Цистит: всички хубави лекарства, билки и хомеопатия

♠ Как се лекува цистит ♠ Може ли без антибиотици ♠ Кои хапчета са без рецепта ♠ Кои са най-добрите ♠ Растителни и билкови лекарства

Още в текста: ♠ Симптоми

♠ Причини ♠ Видове цистит ♠ Цистит при мъже, деца и бременни ♠ Диагностика ♠ Усложнения от цистит

Всяка трета жена поне веднъж е претърпяла болезнените симптоми на цистита. И само шестима от хиляда мъже знаят за съществуването на такава болест. Затова казваме, че циститът е типично женско заболяване, в повечето случаи – хронично.

Самолекуването му – без изследвания и консултация, е лекомислено и недопустимо. Но много дами търсят средства да облекчат състоянието си, докато намерят удобен момент за лекар. Тук ще направим преглед на лекарствените и природни с-ва, които действат при възпаляване на лигавичния слой на пикочен мехур.

Стандартните начини за лечение

на цистит

Възпалението се причинява от болестотворни микроорганизми и само при малък процент от болните е последствие от алерг. реакция, химическо или травматично увреждане.

Бактериалният цистит се лекува с антибиотици, насочени към унищожаване на вредоносните причинители. Те се комбинират със спазмолитици, противовъзпалителни, пробиотици, имуностимулатори и фитопродукти за облекчаване на симптоматиката.

Небактериалните разновидности нямат потребност от антибиотици, подходът към тях е индивидуален, като се отчита причината. Но понякога се присъединява бактериално или гъбично инфектиране, като то се третира допълнително.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Имам цистит! Какво да пия?

В търсене на добрите лекарства

(хапчета)

Доброто лекарство за цистит е правилно подбраното – това, което най-пълно отговаря на причинителя на възпалението. Антибиотиците са правилният избор при бактериално инфектиране, но и сред тях не всяко наименование помага. Ампицилин например е неефективен при ешерихия коли, а пък пръчицата е чест виновник за цистит. От друга страна с времето бактериите стават резистентни и е възможно терапията да има слабичък ефект.

Демир бозан билки за бъбреци

Има и други препарати, създадени за цистит – основно на растителна основа.

Кои не са антибиотици?

Съдържание на статията:

30-40 години по-рано циститът е бил заболяване, което не изисква антибактериално лечение със силни препарати. За дамите е било достатъчно да пият билки, да спазват хигиена и диета и всичко отминавало. В нашия век ситуацията е променена и недолекуваният остър цистит като правило придобива хронична форма. Затова при остро възпаление сега е рисковано да се пробва лечение без антибактериални средства.

Растителните препарати са добри, но като компонент от комплексна терапевтична схема. Те са ефикасни при неусложнени инфекции, без силни болки и температура.

Кои лекарства са без рецепта?

Антибиотиците се дават с рецепта – такова е правилото. Но знаем, че в някои аптеки го пренебрегват. Но официално в свободна продажба са само фитопрепаратите и някои от помощните медикаменти – пробиотици, имуностимулатори и пр.

Заразен ли е циститът?

Циститът е възпалително заболяване и прихващането му по половия път е невъзможно. При небактериалните разновидности партньорът е в безопасност. Но при бактериалните цистити има повишен риск да се предадат микроорганизмите, причинили инфекцията. Затова преимуществена част от медиците съветват болните да се въздържат от полови контакти по време на заболяването. Вероятността от предаване на бактериите се снижава при:

недокосване на влагалището (върху лигавицата попадат частици урина);

 обстойно миене на ръцете преди и след интимния акт;

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

 използване на презервативи.

Освен рискът от бактериално замърсяване на партньора, има ред причини, отнасящи се и към пациента:

По време на сексуалния контакт има риск да се окаже натиск на възпаления пикочен мехур. Последствията от това са непредсказуеми – от връщане на урината обратно в бъбреците до разрив на мехура. Симптоматиката със сигурност се усилва:

 • При въвлечена в процеса матка има риск от травмиране;
 • Рискът от рецидив се запазва и след курса на лечение;
 • Интимност по време на цистит не носи радост – жената с 99% вероятност ще получи болезнени или поне дискомфортни усещания.

Основни принципи на лечението

Възпаляването на пикочен мехур се провокира от най-разнообразни дразнители. Затова в  идеалния случай терапията се предхожда от анализ на проба от урината. Микробиологичното обследване струва средно 10 лв, но ще спести приемането на излишни медикаменти. То ще покаже:

 1. Дали инфекцията е провокирана от микроорганизми (тоест необходимо ли е пиенето на антибиотик);
 2. Какви точно са микроорганизмите (тоест какъв да бъде антибиотикът).

  Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

  Ешерихия коли – чревната пръчица, е виновникът за много женски мъки. В 9 от 10 случая именно тази бактерия причинява болезнено уриниране

Принципно терапията не се основава единствено на антибиотик. При утежнени ситуации се провеждат промивки на пикочния мехур – в болнично заведение със специални лекарствени препарати. Накрая се завършва с фитопрепарати и билки.

Антибиотици при цистит

С фосфомицин (прахче за цистит)

Монурал

Монурал е едноразов антибиотик, който преимуществено се назначава на болни с остра бактериална форма на цистит, дори и без резултати от изследване на урината. Актуален препарат е, когато се е развил остър цистит с примес на кръв. Не е показан при хронични форми, тъй като задълбочен процес не се купира с еднократен прием на антибиотик.

Фосфомицин е мощен уроантисептик, производен на фосфоновата к-на. Той се ползва за инфектирани долни пикочни пътища, при които няма усложнения. При цистит Монурал е много ефикасен. Неприложим е за пациенти с бъбречна недостатъчност.

Сред нежеланите реакции от него са стом.-чревни смущения като киселини, диария, и по-рядко обриви по кожа. Рекциите отзвучават бързо. Като цяло антибиотикът се понася добре.

Препаратът се произвежда на прах, суспензия и гранули. Дозировката му е 3 г на едно приемане. Такава е формата му на пазара. Цена 16.21 лв за едно саше.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Монурал и Фосфомицин са едноразови антобиотици с идентичен състав и различни производители

Как работи Монурал и още подробности са изложени ТУК: Режим на приложение, заместители, потребителски мнения за Монурал.

Фосфомицин на Зентива

Същият препарат като Монурал, но на друг производител. Съответно действие, дозировка и приложение.

Разликата е, че Зентива произвежда специална детска дозировка за лица от 6 до 11 години, а медикаментът е въобще неприложим под тази възраст.

За по-висока ефикасност фосфомицин винаги се приема в освободен от храна стомах, като му се оставя един час да действа на спокойствие.

Цена: 5.88 лв за 1 саше/ 3 г.

Флуорохинолони

II и III генерация флуорохинолони са широкоспектърни и много мощни препарати. Част от тях са  одобрени за инфекции на уринарен тракт. Новите медикаменти се отличават от I-та генерация по активността си. Препоръките в световен мащаб са те да се прилагат като втора линия на терапия, защото при масова употреба се развиват резистентни щамове. Така предпазвайки ефикасността им, те се предписват, когато по-широко употребяваните препарати са противопоказани или не са дали резултат.

Нелидикс

Активното в-во – налидиксова к-на, е I генерация флуорохинолони. Има тесен спектър на въздействие – работи само срещу грам-отриц. бактерии. Възприема се за слаб препарат и се ползва само при леки форми на заболяването.

Схема на лечение: 4 Х 1000 мг, срок – минимум 7 дни. При тежки инфекции и хронифизиране – до 14 дни. При продължително лечение дозата се сваля наполовина – 4 Х 500 мг.

Противопоказан за лица под 7 години, страдащи от порфирия, бъбречна недостатъчност, гърчове.

Цена 8.62 лв/ 40 бр/ 500 мг.

Нолицин

Активното в-во е норфлоксацин, от II генерация флуорохинолони. Към момента той е изключително ефикасен, тъй като преимуществена част от бактериалните видове са чувствителни към съединението. Според разпределението му в организма, усвояването, метаболизма и отделянето, Нолицин се прилага изключително при инфекции на отделителната с-ма и чревни инфекции. Събрал е безчислени положителните отзиви за ефикасността си при цистит.

При хронични форми, когато болшинството традиционни препарати не дават положителен ефект, Нолицин „спасява положението“ като винаги се отбелязва бързо излекуване.

Нолицин се отличава още с идеално съотношение на ефективност и цена (той е относително евтин – 7.76 лв за 20 бр/ 400 мг).

Но препаратът има някои сериозни противопоказания. Той е забранен  до 18 г. (докато се формира костната с-ма), за бременни и кърмещи, както и при недостиг на глюкозо-6-фосфатдехидрогеназа. С внимание се взема при атеросклероза и нарушено кръвообращение в мозъчните съдове, при чернодробна и бъбречна недостатъчност и епилепсия.

Схема на лечение

При неусложнена форма: по 1 бр. на 12 часа в продължение на 3 дни. Подобен кратък курс се прави само при лек характер на заболяването. Тогава ефикасността на терапията остава на ниво, докато нежеланите ефекти са значително по-малко. Краткият курс не е подходящ за жени, които ползват спермициди, при напреднала възраст и при рецидивиращи, хронични и усложнени цистити.

При усложна и хронична форма: по 1 бр. на 12 часа за 7 дни.

Особеност: Нолицин се приема отделно от препарати с цинк, желязо и бисмут – 2 часа предходно или 6 часа последващо. По време на терапията се изпиват 1.5 л  и се избягват слънчевите и ултравиолетовите лъчи.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Антибиотиците не са с равна ефикасност. Нелидикс е I генерация флуорохинолони, Нолицин – II-ра. а Ципрофлоксацин е сред най-резултатните

Ципрофлоксацин

Той е сред най-резултатните антибактериални в-ва, назначавани при цистит с инфекциозна етиология. Той е достатъчно бърз и ефикасен, за да се ползва при остри форми на заболяването, както и при обостряния по време на хроничното течение.

Схема на лечение

За възрастни, при неусложнени форми е показана дневна дозировка от 500 мг, разделена на 12 часа – два приема (2 Х 250 мг).

При особено остри форми, привлечени усложнения (вирусни инф. на дихат. пътища) и при тежки и хронични болести на бъбреците (камъни, недостатъчност), се препоръчва удвояване на дозата: 2 Х 500 мг.

При паралелно наличие на цистит и други възпалително-инфекциозни патологии, то курсът на приемане на Ципрофлоксацин се изгражда на степени:

 • 2 или максимално 3 дни – 2 Х 500 мг (до отстраняване на симптоматиката);
 • След 3-и ден – 2 Х 250 мг (до прекратяване на възпалението).

Антибиотикът се взема още два до четири дни след потвърждаване на излекуването. Така се изключва рецидив и грешна диагностика. Средно един курс тече от 7 до 10 дена. В редки ситуации се удължава до 14 дни, а само по изключение – до 28 дни.

Дозите и срокът на терапията се решават от лекар. Антибиотиците от флуорхинолоновата група са достатъчно мощни и опасни за самолечение.

Цирофлоксацин действа пагубно на стом.-чр. тракт и провокира дисбактериоза. За нежеланите реакции и ограниченията в приема прочетете ТУК: Въздействие върху бъбреците, алергия, привикване към Ципрофлоксацин. 

Цена: 5.53 лв/ 10 бр/ 500 мг.

Ципринол

Активно в-во: ципрофлоксацин 500 мг. Действието е идентично с описаното при Ципрофлоксацин. Цена: 5.17 лв/ 10 бр/ 500 мг.

Левофлоксацин

Представител е на III-а генерация, одобрен за уринарни инфекции. Произвежда се на хапчета 250 и 500 мг. Механизмът на д-вие е целенасочен към блокиране на бактериалната ДНК с което се причинява гибел.

Левофлоксацин е подходящ за инфекциозна остра и хронична форма, при следоперационен и посттравматичен цистит, ако флората е силно уязвима и чувствителна.

Схема на лечение: 1 Х 250 мг. Срок – 7/ 14 дни (зависи от интензивността, формата и локализацията). След 7 дни прием на антибиотика следва контролен анализ, за да се засече ефикасността.

Цена: 9.91 лв/ 5 бр/ 500 мг.

Левофлоксацин оказва въздействие на почти всички органи, забавя психомоторните реакции.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Още флуорхинолони. Препаратите от групата са предпочитани при хронични възпалявания на пикочния мехур

Левокса

Активно в-во: левофлоксацин 500 мг. Действието е идентично с описаното при Левофлоксацин. Цена: 11.74 лв/ 7 бр/ 500 мг.

Допълнителни фитопрепарати към схемата на лечение са изложени ТУК: Полски хвощ, боровинка, мечо грозде и други природни лекове за цистит. www.bgbilka.com/1770/цистит/

Оксихинолини

Нитроксолин

Антибиотик от групата на оксихинолините. Използва се при инфектиране на пик. пътища – уретрит, цистит, епидидимит, пиелонефрит.

Схема на лечение:

 • За възрастни – 3 Х 250 мг;
 • При хронифичирали инфекции – 1 – 2 Х 250 мг;
 • За предотвратяване на повторна инфекция – 1 Х 250 мг, само вечер.

Продължителността на курса се решава от лекар по индивидуални показания.

Цена: 50.46 лв/ 30 капсули/ 250 мг.

Още антибиотици

Палин – противомикробно средство за уринарния тракт, активно в-во: пипемидова к-на. Схема на лечение при цистит – 2 Х 400 мг за 10 дни.

Рулид – полусинтетичен антибиотик от макролидите, с шир. спектър на въздействие, подходящ за урогенитални инфекции. Облекчава бързо. Схема на лечение – 2 Х 150 мг.

Антибиотици с ниска активност

Към момента повечето щамове бактерии са придобили добра резистентност към следните антибиотици:

 • сулфонамиди (бисептол);
 • пеницилини (амоксицилин);
 • препарати от цефалоспорини I генерация (цефрадин, цефадроксил, цефалексин).

Те имат по-ниска активност, защото са ползвани широко в изминалите десетилетия.

Аугментин

(Augmentin)

Състои се от амоксицилин и клавуланова к-на. Аналогични препарати със или без клавуланова к-на са Амоксиклав, Дуомокс, Стадацилин, Сумамед, Оспамокс, Ампицилин.

Схема на лечение: 2 Х 250 мг, 2 Х 500 мг за 7 – 14 денон. спрямо тежестта на инфекцията. При силно обостряне се прилага трикратно.

Подробно за препарата е изложено ТУК: Аугментин ES, 1000, SR, 625. Нежелани ефекти, противопоказания, дозиране.

Бисептол

Лекарството остава активно за 7 часа след изпиването. В преимуществена част от болните над 12 г. се налага схемата 2 Х 480 мг, по изключение приемът е еднократен. Взема се минимум 4 дни. Обичайно Бисептол се взема до изчезване на симптомите + 2 дни. При хронично протичане на заболяването – малко по-дълго. При деца курсът е тридневен.

Бисептол е забранен при бъбр. недостатъчност, апластична анемия, дефицит на фолиева к-на, бронхиална астма, патологии на щитовидна жлеза, при бременност и лактация.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Дамите от миналото не са се нуждаели от антибиотик, за да се излекуват от цистит. Но днес препарати като Бисептол са слабо ефективни заради години прекомерна употреба

Правилник за пиене на антибиотици

 • Изписват се само от лекар. Самопредписването носи риска от хронифициране и получаване на резистентност към антибиотичните препарати, което прави последващите терапии трудни и продължителни;
 • Таблетките се пият на равни интервали;
 • Вземат се през целия предписан курс и не се спира при изчезване на симптомите. Самостоятелното прекъсване на курса крие риск от рецидив и по-нататъшно хронифициране;
 • За предотвратяване на дисбактериоза се вземат пробиотици за нормализиране на чревна флора.

Съпътстващи медикаменти

Успоредно с антибактериалните препарати се вземат противовъзпалителни, спазмолитици, средства за сваляне на температура и за подкрепа на имунитета.

Спазмолитици: Но-шпа

при цистит

Но-шпа с международно название дротаверин се числи към групата на спазмолитиците. Медикаментът въздейства на гладката мускулатура. Притежава продължително и по-силно действие от Папаверин.

Но-шпа разширява съдовете и като следствие органите получават по-добро снабдяване и функционират по-добре.

Произвежда се на таблетки, капсули и разтвори за инжектиране. Препаратът добре се всмуква в кръвта през стените на стомаха. При перорален прием максимална ефикасност се достига след половин час.

Дротаверин прониква равномерно в тъканите и свободно стига до клетките на гладките мускули, като ги отпуска. Напълно се извежда от тялото за 3 денонощия.

Но-шпа е показан за широка гама от патологични състояния, сред които и възпаления на отделителна с-ма. При цистит помага да се премахнат спазмите.

Пикочният мехур има очертания на круша. При възпаление стените му се свиват, което поражда болевия синдром и пречи за цялостното изпразване от съдържанието му. При приема изчезва болката от зоната на кръста и тежестта в ниската зона на корема. Мускулите стават отпуснати и позволяват кръвта свободна да циркулира.

Но-шпа се предписва от специалист за остри, неотпускащи болки.

Странични ефекти: алергични кожни реакции, виене на свят, сърцебиене, спад на налягането, потене, горещина.

Противопоказания: чернодр. и бъбречна недостатъчност, ниско кръвно, кардиогенен шок, АВ блокада 2 и 3 степен. С внимание се приема при глаукома, артеросклероза, бременност първи триместър и лактация.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Но-шпа се взема срещу спазмите, които често съпровождат възпалението на пик. мехур

Схема на лечение: 3 Х 40–80 мг за възрастни, 3 Х 10/ 20 мг за лица до 6 години. Курсът се решава от специалист. При самолечение (което е крайно нежелателно) Но-шпа се ползва два дни и ако не настъпи подобрение, болката не утихне, следва скоростна консултация. В качеството на спомагателна терапия препаратът се поема до 2-3 дни.

Но-шпа не винаги е ефикасен. Ако за 1/2 час след приемането му болката не утихне, е желателно да се уточни диагнозата и да се коригира лечението.

Препаратът влияе на концентрацията на вниманието. С него не се шофира и не се вършат опасни дейности. В съчетание с други лекарства се отбелязва засилване на действието на други спазмолитици, на антидепресантите и на препаратите за сваляне на кръвно.

Подробно за Но-шпа вижте ТУК: Приложение на Но-шпа. Предозиране. Цена.

Имуномодулатори:
Уростим и Уро-ваксом

Ефектът от комплексната терапия зависи от възбудителя, избраните медикаментозни средства, дозировката, сроковете за прием на препарата и немаловажно – реакцията на имунната с-ма и отговора на организма като цяло спрямо лечението.

Имуномодулаторите пряко влияят на имуностимулиращата активност и оттам – на ефикасността на терапевтичния процес. И двата препарата съдържат лиофилизирани бактерии (лиофилизация – процес на дехидратация чрез замразяване и след това привеждане на замразената вода директно в газообразно състояние).

Уро-ваксом съдържа само Ешерихия коли, а Уростим – още три вида микроорганизми – протеус мирабилис, ентерокок фекалис и клебсиела пневмония. Бактериите са умъртвени. Малко са болните, които показват чувствителност към препаратите, но не към основната, а към спомагателните съставки в тях.

Защо ваксините за уроинфекции работят?

Циститът протича във вид на остър възпалителен процес с инфекциозна природа и в над 50% от случаите минава в хронична форма. Непълното извеждане на бактериите и липсата на пълно оздравяване при първичното заразяване е обвързано със снижена устойчивост на организма към действието на болестотворните агенти. Микробите, които при силна имунна с-ма не могат да предизвикат патология, сега причиняват болест.

Освобождаването на организма от инфекциозния възбудител е резултат от съвместните усилия на защитните сили и антимикробните препарати. Този принцип обяснява неефикасността на терапията в ред случаи, особено когато бактериите са устойчиви към няколко вида антибиотици. Затова антибикробните агенти целесъобразно се съчетават с препарати, влияещи на имунната система. Това вдига ефикасността на лечението при остри процеси и снижава честотата на обострянията при хроничните. Увеличава се продължителността на ремисиите.

Как действат препаратите

Ваксините стимулират цялостно имунитета, влияейки на клетъчните елементи и антителата, което обезпечава ефикасността на всички механизми за борба с инфекцията. Те стимулират Т-лимфоцитите, подобряват образуването на ендогенния интерферон и синтеза на имуноглобулини. В лигавичния слой на пикочен мехур и пик. пътища се активизира имунната реакция. Усилва се както специфичната реакция към конкретните бактерии, така и неспецифичната (извън вида и характера на възбудителя). Стимулира се отделянето на имуноглобулини към 18 щама на ешерихия коли. При това се обезвреждат и други микроби. Завишава се нивото на антителата в кръвта и урината, което усилва локалната борба с инфекциите. На описания принцип се наблюдава въздействие върху източника на заболяването и върху имунната с-ма като цяло.

Показания за използване

Уроваксините се вземат за терапия на остри възпалителни процеси и за профилактика на обострянето на хронични инфекции на отделителната с-ма. Препоръчва се в съчетание с антибактериални препарати – антибиотици и уросептици. Разрешен за лица над 4 години.

Режим на приемане и дозиране

 • За остри и обострени хрон. процеси – 1 Х 1 бр, на ставане, за 10 дни, показано е и по-дълго. Преди храненето.
 • С профилактична цел – 1 Х 1 бр, на ставане, в течение на 3 месеца. Преди храненето.

Негативи – основно високата цена на препаратите. Опаковка от 30 броя Уро-ваксом струва 44.17 лв, а Уростим – 9.30 лв. Но поддържането на дълги ремисии при цистита позволява да се икономисат средства от скъпоструващи антибиотици.

Нежелани реакции: под 4 %. Сред проявите са главоболие, разстройство, гадене, дискомфорт в стомаха, единични случаи на косопад и обриви. При появата на оток и кожни изменения приемът се прекратява и срочно се търси лекар.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Тази ваксина е подходяща и за деца, освен за най-малките

Консултация е необходима и когато температурата не спада или се повишава на фона на лечението. Възможни причини затова са обостряне на заболяването, алергична реакция, засилване на борбата с инфекцията. Тъй като препаратите действат на имунната с-ма и засилват защитата й, може проявите да бъдат и позитивен ефект от терапията.

Лечение без антибиотици

В 70 до 95 % от случаите острият цистит е провокиран от ешерихия коли. Затова най-разпространеният подход в лечението е прилагането на антибактериални средства. Но в последните години в множество страни се отбелязва тенденция към значително повишаване на устойчивостта на микрофлората към разните антибактер. препарати. То е обусловено от нерационалното им назначаване и носи ред рискове. При често приложение на антибиотици – например при рецидиви на цистит, се явяват условия за формиране на резистентна микрофлора. Тогава ползването на едни и същи лекарствени средства, в частност при усложнени респираторни заболявания, става все по-малко ефикасно или въобще не действа. Затова към назначаването на антибиотици следва да се подхожда рационално.

Възможно ли е лечение без антибиотик?

Медиците са категорични, че ако инфекцията има бактериален причинител, избягването на антибиотика е невъзможно. Опитите в тази посока само задълбочават проблема, защото отлагат истинската ефикасна терапия. Но когато циститът е небактериален – като следствие от приема на лекарства, бъбр.-каменна болест или травматично увреждане, тогава има резон да не се посяга към антибиотиците. Понякога циститът идва след преохлаждане на тялото или в период на менструация. Тогава се прилагат симптоматична терапия и народни средства. Растителните препарати се явяват и отлично допълнение към класическата терапия на инфекциозните цистити.

Как се действа

При първи прояви на симптомите е важно да си организирате постелен режим, да затоплите кръста и да сложите топли чорапи. За бързото отстраняване на болезнените позиви за уриниране се ползват грейка ниско на корема или поставяне на пластмасова бутилка с гореща вода между краката.

Втора стъпка е възстановяване на лигавицата на пик. мехур. Това става с увеличение на оттока на урината – с употребата на голямо количество вода, други течности и отварки от лекарствени растения. Паралелно се изключват от менюто мариновани и пушени храни, които дразнят пик. мехур.

За терапия на самия цистит се прилагат уросептични препарати. Те оказват противовъзпалително и обезболяващо действие върху стените на мехура. Лекарствата подобряват кръвотока и заздравяват лигавицата на поразения орган. Те имат и диуретично действие.

Най-ефикасни за посочената цел се считат препаратите Цистон, Цистинол акут, Канефрон и някои други, базирани на червена боровинка, кантарион, мечо грозде и други природни целители на отделителна с-ма. В състава на този тип лекарствени средства стоят изключително растителни компоненти, което ги прави спасителни с-ва за бременни и кърмещи, а също и за малки деца.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

При остри прояви на цистит малко жени имат силата и търпението да изчакат задействането на билковите средства

Препаратите от следващата група се вземат без рецепта.

Растителни, билкови лекарства

Цистинол акут

Германски продукт, изцяло базиран на стандартизиран екстрахирани листа от мечо грозде. Когато бива назначен, специалистът знае точно какво количество биологично активни в-ва получава пациентът. Мечото грозде има обширен спектър на антибактериално действие. То е ефикасно срещу ешер. коли, уреаплазма уреалитикум, протеус вулгарис, микоплазма хоминис, стафилококи ауреус, псевдомонас аеругиноза, ентерокок фекалис, клебсиела пневмония и кандида – едни от най-разпространените възбудители на острия цистит.

Биологично акт. компоненти на екстракта блокират ензимната активност на микроорганизмите, предизвикващи инфекции на пик. пътища. Танините снижават адхезията на бактериите към клетките на човека.

Цистинол акут е удобен за употреба. За разлика от билките, които трябва да се варят – за което трябват време и определени условия, препаратът е направен на таблетки.

Въпреки че принципно биопрепаратите са безвредни за бременни, тук производителят изрично посочва, че Цистинол акут не е подходящ за тази група потребителки + кърмещите. Без назначение на специалист, медикаментът не се взема повече от 7 дни и не повече от 5 пъти годишно.

Схема на лечение за лица над 18 г.: 3 Х 2 бр. с много течност. Цена: 12.65 лв за 30 бр.

Цистон

(Cystone)

Много пациенти виждат в названието на препарата сходство с името на заболяването. Затова го имат за точното средство при възникване на характерните симптоми. Но при остро протичане на цистит монотерапия с Цистон не е достатъчна. От друга страна препаратът съдържа над 10 растителни екстракта, които притежават противомикробни, диуретични, противовъзпалителни свойства.

Тези растения повишават кръвоснабдяването на бъбреци и пик. пътища, което създава тяхното диуретично и противовъзпалително действие. Снижава се съдържанието на калций, хидроксипролин и оксалова к-на в урината, което профилактира образуването на камъни. Цистон е способен да предизвика микрораздробяване на конкрементите и води до тяхното размекване.

Най-важно относно цистита е, че препаратът увеличава до 30% денонощната диуреза, с което извеждат натрупаните слуз, гной и инфекциозни агенти.

Цистон се използва за поддържаща терапия при цистит. Той не се приема паралелно с антибиотиците, а идва като втори етап от лечението.

За разлика от антибиотиците не разстройва чревн. микрофлора и отделителната с-ма. Той запазва калия и така се спестяват последващи електролитни нарушения в тялото. Няма странични рекции освен алергичните при продължително и моно използване.

Цистон е в таблетна форма (удобно) и е с достъпна цена (4.21 лв/ 60 бр).

Недостатък: не се препоръчва при остър цистит. Терапията с каквито и да е билки разчита на продължително третиране и не дава мигновен ефект. И при Цистон действието е постепенно, а при остро течение с драматични болки това е недостатъчно. Увеличаването на дозата и честотата на приема не води до по-голяма ефикасност. Единствено се увеличава рискът от алергична реакция.

Схема на лечение: в комплексна терапия Цистон се дозира 2 Х 2 бр. до стихване на възпалителния процес (обичайно 6 до 10 седмици).

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Препарати, разработени в помощ на терапията на патологии на отделителна с-ма

Канефрон

Това е препарат за цистит, който има в състава си уникална комбинация от билки с противовъзпалително, пикочогонно, антибактериално и спазмолитично действие. Това са черв.  кантарион, девисил и лист от розмарин. Пускат се във вид на спиртен разтвор и драже.

Показания: използва се в комплексна терапия на цистит и видовете нефрити. Подходящза профилактика срещу камъни в бъбреците след отделяне на такива конкременти. Особено показан за болни с хронични патологии, които са под риск от рецидиви и се нуждаят от поддържаща терапия.

Изследванията на Канефрон показват, че има силата значително да снижи честотата на обостряне при хроничните възпаления на отделителна с-ма. Педиатрите разрешават употребата му от деца след кърмаческа възраст.

Действие: ползва в състава на комплексна терапия, за повишаване на ефикасността на антибиотиците. Способства за нормализиране на уринирането, снижава интензивността на болката и прерязващите усещания при уриниране, намалява риска от рецидиви при хроничен цистит. Добре се понася при продължително приложение.

Канефрон е неподходящ за остър процес с висока температура

Противопоказания: единствено при алергия към билките в състава му. При бременни се назначава, доколкото спиртните разтвори са нежелателни. Но билките в състава му са подходящи и има резон да се ползват за профилактика на инфекции и възпаления на пикочните пътища. За лактационният период няма противопоказания.

На нашия пазар има само дражета в опаковки по 60 бр, 21.81 лв.

Схема на лечение:

 • Възрастни – 3 Х 2 дражета;
 • 6 – 12 г. – 3 Х 1 драже;
 • Под 6 години – само капки (15 на брой);
 • Кърмачета: само капки (10 на брой).

След като отминат острите симптоми се продължава терапията още 14 – 28 дни. Съчетава се с огромно количество течности.

Червена боровинка при цистит

Черв. боровинка е от най-достъпните, известни и полезни диворастащи плодчета, които се ползват за лечение на ред патологии. Тя има тонизиращо и укрепващо свойство и не напразно узрява късно – на прага на заструдяването. Природата сама подсказва да се укрепи тялото за зимата.

Боровинката е невероятно богата на биологично активни в-ва – органични киселини, защитаващи от гъбички и бактерии, тритерпеноиди с мощно противовъзпалително с-во, пектини за детоксикация, танини за защита на клетките от патогенни микроорганизми. Така сокът от боровинка усилва действието на антибиотиците. Флавоноидите в нея подобряват еластичността на съдовете и регулират проницаемостта на стените им. Витамините и микроелементите носят още ползи.

Боровинка в голямо количество е противопоказана при язва, гастрит с повишена киселинност, патологии на ч. дроб.

Лечение на цистит с ч. боровинка

Заради диуретичното, противомикробното и противовъзпалителното си свойство боровинката се нарича природен антибиотик и широко се ползва в комплексно лечение, рехабилитационни курсове и за профилактика на рецидиви. За най-ефикасен се счита сокът – чист или разреден.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Червена боровинка и мечо грозде са на първа линия в природната аптека, когато се касае за цистит

По време на възпалителен процес в тялото в урината се отделят повече основи, а инфекцията се размножава по-бързо. В ролята на естествен подкиселител идва боровинковият сок, който се позволява на микробите да се прикрепят към стените на пик. пътища и съкращава тяхното количество.

Около час след изпиването и 12 часа по-късно боровинката препятства прикрепянето на около 80 % от популацията на чревни пръчици, основен възбудител на цистита. Съдържащите се в боровинката в-ва изменят състава на урината, която става неподходяща за размножение и живот на бактериите.

