтвор на оцет и водка намалява подпухването и свива съдовете. Разреждат се 1:5;
 • Луков компрес. Изчистваме и смиламе лук на каша, посоляваме и добре разбъркваме. Полага се на мястото за 20 минути и се вдига. Внимание, лукът може да изгори кожата;
 • Картоф за синини. Слага се суров картоф, разрязан на две – със среза към кожата;
 • Лист от алое или сока му са друга рецепта срещу подпухване;
 • Чесън и оцет. Няколко скилидки се почистват и смилат, добавя се оцет да се разреди и се нанася на кожата за 15 минути. Има риск да изгори кожата, както и при лука.

Още информация и източници на английски: Лечение на натъртване с лекарства и кремове; * Домашни средства за премахване на синини.

 • Мед за синини. Мястото се намазва с мед и се държи за 1-2 часа. Това е средство за периода на възстановяване, с цел по-бързо разнасяне на подкожната кръв;
 • Премахване на синини с паста за зъби. Народна рецепта препоръчва синката да се намаже с паста за зъби и да се остави за 12 часа (примерно през нощта). Това с-во помага при повърхностно посиняване – пастата избелва чисто механично горния кожен слой;
 • Варено яйце за синини. Народен цял срещу появата на синини е налагането на удареното с половинка сварено яйце, със среза към кожата;
 • Лечение по Мермерски с хляб. Компрес с оцет, пропит в сухо парче хляб, съдейства за намаляване и премахване на отичането от тъканите. Оцетът свива съдовете и предотвратява големи отоци;
 • Зелеви листа. Лист от бяло зеле е прекрасен компрес срещу хематоми на меките тъкани. Използва се прясно зеле, като върху листа се слагат 2-3 лъжици кисело мляко;
 • Заешка кожа. Една рецепта от времето на дедите ни – увиване в прясна кожа. Така са лекували ударено, изкълчено, навехнато, счупено и някои случаи на тежко болни. Прясната кожа се свива и изтегля отвътре течностите (и болестта, вярвали дедите ни). При хематом се ползва заешка или агнешка кожа, която е в момента одрана. Вътрешността се наръсва със сол и ч. пипер.

Вижте и тези публикации с подробности по разгледаните теми:

И едно видео на руски за гел Лиотон 1000:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Синини по тялото. Лечение на натъртено при падане. Лекарства, кремове, мазила

 1. Счукан или смлян чесън е с много бърз ефект за намаляване на болката и спадане на синините и подутините.

 2. Идеално съм се оправял с Матсан Дойч, който е за хемороиди. За 3-4 дни оправя положението.

 3. Интересувам се от билковите кремове за вени, тук не ги споменавате. Много са добри Вениперфект, Рутицелит, Венокастан и още няколко, които са с конски кестен, невен и така нататък билки.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *