Милгама Н, Уримил или Невробекс? Какво лекува и как? Мнения

♠ Какво лекуват и каква е разликата между Милгамма и Милгама Н? ♠ Сравнения с Невробекс и Уримил ♠ Болести ♠ Мнения, напълняване ♠ Странични ефекти ♠ Ампули, таблетки, Протект и Бевит Форте

Да започнем с това, за което най-често читателите ни питат: Милгама или Невробекс, или нещо друго?

Аналози и заместители

Максимално близки до Милгама аналози са Невробекс и Бевит Форте, в които присъстват и трите В-витамина.

Невробекс и Невробекс Актив

Изговаряният и като Неуробекс препарат има идентичен с Милгамма състав (витамините В1, 6 и 12) с една разлика – тиаминът е под формата на водноразтворимия и по-слабо усвояващ се тиаминов хидрохлорид, вместо мастноразтворимия дериват в Милгамма.

Разликата в количеството усвоявано вещество се вижда и в цената – Невробекс Актив е само 4.60 лв за 30 таблетки. Препаратът обаче е доказал се и с безспорна ефикасност, за него подробности сме дали ТУК:

Невробекс: Ползи и странични ефекти от витамините Б и Невробекс актив

Витамин В12 с фолиева киселина

се използва като аналог на Милгама само в определени случаи. Когато примерно имаме увреждане на нервите или мозъчните функции, страдаме от умора, имаме слаб метаболизъм и др. Тогава той се използва като добавка към лекарството с цел увеличаване на количеството на споменатите две съставки и по-бърз ефект. Подробности и поръчка ТУК: Витамин В12 с фолиева киселина.

Уримил за лумбаго, ишиас и др.

Подобно е положението и с Уримил – Б-комплекс като лекарство, а не добавка, предназначено за лечение на ред нервни болести. В капсулите са съчетани витамините В-3, В-6, В-1, В-12, уридин монофосфат и фолиева к-на. Съставът не е идентичен на този на Милгама, нито дозировката на вложените витамини.

Например В-1 в Милгама е 40 мг, а в Уримил – 4 мг. Съдържанието на В-6 е 90 мг спрямо 6 мг в Уримил. Витамин В-12 е 10 мкг срещу 250 мкг в Милгамма. От посочените разлики идва и различната терапевтична стойност на препаратите.

Опорно-двигателните и неврологичните заболявания нерядко се третират в лечебната практика с комплексни витаминни средства. Тези от групата на „В“ се отличават с невротропно действие, предоставят обезболяващ ефект и хармонизират нервната система. Техен плюс е още подобряване на кръвотворенето и нормализиране на кръвната циркулация.

Един от отговарящите на посочените функции препарати (с много висок коефициент на ефикасност) са витамините Милгамма (Милгама).

Демир бозан билки за бъбреци

Лекарственото средство съдържа терапевтични дози витамини от В-групата, ползвани в лечението на нервно-тъканни патологии и заболявания на нервните пътища с различен генезис. Това са процеси, съпровождани с възпалителни и дегенеративни изменения, в съвкупност с нарушаване на нервната проводимост.

Милгамма се прилага в неврологичната практика и частично – в ортопедията (за лечение на определени проблематики на опорно-двигателния апарат).

Бевит Форте

По-евтин вариант, разработен в инжекционна и таблетирана форма. Цената е съответно 1.43 лв за ампула и 6.00 лв за кутия с 20 табл. Подобно на Невробекс, и тук вит. В1 е под формата на по-неефективния тиаминов хидрохлорид.

На този фон Милгама остава препарата с най-висока биодостъпност на вит. В1.

аналози на милгама на капсули, милгама на таблетки, милгама на ампули, милгама протект

Това са най-близките до Милгамма лекарства

Витамини В-комплекс

Те са частични аналози, доколкото в състава на някои от тях действително присъстват вит. В1, 6 и 12, наред с други представители на В-групата. Подобни препарати се произвеждат от най-различни производители, в различни комбинации и вариации в дозировките.

Общото е, че са в групата на добавките, а не сред лекарствените препарати. Дозата витамини в тях е профилактична и подпомагаща, а не терапевтична. По-детайлно В-комплекс витамините са разгледани ТУК: Всички случаи, в които се нуждаем от Б-комплекс.

Мнения за Милгама, коментари

Отзивите на пациенти за Милгама в български и чужди форуми са нееднозначни. Има много доволни, които свидетелстват, че лекарството им е помогнало и го препоръчват. Положителни отзиви се събират от болни с невропатии, остеохондроза, възпаляване на нервни окончания и др. подобни патологии.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Но съществува и група на недотам щастливи пациенти, за които страничните ефекти са неприемливи. Най-дискомфортно е акнето като тежка форма на обриване в резултат от витамините. Пациенти разказват, че гнойните пъпки са грозни и трудно поддаващи се на лечение. Други споделят за мускулни контракции, които не са страшни, но са крайно неприятни нощно време и нарушават съня.

Не е правено изследване на удовлетворението от Милгама, но видимо негативните отзиви са само малък процент и не засягат ефикасността на препарата по същество. Факт е и, че няма точни  аналози, а в същото време терапията на ред болести не може да мине без тези три необходими витамина.

А какво мислите вие? Помогна ли ви Милгамма?

Вижте още мнения и споделете своя отзив в нашия форум ТУК или директно във формата за коментари под публикацията, моля!

Как да различим формите на Милгама?

Капсулите с витамини В1, 6 и 12 са означени като Milgamma N. Под същото наименование са и ампулите с инжекционен разтвор, в който също са налични трите витамина (подкрепени с лидокаин).

Таблетките, в които НЕ се присъства витамин Б-6, нямат и буквата N в името. Това лекарство се нарича Milgamma.

Таблетките за тиаминов дефицит са наречени Милгамма Протект. В тях има само В-1.

Какво лекува Милгамма N

(Милгама Н)

Главните направления:

 • Плексопатия (плексит) – поражение на раменния, шийния и поясния отдел на нервната с-ма в резултат от компресия, травма, тумор или лъчева терапия;
 • Ретробулбарен неврит (възпаляване на зрителния нерв);
 • Полиневропатия – множествени поражения на периферните нерви, обичайно съпроводено с нарушения на чувствителността и лека парализа;
 • Невропатия – невъзпалителни поражения на единичен нерв или група;
 • Неврит – заболяване на периферните нервни пътища с възпалителен характер. Съпровожда се с парези, парализа, снижена чувствителност;
 • Ганглионит – поражения на нервни възли, с различни симптоми, зависещи от локацията;
 • Невралгия – възпаление на нерв, при който единствен симптом е болката;
 • Мускулни спазми и конвулсии – внезапно стягане на мускула, проявяващо се преимуществено през нощта. Те самите не са опасни, но развалят съня и нерядко сигнализират за по-сериозно заболяване;
 • Пареза на лицевия нерв – мълниеносно прогресираща болест на лицевите нерви, водеща към асиметрия;
 • Ишиас – болеви пристъп, локализиращ се в областта на кръста и задна повърхност на бедрата, развиваща се вследствие на вдигането на тежести, неловко извиване на торса, протрузии на междупрешленните дискове. Обикновено причината е в седалищния нерв;
 • Радикулопатия – увреждане на гръбначно-мозъчните коренчета вследствие на възпаления, травми или прищипване;
 • Мускулно-тонични синдроми – продължително и болезнено напрягане на мускулите, нерядко провокирано от остеохондроза.

Подробно по някои специфични диагнози

При прищипване на нерв

Прищипването на нерв е разпространена патология. Нервните коренчета, излизащи от гръбначния стълб, се притискат заради хернии, дистрофия на гръбначните елементи, новообразувания, възпалявания на определени мускули, проблеми със сухожилия и др.

прищипване на седалищен нерв, милгама, милгамма

Притискане/ прищипване на седал. нерв е нерядко увреждане

Прищипването на нерв задължително провокира болеви синдром с различна интензивност. Наблюдаваната симптоматика зависи от засегната област на гръбнака. Доста често се диагностицира в шийния и кръстния отдел на гр. стълб, по-рядко – в гръдния.

Симптом на прищипването са интензивната болка.

Прищипване на седалищен нерв се усеща и като пробождане или силно парене. Болезнеността ирадира по крака, който е от страната на увреждането. Води до ограничаване на подвижността и изкривяване на стойката.

При присъединяване на възпалит. процес се оформя

Радикулит

(радикуларен синдром)

Притискането на нервни окончания в зоната на врата води до прекомерно напрягане на мускулатурата. Болката принуждава пациента постоянно да променя положението на главата.

Притиснатите нервни окончания в гръдната зона пък причиняват междуребрена невралгия. Преди лечението е потребна диференцираща диагностика, за да се изключи болест на сърцето.

Междуребрената невралгия се бележи с постоянна болка, чиято интензивност не се намалява и след продължителна почивка.

Силно информативен белег е засилването на болката при нервно напрежение, кашлица, преохлаждане, кихане, интензивен смях. Обездвижването пък успокоява.

Лечението на описаните болезнени състояния се състои в купиране на възпалителния процес, потискане на болевите усещания и отстраняване на провокиращия фактор. Във възстановителния етап се обръща внимание на възстановяване на предаването на нервните импулси в засегнатата област и нормализиране на кръвообращението

Лечението се базира на нестероидни противовъзпалителни в съчетание с витамини от гр. В. В това отношение препаратът Милгама заема водещо място. Витаминният комплекс изпълнява в пълен обем поставените изисквания: да се купира болката и да се отстрани първопричината за прищипването на нерва.

Дозиране и употреба

Препаратът се приема перорално или се въвежда мускулно. При силна болка се предпочитат ампулите по схема – 1 брой на 24 часа (еднократно).

При ишиас (прищипване/ притискане на седал. нерв) инжекциите се поставят 5 до 10 дни поредно, а по-нататък се преминава към пероралната форма. Целият курс е ок. 1 месец.

При болки от лека или средна степен на интензивно Милгама се въвежда през ден или трикратно в рамките на седмицата, а курс витаминотерапия продължава до 3 седмици.

След подобряване на общото състояние се преминава към перорален прием, при който капсулите се приемат еднократно в денон., заедно с достатъчно течност.

При невралгия на троичния нервневралгия на троичния нерв, милгамма, милгама

Възпалението на троичния нерв (лицев нерв) е сред честите причини за лицева болка. От заболяването страдат над милион души на планетата. Обичайно патологията се развива след 40 години. При жените рискът е по-висок в сравнение със силния пол.

Лицевите нерви осигуряват чувствителността на очите, клепачите, челото, ноздрите, бузите и устните. Невралгията възниква в резултат от раздразнение или притискане. Нервните окончания се оголват и реагират на всякакво въздействие с пристъп на болка. Неприятни усещания предизвикват и най-дребни въздействия като гримиране, почесване или миене на зъби. В утежнени ситуации се стига до парализа на лицев нерв.

Сред провокаторите на увреждането са преохлаждане, травми, притискания на нерва от тумори или аневризма, заболявания в устата, холестеролови плаки и др.

Засягането на лицевия нерв се разпознава по мъчителната болка на лицето, концентрирата в областта на челюстите. Пациентът би се заблудил, че има проблеми със зъбите. Неприятните усещания се усилват при ядене и разговор. Нерядко болката е циклична – засилва се и затихва през час или дори през ден.

Невралгиите на троичния нерв се лекуват консервативно, но и хирургично. Първоначално се започва с нестероидни противовъзпалителни и аналгетици, а витаминотерапията е ключов фактор.

В-витамините са задължителни и крайно необходими. Чрез тях се редуцира дозата на противовъзпалителните (НПВС имат неприятни стр. ефекти), съкращава се срокът на лечение и се възстановяват функциите на нервните клетки. Очевидно и тук Милгама е лекарство от първа линия на избор.

Милгама или комбинацията от бенфотиамин и пиридоксин отлично купират болките с неврологична етиология, нормализират рефлекторните реакции и отстраняват нарушената чувствителност.

При увреждането на троичния нерв Милгамма възстановява нервните влакна и обезболява. Бенфотиамин участва в обменните процеси и защитава нервн. клетки от своб. радикали, като не допуска по-нататъшното им увреждане. Пиридоксин подпомага синтеза на някои медиатори и участва в обмяната на аминокиселини. Ето така Милгама лекува болката.

При болки в гърба

Болевият синдром на гърба поглъща три пъти повече средства, отколкото цялото скъпоструващо лечение на онкологични заболявания. Приблизително 1/3 от населението периодично изстрадва периоди на дискомфорт или продължителна силна болка. Хронични болести, работа на бюро, неактивен стил на живот, но и постоянна преумора поставят болезнения гръб сред разпространените проблеми на света. От тях не са застраховани дори младежите.

Болка в гърба е твърде общо понятие. Зад него стоят ред болести – възпален нерв на гърба, мускулни увреждания, патологии на гръбнака.

В 80 % от случаите причината за остри и хронични болки в ниската зона на гърба са слабите мускули. Има и обратна връзка – ред заболявания водят до ограничаване на подвижността на тялото и вследствие мускулатурата отслабва.

Милгама като балансирана комбинация от невротропни витамини в лечебни дози е „специалист“ в описаните случаи. За предпочитане е прилагането й да стартира инжекционно. В състава на ампулата е включен лидокаин в ограничена доза (20 мг), колкото да осигури безболезненост на инжектирането.

С разтвор от 2 мл болният получава по 100 мг В-1 и В-6 и 1000 мкг витамин Б 12.

При възпаление на нерв
витамини от група Б, милгама на капсули, милгама на таблетки, милгама на ампули, милгама протект

Вит. от групата на Б са неизменни при увреждания на нервните пътища

Първичната патология засяга добре инервирани тъкани, от което нервите се възпаляват и се появява болка, изразено възпаление и ограничаване на движението.

Такъв процес се счита за първичен в заболяванията на нервната с-ма. Но този процес негативно повлиява ред други органи и тъкани.

Милгама се счита за правилното средство, заради доставянето на важни за нервната с-ма витамини.

При плексит

Плексит е възпалително поражение на нервите от раменния сплит. Рамото има сравнително сложен строеж и голям размер. Анатомично се разполага от гръбнака до долната част на подмишницата, а също отгоре и отдолу на ключицата.

Раменният плексит не е безопасно заболяване, което само доставя дискомфорт. То застрашава с инвалидност до невъзможност за самообслужване в бита. Поразява се ръката, необходима за основните действия.

Пациентът търпи болки в резултат от възпаляване на нерв. Тя се обостря през нощта и при движение. Особено силна е при вдигане на ръката и извеждането й зад гърба. Фината моторика се минимализира до невъзможност да се държи примерно четка за зъби. Болезнеността често настъпва внезапно и от рамото се прострелва към пръстите (нарича се ръка-рамо синдром).

Плекситът се развива в два стадия – невралгичен и паралитичен. Първият се бележи от спонтанна болка, а вторият се бележи от периферни парези, парализиране на мускулатура, нарушаване на чувствителността, отичане и др.

Лечението на плексит се провежда по комплексна методика, като основата е медикаментозна терапия с аналгетици, препарати за възстановяване на нервната проводимост, противовъзпалителни средства, препарати за подобряване на кръвообращението и витамини В-1 и В-12 (например Милгамма).

Медикаментите се допълват от физио- и рефлексотерапии, лечебна физкултура.

Дозиране на Милгама: ако специалист не е решил друго, стандартното приложение е 1-2 капсули за 24 часа при по-леки случаи и двойно повече – при усложнени състояния.

Други медикаменти сме посочили ТУКДиклофенак и Диклак, Мовалис, Невробекс и др. лекарствени препарати, нар. цярове при плексит. 

При остеохондроза

Остеохондрозата се съпровожда от характерни силни болки още от първия си стадий. Болестта поразява междупрешленните дискове, причинява прищипвания на нервни окончания и просто е невъзможно да се развие, без да бъде усетена. За овладяване на болката и уврежданията на нервите се прилагат разни методики, но сред ефикасните е курсът витаминозни инжекции. Те действат бързо, премахват вторичните възпаления и оказват аналгизиращ ефект. Положителното им въздействие се разпростира върху цялата нервна с-ма.

Как работи Милгама? Тя блокира ензима, способстващ синтеза на хормоноподобните вещества – простагландини. Именно те отговарят за болевите усещания, наблюдаващи се на мястото на поражението.

остеохондроза, дискова херния, шипове на гръбначния стълб, милгамма, милгама

Изменения и остеохондроза и възможните локации

Особености на лечението

Първоначално се провежда терапия за купиране на огнището на възпалението. Тук е мястото на нестероидни противовъзпалителни и аналгетици.

Продължава се с възстановяване на обменните процеси и кръвообращението в поразената област, като тук влизат в действие хондропротекторите и витамините от В-групата (например Милгамма).

Как се прилага Милгама?

За инжектиране се използва ампулната форма. Веществото се въвежда бавно и внимателно, за да се избегнат усложнения като конвулсии и гърч, световъртеж и замъгляване на съзнанието.

Инжекции Милгама се предпочитат при кръстна и шийна остеохондроза, тъй като при гръдната форма обичайно няма толкова силни болки.

При дегенеративни поражения на междупрешленните дискове инжекциите също са най-често използван метод. Преимуществото на ампулата е, че дозата е точно определена. При пероралният прием и полагането на мехлем (за него – накрая), по-малка част от активните съставки стигат до мястото на поражение. В същото време при инжектиране лекарството се използва напълно на необходимото място.

Бързо действие е втората отличителна черта на ампулата. За усвояването на пероралните форми е потребно някакво време, а съдържанието на инжекцията моментално постъпва в кръвта и експресно достига целта. Това е от огромно значение при силни болки.

При шийна остеохондроза Милгама се инжектира с огромно внимание, защото съществува риск от чисто механично увреждане на нервни окончания и кр. съдове.

При патологии в кръстната зона инжекциите се използват при рязко обостряне на заболяването и при различни усложнения, когато вече са използвани други способи за въвеждане на лекарството.

Успешно е комбинирано лечение – лекарства, витаминни препарати и физиотерапия.

Милгама при остеохондроза добре се съчетава с др. препарати, но понякога се налага съобразяване на приема. Например ако се изпишат Милгама и Диклофенак (противовъзпалително), то инжекциите се правят в различно време на денонощието.

Дозата Милгамма се определя задължително от лекар. Обикновено тя се назначава от първите дни на обострянето и продължава пет до 10 дни.

При намаляване на болката терапевтичният курс може да се съкрати, а инжекциите да се сменят с пероралните форми (таблетки или капсули).

При дископатия

Дископатия е термин, с който се обозначава лумбалната диск. херния. Остеохондроза е събирателен термин за деструктивни, дегенеративни, дехидратационни и травматични изменения на нормалната структура на хрущялната тъкан на фиброзния пръстен. При лумбална локация най-често говорим за дископатия или диск. херния на лумбална зона.

Симптоматиката и принципът на увреждане са като описаните по-горе, терапията също. Тя ляга върху приема на противовъзпалителни и на още ред препарати, подбирани спрямо характера на увреждането. Възможно е при засягане на нерв да се премине към В-витамини и конкретно към Милгама. Тогава препаратът се дозира от специалист, в рамките на стандартните указания на препарата.

Лечението и лекарствените средства сме описали ТУК: Диск. херния (дископатия): с какво да лекуваме и какви са прогнозите? 

Милгама за стави

При артроза лекарите използват Милгама в комплект с противовъзпалителни медикаменти за отстраняване на болеви синдром и за подобряване на микроциркулацията на кръвта в зоната на заболялата става.

Как работи Милгама? Мускулните инжекции и таблетираните/ капсулираните витамини предоставят следните положителни изменения:

 • В-1 възстановява нервните окончания, премахва болевия синдром, спира развитието на полиневрити в долните крайници;
 • В-6 отдава противовъзпалително въздействие и чрез синтеза на медиатори повлиява болевия синдром и отичането на тъканите;
 • В-12 се свързана с протеинови съединения и така подобрява метаболизма на клетките и възстановява нуклеиновата обмяна в тях. Също повлиява болката.

Лидокаинът от Милгама ампула потиска проводимостта на нервните окончания и локално купира болката.

витамин Б12, витамин В12, милгамма, милгама

Представяне на Милгамма на руския пазар, където лекарството е познато като „Композитум“

Как Милгама се използва за стави?

Точните дози се подбират от лекар според индивидуалните параметри в анамнезата.

При артрити и артрози са показани ежедневни мускулни инжекции за 6 до 10 дни. Разтворът се поема със спринцовка и се въвежда дълбоко в седалищния мускул.

Къде точно се бие Милгама? Ако разделим мислено едната стана на дупето на четири квадрата, правилното място за инжектиране е външният горен квадрат.

В-витамините се въвеждат бавно, което намалява болката от самата процедура. Мястото задължително се обработва със спирт.

При ремисия на ставното заболяване лечението може да се сведе до 2-3 инжекции в течение на 7 дни. При хронични патологии на костите и тъканите терапевтичният курс е 1 месец.

Стандарната дозировка на пероралната Милгама е 1 бр. / денон. Но при специални показания специалистът може да я увеличи до 3 таблетки / капсули (при наличие на силен възпалителен процес).

Продължителността на интензивното лечение е не повече от 28 дни, за да не се развие невропатия.

При обичайна дозировка курсът може да продължи до 2 месеца.

Милгама при диабет

(неврологични усложнения)

Пациентите с диабет страдат повече от сърдечно-съдови усложнения. С увеличаване на „стажа“ на болестта зачестяват микросъдовите усложнения като невропатиите. Те се отчитат грубо при 25 % от болните, но това е само според клиничните симптоми. При електромиографично изследване невропатии се откриват практически при абсолютно всички диабетици.

Диабетната невропатия значително снижава качеството на живот на болните и е рисков фактор за язви и гангрена. Своевременната диагностика и лечение са от първостепенно значение.

Полиневропатията започва с намаляване на чувствителността (болева, тактилна, температурна, вибрационна), отслабване на рефлексите, двигателни нарушения. Болката е интензивна, пареща симетрична. Болевите усещания стихват при физическо натоварване, с което се различават от пораженията на периферните съдове.

Дългосрочното лечение на диабетната невропатия включва патогенетични и симптоматични подходи. Към най-ефективните лекарств. препарати, притежаващи и двата вида действие, се отнасят витамините от група В – тиамин и пиридоксин. Те се прилагат във високи (терапевтични) дози, което подобрява провеждането на нервн. импулси.

Милгама е от предпочитаните за противодействие на диабетн. невропатия. Нейно съществено преимущество е, че съчетава комфорта на приема на пероралните средства със силата и ефикасността на инжекционните препарати. Това идва от огромната биодостъпност на бенфотиамина. Количеството му, което се натрупва в гръбначно-мозъчн. течност, е равностойно на това, което идва от инжекционно въведените водноразтворими соли на тиамина. С други думи – диабетиците получават същия резултат, без да бъдат зависими от инжектиране на В-1.

Милгама перорално се дозира в широки граници – от 150 до 900 мг на ден в качеството й на монотерапия (като дозата зависи от конкретните показания), а също и в комбинация с други препарати.

Инжекционният разтвор, съдържащ в добавка и лидокаин, също намира приложение. Той има още по-силен аналгизиращ ефект, подобрява кръвоснабдяването и стимулира регенерирането на нервната с-ма.

Влизащите в състава В-витамини във големи дози благоприятстват оздравяване на възпалително и дегенеративно изменените нерви и двигателния апарат.

Във високи дози добре се проявява аналгизиращия ефект, нормализира се работата на нервната с-ма и процесът на кръвотворенето.

За невропатиите при диабетиците G. Sachse и К. Reiners (2008) препоръчват терапия по следната схема:

 1. Първа степен (начална терапия) – Милгамма разтвор за инжектиране, по 2 мл ежедневно (1 ампула), до 10 инжекции. Следва Милгамма драже 3 Х 1 бр., 4-6 седм.
 2. Втора степен – Тиогамма (600 мг тиоктова к-на) венозно 2-4 седмици, последвани от 1 таблетка Тиогамма за 2-3 месеца.
 3. Трета степен – комбинирана терапия с бенфотиамин и тиоктова киселина, като Милгамма се приема 3 Х 1 таблетка.

Множество клинични изследвания са потвърдили ефективността и безопасността на Милгамма Н в лечението на диабетна невропатия. Болевата чувствителност се снижава и се отбелязва положителна динамика при над 80% от болните, а при 60-70% интензивността на болката се снижава за 2 седмици от старта на терапията.

Неврология от алкохолизъм

Алкохолната невропатия е поражение на периферната нервна с-ма като нерядко усложнение от остра или хронична алкохолна интоксикация. Такова увреждане се среща при до 30% от лицата, които постоянно злоупотребяват с алкохол. Безсимптомни форми обаче се установяват при 97–100% от хроничните алкохолици.

алкохолна невропатия

Всички злоупотребяващи с алкохол получават увреждания на чувствителността и предаването на нервните импулси

Алкохолната полиневропатия се поражда от дефицит на В1 и други В-витамини и фолиева к-на. За обезвреждането на алкохола тялото изразходва големи количества вит. В1. Проблемът се усложнява, когато пациентът се храни предимно с въглехидрати и не си осигурява достатъчно постъпление на тиамин.

Терапията съчетава множество мерки: отказ от алкохола и въвеждане на адекватно хранене, антиоксидантна терапия с Тиогамма или други лекарства, витаминна терапия с В-витамини – Милгамма, и корекция на глюкозата в кръвта. Отделно се лекува ч. дроб. За болевия синдром се ползват антидепресанти, антиконвулсивни препарати и Милгама или други комплексни В-витамини.

Мигрена

Периодичните пристъпи на главоболие се лекуват трудно и с променлив успех. Използват се лекарства за купиране на болевия синдром и комплексни витаминни препарати от В-групата, сред които и Милгамма. Заедно с това се прилагат съдови, ноотропни и невропротективни препарати.

Милгамма се използва за подобряване на функционирането на гл. мозък.

Постхерпесна невралгия

(херпес зостер и стари хора)

Херпес зостер излиза приоритетно при пациенти в силно напреднала възраст, при които се отбелязва висок риск от развиване на постхерпесна невралгия. Тя е типично усложнение на херпес зостер, което се наблюдава при 10-20% от болните.

Лечението е комплексно в три направления – с противовирусни препарати, обезболяващи и възстановяване на повредените нервни клетки.

Милгама се включва в третото направление, където заедно с физиотерапията подпомага регенерацията на нервни клетки. Тя оказва и обезболяващо действие, подобрява кръвоснабдяването, участва в синтеза на миелинови тъкани и в биосинтеза на невромедиатори, има антиоксидантна активност, регулира провеждането нарвния импулс. Виматимините в Милгама комплексно подобряват функцията на нервите.

Детайлно за херпес зостер е разказано ТУК: Локации и видове болка при херпес зостер. Повтаря ли и как се действа? 

Кога да не взимаме Милгама?

 • Сърдечна недостатъчност (остра или тежка форма на хронична, декомпенсирана СН);
 • Нарушена проводимост на сърдечния мускул;
 • Хиперчувствителност към компонентите на Милгамма;
 • Възраст под 16 г.
 • При непоносимост към сорбитол, какъвто се съдържа в капсулите.

Бременност – Милгамма не се използва след зачеване и по време на лактация, защото не са провеждани изследвания върху влиянието й върху плода и проникването на препарата в кърмата.

Лекарствени взаимодействия

При смесване със сулфатни разтвори вит. В1 се разпада напълно.