Как да се излекува хроничен цистит с боровинка? Боровинков сок от 300 мг на ден при много пациенти снижава честотата на обостряния на хроничен цистит –2-3 пъти. Но дозировката и кратността на приема зависят от индивидуалната поносимост. Затова таблетираните форми са по-добри – те се дозират и регулират по-точно.

Но боровинката не е панацея при цистит. На нея не може да се разчита на 100% да излекува урогениталните патологии. При остър цистит с болезненост ниско в корема, с лъжливи позиви и често уриниране, температура и слабост, въобще не следва да се залага на боровинката като моносредство. На препаратите с тази съставка се гледа като на чудесна профилактика и като съпътстващо консервативното лечение средство.

Лекарства за цистит с червена боровинка

Уринал, Медикъл, Акут и Дринк

Натуралният продукт на Валмарк заменя необходимостта да се приготвя свежа червена боровинка. Таблетките изменят алкалната среда, благодарение на органичните си киселини в състава. Продуктът съдържа концентрат от изсушен сок от боровинка. Той носи всички ползи от свежия плод, дори витаминитие и антиоксидантите.

Така Уринал оказва общоукрепващо и противовъзпалително, подобрява функционалната активност на пикочните пътища. Екстрактът NutriCran™ — изсушен сок от боровинка, който влиза в състава на Уринал, оказва противомикробно действие за сметка на своите фитонциди и танини. Билковият продукт усилва действието на антибиотиците и предпазва от рецидиви.

Екстрактът представлява оригинален способ за производство на концентриран изсушен сок, който е патентован. Той не е генетично модифициран и е подходящ за продължително приложение. Не се отбелязват нежелани реакции.

Освен конкретното действие срещу причинителите на цистита, Уринал повишава съпротивителните сили на тялото и намалява възприемчивостта към бактериални възбудители на инфекцията.

Уринал – 200 мг, схема: 3 Х 2 бр; цена: 16.29 лв за 30 бр.

Уринал Акут – базиран също екстракт от ч. боровинка, но патентованата формула е CystiCran с високо съдържание на проантоцианидини. Акут се отличава с по-бързо действие – още от първия прием. Схема на лечение: 2 Х 1 бр или 1 Х 2 бр. Цена: 17.08 лв за 30 бр.

Уринал Медикъл – 120 мг сух екстракт от ч. боровинка. Схема: 1 Х 1 бр за 30 дни. Цена: 27.70 лв/ 10 бр.

Уринал Дринк – прахчета за разтваряне за гореща напитка. Течна форма, предназначена за пациенти с проблемно преглъщане на хапчета. Активната компонента е NutriCran™ като при чистия вариант Уринал. Схема: 3 Х 1 саше. Цена: 18.81 лв за 12 бр.

Уринал или Цистирен?

Цистирен, също като Уринал, съдържа патентованият екстракт от ч. боровинка CystiCran с всички негови въздействия, описани по-горе. Разликата с Уринал е добавката от екстракт на растението Златна пръчица заради диуретичния му ефект. Тя усилва извеждането на инфекционните агенти и техните отпадни продукти, вдигат се общите защитни сили на тялото.

Схема на лечение

 • При остър цистит 2 Х 2 бр. за 7 дни;
 • За профилактика на хронифицирали форми 2 Х 1 бр. за минимум 3 мес.;
 • За лица 7 до 12 г. – 2 Х 1 бр.

Показан за бременни и кърмачки. Цена 13.81 лв за 30 бр.

Цистостоп SR, Хроно и Рапид

(Cystostop)

Cystostop е продукт, създаден с цел облекчаване на уринарен тракт – мехур, пътища, бъбреци.  Съдържа три компонента:

 • D-маноза – монозахарид в ред плодове, включително ч. боровинка. Тя попада непроменена в урината и там изчиства пикочните пътища по време на уринирането;
 • Патентован екстракт от ч. боровинка BetaVac™;
 • Сух екстракт от брезови листенца – проантоцианидините в него усилват действието на D-манозата и екстракта от боровинка.

Продуктът се произвежда в три разновидности:

 • Рапид – за остри състояния,
 • Хроно – за хронични състояния
 • SR  – с удължено освобождаване на D-маноза за по-ефикасно действие и намален брой приеми на ден.

И трите продукта имат едни и същи съставки, но в различно дозиране. Продуктът за остър цистит е с 1000 мг D-маноза и с по 50 мг от растителните екстракти. Продуктът за хрон. цистит е с 500 мг D-маноза, но с много по-голяма доза растителни екстракти – 500 мг боровинка и 200 мг бреза. Продуктът с удължено освобождаване има 500 мг D-маноза и по 50 мг от растителните екстракти.

Трите разновидности позволяват много точно да се определи дозата според конкретните необходимости на пациента. Цената е еднаква – 23.50 лв.

Схема на лечение:

 • Рапид – два дни 6 Х 2 бр, от трети ден – 3 Х 2 бр;
 • Хроно – 2 Х 1 бр;
 • SR – 3 Х 2 бр.

И при трите форми таблетките се пазят от съприкосновение с храна.

Хомеопатия

Аконитум и Беладона – и двете са основни лекарства при цистит с внезапно начало и силно изразени общи симптоми, висока температура и втрисане. При непоносимо парене в зоната на шийката на пик. мехур. Влошаване през нощта, страх и безпокойство. Страх съпровожда и началото на уринирането. Урината е гореща, в началото излиза на малки порции и има червеникав оттенък.

Апис – при урина с неприятен мирис и спешни позиви за уриниране.

Аргентум нитрикум – за хронични рецидивиращи възпаления. Типична за този препарат е болката в средата на пикочния канал. Болката при уриниране е гореща, позивите зачестяват, случва се изпускане. Незадържане на урина денем и нощем. Цветът й е тъмен, с червеникав оттенък.

Арника – при цистит след травми, операция, катетеризация, изваждане на камъни. При неприятно миришеща урина.

Бензоикум ацидум – при тъмна, злозонна урина, напомняща на конска заради съдържанието на амоняк. Тя люти и дразни кожата.

Берберис – при постоянни позиви за уриниране, болки в таза по време на излизането на урината. Субстанцията й е червеникава с по-тъмни съставки, но понякога изсветлява до цвят на вода или ярко се оцветява в жълто. Съпъства се с болки в бъбреците, ирадиращи по уретъра и мехура. В самия мехур се усеща режеща болка и парене.

Калкарея карбоника – препаратът се ползва основно в детската практика, особено при пациенти със студени стъпала и хрон. възпаляване на пик. мехур. Типичните признаци са урина с кисел мирис и бели компоненти. Раздравнението идва от студено време. През нощта не се задържа урина

Камфора – при силна болка в началото на уринирането.

Кантарис – при непоносима болка, провокираща дълго да се задържа урината. Болка съпътства и самото уриниране. Болевият синдром се усеща в канала, мехура и гърба. Сред симптомите са спазъм на сфинктера, гнойна слуз. Урината излиза на капки, съдържа много слузести съставки и епителни клетки от пик. мехур, понякога и кръв. Употребата на кафе усилва болката.

Кантарис е показан при най-утежнените форми, съчетани с ескалирала болка ниско в корема и позиви през броени минути. Болният задържа заради болката при униниране. Колкото симптомите са по-силни и резки, колкото паренето е по-драматично, толкова по-вероятно е този препарат да помогне.

Капсикум – при парене по време на уриниране.

Каустикум – при слабост и накъсано изтичане на урината, съчетано с парене и артрит. Незадържане на урина при възрастните хора.

Колибацилинум – при хронични и рецидивиращи инфекции, когато със сигурност причинителят е ешерих. коли.

Химафила – нарушено източване на пик. мехур, резки и силни позиви за уриниране и пареща болка при излизане на урината.

Народна медицина

(Билки и лечение без антибиотик)

В състава на ред билки и природни с-ва се съдържат аналогични на антибиотиците компоненти.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

От природния арсенал: златна пръчица, царевична коса и семе от копър, последното – за овладяване на спазмите и болезнеността

Мечо грозде

Притежава антисептични и диуретични свойства. Отлично се справя с инфекции на пикочен мехур и извежда болестотворните бактерии от тялото заедно с урината. Растителното средство е силно по отношение на ешерихия коли, стафилококи, ентерококи, микроплазми и уреаплазми. От мечото грозде се  правят отварки с различна концентрация.

Рецепта №1 – 1 голяма лъж. сухо в-во на 200 мл вода. Полага се на водна баня за десет мин. После се разрежда с още толкова вода. Гълта се по 1 голяма лъж. през 40 минути.

Рецепта № 2 – същите пропорции, но се изготвя в термос, където престоява няколко часа. 3 Х 50 мл.

Червена боровинка

Рецепта № 1 – 1 чаша плодчета се мелят в блендер или в дървен хаван и сокът се отлива. Плодният остатък се разрежда с 1 л и се прокипява. Отварката се филтрира и събира със сока. Така се получава плодова напитка, която е вкусна и лечебна.

Рецепта № 2 – 2 големи лъж. свежи плодчета на 1 л, довежда се до възвиране и се дърпа – стои малко и се започва курсът – 3 Х 100 мл.

Рецепта № 3 – 2 чаши свежи плодчета се минават през сито. В пюрето се слага мед и се яде на два пъти по 2 големи лъж.

Златна пръчица

Типичното растение за проблеми с отделителната с-ма. Чудесно работи при възпаление, има диуретично действие – не позволява на урината да се застоява в пик. мехур. Работи срещу всички останали симптоми като болка, спазми, слаб имунитет.

Приготвя се на чай и се пие в големи количества – поне литър на ден.

Царевична коса

Свилата на царевицата е известно средство при цистит. Тя има диуритично свойство, намалява образуването на камъни, успокоява раздразнените пикочни пътища.

Рецепта – 4 големи лъжици сурова маса на ½ л кипната вода. Само се запарват за 2 часа. Дозира се по 100 мл – няколко приема.

Чай за цистит по магазините

Представлява готов билков сбор от мечо грозде, анасон, карамфил, кора от леска и стрък врабчови чревца. Специално изготвена комбинация за успокояване на болки по време на уриниране и всякакви възпалителни патологии на отделителна с-ма. С диуретично, успокояващо и противовъзпалително д-вие. Приготвя се по указания на опаковката като чай. При се трикратно в дълги курсове от 20 до 40 дни. Цена: 5.90 лв за 170 г.

Лечение на цистит с оцет

Използва се подкиселяващата способност на оцета, за да преобърне средата в урината и да я направи по-малко пригодна за живота на бактериите. За целта се потребяват няколко лъжици оцет с водата през деня.

Още билкови и домашни рецепти са изложени ТУК: Билки, растителни смеси нагревки и вани при цистит.

Симптоми на цистит

Симптоми при остър цистит при жените:

 • Учестено и с драматична болезненост уриниране;
 • При уриниране излиза малко количество урина, понякога на капки;
 • Появява се болка в най-ниската зона на корема;
 • Урината помътнява;
 • Понякога се появява капки кръв в урината;
 • При тежка форма има температура, явяват се позиви за повръщане.
Уриниране при цистит
Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Позивите за уриниране са чести, болният има чувството, че мехурът му е пълен, а всъщност той не е

Анормалното уриниране е най-яркият симптом при цистита. Пациентът има усещането, че пикочният му мехур е постоянно препълнен и подава позиви за изпразване. Честото уриниране с и без болка е типично, като липсата на изразена болезненост е само по изключение.

Самият процес на изпразване на мехура предизвиква рязка болка и усещане за парене, поради което идва естествено желанието за задържане. Болка се усеща и в зоната на пик. мехур – ниската зона на корема.

Урината се изменя като вид. В нея се отделят епителни клетки от възпалената лигавица на мехура и инфекциозния причинител. Затова течността помътнява и се оцветява. Тя по-често е тъмна, мътна, с кървави жилчици. Понякога съдържа слуз, понякога люти и дразни кожата, от което идват сърбежите.

Причини за цистит

Ешерихия коли – бактерията е причинител на основната част от случаите на възпаление. 4-5 пъти по-рядко инфекциозният агент е стафилокок и 10 пъти по-рядко – друг патогенен микроорганизъм.

Как става „прихващането“ на ешер. коли е изложено ТУК: Esch. сoli в урина и секрет от влагалището. Заразяване.

В преимуществена част от случаите циститът идва на фона на възпалителен процес във влагалището или гинекологични патологии.

Допълнителни фактори, провокиращи го, са камъни в пик. мехур, застой на урина, пиелонефрит, бременност заради изменение на микрофлората, диабет, онкопатологии, алергии към препарати, операции и манипулации, ендоскопски изследвания заради травмиране на лигавицата, менопауза.