В1 се инактивира от живачен хлорид,  ацетати, карбонати, йодити, танинова киселина, рибофлавин, пеницилин (бензилпеницилин), глюкоза, метабисулфит и амониев железен цитрат.

Активността на В1 намалява в присъствието на мед и при увеличено рН.

Пиридоксин в терапевтична доза намалява действието на леводопа (антипаркинсоново лекарство).

Цианкобаламин се инактивира в присъствие на солите на тежките метали.

Съобщете на лекуващия, ако сте приемали наскоро лекарства за Паркинсон, туберкулоза, ревматоиден артрит и онкологични патологии (не всички са противопоказани, но лекарят ще прецени).

Информирайте го и ако продължително сте пили противозачатъчни с естроген.

Милгамма не се съчетава добре с алкохол, той намалява ефикасността й. Алкохолът увеличава необходимост от В-6.

Предозирането на Милгама води до странични ефекти или усилването им.

Нежелани странични ефекти

Приемът на лекарството е способен да причини някои странични реакции като обрив, уртикария, оток на Квинке, затруднено дишане наред с повишено потене и тахикардия.

Крайно редки ефекти: анафилактичен шок, брадикардия, конвулсивни спазми на мускулите на краката, гадене и световъртеж.

противопоказания на милгамма, милгама

Милгамма не е изследвана за въздействие върху деца и бременни, затова те са изключени от потребителите

Сред най-дискомфортните прояви са оток на лицето и/ или очите, подуване на език и стягане на гърлото.

Прием на Милгама N

Най-голям терапевт. ефект от препарата се достига чрез инжектиране. Препоръчит. доза е 2 мл и това е к-вото, сложено в единичната ампула. Една ампула е разчетена за еднократно приложение в рамките на 24 часа.

За целите на поддържащата терапия се слага по една инжекция на 48 часа.

Капсулите Милгама се дозират от 1-2 до максимум 4 бр. на ден, а като спомагателна терапия – по 1 капсула на ден.

При такова приемане лекарството не оказва влияние върху психомоторните реакции. Лечението не пречи на шофирането или на работата с опасни машини, изискваща засилена концентрация.

Колко време се вземат? Според предписанията и конкретната симптоматика, като максимумът е 1-5 – 2 мес.

Съхранение: далече от деца, от които лекарството не се ползва. Пие се до срока на годност.

Видове Милгамма, цена

Милгамма N представлява меки капсулки, овални по форма, с розов и бял цвят. Те съдържат гел с ванилов аромат.

Капсулите са опаковани в кутии по 20, 50-т и 100 броя.

Таблетките са обвити, бели, опаковани в кутии по 20, 30 и 100 броя.

Ампулите с предлагат единично или на кутии по 10 броя.

Пълният „набор“ Милгамма, който може и да не бъде едновременно в продажба, според уговорката на производителя:

 • Милгамма N меки капсулки, 40 мг /90 мг/ 250 мкг, 20 броя – 10.15 лв;
 • Милгамма обв. таблетки, 50 мг/ 250 мкг, 20 броя – 10.15 лв;
 • Милгамма обвити табл., 50 мг/ 250 мкг, 30 броя – 23.81 лв;
 • Милгама N капс., 40 мг/ 90 мг/ 250 мкг, 50 броя – 21.47 лв;
 • Милгамма обв. таблетки, 50 мг/ 250 мкг, 100 броя – 42.57 лв;
 • Милгама N капс., 40 мг/ 90 мг/ 250 мкг, 100 броя – 21.49 лв;
 • Милгамма Протект, табл. 300 мг – 39.83 лв;
 • Милгамма NA 1 мл, инжекц. р-р – 1.69 лв/ брой;
 • Милгамма N 2 мл, инжекц. р-р – 1.69 лв/ брой.

Милгама, крем за крака 45 г.милгама, крем за крака, милгамма

Името и производителят са същите, но продуктът се различава от останалите в серията – представлява крем с 10% урея за поддържане на кожата на краката. Той е насочен срещу загрубяла кожа и прекомерно изсушаване. Цена 14.01 лв.

Милгама е разгледана и ТУК: Показания и отзиви за Милгама. 

И накрая да припомним по-основните неща, които задължително трябва да се знаят за лекарството:

Какво е Милгамма?

невралгия, прищипване на нерв, дископатия, плексит, стави, диабетна невропатия, алкохолна невропатия, мигрена, херпес зостер

Как работи Милгамма и какво да изберем: ампула, хапче или капсула?

Ако четете ревюта на лекарството от недалечното минало, ще ви се видят непълни. Това е защото междувременно „семейството“ на В-комплексния препарат се е удвоило. Днес притежателят на правата за употреба – германската Worwag Pharma, произвежда 4 форми.