Видове цистит

Остър цистит – появява се неочаквано вследствие на преохлаждане на малък таз, след седене на студена повърхност, лоша хигиена или попадане на вредоносни микроорганизми. Провокира се от хроничен запек, прекаляване с подправки, алкохол, маринати. Клиничните симптоми се проявяват 6-7 дни, а за половината време те ограничават обичайната активност.

Хроничен цистит – същите симптоми, но по-слабо изразени. Те се появяват и изчезват. Обикновено е следствие от несвоевременно или неправилно лечение на остър цистит. Обострянията са характерни за пролетта и есента.

Травматичен – увреждане на лигавицата на пик. мехур.

Хеморагичен – цистит с кръв в урината. Тя свидетелства за увреждане на лигавицата в дълбочина.

Хиперкалциуриен – травмиране на лигавицата от отделянето на кристали калциеви коли от бъбреците.

Лъчев (радиационен) цистит – възниква като усложнение от лечението на злокачествени образувания на пик. мехур и пол. органи.

Химически цистит – при действието на токсично в-во върху лигавицата на пик. мехур заради неправилно лечение.

Цистит на медения месец (дефлорационен) – последствие от неудачна дефлорация.

Алергичен цистит – предизвиква се от алергени, раздразващи стените на мехура. Такива агенти са представители на битовата химия, козметиката, фармацията.

Паразитен цистит – обичайно се причинява от глисти. В хода на болестта се възпаляват лигавицата на мехура и долният слой на мускулната стена (тогава се нарича интерстициален).

Цистит при мъже

Младите мъже не заболяват от цистит с лекота, стига да спазват лична хигиена. С възрастта появата му се провокира от камъни в бъбреците, хронични полови инфекции, изменение на уретрата и слаб имунитет (например прием на хормони, цитостатици, лъчева терапия, ХИВ).

Ако при мъжа има някакви урологични проблеми, съпроводени със свиване на уретрата и като следствие – застой на урина, то това се явява пусков механизъм за цистит. Рисков фактор са механични прегради като чуждо тяло и камъни, както и злокачествени образувания.

Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Мъжете във всички възрасти, както и децата, не са застраховани от възпаляване на пикочен мехур

Особености

Циститът при мъжа рядко е изолиран процес, защото по-дългият канал препятства проникването на инфекции в пик. мехур. Обичайно инфекциозният цистит е свързан с уретрит, простатит, везикулит.

Мъжкият цистит понякога е провокиран от скрита полова инфекция като гонорея, хламидии, трихомони.

Цистит при деца

Заболяването е достатъчно разпространено в педиатрията. Сложността му е там, че децата трудно описват проявите и циститът дълго време остава незабелязан.

Основен фактор при децата е инфекцията. Момиченцата страдат 6 пъти по-често от това. Причината е неправилна грижа за половите органи, понижен имунитет, хронични патологии на вътрешни органи, дефицит на витамини, наследственост и преохлаждане.

При бебетата обичайната причина са пелените. Продължителното пребиваване в непочистени пелени раздразва кожата и разнася инфекции от различен вид.

Цистит при бременни и кърмене

При бременните в началния период циститът възниква заради изменение на хормоналния фон и естественото потискане на майчината имунна с-ма, за да не отхвърли ембриона. Ослабената защита позволява активно да се размножават бактерии. Ако жената има хроничен цистит, започват и рецидивите.

Най-важното за бременните е своевременното лечение на цистита. Игнорирането му или самолечението носят риск от усложнения – инфектиране на бъбреците, преждевременно и затруднено раждане на детенце с ниско тегло и др.

При кърмачките появата на инфекцията се обуславя от ослабения след бременността организъм. Трудността тук е лечението, доколкото антибиотиците попадат в кърмата. През лактационния период жените се лекуват с фитопрепарати.

Диагностика

При диагностиката на цистита се отчитат не само симптомите, но и възможния път за проникване на инфекцията:

 • Възходящ през уретрата
 • Низходящ от бъбреците
 • Чрез лимфата на съседни тазови органи
 • Хематогенен – с кръвта.
Бактерии в урината
Симптоми на цистит, Причини за цистит, Видове цистит, Цистит при мъже, Цистит при деца, Цистит при бременни, Диагностика, Бактерии в урината, Усложнения от цистит

Възпален пикочен мехур – той не може да функционира правилно и създава много неудобства

След анамнезата урологът назначава общ и микробиолог. анализ на урината. Така наречената посявка на урина е основното изследване при уроинфекции. Чрез него се установява има ли патогенни микроорганизми, какво е тяхното количество и чувствителността им към антибиотици. Мътната урина със забележими частици в нея е верен признак за наличие на бактерии.

При необходимост се назначават още изследване на секрет от уретрата и влагалището и диагностика за полово-предавани патологии. Според резултатите се продължава с изследване на половия партньор, цистоскопия (проверка за тумори), ехография на органите от малкия таз.

Свързани и подобни заболявания

(усложнения)

Острият цистит следва да се диференцира от ред заболявания на бъбреците, простатата, уретрата, от камъни в пик. мехур, от полови патологии и други, при които болезненото и учестено уриниране е присъстващ и определящ симптом. Такова разстройство предизвикват тумори и динамични разстройства на нерв.-мускулния апарат на пик. мехур. За наличието точно на цистит свидетелстват:

 • Специфичното остро възникване на болката;
 • Еднакво учестено уриниране по всяко време на денонощието;
 • Наличие на императивни позиви за уриниране и невъзможност болният да се сдържи.

Острите болки, съпроводени с нарушено уриниране, обаче са характерни и за патологични процеси в пол. органи на дамите – аднексит, възпаление на съединителната тъкан.

Циститът понякога се проявява атипично. Може да се сгреши с други болести на отделителната с-ма, а може и да развие такива.

Към усложненията на цистита се отнасят:

Интерстициален цистит – възпалението минава от лигавицата към мускулния слой на пикочния мехур. С времето води до свиване на органа и затормозяване на функциите му.

Кръв в урината – появява се като усложнение на цистита. При силно кръвотечение се налага кръвопреливане.

Приелонефрит – при неизлекуван цистит инфекцията може да се вдигне нагоре по уретрата и да възпали бъбреците. Пиелонефритът има тежно протичане и изисква бързо лечение.

Уретрит – възпаление на уретрата.

Усложненията могат да бъдат предотвратени със своевременно и правилно лечение на цистита. А за предпочитане е да не се допусне появата му като се отделя внимание на профилактиката и се спазва строга полова хигиена.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.