Ще започнем от формите, защото те не са просто едно и също лекарство в различен вид, а се различават малко в състава си.

Днес Милгамма се произвежда на:

 • Меки капсули, които комбинират В1, В6, В12;
 • Обвити таблетки, в които има В-1 и В-12;
 • Ампули със състав В1, В6, В12 и лидокаин;
 • Протект-формула, базирана само върху В-1.
Бенфотиамин – повече от витамин

Допреди 1 век в Япония са загивали по 25 хиляди души годишно заради авитаминоза. Тя била следствие от типичното национално съчетание на беден на тиамин (В-1) ориз и сурова риба (съдържа ензима тиаминаза, който деактивира тиамина).

Учени съединили екстракт от чесън с тиамин по специална формула и установили, че приемането му води до много по-високо ниво на витамина в кръвта. В резултат от реакция с присъстващо в чесъна съединение алицин се образувало термостабилно мастноразтворимо производно.

Водноразтворимите соли на тиамина се усвояват само на 7-8%, докато мастноразтворимият бенфотиамин – 8-10 пъти повече.

Ниското ниво на тиамин у човека е свързано с ред здравословни проблеми като нервни и сърдечни разстройства. Тъй като бенфотиамина има по-висока биодостъпност от тиамина, той се използва за увеличаване на нивото на тиамин оттам – управлението на определени болести.

Бенфотиамин се представя като естествено средство срещу тревожност, болки в гърба, депресия, диабет, фибромиалгии, невропатии (включително диабетна и алкохолна), ишиас, болести на щитов. жлеза. Той забавя стареенето, повишава физическата устойчивост и подобрява психо-статуса.

Мастноразтворимият дериват на В-1 се използва в пероралните форми на Милгама, а в ампулите –тиаминов хидрохлорид, който е водноразтворим.

милгама на капсули, милгама на таблетки, милгама на ампули, милгама протект

Основните форми на Милгама

Пиридоксинов хидрохлорид

Така се нарича комплекс от три форми на едно биосъединение. Те притежават еднаква витаминна активност и биват наречени В-6. Елементът помага за по-бързото всмукване на протеини и мазнини, участва в синтеза на тиацин, защитава от разни неврологични и дерматологични проблеми. Задължителен е за употребяващите белтъчини в прекомерно количество. Намалява необходимостта на диабетиците от инсулин.

Пиродоксин също е познат от последния век – открит е случайно през 20-е години. Той е лесноразтворимо прозрачно в-во, което не се отлага в чов. тяло, а напълно се извежда след 5 до 8 часа.

Пиридоксиновият хидрохлорид се отнася към активните коензими. Получен на спиртна или водна основа, той отлично се смесва с етер. масла и мазнини. Отнася се към в-вата, които влияят на тъканната обмяна.

Той се ползва в лечението на анемии, хиповитаминоза и др. патологии. От него се нуждаят специално дамите, приемащи противозачатъчни с естроген, бременните, защото синтезират повече естроген, потребяващите стероиди, страдащите от бавен обмен на веществата. Помага на страдащите от акне и заболявания, провокиращи активна мастна секреция.

Цианкобаламин
витамин Б12, витамин В12

Цианкобаламин – това е „официалното“ име на витамин Б12

Вит. В-12 участва в строителството на протеинови и мастни структури в защитния миелинов слой на нервите. Има значение за образуването на костите, които могат да се развиват, само щом в клетките им се съдържа достатъчен запас от В-12.

Витамин В12 е още по-важен за децата и дамите в климактериум, когато протича хормонално-обусловено редуциране на костна маса.  По-пълна представа за важността на В-12 ще придобиете ТУК: Витаминът, който изпоти учените: В-12 и неговите чудеса.

Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Милгама Н, Уримил или Невробекс? Какво лекува и как? Мнения

 1. Добре действа Milgamma N на инжекции! Трябва само да се внимава как се инжектира! Инжектира се бавно! Да не се инжектира бързо! Помага при възпалени нерви. Нарушена нервна инервация вследствие на удар. Може би е най-добре да се бие през ден. А това колко време да се бие може би е най-добре да го реши лекуващият лекар…

 2. За Уримила тотално сте се объркали.
  Уримил е хранителна добавка, не е лекарство.

  • Аз съм доволна от Милгамма N,но сега лекар ми изписа Уримил. Не мога да не се запитам каква е разликата (освен в цената) между различните продукти ,съдържащи витамините от B група.Тъкмо видях смисъла да започна Уримил защото е лекарство и ….

 3. Милгамма N ми помогна още при първият блистър,страдах от изтръпване на крайници особено през ноща…плексита и невралгията също изчезнаха…удивен съм от бързото му действие …

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.